BelNieuws

13 september 2017

BelNieuws 13 september 2017


SV Laren'99 deelnemer aan Grote Clubactie

Laren Leden van SV Laren'99 starten zaterdag 16 september met de lotenverkoop van de Grote Clubactie. Vanaf die dag gaan zij langs de deuren om inkomsten op te halen voor hun club.

Een lot kost 3 euro, waarvan 80% direct naar de club gaat. Een woordvoerder van de Larense voetbalvereniging laat weten: "Wij doen dit jaar voor de tweede keer mee. Vorig jaar werd er 10.000 euro opgehaald, hadden wij de beste lotenverkoper van Nederland in huis en wonnen wij door de verkoop van 37 superloten het Grote Clubfeest." Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 13 december. Info op: www.clubactie.nl.

Laren bedankt lokale helden - Vrijwilligers om trots op te zijn

Foto: Bob Awick

Laren Versa Welzijn en de gemeente Laren hebben afgelopen vrijdag in Het Brinkhuis de vrijwilligers bedankt door voor hen een feestelijke avond te organiseren. "Het is een waardering voor de fantastische inzet die de vrijwilligers bieden om van Laren het mooie dorp te maken waar we trots op kunnen zijn", aldus de organisatie. Na het welkomstwoord van wethouder Leen van der Pols was er een programma met optredens van Jong MCC en jongerenwerker Sean Bogaers met enkele straatdansers, een voordracht van dichter Gerard Beentjes en een lezing van Bas Holshuijsen en Teun Koetsier (Historische Kring). Het laatste duo sprak over 'Boeren, burgers en buitenlui' (thema Open Monumentendag). Tot slot - onder het genot van een hapje en drankje - waren er goocheltrucs van Quintus van Amstel.

Discoball in Het Vitus

Blaricum Het Vitus (Kerklaan 10) organiseert zaterdag 23 september Discoball, een jaren '70-feest.

Tussen 21.00 en 02.00 uur draait De Warme Sound en is er een optreden van Christiaan Welker. Dresscode is '70's'.
Kaarten kosten in de voorverkoop 15 euro en op de avond zelf aan de deur 17,50 euro. Tickets nu al verkrijgbaar bij Het Vitus, d'Ouwe Tak, de Blaricumse Boekhandel en AH Blaricum.

Duo-optreden in Rosa Spier Huis

Laren Immanuel van IJzerlooij (cello) en Daniel Kramer (piano) spelen maandag 25 september om 20.15 uur in het Rosa Spier Huis aan de Esseboom 2.

Op het programma staan werken van Ludwig van Beethoven en Frédéric Chopin. Voor niet-donateurs wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten op prijs gesteld.

Eemlander stoomt op

Foto: PR

Skûtsje Eemlander is tweede geworden op het IFKS in Friesland. "Een historisch moment."

3

Historische 2de plaats Eemlander bij IFKS

'Alle extra ballast van boord gehaald'

De bemanning van de Eemlander. Eigen foto

Eemnes Skûtsje Eemlander is tweede geworden op het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) in Friesland. "Een historisch moment", vertelt woordvoerder Joop van der Schaaf.

"Mede door de zeer wisselende weersomstandigheden was het een geweldige zeilweek waarin de strijd de gehele week ging tussen een zestal skûtsjes dat streed om een podiumplek. Per dag wisselden de skûtsjes elkaar af en het was tot de laatste dag spannend hoe de prijzen verdeeld zouden worden."

Voor de finaledag op het IJsselmeer bij Lemmer lag de Eemlander op de tweede plaats en de bemanning wilde er alles aan doen om de eerste prijs te halen. "Daarvoor was inmiddels alle extra ballast van boord gehaald. De voorspelling was heel weinig wind, dus dan wil je zo licht mogelijk zeilen."

Joop van der Schaaf: 'Het was een geweldige zeilweek'

Zuur

Op de laatste wedstrijddag, stipt om negen uur, voer de Eemlander samen met de volgboot vol publiek naar het wedstrijdveld. Er moesten eerst twee andere klassen varen voordat de Eemlander met zeventien skûtsjes in de kleine-A-klasse kon starten. "Helaas was er heel weinig wind en dobberden we rondjes om het startschip. Maar na een uur zagen en voelden we de wind aantrekken en gingen we ons klaarmaken voor de strijd. De jury besloot echter onze wedstrijd te annuleren. Voor de bemanning was het heel zuur dat we niet konden zeilen om de eerste prijs. Maar achteraf zijn we bijzonder blij en trots dat het gelukt is om tussen alle Friezen toch een historische tweede plaats te hebben behaald."
De prijzen werden in de havenkom van Lemmer voor een groot publiek uitgereikt door de commissaris van de Koning in Friesland.
Daarna was er een groot feest.

In&Uit Markt bij De Hilt

Eemnes In en rond De Hilt aan de Hasselaarlaan vindt zaterdag 16 september van 10.00 tot 14.00 uur de In&Uit Markt plaats.

Op deze markt staan ruim vijftig verenigingen en organisaties uit Eemnes en omstreken paraat om belangstellenden bij te praten over hun aanbod. "Je vindt er van alles op het gebied van sport, cultuur, muziek, educatie, maatschappij en ontspanning. Dit jaar nemen weer een aantal interessante nieuwe verenigingen en organisaties deel. En uiteraard zijn er diverse activiteiten waaraan je kunt deelnemen: sportclinics, workshops, knutselen, broodjes bakken en nog veel meer. Ook is er livemuziek van onder anderen de winnaars van de E-Factor en verzorgt muziekvereniging Crescendo een optreden", meldt Robert-Jan Vos van De Hilt. Meer info: www.dehilt.nl.

Bewegen met Mensendieck

Blaricum Versa Welzijn heeft op woensdag (10.30 tot 11.15 uur) nog plaats voor 55-plussers die willen deelnemen aan de Mensendieck-groep in dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3.

Mensendieck is een oefentherapie die leert bewuster met het lichaam om te gaan. In ontspannen sfeer wordt gelet op houding en balans. Ook leren de deelnemers om te gaan met klachten. Vitaliteit staat centraal en er wordt gewerkt aan de verbetering van het uithoudingsvermogen. Meedoen kost 20 euro per maand. Meer informatie bij de docent, Margriet Bijl, telefoon 06-20335330.

Ontbijten op Prinsjesdag

Laren Traditiegetrouw vindt ook dit jaar het Prinsjesdagontbijt plaats voor de inwoners van Laren, Blaricum, Eemnes en alle andere belangstellenden: op dinsdag 19 september van 07.00 tot 09.00 uur in Het Brinkhuis.

Gastspreker is Paul van Geest (schrijver, wetenschapper, theoloog en hoogleraar). Het onderwerp is: 'Het begrip AGAPÈ (liefde) in het Nieuw Economische Denken'.

Dagvoorzitter is ds. Jan Rinzema. De muziek wordt verzorgd door het duo Amanda Spoel (accordeon) en Ernö Olah (viool).
Deelname kost 19,50 euro. Meer info: telefoon 06-54963464.

Toneelspelen bij Deo et Arti

Eemnes De kindergroep van Deo et Arti heeft nog plaats voor enkele enthousiaste kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar.

De repetities vinden elke woensdag plaats van 15.45 tot 17.00 uur in theater De Hasselbak in Eemnes. Informatie: Anneke Snelder, telefoon 035-5311817 of mailen naar: meentweg@snelder.com.

De Scheper nu in gebruik door Binckhorst-St. Jan

Maurits en Nannah. Foto: Bob Awick

Laren Nannah van Bruchem en Maurits Retz hebben vorige week hun nieuwe schoollocatie aan de Kerklaan officieel geopend. Het voormalige schoolpand De Scheper is nu in gebruik als nevenlocatie van de Binckhorst-St. Jan. De uitbreiding was nodig omdat het leerlingaantal almaar blijft groeien. Volgens de gemeente was deze move de meest realistische oplossing.

Gitaarlessen in Het Brinkhuis

Laren De gitaarlessen van Wijnand Blok zijn weer gestart.

De lessen worden gegeven op maandag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 18.30 uur in Het Brinkhuis aan de Brink 29. Informatie: telefoon 06-12783271.

5 / 8

Zaterdag is er een fietstocht door Huizen, Blaricum en Laren.

Vrijdag 15 september

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Bij goed weer een buitenactiviteit! Voor nadere bijzonderheden: zie onze Facebookpagina. Bij slecht weer: gewoon in het wijkcentrum. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte uitgenodigd!

VrijdagAvondmuziek

20.00 uur | Nieuwe kerk Huizen

Het Paulusensemble met concerten van Bach en Telemann en duetten van Mozart en Beethoven.

15 september tot
vrijdag 24 november

Muziek met baby's en peuters

9.00 uur | Muziekvereniging Prinses Irene

Vrijdag 15 september start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl of www.muzieklessenhuizen.nl.

Zaterdag 16 september

Verdedigen tegen slagwapens

14.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

In deze clinic staat verdedigen tegen slagwapens centraal. De clinic is zaterdag 16 september van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten leden Osorezu en IMAF: € 2,50, overige geïnteresseerden € 6,-. De clinic is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Start Grote Clubactie

10.30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Leden van de AV Zuidwal starten op 16 september met de lotenverkoop van de Grote Clubactie. Vanaf die dag proberen zij zo veel mogelijk loten aan de deur te verkopen voor de aanbouw van een binnensportzaal op het huidige sportcomplex.

Repair Café

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Repair Café zaterdag 16 september in gebouw De Schoter te Eemnes.

Dirk Scheele: Z'n leukste liedjes

14.00 uur | Openbare Basisschool Blaricum

Kaartjes voor deze voorstelling zijn voor € 7,50 te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/droomboom. De opbrengst komt ten goede aan behandeling voor kinderen op de Droomboom.

Fietstocht

13.30 uur | Gemeentehuis Huizen

Het Fietsgilde organiseert op zaterdag 16 september een tocht door de dorpen Huizen, Blaricum en Laren.

Jubileumfeest Stichting de Droomboom

15.00 uur | Vitusgebouw Blaricum

De Droomboom, een behandelcentrum voor kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand, bestaat 10 jaar en organiseert een feest voor geïnteresseerden en buurtbewoners om onder het genot van muziek, hapjes en drankjes kennis te maken. Uiteraard met leuke activiteiten voor de kinderen!

Positie van kinderen in Nederland

15.00 uur | Singer Laren

Oud-kinderombudsman Marc Dullaert houdt een betoog over de positie van kinderen in Nederland; Nederland zakt internationaal steeds verder weg. Hierna brengt cultuurhistoricus prof. dr. Herman Pleij de positie van kinderen in een historisch perspectief.

Zondag 17 september

Gratis bootcamp

10.00 uur | Strand en Zomerkade Huizen

Bootcamp is laagdrempelig en geschikt voor iedereen. Kom ook en volg een gratis training om te ervaren hoe leuk bootcamp is. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Start to Bootcamp

10.00 uur | Camping de Woensberg Huizen

17 september beginnen we met een Clinic Start to Bootcamp; deze clinic duurt 12 weken. www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Geloven in vrijheid

9.30 uur | Ontmoetingskerk Laren

In de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes zitten we tijdens de startzondag aan lange tafels. Aan tafel is het indertijd immers begonnen met de kerk. De dienst is korter dan anders, we leggen andere accenten.

Rouwcafé Gooi en Eemland

13.30 uur | De Schoter Eemnes

Rouwcafé is een ontmoetingsplaats met de ongedwongen sfeer van een café waar praten over de dood geen taboe is. Er vindt een lezing plaats door Maria de Greef. Toegang is gratis.

Maandag 18 september

Opening Wereld Alzheimer Week 2017

15.30 uur | Vitusgebouw Blaricum

Deze middag heeft als voornaamste spreker prof dr. P. Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimercentrum VU-mc. Een uitgelezen kans voor professionals en belangstellenden!

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Wijkcentrum De Draaikom Huizen

Conform onze statuten stelt de rechtswinkel Huizen zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Filosofielezing

20.00 uur | Bibliotheek Laren

Hebben de filosofen het antwoord op de relatie tussen wetenschap en religie? Wat heeft de wetenschap van de religie overgelaten? Veel mensen lopen met dit soort vragen rond, immers iedereen is op zoek naar een invulling voor ons bestaan.

Dinsdag 19 september

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Huizer erfgoed

20.00 uur | De Brassershoeve

De Historische Kring Huizen laat zien hoe je van een oud pand een eigentijdse leefruimte kan maken. Aanvang 20.00 uur. De entree is € 2,50. Leden hebben gratis toegang.

Woensdag 20 september

Tweedehandskledingverkoop

9.30 uur | Vivium Johanneshove

U bent vanaf 9.30 uur van harte welkom tijdens de tweedehandskledingverkoop in Vivium Johanneshove. Tot dan aan de Eemnesserweg 42 te Laren!

Mantra's & heartsongs

14.30 uur | Zangstudio Laren Laren

Op woensdag 20 september gaat er een nieuw groepje van start met mantra's en heartsongs in Zangstudio Laren o.l.v. Ton Philips. In totaal zijn het 6 tweewekelijkse relaxte zangmiddagen waaraan iedereen mee kan doen. Meditatief, ontspannend, inspirerend!

Film 'Loving'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Aangrijpend drama over racisme en liefde in Amerika in de jaren vijftig en zestig dat actueler is dan zou moeten. Entree: € 5,-.

Fiilm 'Hidden Figures'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Het inspirerende verhaal van de onbezongen wiskundewonders die de Amerikaanse ruimtevaart mogelijk maakten. Entree: € 5,-.

Donderdag 21 september

Cursus 'Veilig Vallen'

10.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

De cursus 'Veilig Vallen' is ontwikkeld om ontspannen te vallen om zo botbreuken en blessures te voorkomen.

Digicafé

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De Bibliotheek Eemnes organiseert in samenwerking met SeniorWeb Eemnes een themaochtend. Het onderwerp zal zijn: Foto's bewerken op uw smartphone (zowel Android als Apple) m.b.v. een app. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove

Zin in een gezellige spelletjesmiddag? U bent van harte welkom op donderdag 21 september voor de bingo in Vivium Johanneshove.

Bijeenkomst veteranen

14.00 uur | De Brassershoeve

De eerstvolgende bijeenkomst van de veteranensociëteit Huizen wordt gehouden op donderdag 21 september in De Brassershoeve aan de Waterstraat 2. Alle veteranen zijn van harte welkom van 14.00 tot 17.00 uur.

'Toets hypotheken op moment van aanvraag'

Nieuwe leennormen maken het soms lastig

Toets nieuwe hypotheken voortaan aan geldende wet- en regelgevingen op het moment van de aanvraag. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging van Makelaars en De Hypotheekshop samen in een brief aan de Tweede Kamer.

De NVM legt uit: "Eind vorig jaar nam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het standpunt in dat het moment waarop een bindend aanbod wordt gedaan door een hypotheekverstrekker voortaan het moment moet zijn waarop getoetst wordt aan de geldende hypotheeknormen. Voorheen was dit al eerder in het proces, namelijk het moment waarop een renteaanbod werd gedaan.

Onzekerheid

Door het wijzigen van het toetsmoment worden consumenten sterk afhankelijk gemaakt van de doorloopsnelheid van de hypotheekverstrekker. Er ontstaat onzekerheid over de financiering wanneer tussen het moment van de aanvraag en het moment van de offerte de leennormen wijzigen (wat ieder jaar op 1 januari gebeurt).

Terugkerend probleem

Vorig jaar is dit probleem tijdelijk opgelost: aanvragen die voor 1 januari 2017 zijn gedaan en voor 1 februari 2017 zijn beoordeeld mochten alsnog getoetst worden aan de leennormen van 2016. Dit jaar dreigen er echter opnieuw problemen te ontstaan met hypotheekaanvragen die aan het einde van het jaar worden gedaan.

'Weer problemen met aanvragen aan eind kalenderjaar'

Lange doorlooptijden

In een brief aan de Tweede Kamer pleiten NVM en De Hypotheekshop er samen voor om verstrekte hypotheken voortaan te toetsen aan de geldende wet- en regelgevingen op het moment van de aanvraag. Geconstateerd wordt dat de doorlooptijden voor hypotheken nog steeds vaak lang zijn, waardoor regelmatig problemen ontstaan.

'Of nieuwe norm eerder'

Als zou worden vastgehouden aan de huidige toetsprocedure, dan zouden wijzigingen op de hypotheeknormen voortaan voor 1 september bekend moeten zijn om alsnog voldoende zekerheid te kunnen bieden aan de consument."

Meer informatie over dit onderwerp op nvm.nl.

Column

Beleggen is uit

Ondanks de historisch lage spaarrente durft het leeuwendeel van Nederlandse huishoudens niet te beleggen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 23% belegt in aandelen en/of obligaties. Angst voor de risico's en twijfels over de adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om af te zien van beleggen en te kiezen voor de klassieke spaarrekening. Deze Nederlandse spaardrang wordt stilaan een dure traditie met de lage rente van de afgelopen jaren. Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken. Met zijn allen sparen we momenteel tegen een rentestand van bijna nul, en dat gaat ons niet helpen aan voldoende eigen spaarmiddelen voor later.

Hoewel een gemiddeld huishouden al snel ruim 20.000 euro aan investeerbaar vermogen bezit, wordt dit geld in 82% van de huishoudens aan een spaarrekening toevertrouwd. Slechts 23% van de ondervraagde Nederlanders belegt. Dit percentage stijgt tot 25% onder 65-plussers, en tot 46% onder de huishoudens die ruim twee keer modaal verdienen.

Alle cijfers laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen sparen. Zeker wanneer je voor later geld opzij wilt leggen, dan is beleggen een goed alternatief voor sparen. Maar onder de spaarders vallen drie zaken op. Zij hebben een drievoudig gebrek aan vertrouwen. Zo vertrouwen zij niet op hun eigen financiële kennis, in tegenstelling tot beleggers die beschikken over aanzienlijk meer financieel zelfvertrouwen. Ook is er onder spaarders weinig vertrouwen in financieel adviseurs, een beroepsgroep die nog vaak wordt geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten. Bovendien vrezen spaarders de onzekerheid van de toekomst. Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties. Als onafhankelijk adviseur roep ik al jaren dat sparen ook een vorm van beleggen is. Wellicht wordt het tijd dat huishoudens het spaarrisico meer gaan spreiden.

Koopakte eerste huis Weespersluis ondertekend

WEESP De eerste koopakte voor een huis in Weespersluis is getekend door Joline Keijzer en Erik Beekmans.

De twee Amsterdammers hebben een huis gekocht in het deelproject Lanenrijk. Daar worden 175 woningen gebouwd in de karakteristieke fin-de-sièclestijl. Ze kozen voor een 'notariswoning'. "We waren meteen enthousiast over de fraaie architectuur. Maar de bijzondere indeling van de woonkamer én de ruime slaapkamers gaven de doorslag", zo laten ze weten.

Hou 't netjes

Foto: pixabay

Staat je huis te koop en doe je mee aan de Open Huizen Dag op 30 september? Hou je huis dan nu al zo netjes en schoon mogelijk, zodat je daar tegen die tijd geen stress over hebt. Een opgeruimd en schoon huis spreekt potentiële kopers veel meer aan. Dat geldt ook voor de tuin en het balkon. Meer tips volgende week in GooisWoonNieuws.

Studenten langer thuis

Het nieuwe studiefinancieringsstelsel dat twee jaar geleden werd ingevoerd, heeft ertoe geleid dat veel meer eerste- en tweedejaarsstudenten thuis blijven wonen en pas later op kamers gaan: 56% tegenover 39%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting naar de financiële situatie van studenten. Per 1 september 2015 is de basisbeurs vervangen door een studievoorschot. De basisbeurs is niet langer een gift, maar een lening.