BelNieuws

12 juli 2017

BelNieuws 12 juli 2017


Festival in theater aan de Heidelaan

Eemnes In het Goois Openluchttheater aan de Heidelaan wordt zondagmiddag 16 juli een festival georganiseerd. "In plaats van losse familievoorstellingen op zondagmiddag, zoals het publiek van ons gewend is, hebben we nu voor één middag gekozen", zegt voorzitter Pascale Summers.

De voorstellingen zijn geschikt voor jong en oud. Centraal staat de interactieve muziekshow 'Maestro Muziek!'.
Ook wordt het theaterstuk 'De Gouden Kooi' opgevoerd van actrice Saskia Egtberts en ter afsluiting is er een 'meeloopvoorstelling' van de Bussumse theatergroep Plan B. Rondom het amfitheater is verder nog van alles te beleven, zoals de 'Toekomstparasol' van het Hertatouille Theater en een Parade pony.

Bezoekers mogen zelf wat te eten en te drinken meenemen, maar er is ook vers gezette koffie van de Vintage Coffee Party. De Cookie Caravan is vol met zoetigheden en hartige hapjes.

Ook bij regen gaat het Goois Openluchttheater Festival gewoon door. Er wordt dan een alternatief programma geboden. Op de Facebookpagina en de website www.gooisopenluchttheater.nl is het volledige programma en de laatste informatie te vinden. Het terrein gaat zondag 16 juli om 12.00 uur open en het festival duurt tot 17.15 uur. Bezoekers kunnen de hele middag binnenkomen. Alle kaartjes kosten 5 euro. In de voorverkoop 4+1 kaartje gratis. Voor informatie en reserveringen: info@gooisopenluchttheater.nl.

Anton en Cor vieren briljanten huwelijksfeest

Foto: Bob Awick

Eemnes Feest in Huize Michels. Het echtpaar Anton (87) en Cor (84) was vorige week 65 jaar getrouwd. Het werd een mooi feestje met kinderen, familie en goede kennissen. In 1952 stapten zij in Amsterdam in het huwelijksbootje. "Het is geven en nemen", zegt Cor als haar naar het geheim van hun huwelijk wordt gevraagd. "En aanpassen aan elkaar." Cor leerde haar Anton kennen in de buurt van de oude RAI waar hij als timmerman aan het werk was. "Daarna zijn we naar de kermis geweest. Zo ging dat in die tijd." In 1980 kwamen ze - zes kinderen rijker - in Eemnes wonen. "Vanwege het werk van mijn man als bouwkundige bij de Rijksgebouwendienst. Hij had een verhuisplicht." Burgemeester Roland van Benthem kwam vrijdag langs om hen met deze 'briljante' mijlpaal te feliciteren.

Literair Kidscafé

Laren Een nieuw initiatief van 'i-Laren Online Mag' samen met de Bibliotheek HBL en Het Brinkhuis: Literair Kidscafé.

Kick-off op woensdag 19 juli van 16.00 tot 17.30 uur. Thema: 'Hoe schrijf ik een boek?' door Gitte Spee en Theo Kazemier.

Zonnebloem

Foto: PR

Op uitnodiging van de Riki Stichting hebben volwassenen met een lichamelijke beperking heerlijk kunnen zwemmen.

3

Jan Delfgou: 'Zwemuitje zeer de moeite waard'

Voor Zonnebloem-ouderen

Zwem-uitje voor Zonnebloem Eemnes. Foto: PR

Eemnes Een groep van twaalf ouderen van Zonnebloem-afdeling Eemnes, waaronder twee rolstoelgebruikers, is vorige week donderdag door de Riki Stichting uitgenodigd te komen zwemmen in het bijzonder aangepaste zwembad van het Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord.

Dat sportcentrum kent een wel heel bijzondere ontstaansgeschiedenis, vertelt Jan Delfgou. "Ene Dennis Gebbink werd in 1992 vader van een zoon, Myron, met dubbelzijdig hersenletsel. Speciaal daarvoor richtte hij in 1999 een sportclub voor gehandicapte kinderen op, Only Friends, wat een groot succes bleek te zijn met al binnen een paar maanden tachtig deelnemers. Dat werd te groot maar deed hem wel dromen van een echt groot sportcentrum, voor gehandicapte kinderen. Een centrum met een topsportuitstraling. En dat is hem gelukt."

Van de wethouder van Amsterdam Noord kreeg hij het terrein, het Ronald McDonald Kinderfonds nam de bouw op zich en een architect, Peer Glandorff, maakte een ontwerp, dat helemaal een stadiongevoel geeft.

Inmiddels beoefenen zeshonderd kinderen, jongeren en ouderen met een beperking 25 verschillende sporten, waardoor het sportcentrum het eerste en enige in heel Europa is, dat volledig is uitgerust voor kinderen, jongeren en ouderen met een beperking.

Binnen het sportcentrum is ook een afdeling opgezet onder de naam Older Friends. Elke vrijdagochtend wordt er gesport en wordt de training afgesloten met een koffietafel. De Riki Stichting, die toch in hoofdzaak de belangen van ouderen met een beperking behartigt, heeft dat ouderenprogramma financieel geadopteerd. "De zwemparty was zeer de moeite waard." Het zwemuitje wordt in september en december herhaald.

Armeense kinderen genieten

De kinderen uit Armenië op het gemeentehuis. Foto: Studio Kastermans

Eemnes Twintig kinderen met begeleiders en tolk genieten van een drieweekse vakantie in Eemnes, georganiseerd door Pax Kinderhulp Eemnes.

Burgemeester Roland van Benthem verwelkomde hen afgelopen vrijdag. De Armeense vakantiekinderen kwamen zaterdagavond 1 juli aan in Eemnes waar ze door hun gastgezinnen werden opgevangen. Vrijdagmiddag bezochten ze het gemeentehuis tijdens een speurtocht. Op 22 juli strijken de kinderen de Nederlandse vlag en nemen ze afscheid. Pax Kinderhulp Eemnes Pax Kinderhulp Eemnes organiseert tweejaarlijks een vakantie voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar die leven in slechte sociale, economische of politieke omstandigheden. De kinderen worden drie weken opgevangen door gastgezinnen uit Eemnes en omgeving. Ook is er een programma vanuit de organisatie waarin de kinderen als groep aan activiteiten meedoen.

BEL-app over openbare kunst

V.l.n.r.: Van Benthem, Smit en De Zwart-Bloch. Foto: Studio Kastermans

BEL Blaricum, Eemnes en Laren hebben voortaan een eigen app met informatie over de kunstwerken in de openbare ruimte.

Na de lancering ervan - afgelopen maandag - stapten burgemeesters Joan de Zwart-Bloch (Blaricum) en Roland van Benthem (Eemnes) en wethouder Tijmen Smit van Laren op de fiets om de nieuwe apps persoonlijk uit te proberen.

Na de officiële lancering met in het kort uitleg over de websites en apps werd een route vanuit Eemnes, via Laren naar Blaricum gereden. Ook een aantal college- en raadsleden fietsten mee, evenals leden van de BEL Art kunstcommissie en inwoners. De route ging langs enkele kunstwerken waar de apps gelijk werden uitgeprobeerd. In het gemeentehuis in Blaricum, het eindpunt van de route, stond een hapje en een drankje klaar.
Ook de gratis apps downloaden op uw smartphone? Ga naar de iTunes Store of de Google Play Store en zoek op 'kunstwerken openbare ruimte' en Blaricum, Eemnes of Laren.

Jeugd van StudioFlash heeft lokale première in Singer

Foto: StudioFlash

Laren StudioFlash heeft als eerste lokale vereniging op het nieuwe podium van Singer gestaan. Het personeel van Singer had al eerder de première; zij zagen een voorstelling van cabaretier Steef de Jong. Heel langzaam komt het eind van de verbouw in zicht. Sinds dinsdag zijn de beeldentuin, horeca en museumwinkel tussen 10.00 en 17.30 uur vrij toegankelijk.

5 / 8

Esther Hofstetter geeft in haar atelier in Huizen of in de tuin weer een workshop schilderen.

Vrijdag 14 Juli

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10:00

Geen activiteit deze morgen, maar onder het genot van een kopje koffie of thee praten we gezellig samen over opvoeden, vakantie. Alle (aanstaande) ouders met kinderen tot vier jaar zijn van harte welkom.

Zaterdag 15 Juli

Baby/kindergebaren Kennismakingsworkshop

Bij de docent thuis Huizen 10:00

Vanaf 6 maanden kun je al starten met het gebruiken van ondersteunende gebaren. In deze kennismakingsworkshop leer je hoe je gebaren maakt en hoe je deze toepast in je dagelijkse routine. Deze workshop is 20 euro (incl koffie/thee met lekkers). Meer informatie vind je via: babygebaren.nl/docenten/detail/17788665/Marijke-van-%27t-Veer

Repair Café

De Schoter Eemnes 10:00

Aan de Wakkerendijk (naast de R.K. kerk) in Eemnes. Tussen 10.00 en 13.00 uur staan de reparateurs klaar om waar mogelijk uw problemen te verhelpen. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Na 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen.

Open dag Coolsculpting en Body Stress Release

Lindenlaan 42 Huizen 10:00

Tot 14:00 uur open huis. Coolsculpting is een innovatieve methode om snel, veilig en definitief vet te verwijderen zonder operatie. Body Stress Release is een gezondheidstechniek waarmee vastgezette spanning in spieren en bindweefsel wordt losgemaakt om effectief te herstellen van pijn en ongemakken. U bent van harte welkom om te ontdekken wat CoolSculpting en Body Stress Release voor u kan betekenen.

Mini Pasar Malam

De Hilt Eemnes 13:00

Mini PasarMalam. Met live bands, dans, Aziatische markt. Artiesten zijn Billy Maluw & Anthony Wonsokarijo, Danilo Kuiters, JF PretenderS, Ferry Kusuma, Pedulu seni Indonesia. Entree: € 6,-

Zondag 16 Juli

Workshop Schilderen volwassenen

Atelier Kunst-Nu Huizen 10:30

De workshop met lunch begint om 10.30 tot 16.00 uur. In deze workshop werken we met verschillende materialen en technieken op doek. De prijs van de workshop is €50,-, exclusief materialen. De workshop wordt gegeven in het Atelier of bij mooi weer buiten in de tuin van Esther Hofstetter , Van Hoorns Houtweg 4. Info en inschrijven telefoon 035-5264750/ 0614794553 of per e-mail esther@kunst-nu.nl

Goois Openluchttheater Festival

Goois Openluchttheater Eemnes 12:00

Eén zondag met diverse voorstellingen voor jong en oud die gespeeld worden in het mooie natuurtheater, in plaats van de losse familievoorstellingen. Op de Facebookpagina en de website www.gooisopenluchttheater.nl is het volledige programma en de laatste informatie te vinden. Het terrein gaat om 12.00 uur open en het festival duurt tot 17.15 uur duren. Bezoekers kunnen de hele middag binnenkomen. Alle kaartjes kosten 5,-. In de voorverkoop 4+1 kaartje gratis. Voor informatie en reserveringen: info@gooisopenluchttheater.nl. Ook bij regen gaat het Goois Openluchttheater Festival gewoon door. Er wordt dan een alternatief programma geboden.

Maandag 17 Juli

Spreekuur Rechtswinkel

Wijkcentrum De Draaikom Huizen 19:30

Conform onze statuten stelt de rechtswinkel Huizen zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Ieder van onze vrijwilligers zet zich volledig belangeloos en zonder enig winstoogmerk in voor de Rechtswinkel Huizen. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Dinsdag 18 Juli

Senioren50plus Tennis Event

Sportpark Oostermeent Blaricum 10:00

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseert B.L.T.C. Blaricum haar eerste Senior Plus 1dags Event voor alle 50+ leden van de KNLTB. Alle leden van de KNLTB die 50 jaar of ouder zijn, kunnen zich voor dit event inschrijven. Er wordt gespeeld in de speelsterktes 6 t/m 9 in dubbels (DD, HD of GD). De wedstrijden tellen niet voor de actuele rating. Aanvang 10.00 uur en afloop rond 16 u30 uur.

Dinsdag 18 Juli

Aanschuiftafel

Vivium Johanneshove Laren 17:30

U bent iedere dinsdagavond van harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 7,50. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Voor meer informatie en andere activiteiten in Johanneshove kijkt u op www.vivium.nl/johanneshove-agenda.

Donderdag 20 Juli

Bijeenkomst veteranen sociëteit Huizen

De Brassershoeve Huizen 14:00

De eerst volgende bijeenkomst van de veteranen sociëteit Huizen vindt plaats in de Brassershoeve. Alle veteranen jong en oud zijn van harte welkom.

Contouren van nieuw Bensdorp zijn zichtbaar

De sloop is klaar, het is tijd voor de opbouw

Hier komt de kelder van gebouw D. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Na het geweld van de sloop van afgelopen maanden is het nu tijd om het terrein van de voormalige cacaofabriek Bensdorp klaar te maken voor de opbouw.

De komende tijd wordt gewerkt aan de kelder van gebouw D, te zien op de foto. Te beginnen met de keldervloer, de wanden en begin oktober zou dan het dak moeten volgen. Mits de planning gehaald wordt uiteraard.

Bouwvak

Momenteel is de vlechter bezig het voorwerk te verrichten, zodat nog voor de bouwvak het beton kan worden gestort. De bouw ligt straks tijdens de bouwvak drie weken stil. Daarna wordt weer volop doorgewerkt. Er zullen dan grote kranen verrijzen op het bouwterrein.

Vragen

Bouwbedrijf Noordersluis gaat een folder verspreiden onder de omwonenden om meer uitleg te geven over het project. Volgens het bedrijf komen er vanuit de buurt veel vragen binnen. Niet alleen over de onvermijdelijke overlast, maar ook over compensatie. "Mensen denken dat wij een aantal omwonenden geld hebben gegeven, maar dat is niet zo. Enkele huishoudens die veel overlast hebben ervaren, zijn voorzien van een flesje wijn."

Wonen en cultuur

Het terrein van de oude cacaofabriek Bensdorp krijgt een nieuwe invulling. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden op Bensdorp. Er komen circa negentig woningen, voor een groot deel appartementen in de sociale en vrije huursector. Het monumentale gebouw waar vroeger de bekende Bros-chocolade werd gemaakt staat nog overeind. Daarin komen zes grote lofts. Daarnaast komen er nog twee vrije woonkavels op het terrein. Ook komt er op het nieuwe Bensdorp plek voor bedrijven en cultuur.

Publiekstrekker

Theater, film, muziek en kunst kunnen zich hier verenigen en moeten van Bensdorp een publiekstrekker maken. Een ondergrondse parkeergarage moet ervoor zorgen dat de bestaande parkeerdruk in de omgeving niet verergert.

Naast dit alles blijft er genoeg ruimte over voor binnentuinen en groen, zo belooft Bouwbedrijf Noordersluis.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.bensdorpbussum.nl.

Column

Technisch weer

Foto: Marieke van Veen

De afgelopen weken genieten we, op een paar regenachtige dagen na, van een heerlijke voorzomer. Dit zijn de dagen dat ik extra kan genieten van mijn beroep als makelaar. Gekscherend noemen we dit als makelaars wel eens 'technisch weer', dagen om op pad te gaan dus. Wat is er nou mooier dan op dit soort dagen huizen én tuinen te kijken in onze fantastische regio. Het lijkt ook wel dat potentieel kopers op dit soort dagen wat vrolijker en enthousiaster zijn.

In onze regio staat de zomervakantie weer voor de deur. In het verleden hadden we een duidelijke 'seizoensinvloed' op de huizenmarkt. De zomervakantie en de kerstperiode waren merkbaar minder druk dan de rest van het jaar. Genoeg tijd dus om als makelaar van het mooie weer te genieten in die tijd.

Toen wij ons kantoor 15 jaar geleden begonnen wachtte ik vaak met de start van de verkoop tot na deze 'stille' periode. Een andere invalshoek is uiteraard om juist wel in deze periode van start te gaan. Je hebt dan immers een stuk minder concurrentie als verkoper. We kiezen er nu als kantoor dan ook steeds vaker voor om gewoon te starten met een verkoop in de vakantie.

Een duidelijk aanwijsbare reden is er mijns inziens niet maar ik heb het gevoel dat deze seizoensinvloed wat wegebt. Wellicht heeft dit te maken met de vakantiespreiding die in onze regio, door de centrale ligging, goed merkbaar is. Kopers in het Gooi komen uit de regio's midden, noord en zuid.

Laat u dus als verkoper daarom goed adviseren over de het juiste moment voor de start van de verkoop. Uw NVM-makelaar kan u hier alles over vertellen. Hij kent als geen ander de specifieke doelgroep van uw woning en weet wat de invloed van de vakantie op uw verkoop is.

Geniet van de vakantie!

De makkelijke Kalanchoë is de ideale vakantieplant

Foto: Bloemen Bureau Holland

Bloemenbureau Holland heeft de Kalanchoë uitgeroepen tot 'Woonplant van de maand juli 2017'.

Met deze kleurrijke vetplant met zijn bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen haal je de tropen in huis. De Kalanchoë gedijt vrijwel overal; in de volle zon tot donkere plekjes en heeft weinig verzorging nodig. Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei.

Mojito-ijsjes

Foto: Marieke van Veen

Ingrediënten: 200 g suiker, 200 ml water, 200 ml limoensap, 100 ml witte rum, 20 gr muntblaadjes, rasp van 2 limoenen. Verwarm suiker en water en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Pureer dit samen met de andere ingrediënten in een blender. Giet in vormpjes en zet in de vriezer. Na twee uur de stokjes erin en verder laten opstijven.

Twijfel over bouwtoezicht

Het toezicht op de bouw wordt voorlopig niet geprivatiseerd. Een wetsvoorstel om het bouwtoezicht, een taak die nu bij gemeenten ligt, bij private partijen neer te leggen kreeg afgelopen week veel kritiek in de Eerste Kamer, zo meldt de Woonbond. Gevreesd wordt dat het toezicht verslechtert als dat in handen komt van private partijen, die ook nog eens worden betaald door de opdrachtgever. Minister Plasterk gaat nu kijken of hij het voorstel kan aanpassen.