BelNieuws

20 september 2017

BelNieuws 20 september 2017


André Kuipers hoofdact Gezondheidsfestival

REGIO Astronaut en arts André Kuipers komt donderdag 28 september naar Gooiland in Hilversum. Tijdens het zogenaamde Gezondheidsfestival - waarin de toekomst van de zorg centraal staat - geeft hij zijn kijk op de zorg van de toekomst.

Het gratis toegankelijke evenement van 15.00 tot 21.00 uur is een initiatief van de Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten, Tergooi en de Gezondheidsstudio. Het centrale podiumprogramma tussen 15.30 en 17.15 uur, met dus ook de lezing van - volgens de organisatie 'begenadigd spreker en sterke inspirator' - Kuipers, is door middel van een lezingticket gratis te bezoeken. Deze tickets zijn online verkrijgbaar via www.gezondheidsfestivalregiogv.nl, zolang de voorraad strekt.
Het programma is boordevol en biedt voor ieder wat wils. Belangstellenden kunnen beleven hoe het is om oud te zijn dankzij het ouderdomspak van het MBO College. De neurofitnessinstallatie van BrainHealth brengt breinprestaties in beeld. Cardioloog Karin Arkenbout en haar collega's van cardiologie brengen het hartrisico van bezoekers in beeld. De Hoorstichting komt met een speciale gehoorcheck langs.

Escape van

Tergooi en andere zorginstellingen stellen zich voor als werkgever en opleider bij de 'escape van'. In deze mobiele escaperoom ligt een speciale ontsnappingsopdracht. Het mobiele caravanpodium met foodtruck van SoundTrek dient niet alleen als Radio 3FM-studio of PinkPop-onderdeel maar komt ook hier in de Gooi en Vechtstreek.

Virtual reality

Verder nodigt huisartsenpraktijk CasaCura mensen uit voor medicatiegesprekken en virtual reality. De Stichting Vergeet-mij-liedje musiceert samen met dementerenden. HilverZorg toont innovaties uit hun dagelijkse praktijk en het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek verzorgt interactieve demonstraties. Bij de speciale zuurstofbar kan men wat zuurstof happen en doet de longarts een longinhoudtest.
Een aantal Gezondheidsfestival-bezoekers gaat na het centrale podiumprogramma met elkaar de diepte in over zorgtechnologie, big data, gedragsbeïnvloeding, mentale gezondheid, ethische dilemma's, de zorgprofessional van de toekomst, de kijk op gezondheid en gezonde opgroeiomgeving.

Begin dit jaar ondertekenden Regio Gooi en Vechtstreek, de regiogemeenten en Tergooi het convenant De Gezonde Regio. De komende jaren slaan zij de handen stevig ineen om samen met inwoners en professionals te werken aan een gezonde en vitale regio. Dit Gezondheidsfestival is het eerste wapenfeit van dit convenant en nodigt uit tot regionale samenwerking in de zorg.

Meezingen met Dirk Scheele tijdens Droomboom-jubileumfeest op OBB

Dirk Scheele speelde al zijn hits. Foto: Bob Awick

Blaricum Honderdvijftig kinderen en ouders zongen afgelopen zaterdag luidkeels de leukste liedjes van Dirk Scheele mee in de aula van de Openbare Basisschool Blaricum. De voorstelling werd gegeven ter ere van het tienjarig jubileum van Stichting de Droomboom in Blaricum, een behandelcentrum voor jonge kinderen met autisme. Aansluitend vierden de kinderen feest bij hun buren in het Sint Vitusgebouw, samen met veel mensen die de Droomboom een warm hart toedragen. Speciaal voor dit jubileum hebben ouders de Club van 100 in het leven geroepen van waaruit donaties en de opbrengst van de voorstelling en het feest naar de Droomboom gaan, zodat zij kinderen met autisme ook de komende jaren een-op-eenbehandeling kunnen blijven bieden.

Open dagen bij SeniorWeb Laren-Blaricum

Laren SeniorWeb Laren-Blaricum organiseert op 20 en 21 september van 10.00 tot 13.00 uur open dagen in de Hamdorffzaal van Johanneshove aan de Eemnesserweg 42.

Belangstellenden kunnen kennismaken met de gebruiksmogelijkheden van computers, tablets en smartphones. "Ook de doorgewinterde computeraars komen aan hun trekken", verzekert SeniorWeb. "We geven informatie over onze vijftien verschillende workshops, die in kleine groepen worden gegeven."

De Open Dagen van SeniorWeb Laren-Blaricum zijn voor iedereen, met bijzondere aandacht voor ouderen die nog nooit een computer hebben aanraakt. Er zijn korte livedemonstraties. Als bekroning van zijn jubileumjaar biedt SeniorWeb cursisten die nog geen lid zijn van de vereniging SeniorWeb, een gratis lidmaatschap aan. Enthousiaste én deskundige vrijwilligers van SeniorWeb Laren-Blaricum geven al bijna twintig jaar les aan 50+'ers. Ook bestaat de mogelijkheid om privélessen te volgen.

Wiet de Boer vertelt anekdotes in Johanneshove

Laren In het kader van het Kom Erbij Festival vertelt Laarder Wiet de Boer over Laren in vroegere tijden.

De activiteit is in samenwerking met de Historische Kring Laren en vindt plaats op woensdag 27 september om 19.00 uur in Johanneshove. Voor elke bezoeker is er koffie/thee bij binnenkomst en een drankje in de pauze.

Wandelen

Wandelen met Vincent Hilhorst kan op vrijdag 29 september. Start om 10.00 uur bij Het Brinkhuis. De tocht duurt maximaal twee uur. Iedereen die op zoek is naar (nieuwe) contacten is welkom.

Rondje Cultuur

Foto: PR

Voormalig tv-presentatrice Amanda Spoel uit Laren is tegenwoordig kunstenares. Ze vertelt erover in Rondje Cultuur in De Hilt.

3

Nieuw seizoen van 'Rondje Cultuur'

Amanda Spoel. Foto: PR

Eemnes Het eerste Rondje Cultuur van het seizoen 2017/2018 staat donderdag 21 september op de agenda. De organisatie heeft een gevarieerd programma bedacht. De avond start om acht uur en de toegang is gratis.

Amanda Spoel uit Laren tovert met glas. Haar kunst is sprankelend, kleurrijk, gloedvol en gepassioneerd. Zij maakt met glas, vlam en zwaartekracht prachtige kunststukjes. Speciaal voor Rondje Cultuur neemt Amanda haar demonstratie-brandset en een selectie van haar kralen en sieraden mee om te laten zien wat zij met glas kan creëren.

Tienermoeders

Jaarlijks krijgen ruim 1.500 tienermeiden een baby. Vaak hebben zij geen schooldiploma, eigen huis, werkervaring of spaargeld en ervaren zij een extra hoge druk om het goed te doen. Emma van den Brand uit Eemnes is zelf een tienermoeder en deelt haar ervaringen openhartig in het boek 'TienerMoeder van Zoë'.

Ook richtte ze de Stichting voor TienerMoeders op. "Laten we deze dappere moeder en andere tienermoeders omarmen en luisteren naar haar inspirerende verhaal", zegt Reggie van Berkel namens de organisatie van Rondje Cultuur.

Wie herinnert zich niet dat prachtige muziekmoment tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Carel Kraayenhof bespeelde toen de bandoneon. Amanda Spoel speelt accordeon. Ook zo'n melancholisch, ingetogen, expressief en intens, maar altijd mooi en gepassioneerd instrument. Spoel brengt samen met pianist Bart Bolland (beiden spelen ze in het ensemble Aires de Tango uit Amsterdam) het werk van Astor Piazolla ten gehore.

Gastheer van Rondje Cultuur, dat plaatsvindt in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c, is Marcel Peek.

Dak BEL-kantoor voorzien van bijna 700 zonnepanelen

De directeur van KiesZon (l) en de BEL-wethouders. Foto: Kastermans

Eemnes De BEL Combinatie - de werkorganisatie van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren - gaat voor groene stroom van eigen dak.

Het systeem, geplaatst door KiesZon, heeft een vermogen van 183 kWp. Jaarlijks leveren de zonnepanelen de BEL Combnatie 165.000 kWh op.

Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 55 huishoudens, voldoende om het kantoorgebouw voor een groot gedeelte op eigen groene stroom te laten draaien en de laadpalen voor elektrische auto's van stroom te voorzien.

Kansen

Liesbeth Boersen, wethouder Blaricum (portefeuillehouder Milieu): "Het kantoorgebouw van de BEL Combinatie beschikt over veel dakoppervlak, wat volop kansen biedt voor zonne-energie. Binnenkort kunnen bezoekers in de entreehal van het gemeentehuis van Eemnes op een scherm bekijken wat de zonnepanelen aan energie hebben opgeleverd."

Niels Rood, wethouder Eemnes (portefeuillehouder Milieu): "De keuze van de BEL Combinatie om zonnepanelen te plaatsen, past bij een verantwoorde bedrijfsvoering met oog voor het klimaat. Het gebruiken van duurzaam opgewekte stroom zorgt voor minder CO2-uitstoot. Met de zonnepanelen op het dak bespaart de BEL Combinatie geld dat onder andere gebruikt wordt om de investering in elektrische auto's mee te compenseren."

Dubbelexpositie in bieb

Kijkkastje van Van der Linden. Foto: PR

Eemnes Een dubbelexpositie van Anke van der Linden en Jenny Fessl is tot 14 november te zien in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Eemnes. Zij tonen respectievelijk hun kijkkasten en schilderijen.

"Het is leuk om een eigen universum te creëren", zegt Van der Linden. Vage ideeën werden concreet toen zij de kleine wereld van kijkkasten ging maken. Ze hergebruikt veel voorwerpen en materialen, scharrelt op rommelmarkten en bewaart verpakkingen.

In januari 2007 is Anke met de kastjes begonnen. Eerst met losse beelden in een passende omgeving, maar na verloop van tijd ging er meer 'gebeuren' in de kastjes. Als kijker ga je een verhaal vermoeden. Ze is steeds meer in series gaan werken. Zo is er nu een hele reeks kastjes met 'Het DUO', een eendje en een gansje, en er is een serie 'Bij de Baron'. De uitstraling van de kastjes is vrolijk, een beetje naïef en kinderlijk. Er zit humor in. Toeschouwers worden blij van de kijkkastjes.

De naam Fessl komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, vandaar dat Jenny zich met dat land en met de Oostenrijkse kunstenaar Klimmt verbonden voelt. Haar werk is over het algemeen abstract en voornamelijk acryl op linnen. Ze is vooral geïnspireerd door strand- en zeegezichten.

Open dag Wonen voor mensen met dementie

Laren Met eigen ogen zien hoe Vivium mensen met dementie een nieuw thuis biedt? Of meer weten over dementie?

Tijdens de open dag op zaterdag 23 september tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen belangstellenden kennismaken met onder meer De Stichtse Hof in Laren. Proef de sfeer tijdens een rondleiding, geniet van muziek of maak kennis met het uitgebreide verenigingsaanbod. Voor meer informatie: www.vivium.nl/opendag.

DigiCafé

Eemnes In Bibliotheek Gooi en meer vestiging Eemnes vindt donderdag 21 september van 10.00 tot 12.00 uur het Digicafé plaats.

Ditmaal speciale aandacht voor het bewerken van foto's in een app door Seniorweb. Met deze app kan ook de fotoverzameling beheerd worden.

Tijdens het Digicafé kunnen mensen ook gewoon binnenlopen met vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone. Iedereen kan en mag elkaar helpen. De entree is vrij.

Tentoonstelling

Blaricum In drie zalen van dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3 is tot en met eind december een tentoonstelling van vroegfiguratieve werken van Nicole Carstens (1958-2001) 'Master of fine arts' te zien.
Meer info op: www.nicolecarstens.com of in de informatiemap die op de bar van het dorpshuis ligt.

9 / 12

Jubileumconcert van het Goylants Kamerkoor zaterdag in de Sint Vituskerk in Blaricum.

Vrijdag 22 september

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geen thema, wel gezellig bijkletsen en onze ervaringen en tips delen. Alle (a.s.) ouders met kinderen tot 4 jaar zijn van harte welkom!

Onvergetelijk Singer

1430 uur | Singer Laren

Onder deskundige leiding in kleine groepen genieten van kunst. Bestemd voor mensen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en belangstellenden.

Zaterdag 23 september

Proefles baby zwemmen

1400 uur | Sportinstituut Rebel Huizen

Voor baby's van 3 tot 12 maanden. Lessen in het Engels. Reserveren, bel 020-2338459 of e-mail bubbles@waterbabies.nl.

Megasale

11.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De opbrengsten komen ten goede aan het wijkcentrum en de geef-en-neemwinkel.

Nazomerwandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 te Huizen. Kosten € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

Goylants Kamerkoor

20.15 uur | Sint Vituskerk Blaricum

Jubileumconcert van het Goylants Kamerkoor in samenwerking met Blaaskwintet Dwarl. Het thema van het concert is 'Traditie en Vernieuwing'.

Zondag 24 september

One Day Wedding

12.00 uur | Fletcher De Kalkovens Huizen

Een inspirerende dag vol tips, tricks en informatie voor aanstaande bruidsparen. Meer dan 30 vooraanstaande leveranciers uit de trouwbranche staan te popelen om je te voorzien van de nieuwste tips en trends.

Zondag 24 september

Theater Draad

1500 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

De feestelijke opening van ons culturele seizoen met Theater Draad. Theater Draad maakt terugspeeltheater, een vorm van improvisatietheater die gebruikmaakt van verhalen uit het publiek. De acteurs en muzikanten zetten dat ter plekke om in theater.

Generation Praise

19.00 uur | Zenderkerk Huizen

Start jubileumseizoen Generation Praise. Worship & praisedienst met als thema 'Celebrate the Return of the Lords Ark'. Spreker is Robert van Harten.

Maandag 25 september

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Wijkcentrum De Draaikom Huizen

Rechtswinkel Huizen stelt zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van Huizen en omgeving. Wij vragen voor ons juridisch advies een vergoeding van € 4,-.

Kunstcollecties

19.30 uur |'t Vuronger Huizen

In deze cursus van vier lessen wordt ingegaan op de collecties van Museum More, Voorlinden, De Pont en het Bonnefantenmuseum. De cursusprijs is € 60,-. Aanmelden via diana.kostman@gmail.com.

Dinsdag 26 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Ondernemers ontmoeten

15.00 uur | Theater De Boerderij Huizen

Fortune Coffee pakt op Nationale Koffiedag uit met een netwerkevenement waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Sebastiaan Smits: "We zorgen voor een goed inhoudelijk programma waardoor iedereen nieuwe contacten opdoet." fortune.nl/koffiedag-gooi/.

Lezing Laurens ten Kate

20.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Beelden zijn minstens zo belangrijk als woorden en teksten. De digitale media versterken deze ontwikkeling. Maar beelden zijn meer dan boodschappen waardoor we geïnformeerd worden, ze zijn meer dan producten die we consumeren.

Woensdag 27 september

'Stabat Mater' van Pergolesi

20.00 uur | St Jans Basiliek Laren

Uitgevoerd door countertenor Maarten Engeltjes, de sopraan Rosemary Joshua, ensemble PRJCT olv violist Riccardo Menasi. De toegangskaarten kosten € 59,50 (eerste rang) en € 49,50 (tweede rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en € 2,50 administratiekosten. U kunt uw kaarten via de Nationale Theaterkassa bestellen. Georganiseerd door de Stichting Laren Klassiek.

Eenzaamheid voorbij door digitaal contact

14.00 uur | Brinkhuis Laren

De eenzaamheid voorbij: Wat kan de pc, tablet of smartphone hierin voor u betekenen? De bijeenkomst richt zich op iedereen die angst voor of weerstand tegen digitaal contact voelt, terwijl dit juist een hele leuke, verrijkende aanvulling op 'gewone' contacten kan zijn.

Film 'Lady Macbeth'

19'30 uur | Brinkhuis Laren

Drama, 89 minuten. Regie: William Oldroyd. Met: Florence Pugh, Christopher Fairbank en Cosmo Jarvis. Entree: € 5,-. Reserveren online via www.hartvanlaren.nl of tel. 035-751 3991.

27 september
tot 2 oktober

Circus Sijm

15.30 uur | Evenemententerrein Huizen

Circus Sijm presenteert haar nieuwe voorstelling: 'De Toekomst van de Historie'. Evenemententerrein IJsselmeerstraat. www.circussijm.nl.

Donderdag 28 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Kunst en 3D printen

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Kunstenares Barbara Houwers vertelt in haar lezing bij Volksuniversiteit Het Gooi hoe haar objecten in 3D-print zijn ontstaan. Meer informatie en inschrijven: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Vrijdag 29 september

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Vandaag de bekende geef-en-neemshop: De Snuffelkast. Men kan kinderkleding inleveren en tegen een kleine vergoeding kinderkleding en speelgoed meenemen. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom!

Annie's Theater Toko

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Een hele avond comedy, cabaret, muziek en ouderwets lachen onder de bezielende en soms zinderende leiding van de charmante, maar goed­gebekte, kranige directri­ce Annie. Artiesten: Gerard Wortel, Marjolein Meijers, Mars Teunisz en Dorine Wiersma.

Maak een wensenlijst voor Open Huizen Dag

Duizenden huizen te bekijken zonder afspraak

De deelnemende woningen zijn te bezichtigen tussen 11.00 en 15.00 uur. Foto: NVM

Duizenden huizen kunnen volgende week zaterdag (30 september) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt.

Eerst kijken op Funda

Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag (voorheen de Open Huizenroute).
Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

'Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is'

Tips van NVM:

De NVM adviseert belangstellenden goed voorbereid op pad te gaan. Hieronder een aantal tips:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk het liefst al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.

Handige checklist

De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt.

Op nvm.nl is een handige checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten en meenemen. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke steeds invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan.

Column

Kleur van het Jaar

Foto: Marieke van Veen

Afgelopen week maakte Flexa de Kleur van het Jaar 2018 bekend. In een onvoorspelbare tijd hebben we steeds meer behoefte aan huiselijkheid, zeggen ze. Heart Wood is de perfecte kleur voor deze trend door de geruststellende en rustige werking. Heart Wood is een kleur die zich 'aanpast' aan de andere kleuren en wekt door de combinatie met verschillende kleuren steeds een ander gevoel op.

Vrouwelijke touch

Een verrassende en vrouwelijke kleur die in mijn ogen toch wel echt uitgesproken is - juist door z'n vrouwelijke touch. Heeft Flexa misschien daarom ook voor deze kleur gekozen, als tegenhanger van de kleur Denim Drift (de kleur van 2017)?

Combineren

Ik zou Heart Wood combineren met wit, crème, beige en grijze tinten en ik zou 'm niet snel toepassen met harde kleuren… Hoewel deze oudroze, taupe, mauve-achtige tint (waren we daar eigenlijk al niet een beetje klaar mee?) ook weer spannend kan zijn met oker. Voor mij zou de combinatie met blauw, petrol of groen te hard zijn. Hoe zou jij de kleur van 2018 combineren?

Politiek blijft worstelen met nieuwbouw op Neuweg 100

Hilversum Het plan voor Neuweg 100 is aangepast, maar of het daarmee ook beter is, is voor zowel de politiek als de boze omwonenden niet duidelijk.

Op het bedrijventerrein moeten vijf nieuwe huizen komen. Omwonenden vinden het plan echter te kolossaal. Ze vrezen minder zonlicht en aantasting van hun privacy. Ontwikkelaar Samen Thuis werd teruggestuurd naar de tekentafel en heeft het plan toen enigszins gewijzigd. Of dit nieuwe plan groen licht krijgt, is aan de gemeenteraad.

Verleiding

LAREN Woonmagazine Residence maakt zich op voor haar jaarlijkse fair. Als locatie is dit keer gekozen voor het Singer Museum in Laren. Van 28 september t/m 2 oktober kunnen de lezers zich onderdompelen in een door de beursdeelnemers ontworpen boutiquehotel. Het blad belooft de consument een bezoek vol verleidingen.

Vrije sector weer duurder

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in de eerste helft van 2017 opnieuw gestegen. Gemiddeld betalen huurders bij een verhuizing 6,9% meer per m² dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging per m² nog veel groter. Dit blijkt uit huurmarktcijfers over de eerste helft van 2017. Volgens Vastgoedmanagement Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zijn structurele maatregelen nodig om het aanbod vrijesectorhuurwoningen te vergroten.