BelNieuws

8 november 2017

BelNieuws 8 november 2017


Bespreking van de film 'Maar jij hebt kanker', over impact van kanker op gezin

Laren Viore organiseert maandag 13 november van 19.30 uur tot 21.00 uur samen met Borstkanker Vereniging Nederland een bespreking van de film 'Maar jij hebt kanker'. Deze film gaat over de impact van kanker op het gezin. De avond is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kanker in het gezin.

Kanker heb je niet alleen. Het heeft ook een grote impact op je naasten. Een jonge vrouw pakte zelf de camera en filmde het proces van haar moeder met kanker.

Familieportret

'Maar jij hebt kanker' is een openhartig familieportret dat laat zien hoe iedereen in het gezin op zijn eigen manier met de ziekte omgaat, tijdens, maar ook na de behandelingen.
Na het bekijken van de documentaire is er ruime tijd om met elkaar het gesprek aan te gaan over de impact van kanker op het gezin.

Voor meer informatie of aanmelding kan gemaild worden naar programma@viore.org of bellen naar 035-6853532. De toegang is gratis.

Luisterend oor

Bij Viore staan de deuren op het Oostereind 115 in Hilversum open op alle weekdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Zonder afspraak of verwijzing kunnen bezoekers terecht voor een luisterend oor en voor informatie over het uitgebreide aanbod aan activiteiten en lezingen.

Bezoekers kunnen ook een (telefonische) afspraak maken voor individuele gesprekken over bijvoorbeeld kanker binnen het gezin, opbouwen na kanker en kanker en werk. Zie voor meer informatie ook de website: www.viore.org.

SV Laren'99 zet in op sportiviteit en respect - Houd het fijn langs de lijn

Foto: John Timmerman

Laren SV Laren'99 besteedt dit voetbalseizoen extra aandacht aan sportiviteit en respect. "Te vaak zien we op en langs de velden ongewenst gedrag in Nederland. En ook in Laren kan dit gebeuren en daarbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen", aldus John Timmerman namens de Larense voetbalclub. Daarom dit seizoen nog meer beleid hierin. "Alle jeugdteams strijden mee om de Fair Play-bokaal, waarvoor de scheidsrechters de thuisteams beoordelen op sportiviteit jegens elkaar, tegenstander en scheidsrechter. Maar ook het gedrag van toeschouwers wordt mee beoordeeld. Periodiek doen we ook ludieke acties. De komende twee weken krijgen onze gast- en eigen jeugdteams lolly’s uitgedeeld met spreuken als 'Houd het fijn langs de lijn', 'Alleen de coach coacht' en 'De scheidsrechter beslist'. Op de foto: de enthousiaste teams van Eemnes en Laren (JO9).

Nog kaarten verkrijgbaar voor concert van St. Jan

Laren Voor het jubileumconcert van Muziekvereniging St. Jan op zondag 26 november om 14.30 uur in Singer Laren zijn nog kaarten (à 15 euro) verkrijgbaar.

Tommie Christiaan geeft het concert extra glans. Christiaan is een van de musicalsterren van dit moment. Hij speelde de hoofdrol in de musical 'Zorro', deed mee aan het tv-programma 'De Beste Zangers van Nederland' en dit seizoen deelt hij de hoofdrol van Emilio Estefan met Jim Bakkum in de musical 'On Your Feet!'
Muzikale medewerking wordt ook verleend door een professioneel begeleidingscombo van de Gooische Muziekschool én een speciaal samengesteld koor van kinderen uit Laren onder leiding van dirigent Nico Schimmel. Muziekvereniging St. Jan staat onder leiding van Marco de Jong.
Kaarten reserveren kan via telefoon 06-16240402 of per mail viainfo@stjanlaren.nl.

Lezing Pieter Winsemius

Laren Pieter Winsemius geeft woensdag 15 november om 20.00 uur een lezing in de Johanneskerk aan de Naarderstraat.

De Blaricummer vertelt over zijn nieuwste boek 'Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel'. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel of reserveer per e-mail: info@larenseboekhandel.nl.
Pieter Winsemius is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Niet alleen bekend in het Gooi door onder andere zijn werk voor het GNR, maar hij was onder meer tot 2007 minister, werd in 2009 door dagblad Trouw gekozen als meest invloedrijke duurzame Nederlander en schreef meerdere bestsellers.

Taalkunstenaar

Foto: Lonneke Boots

Gerard Wortel uit Eemnes speelt met woorden, maakt muziek en zingt soms ondeugende liedjes.

3

Govert Jan Bach spreekt over Bachs Matthäus in Johanneskerk

Laren Het is in Nederland zonder twijfel het allerbekendste werk van Johann Sebastian Bach: de Matthäus Passion. 'Bijna niemand weet meer hoeveel invloed Luther had op het werk van Bach, terwijl het zo belangrijk is om het werk van Bach te begrijpen', schrijft Govert Jan Bach in zijn boek 'Maarten Luther en Johann Sebastian Bach; twee grensverleggers' (2017).

Govert Jan Bach, die samen met Johann Sebastian Bach eenzelfde voorouder deelt, komt in het jaar waarin 500 jaar Reformatie herdacht wordt, op dinsdag 7 november (19.30 tot 21.30 uur) naar de Johanneskerk aan de Naarderstraat om over die invloed van Luther op Bach te vertellen. Bij binnenkomst is er koffie en thee en bij de afsluiting een glas wijn. De toegang is gratis, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Enorme liefde

'Muziek en geloof vormden voor Bach een twee-eenheid'

"Luther was," denkt Govert Jan Bach, "mede zo'n groot voorbeeld voor Bach doordat ze een enorme liefde voor muziek deelden; muziek en geloof vormden voor Bach een twee-eenheid."
Govert Jan Bach studeerde pastorale theologie en psychologie in Leiden, Amsterdam en Nijmegen, waarna een carrière volgde als psychotherapeut. In die hoedanigheid zette hij regelmatig muziek in als therapie.

Hij deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek. Hij is programmamaker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzending 'Geen dag zonder Bach'.

PGLE

Deze bijeenkomst binnen het thema 'Geloven in vrijheid', is georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE).

Wandelclub start seizoen met heidetocht

Laren De Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi staat dit seizoen volledig in het teken van het tienjarig bestaan.

Voorzitter Tim Bitter heeft met zijn vrijwilligersteam grootse plannen voor de jubileumeditie, die van 20 tot en met 23 juni 2018 plaatsvindt.
"We zijn nu al druk bezig met het bedenken van allerlei acties om zo veel mogelijk reuring te maken rond dit evenement, want de vierdaagse heeft in de loop der jaren een warm plekje veroverd in Laren en omgeving", aldus Bitter.
Traditiegetrouw wordt elk seizoen afgetrapt met de maandelijkse groepswandelingen, waarvan de eerste op zondag 12 november plaatsvindt: een 16 kilometer lange tocht vanuit Laren over de Wester- en Bussummerheide naar Bussum, waar bij Sportcentrum De Zandzee gepauzeerd wordt. De terugweg gaat via de Franse Kampheide, het Spanderswoud en de Zanderij Crailo.
Start en finish zijn bij SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad. Nieuw is dat er uitsluitend in de kantine tussen 8.45 en 9.15 uur ingeschreven kan worden. Er wordt een bijdrage van 3,50 euro (leden KWBN 2,50 euro) gevraagd voor de koffie met koek onderweg. Om 9.30 uur gaat het gezelschap op pad. Honden mogen niet mee.

Expositie van Bob ten Hoope

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch opent donderdag 9 november om 20.00 uur in het gemeentehuis van Blaricum een expositie met werk van Bob ten Hoope (1920-2014). "Het is een prachtige dwarsdoorsnede van zijn oeuvre", laat een gemeentewoordvoerder weten.

De gemeente Blaricum heeft van de Stichting Vrienden Bob ten Hoope een langdurige bruikleen verworven. Deze bruikleen is afkomstig uit de nalatenschap van de Bussumse kunstenaar (1920- 2014), die zijn atelier in Blaricum had. Daarnaast werkte hij enkele maanden per jaar in het Franse Pont-en-Royans.
De meeste mensen kennen de studiegenoot van Karel Appel vanwege zijn vele naakten, maar het werk van Ten Hoope is aanzienlijk veelzijdiger. Uiteraard ontbreken in de overzichtstentoonstelling zijn eveneens bekende caféscènes uit onder meer café 't Bonte Paard niet, maar er zijn ook stillevens en landschappen te zien.

Versa praat vrijwilligers bij

Laren Versa Vrijwilligerscentrale gaat vanaf dinsdag 14 november van 10.00 tot 11.00 uur iedere derde dinsdag van de maand een informatie-uurtje over vrijwilligerswerk geven.

Dit vindt plaats bij Versa Vrijwilligerscentrale in het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19 in Laren. Bezoekers krijgen informatie over: onkostenvergoeding regeling vrijwilligerswerk, de VNG-verzekering voor vrijwilligers, de regelgeving omtrent vrijwilligerswerk en uitkering en een leuke oriëntatie op wat er aan vrijwilligerswerk is.

Na afloop van dit uurtje kunnen belangstellenden direct bemiddeld worden naar het vrijwilligerswerk van keuze. Aanmelden via vclarenblaricum@versawelzijn.nl of 035-7504149.

Themaochtend Pax Kinderhulp in bibliotheek

Eemnes Bibliotheek Gooi en meer vestiging Eemnes vindt donderdag 16 november van 10.00 tot 12.00 uur een themaochtend met Pax Kinderhulp Eemnes plaats. De entree is vrij.

Pax Kinderhulp Eemnes is onderdeel van een landelijke organisatie en geeft een presentatie over het uitnodigen van kinderen uit Armenië om een vakantie in Nederland door te brengen. Waarom is dat belangrijk en hoe gaat dat in zijn werk? Hoe wordt de vakantie ervaren en wat zijn de gevolgen?

Aurora in Schering & Inslag

Laren Accordeonvereniging Aurora geeft zondag 12 november om 14.00 uur een concert in Muziekcentrum Schering & Inslag aan de Eemnesserweg. De toegang is gratis.

Het is een gezamenlijk concert met shantykoor De Speuit. Voor de pauze brengt Aurora populaire pop/klassiek ten gehore, gevolgd door een optreden van het shantykoor.
Na de pauze is eerst het shantykoor aan zet met aansluitend een vrolijk optreden door de accordeonisten. Zowel het orkest als het shantykoor staat onder leiding van Cees Bus.

'Gerard Wortel draait er niet omheen'

Liedjesschrijver Gerard Wortel. Foto: Lonneke Boots

Laren Met de geheel eigen liedjesvoorstelling 'Gerard Wortel draait er niet omheen' komt de Eemnesser vrijdag 10 november (20.15 uur) naar het Brinkhuis in Laren.

Wortels teksten verhouden zich tussen scherts en gevoeligheid, tussen lichtzinnigheid en diepte, tussen lichte spot en hartstochtelijk mededogen en tussen absurditeit en aandoenlijke ingetogenheid. Cellist Bas van de Waard begeleidt hem.

Entree: 10 euro. Reserveren: info@hartvanlaren.nl.

Romantisch concert in Rosa Spier Huis

Duo Rinascente. Foto: PR

Laren In de concertzaal van het Rosa Spier Huis treedt zondag 12 november om 15.30 uur het Duo Rinascente op. Violiste Helbertine Hylkema en pianiste Lorena Mainero leggen zich toe op het romantische repertoire, Argentijnse (dans)muziek en vroeg-20ste-eeuws repertoire. De toegang is vrij.

5 / 8

Solotoneel met toverlantaarnplaten in het Dickenstheater in Laren.

Vrijdag 10 november

Mamacafé Huizen

10:00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geen thema, maar een gezellig samenzijn om ervaringen en tips uit te wisselen.

Geef of Neem tafel

10.:00 uur | Brinkhuis Laren

'Special Friday voor iPad-gebruikers'

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor meer informatie kijk op www.pchelpdeskbel.nl.

Foto-expositie 'Markante Laarders'

9.00 uur | Brinkhuis Laren

Vrijwilligers Yvonne Verburg en Ineke Vaasen maakten portretten van vijftien markante inwoners. Toegang is gratis.

'Gerard Wortel draait er niet omheen'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Entree: 15 euro. Reserveren: www.hartvanlaren.nl.

Zaterdag 11 november

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom

Wandelen door historisch Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Onder leiding van een gids. Kosten € 4,- p.p. Start om 14.00 uur bij het museum aan de Achterbaan 82.

Zondag 12 november

Solotoneel met toverlantaarnplaten

14.00 uur | Dickenstheater Laren

Dickens' verhaal 'Op jacht' uit 'The Pickwick Papers' en het verhaal over de rondtrekkende standwerker Dokter Marigold. Plaatsen € 15,- (inclusief koffie/thee in de pauze), reserveren via: dickens@ziggo.nl of 035-8872376.

Maandag 13 november

Thuismeditatie

9.00 uur | Rang Zhin voor meditatie en creatie Laren

Vanaf 8.50 uur kan er ingelogd worden. Van klokslag 9.00 uur tot 10.00 is er meditatie. Kosten € 5,-, maar de eerste keer is GRATIS! Zie www.rangzhin.nl.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak

Onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Blijven wonen of verhuizen?

14.30 uur | De Thomaskerk Huizen

Betty Boerman vertelt iets over de veelvoorkomende vraag: Blijven wonen of verhuizen op hogere leeftijd?

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Wijkcentrum De Draaikom Huizen

Welkom met al uw juridische vragen. Wij vragen slechts een vergoeding van € 4,-.

Virtuele wandeling Venetië

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Wim Dooge vertelt u alle bijzonderheden van deze stad. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Cursus reanimatie met AED

19.00 uur | College de Brink

Reanimatie met AED (automatische externe defibrillator). Prijs is € 35,- per cursist. De cursus vindt plaats van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Dinsdag 14 november

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.


Basiscursus + Tibetaanse meditatie

19.30 uur | Rang Zhin voor meditatie en creatie Laren

Vijf avonden voor een verdieping in de basisoefeningen van het Tibetaanse boeddhisme vanuit Ligmincha Nederland.

'Spiritualiteit: zweverig of een verrijking?'

20.00 uur | Brinkhuis Laren

In deze lezing door spiritueel therapeute Thilly van der Heeden gaan we nader in op het begrip 'spiritualiteit'. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Lezing door Diana Kostman

20.00 uur | Brinkhuis Laren

In deze lezing zal kunsthistorica Diana Kostman u vertellen hoe de Nederlandse kunstenaars onder invloed van Parijs van stijl veranderden. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

'Heeft u al een topsloot?'

20:00 uur | Aquarius, gevestigd in Koelemoes Huizen

Bart Laurens presenteert bij de aquarium- en vijververeniging Aquarius de beamerlezing 'Heeft u al een topsloot?'

Lezing Jaap Voigt

20.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Eerste lezing 'Onderscheidingsvermogen' uit drieluik 'Voeding voor de ziel'.

Woensdag 15 november

Videobewerking

9.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Prijs € 70,- incl. lunch. Meer informatie en aanmelden: www.seniorweblarennh.nl of tel 06-46175271.

Film aan de Brink – 'Souvenir'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

MindfulMoment voor iedereen

19.30 uur | Business Centrum Huizen Huizen

Aanmelden: Els Aardewijn, 06-15138686, delis@aardewijn.com.

Film aan de Brink – 'Hidden Fgures'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Lezing: 'De mecenas en de verversbaas'

20.00 uur | De Blaercom

Lezing door kunsthistorica Henny Goedgebuurde. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 16 november

Koffieochtend

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Omgaan Digitale Overheid

14.00 uur | Vivium Johanneshove

Prijs € 40,- voor 3 lessen. Informatie en aanmelden: www.seniorweblarennh.nl of tel 06-46175271.

BEL-Art in teken van kunstenaarsfamilie

8.30 uur | BEL kantoor Eemnes

Tot 9 januari in het BEL kantoor. Officiële opening om 17.00 uur. Tentoonstelling te bezichtigen tijdens kantooruren.

Veteranenbijeekomst

14.00 uur | De Brassershoeve

Meditatieve klanktraining

19.00 uur | Rang Zhin voor meditatie en creatie Laren

Ook deze cursus kan via ZOOM ( skype) gevolgd worden.

Cursus reisfotografie

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Twee theorieavonden en een praktijkochtend. Info en aanmelden: www volksuniversiteithetgooi.nl.

Klucht 'We betalen niet meer!'

20.15 uur | Vitusgebouw Blaricum

Kaarten à 7 euro p.p. zijn te reserveren via 06-22 196 851 of via toneelverenigingblaricum.nl.

VVAO-lezing

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Meer info: www.vvao.nl/gooieneemland.

Cadeau van Coöperatiefonds Rabobank

250 mille voor lokale projecten

De gelukkigen op het podium van Spant! Foto: Rabobank

Laren/Blaricum Het Coöperatiefonds van de Rabobank heeft uitgedeeld. Er is maar liefst 250.000 euro naar 54 projecten in de regio Gooi en Vechtstreek gegaan.

In Laren-Blaricum was er een mooie cheque voor: Zonnebloem, Sherpa Boshoeve, Stichting Centrale Accommodatie Blaricum, Stichting de Droomboom, Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, Stichting Vrienden Hoogbegaafden 't Gooi, Vereniging ter Bevordering Bijenteelt in Nederland en Vivium Zorggroep/Torenhof.

De jaarlijkse coöperatiebijeenkomst voor leden van Rabobank Gooi en Vechtstreek zorgde vorige week voor een volle zaal in theater Spant! in Bussum. Op het programma stond onder andere een optreden van Ali B. Deze beroemde rapper/presentator en jurylid van The Voice nam de zeshonderd bezoekers mee in ervaringen die hij in zijn leven heeft opgedaan.

Johan Drost, directievoorzitter van Rabobank Gooi en Vechtstreek, benadrukte aan de hand van een overzicht van alle activiteiten die de bank organiseert dat hij trots is op de rol die de bank speelt in de lokale samenleving. Daarna werden met hulp van Ali B de cheques van het Coöperatiefonds uitgereikt.

De Papegaai speelt in Singer 'Zeg, wat doe jij eigenlijk?'

Repetitie onder leiding van regisseuse Magali de Fremery. Eigen foto

Laren Het Larense toneelgezelschap De Papegaai speelt donderdag 23 en vrijdag 24 november in thuishaven Singer Laren aan de Oude Drift 1 de voorstelling 'Zeg, wat doe jij eigenlijk?'.

Hoewel leden van De Papegaai al een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de opening van het theater Singer Laren, zowel in de organisatie als zingend op de bühne, wordt op voornoemde data de eerste volledige voorstelling van De Papegaai in het fonkelnieuwe theater opgevoerd. Voor het bijna honderdjarige toneelgezelschap een zeer heugelijk moment, dat gevierd wordt met een cabareteske voorstelling.

Op de hak nemen

In een bonte stoet aan sketches wordt het drukke, dagelijks leven met een vette knipoog op de hak genomen, afgewisseld met zang en dans. Aan de voorstelling doet een cast mee van maar liefst tien acteurs en actrices.De regie is in handen van Magali de Fremery.

Kaarten

Kaarten kunnen besteld worden via www.depapegaai.com.