BelNieuws

17 mei 2017

BelNieuws 17 mei 2017


Feestelijke presentatie boek 'Dikke Torentje' Eemnes

Evert van Andel overhandigt het boek over het 'Dikke Torentje' aan burgemeester Roland van Benthem. Foto: Bob Awick

EEMNES - Evert van Andel overhandigde zaterdag in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes zijn boek aan burgemeester Roland van Benthem. Het boek beschrijft de geschiedenis van het 'Dikke Torentje' dat nu in particuliere handen is. De burgemeester roemde het gedegen onderzoek van Van Andel. De auteur liet zelf zijn licht schijnen over een paar opmerkelijke ontdekkingen die hij heeft gedaan.

Rond de veertig mensen hoorden tijdens de feestelijke boekpresentatie schrijver Van Andel vertellen over een aantal opmerkelijke dingen die hij in de archieven heeft gevonden. Zo blijkt de constructie van het kerkje, dat is gebouwd in 1439, kort nadat Eemnes stadsrechten kreeg, bijzonder degelijk. Dankzij de steunberen aan de zijkant zijn de muren in al die jaren niet meer dan tien centimeter geweken. Ook ontdekte Van Andel dat het koor van de kerk ouder is dan het schip. Waarschijnlijk was het de bedoeling om hier eerst alleen een kapel neer te zetten, maar zijn de opdrachtgevers, de toenmalige binnendijkers, later van gedachten veranderd.

Koninklijke bank
De meest leuke ontdekking is misschien wel de originele eerste tekening van de bank voor koningin-moeder Emma. De regentes bezocht de voormalige Hervormde Kerk in Eemnes met enige regelmaat.

Nog steeds staat haar eenvoudige bankje in de kerk. Van Andel dook voor zijn boek in de geschiedenis van de koninklijke zetel en vond de ontwerptekening van een veel rijker gedecoreerd exemplaar. Emma wees dit ontwerp af omdat zij dat met haar calvinistische inslag veel te overdadig vond. Zij vond een sobere uitvoering passender.

Waardering
In zijn speech toonde burgemeester Van Benthem veel waardering voor het gedegen archiefonderzoek van auteur Van Andel. Daarnaast prees hij de wijze waarop de kerk nu door particulieren wordt geëxploiteerd.

De Hervormde Gemeente Eemnes verkocht enige jaren geleden de overtollig geworden Pieterskerk, in de volksmond 'het Dikke Torentje', aan een particulier initiatief. De kerk is nu een multifunctioneel gebouw voor bijeenkomsten.

College De Brink tikt Jeugdjournaal op vingers

LAREN - Leerlingbegeleider Lisette van den Beld van College De Brink schreef afgelopen woensdag een brief aan het Jeugdjournaal. Het item over de Cito-scores was volgens haar niet goed in beeld gebracht. "Waar is de aandacht voor de leerlingen die ook hun best doen maar lager scoren?" vroeg zij. Ze kreeg er landelijk aandacht mee.

Het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de hoge Cito-scores en hoe blij iedereen ermee is. "Maar waar is de aandacht voor de leerling die een score heeft van 525 of lager?", schreef Van den Beld in haar brief aan de makers. "Die leerlingen mogen toch ook supertrots zijn op hun prestatie?"

74.000 likes
Ze postte de brief ook op Facebook. Dit bericht is inmiddels al 74.000 geliket en er zijn 12.000 comments! Dat hielp, want vrijdag stond het Jeugdjournaal bij College De Brink op de stoep. De redactie gaf toe dat ze een punt had en dat de brief heel wat heeft losgemaakt.

De makers van het programma gaven aan dat het nooit de bedoeling is geweest om een verkeerd beeld te schetsen, maar beloofden beterschap. Vrijdagavond was het verhaal van Van den Beld en een aantal College De Brink-leerlingen onderdeel van het Jeugdjournaal.

Uiteraard is dit al winst, maar College De Brink ziet graag dat het verhaal nu niet ophoudt. Vmbo-leerlingen krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen en de school hoopt dat dit Facebookbericht ervoor zal zorgen dat er meer positieve aandacht en waardering komt voor het vmbo.

De hardwerkende leerlingen verdienen dat, volgens de school. Een eerste stap is al gezet. Van den Beld heeft dit onderwerp ook al kunnen toelichten bij het AD en was afgelopen zaterdagochtend te gast bij Radio 1.

Eemnes stelt speerpunten beleid vast

EEMNES - De gemeente Eemnes blijft in 2018 en de jaren erna investeren in de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van het dorp. Ook armoedebestrijding en jeugdzorg zijn belangrijke speerpunten in het beleid dat de gemeente wil voeren.

Dit staat in de zogenoemde Kadernota van de gemeente. In het voorstel geeft het college aan dat er bijna twee miljoen euro beschikbaar is. Een groot deel daarvan is nodig voor investeringen in bereikbaarheid en verkeersveiligheid, onder andere op de Wakkerendijk, Eikenlaan en Laarderweg.

Ook armoedebestrijding krijgt aandacht. Eemnes heeft een groot aantal regelingen, maar het is soms te ingewikkeld om daar gebruik van te maken. Een armoederegisseur moet hiervoor de oplossing brengen.

Verder kunnen in het voorstel aan de raad sportverenigingen meer subsidie tegemoetzien en gaat Eemnes aansluiten bij een landelijk programma voor 'positieve gezondheid'. Daarnaast trekt het college structureel geld uit voor pilots en onderzoeken in de jeugdzorg.

Om het contact tussen inwoners en gemeente te verbeteren, stelt het college voor om een gebiedsmanager aan te stellen.

Kleinere kavels zouden ten slotte kunnen worden overgedragen aan hoveniers uit Eemnes en omgeving. Samen met de inwoners worden zij dan verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen en het straatmeubilair in hun deel van Eemnes. De raad zal de definitieve nota vaststellen op 26 juni.

32

inwoners van Blaricum, Laren en Eemnes hebben een seizoenkaart van Feyenoord

Medewerker winkel en kassa van het Vestingmuseum
De medewerker vormt het eerste contact met de bezoeker en is dus het visitekaartje van het Vestingmuseum. Hij/zij is verantwoordelijk voor het verschaffen van informatie, voor de verkoop en voor de bediening van de bezoekers. Werktijden: 1 dagdeel in de week en 1 weekenddag per maand in overleg. Contactpersoon: Femke Klene van Het Nederlands Vestingmuseum tel. 035-6945459 of mail naar femke@vestingmuseum.nl

Tuinvrijwilligers voor licht tuinwerk
Versa Vrijwillige Thuishulp is dringend op zoek naar een paar tuinvrijwilligers. Veel ouderen hebben niet meer het vermogen zelf de tuin te onderhouden, wat gras maaien, wat onkruid wieden. Wie wil nu en dan wel wat in de tuin werken bij iemand? Werktijden: in overleg, 1 dagdeel in de week. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL tel. 06-49 37 71 71 of abijleveld@versawelzijn.nl

Begeleider bij kunstproject
Twee kunstenaars gaan binnenkort starten met een aantal bewoners die van kunst houden en actief willen deelnemen hun talenten weer vorm te geven. Ter ondersteuning vragen wij een vrijwilliger die samen met de twee kunstenaars van het project een succes gaan maken. Werktijden: van 10.30 tot 12.30. Contactpersoon: Kees v.d. Kaaij van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof tel. 035-5390808/ 035-5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl

Mannelijke of vrouwelijke vrijwilligers voor wisselende activiteiten
In Amaris Theodotion wordt een zeer variërend aanbod aan activiteiten geboden. Zo ook 1x in de 14 dagen op de zaterdagmiddag. U kunt hierbij denken aan theater, muziek, film etc. Onze bewoners vinden het heerlijk om ook een middagje theater of muziek te beleven. Helpt u mee onze bewoners op de zaterdagmiddag een onvergetelijke middag te geven? Uw werkzaamheden bestaan o.a. uit het halen en brengen van de bewoners, klaarzetten van de zaal en natuurlijk helpt u mee om er een onvergetelijke middag van te maken. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Theodotion tel. 035-6268856 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op:
dinsdag van 10.00 – 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19
dinsdag van 14.00 – 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3
donderdag van 13.30 – 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122

Weerbericht

Vanaf donderdag koeler en wisselvallig
Woensdag ging mei op de zomerse toer dankzij een hogedrukzone die van Spanje tot boven het Oostzeegebied reikte. Een zuidoostelijke stroming voerde subtropische lucht aan. Vanaf donderdag wordt de warmte snel afgebouwd. Een lagedrukzone ten noordwesten van de Britse Eilanden doet zich dan gelden. Er kunnen enkele buien vallen en het wordt koeler.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag is het bewolkt en er valt enige tijd regen. Ook overdag is het tamelijk bewolkt met kans op enkele buien. De zuidwestenwind is matig van kracht. De temperatuur doet een flinke stap terug. Het wordt zo'n 18 graden. Vrijdag is het met 15 à 16 graden koel. Ook dan is de kans op enkele buien vrij groot. Af en toe schijnt de zon.

Het weekeinde
In het weekeinde neemt de buienkans geleidelijk af. Helemaal droog blijft het niet. Er kan zowel zaterdag als zondag nog een bui vallen. De zon krijgt van tijd tot tijd wat meer ruimte. Het is met een maximum van 16 à 17 graden iets te koel. Het langjarig gemiddelde voor eind mei bedraagt 18 graden. Er waait overwegend een matige wind tussen zuidwest en west.

Weetje
Van bloeimaand mei verwacht menigeen fraai voorzomers weer. Het weerverloop is echter veel gevarieerder. Koude noordenwinden kunnen in mei nogal eens overheersen, zoals in de eerste 10 dagen van deze maand. Gemiddeld komen in mei 10 dagen voor met een maximum van 20 graden of hoger, waarvan 3 zomerse dagen met een maximum van 25 graden of meer.

Foto: Ab Walet

Niets vind ik mooier dan de verse blaadjes van een rode beuk in het voorjaar! Of het zou moeten zijn dat er nog een groene beuk naast stond. En als dan ook nog net de zon doorbreekt wordt het helemaal een kleurenfeest. De blauwe lucht, met wat witte wolken erin. De donkere stammen van de bomen, het bladerdek nog dun en doorzichtig. Het wonder van de lente, bijna vervlogen. De blaadjes worden alweer dikker.

Nieuwe Broedermeesters Sint Jan geïnstalleerd

Foto: aangeleverd

LAREN - De Broederschap van Sint Jan is alweer druk in de weer met de voorbereidingen voor het naderende Sint Jansfeest op 24 en 25 juni. In de aanloop naar de processie heeft de Broederschap afgelopen zondag 4 nieuwe leden geïnstalleerd.

En met deze vier nieuwe Broedermeesters, Nilleke van den Brink, Gerard Morsink, Toon en Gijs van der Zwaan, is de gemiddelde leeftijd fors teruggebracht. Met deze benoeming heeft de Broederschap vier zeer betrokken leden erbij gekregen, waardoor de continuïteit van de Broederschap ook voor de komende jaren gewaarborgd blijft.

Rachel loopt marathon voor STOPhersentumoren

Ex-balletdanseres heeft zelf tumor en wil geld inzamelen

Rachel heeft 'een mijnenveld' in haar hoofd door een hersentumor, maar gaat niet bij de pakken neerzitten. Foto: Bob Awick

door Carin van den Berg

LAREN - Ex-balletdanseres Rachel Hinfelaar-Oomens (35) gaat nog dit jaar de Marathon van New York lopen voor de Stichting STOPhersentumoren.nl. Zelf is ze in april gestopt met dansen bij Het Nationale Ballet omdat ze een hersentumor heeft. "Ik zeg zelf altijd dat ik een mijnenveld in mijn hoofd heb. Ik hoop dat ik de marathon kan lopen. Alles om mensen meer bewust te laten worden van wat een hersentumor is, omdat iedereen er een kan krijgen."

Zelf kan ze er nog steeds niet over uit dat ze niets heeft gevoeld van de sluipmoordenaar in haar hoofd. "Ik was nota bene voor mijn werk altijd bezig met mijn lichaam en ik heb 0,0 signalen gehad", vertelt ze. Haar man Hans werd wakker toen ze een epileptische aanval kreeg, iets wat Rachel nog nooit had gehad. Dat was 27 juli 2013, op het toppunt van haar carrière.

'Ik had eigenlijk niet verwerkt dat ik ziek ben. Het voelde als falen'

De dag erop gingen ze naar zijn ouders in België. "Het zat me niet lekker. Ik was erg moe en we zijn daar toch maar naar het ziekenhuis gegaan. Ik werd meteen opgenomen. Dan weet je dat er wat mis is. Je wereld stort in, de grond slaat onder je voeten weg en je ziet je toekomst wegvallen. Een week erna werd ik geopereerd en die operatie is geslaagd. Ze hebben bijna alles weg kunnen halen." Daarna begon haar herstel. "Ik moest alles weer leren filteren. Dat heb ik onderschat. Ik had toen nooit dit gesprek kunnen hebben, hier in het Brinkhuis. De stemmen van verderop hoorde ik toen net zo hard als die van jou."
Ze ging niet bij de pakken neerzitten en begon in 2014 weer met haar training en in mei dat jaar stond ze weer op de planken. Haar leven raakte in een stroomversnelling, omdat ze niet wist hoe lang haar nog gegeven was. "Onze kinderwens was zo groot en na eindeloze gesprekken kreeg ik van mijn eigen neuroloog eindelijk groen licht en ik raakte al snel zwanger. Ik heb het dansseizoen van 2014 nog afgemaakt en ben me toen gaan focussen op de zwangerschap." In een jaar tijd trouwde ze, verhuisde naar Laren en kreeg zoontje Dax, die begin dit jaar twee is geworden. "In december 2014 bleek de tumor te zijn gegroeid, maar bleef gelukkig stabiel tot nu toe." In mei 2015 startte ze weer met ballet, maar in november dat jaar klapte ze in elkaar. "Ik had eigenlijk niet verwerkt dat ik ziek ben. Het voelde als falen. Ik wilde niet toegeven. Met goede begeleiding ben ik er weer bovenop gekomen en ben ik toch weer gaan dansen. In april dit jaar heb ik mijn laatste voorstelling gedanst en ben ik gestopt."

Marathon
Vanaf dat moment richtte ze zich op haar nieuwe doel, iets dat ze al langer in haar hoofd had: ze gaat in november de Marathon van New York lopen voor de Stichting STOPhersentumoren.nl. Samen met twee vrienden. "Ik heb een hekel aan hardlopen, maar alles voor het goede doel", zegt ze gedreven. "Ik hoef geen persoonlijk record te lopen. Als ik het niet volhoud, ga ik gewoon verder lopen." Ze is net begonnen met trainen. "Het eerste rondje van 6 kilometer zit erop. Nog maar 7", zegt ze grappend, hoewel ze heel goed beseft dat ze er hard voor zal moeten werken.
Ze heeft ook een goed team om zich heen verzameld. "Met fysio. Nu zijn we bezig met de hardloopschool. Daar leren we de juiste techniek voor hardlopen. Met ballet gebruik je andere spieren. Dat is een explosieve manier van je spieren gebruiken. Nu moet ik werken aan spieren die een lange duurloop aankunnen." Wekelijks doet ze nog een balletlesje. "Op mijn oude werk. Dan zie ik mijn vriendinnen ook nog eens. Ik heb 16 jaar bij Het Nationele Ballet gewerkt. Het is mijn tweede familie geworden. Bovendien is het heerlijk om mijn spieren dan weer even op te rekken."
Ondanks dat haar levensverwachting kort is, maakt ze wel plannen voor de langere termijn. "Ik realiseer me dat ik het wellicht niet haal. Misschien is de volgende scan al wel mis. Maar als je dat niet doet, dan heb je nu al geen leven meer. Dan zit je alleen nog maar thuis. Ik wil de paar jaar die ik nog heb ook echt de dingen gaan doen die ik wil. Ik pluk de dag en ben echt rijk met mijn man en mijn kind. Elke dag is een zegen!"

'Ik wil de paar jaar die ik nog heb echt de dingen gaan doen die ik wil'

Wie Rachel steunen wil in haar strijd tegen hersentumoren kan haar sponsoren. Dit kan via de website STOPhet.nl. Onder het kopje 'doe mee' vind je het deelnemersoverzicht. Daarin kan je haar naam zoeken. Doel is om 20.000 euro op te halen en ze staat nu al op meer dan 13.000 euro. "En alle kleine beetjes helpen."

Kunstenaars Laren Blaricum exposeren in Singer

LAREN - De leden van de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum exposeren van 24 mei t/m 25 juni hun recente werk in Singer Laren.

Een mooie traditie die begon in 2005. Vanaf dat moment exposeren de kunstenaars tweejaarlijks in Singer Laren. De kunstenaarsvereniging werd ruim 90 jaar geleden opgericht en kent een rijke traditie. Leden van het eerste uur waren Co Breman, Herman Kruyder, Bart van der Leck, Willem en Jacob Dooijewaard en William Singer. Alle werken in de tentoonstelling zijn te koop.

De tentoonstelling van de kunstenaarsvereniging is onderdeel van de Kunstmaand Laren die op 20 mei van start gaat met de Atelierroute Laren (zie pagina 9). Tijdens de Kunstmaand zijn in Singer Laren verder te zien Cuban Art Now (23 mei t/m 24 september), Bouw in Beeld (23 mei t/m 17 september) en de Elephant Parade (18 juni t/m 1 oktober). Cuban Art Now toont een particuliere kunstcollectie met werken van hedendaagse Cubaanse kunstenaars. De Larense kunstenaar Henni Haselaar legde de bouw van het nieuwe Singer vast in ruim 80 aquarellen. Tijdens de Elephant Parade 'wandelt' een stoet olifanten van De Brink naar de gratis toegankelijke beeldentuin van Singer.

Volleybal in Eemnes

EEMNES - Het einde van het seizoen nadert met rasse schreden, dus komt de start van het open Eemnesser volleybalkampioenschap dichtbij. Het altijd gezellige en sportieve toernooi start begin juni.

Stel een leuk team samen met vrienden, familie, collega's, buren of teamgenoten en schrijf je in. Wie weet gaat jullie team dit jaar met de Frans Schinkel wisseltrofee aan de haal. Je hoeft niet per se te kunnen volleyballen; sportiviteit en gezelligheid staan voorop. Voor het toernooi begint geeft De Hilt jullie de mogelijkheid om op donderdagavond 18 mei een avondje te oefenen om ingespeeld te raken. Heb je al een team samengesteld? Schrijf je team dan nu in via www.dehilt.nl of stuur een mail naar info@dehilt.nl. De inschrijving sluit op donderdag 25 mei. De kosten per team bedragen € 35,-.

De speelavonden zijn: donderdag 1 juni, donderdag 8 juni en donderdag 15 juni. De finale-avond is vrijdag 23 juni.

Jong en oud musiceert tijdens Open Dag MCC

Veel publiek en muziek tijdens open dag MCC. Foto: Bob Awick

LAREN - Muzikanten of zij die dat graag willen worden, waren zaterdag van harte welkom op de open dag van Drum- & Showband MCC. In de verschillende muzieklokalen gaven de leden lessen aan blazers en tamboers. Bezoekers konden kennismaken met zowel de A-band als Jong MCC. Jonge aankomende muzikanten konden een instrument van dichtbij bekijken, aanraken en even uitproberen. Het repertoire van MCC bestaat uit populaire en herkenbare muziek voor jong en oud. De leden geven straatshows en doen mee aan taptoes en wedstrijden.

'Als Laren moet fuseren, dan meteen naar één Gooiland'

College vindt driestedenmodel geen oplossing

LAREN - Een Larense list om onder een regionale fusie uit te komen is mislukt. Als zelfstandig blijven niet lukt, dan ook maar in één keer door naar één grote gemeente in 't Gooi, zo stelt het Larense gemeentebestuur in een memo aan de raad.

Zelfstandig blijven is voor de Larense bestuurders nog steeds de beste optie. De provincie dringt echter aan op fusies in de regio leidend tot een nieuwe bestuurlijke inrichting met maximaal drie gemeenten.

De wethouders Stam en Smit hebben getracht een alternatief idee aan de man te brengen: een regionaal samenwerkingsmodel waarbij de gemeenten hun eigen gemeenteraden zouden houden. Daar blijkt in de rest van de Gooi en Vechtstreek geen draagvlak voor. "Een teleurstellende constatering", schrijven B en W van Laren. En verder: "Een driestedenmodel is niet een oplossing voor de benodigde regionale slagkracht. Indien de provincie, onverhoopt, onze zienswijze niet honoreert en toch een gedwongen herindeling als uitgangspunt blijft houden, stellen wij ons op het standpunt dat alleen één gemeente Gooiland een antwoord biedt op de geconstateerde problemen in de regio. Bij deze variant stellen wij de waarden en werkwijze van zelfstandige kernen centraal en roepen wij de provincie op een vernieuwende vorm van kernenbeleid te faciliteren en nader met ons uit te werken. Het is nu aan de raad om zich uit te spreken over de gewenste toekomst van de gemeente Laren."

Larens alternatief vindt geen draagvlak bij andere gemeenten

De provincie Noord-Holland dringt aan op versterking van de bestuurskracht van de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek en ziet fusie als onvermijdelijk. De meeste gemeenten in de regio willen daar niet aan. Huizen, Blaricum en Eemnes leunen ook sterk op zelfstandig blijven. Het nieuwe Gooise Meren wil voorlopig niet doorfuseren tot één Gooi-gemeente. Weesp kiest uit aansluiten bij Amsterdam of Gooise Meren.

Tettie de Vries

is gastvrouw bij het Singermuseum. Zij is 68 jaar en woont sinds 1995 in Laren.

Tettie de Vries. Foto: Bob Awick

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
"Ik sta achter de informatiebalie van het museum en ben gastvrouw bij de Onvergetelijk Singer-rondleidingen."

Wat vind je het leukste aan dit vrijwilligerswerk?
"Het contact met de bezoekers van het museum, altijd blije gezichten."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd relocation consultant voor expats."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Andere musea en tentoonstellingen bezoeken. Schilderen, fotograferen, lezen en tegenwoordig Netflix-series kijken."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De Veerweg met in de verte de Sint Jan vanaf de Rijksweg Oost."

Laren mist nog ...?
"'Kleine' winkels."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Een zacht, groen grasveld aanleggen op de Brink om te picknicken met een permanente poffertjeskraam. En een autoloze dag in de zomer."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwbouw van Singer."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Mijn overleden vader."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een tripje naar het Noorderlicht."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Huis verbouwen."

Favoriete boek?
"'Wolf Hall' van Hilary Mantel."

Favoriete film?
"'Elle' van Paul Verhoeven."

Favoriete tv-serie?
"'Top of the Lake'."

Favoriete muziek?
"Soul en Zuid-Amerikaanse muziek."

Bewoners vragen om vergunning- parkeren

LAREN - De bewoners van Bij den Toren zijn de parkeeroverlast in hun straat helemaal zat. Zij willen vergunningparkeren invoeren in hun buurt en hebben om hun eis kracht bij te zetten dertien handtekeningen ingediend.

"Dat zijn alle adressen aan deze straat", zegt bewoner Marcel Siers namens hen. De bewoners kunnen zelf hun auto niet meer kwijt in de straat, omdat het personeel van de plaatselijke middenstand hier de wagen parkeert. "Ik ken ze allemaal", vervolgt Siers. "En ik heb ze ook al verschillende keren gevraagd om de auto op het parkeerterrein achter Singer te zetten waar meer ruimte is. Helaas, ze vertikken dat omdat het iets verder lopen is."

Winkelend publiek
Ook heeft de buurt parkeeroverlast van het winkelend publiek en bezoek van omliggende straten. De blauwe zone houdt halverwege de straat op, maar in een uitbreiding daarvan gelooft Siers niet. "We houden dan de overlast van alle mensen die hier komen winkelen", meent hij. Alleen het invoeren van parkeren met vergunning kan de oplossing brengen.

Primeur
De buurt zou dan de primeur krijgen in Laren. Wethouder Verkeer Ton Stam geeft in een reactie aan dat Laren geen parkeervergunningensysteem kent en dat de invoering daarvan niet eenvoudig 'even' te doen is. Invoering zou ook over een groter gebied om het centrum heen moeten om een uitwijkeffect te voorkomen.

Wel is de gemeente bezig met het opstellen van een Verkeer en Vervoerplan (GVVP) voor Laren. "In dit plan zal ook voor de wensen van bewoners aandacht zijn", zegt wethouder Stam desgevraagd. "Ik heb hen al een brief geschreven waarin zij zijn uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Zij kunnen het probleem dan toelichten, terwijl wij uitleg over onze positie kunnen geven."

Startschot voor natuuroffensief in Laren

(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren van start. Foto: Bob Awick

LAREN - Wethouder Ton Stam onthulde zaterdag op de Schapendrift samen met imker Bart Vos het bord '(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren'.

Met deze actie vraagt de gemeente aan alle Laarders een vierkante meter tuin te reserveren voor de natuur door dit stuk niet meer te maaien. Bewoners kunnen zo een steentje bijdragen aan milieuvriendelijk beheer van het gemeentelijk groen. Van iedere vierkante meter tuin die op de gemeentelijke website wordt aangemeld, zal de gemeente het dubbele in het openbaar groen op een natuurlijke manier beheren.

Web topvijf

1. Boerenprotest aanpassing Laarderweg
2. Laren stopt met afkoppelen hemelwaterafvoer
3. Eemnes wil burgemeester herbenoemen
4. Aanhouding woningoverval Hengeleer
5. Laatste wedstrijd hockeyster Naomi van As

De route van de Bejaardentocht blijft traditiegetrouw geheim

Dorpsdiner steunt jaarlijks uitje voor Larense ouderen

Frank Hessing en Marcel Hilhorst voor de poffertjeskraam, de oudste sponsor van de Bejaardentocht. Foto: Koosje de Beer

LAREN - Rotary Laren - Blaricum organiseert dit jaar voor de twaalfde keer het Dorpsdiner. Ruim 650 gasten zullen op zondag 18 juni in hartje Laren dineren voor zes lokale doelen. Een deel van de opbrengst gaat naar de traditionele Bejaardentocht, die voor de 72e keer vanaf het kermisterrein vertrekt. Bestuurslid van het bejaardencomité Frank Hessing heeft de route al een keer gereden, maar kan er niets over zeggen. "Het reisdoel blijft tot donderdag 1 juni geheim. Zo is het altijd geweest."

"De Bejaardentocht is twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gereden", weet Frank Hessing te vertellen. "De bedoeling was om de ouderen zo vlak na de oorlog een leuke dag te bezorgen. Net als nu was ook toen de tocht altijd op de eerste donderdag van juni."

Samen met Alexander Armbrust en Jeroen Hamel zit hij in het zogenoemde Bejaarden Comité Laren dat de tocht organiseert. "We beginnen al in februari met de voorbereidingen", luidt zijn vervolg.
"Allereerst stippelen we een mooie route uit en zoeken we goede horeca voor onderweg. We stoppen rond een uur of tien voor een kopje koffie met gebak en 's middags voor een driegangenlunch. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat we fijn kunnen zitten voor een redelijke prijs."

Ouderen rijden mee in een stoet van dertig auto's met chauffeur

Geheim
Waar de rit heen gaat, blijft traditiegetrouw geheim tot het laatste moment. "Vorig jaar gingen we richting Garderen en was er een heerlijke lunch in Arnhem. Dit jaar wordt zeker zo leuk", is het enige wat Hessing hierover kwijt wil. De actieve Laarder heeft een paar weken terug de route al een keer voorgereden. "Samen met mijn zoon van negen. Dat was heel gezellig."

Bejaardentocht

Iedereen die in Laren woont en 65 jaar of ouder is, mag kosteloos deelnemen aan de Bejaardentocht op 1 juni. Inschrijven kan op 19 en 20 mei bij de Gooische Apotheek, Pastoor Hendrikspark 32, tel. 538 21 24. Of op 16 en 18 mei en 25 mei van 10.00 tot 10.30 uur bij Johannes Hove. Rolstoelen kunnen helaas niet mee, een rollator is wel mogelijk. De deelnemers worden thuis opgehaald. Meer informatie op www.bejaardentocht.nl.

Chauffeur
Verder zorgt het bestuur ervoor dat er voldoende auto's met chauffeur zijn om de ouderen te rijden. "Er gaan ongeveer tachtig ouderen mee in ongeveer dertig auto's. Ook dit jaar zijn er weer genoeg vrijwillige chauffeurs die dit willen doen." Hessing is zelf ook chauffeur geweest en kijkt daar met veel plezier op terug.
"Om half negen halen we de mensen thuis op en rijden dan door naar het kermisterrein waar de tocht begint. Ze hebben er altijd zin in. Sommigen van hen zitten dan al een uur klaar. Tijdens de tocht praten ze vaak honderduit of genieten ze van het landschap."

Poffertjeskraam sponsor van de Bejaardentocht sinds het prille begin

Niet helemaal toevallig heeft het gesprek plaats in de poffertjeskraam van Laren, sponsor sinds het prille begin van de tocht. Marcel Hilhorst schuift aan aan de lange tafel.

Escorte
Hij kan zich nog herinneren dat de hele groep ouderen vertrok met een escorte van de politie en 's avonds de tocht afsloot in de kraam. "Nu lukt dat niet meer", legt hij uit. "Maar elke deelnemer krijgt nog wel een coupon van ons voor een portie poffertjes en een drankje. Veel mensen zie ik hier dan later terug met hun kleinkinderen."
Ook de plaatselijke middenstand en de Rabobank steunen de tocht, vult Hessing aan. "We hebben nog nooit iemand hoeven teleurstellen, maar per jaar kost het uitje toch rond de vierduizend euro", legt hij uit. "Ik stel er eer in om zo goed mogelijk te onderhandelen met de horeca die wij aandoen, maar de koffie, lunch en borrel zijn natuurlijk niet gratis." Hij en zijn medebestuursleden zijn daarom ook erg blij met de donatie van het Dorpsdiner. "Voor de continuïteit is het belangrijk dat we een reserve kunnen aanhouden, zodat we als er een jaar meer inschrijvingen zijn, deze kunnen opvangen", zegt Hessing tot besluit.

Filmploeg Koffietijd op bezoek bij Scouting Raboes

Filmploeg van Koffietijd op bezoek bij Scouting Raboes. Foto: Scouting Raboes

LAREN - Een cameraploeg, productieassistentes en presentatrice Vivian Slingerland kwamen op bezoek bij Scouting Raboes. Zij maakten filmopnames voor het programma 'Koffietijd'. Voor de Kabouters en de Welpen, de meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar, van de Scouting was dit een hele belevenis.

Voor de opnames van Koffietijd hadden de scouts en hun leiding van alles uit de kast getrokken. Zo was de kabelbaan opgebouwd en lieten de scouts zien wat zij tijdens hun opkomst allemaal doen. Dit varieerde van een apenbaan tot brood bakken boven het vuur.

Vlag hijsen
"Bij het openen werd het duidelijk dat de opkomst toch even anders moest dan normaal. Zo hebben de groepen normaal gescheiden opkomst, maar waren speciaal voor deze dag gemixt", zegt Anita de Boer, secretaris van Scouting Raboes.

''De jongens en meisjes moesten deze keer ook vijf keer de opkomst openen en de vlag hijsen om alles vanuit verschillende hoeken te filmen. Hierna kon de scouts van het Raboes weer hun eigen gang gaan. Presentatrice Vivian deed gezellig mee met de dag."

Af en toe stelden de programmamakers nog een paar vragen aan de kinderen en de leiding.

Zo vertelt Evi van de Louw van de leiding hoe belangrijk de scouting is om grenzen te verleggen en vinden Kabouters Dana en Bo Anna het vooral leuk om samen in de natuur te zijn. Maar het ging vooral om het filmen. De cameraploeg nam alles op. Het item over de scouting is inmiddels uitgezonden. Op www.scoutingraboes.nl is de opname nog te bekijken.

Atelierroute Laren verwacht dit weekeinde duizenden bezoekers

Ateliers herkenbaar aan vlag en paarse houten bordjes

Het bestuur van de Atelierroute: Leo Janssen, Lilian Hesp, Marlinda Renes, Hetty Eijbers en Elize van der Werff. Foto: Eigen foto

LAREN - Maar liefst 59 kunstenaars nemen deel aan de 12e Atelierroute Laren die in het weekend van 20 en 21 mei zal worden gehouden. Een recordaantal kunstenaars zal dan ook de deuren van hun ateliers tussen 11.00 uur en 17.00 uur openstellen.

Leo Janssen, oud-wethouder Cultuur en een van de bestuursleden van de Stichting Atelierroute Laren: "We verwachten toch wel duizenden bezoekers die het komend weekend door het dorp zullen trekken. We hebben een mooi luxe fullcolour Art Magazine gemaakt dat deze week in Laren gratis huis-aan-huis wordt verspreid. De glossy informeert het publiek welke kunstenaar met wat voor soort werk thuis in de eigen ruimte exposeert. Het aanbod aan kunstwerken is nogal divers. Er zit echt heel bijzonder en kleurrijk werk bij. Ook prachtige beelden trouwens. En alles is redelijk betaalbaar."

Ruimte geven
Het criterium om aan de de 12e Atelierroute Laren mee te doen was ook dit jaar weer heel ruim. Het bestuur dat verder bestaat uit Marlinda Renes, Lilian Hesp, Hetty Eijbers en Elize van der Werff stelt geen voorwaarden vooraf. Janssen: "Dat doen we bewust. Ons criterium is ruimte te geven aan die dorpsbewoners die het niet kunnen laten hun fantasieën en denkbeelden creatief vorm te geven. En dat levert een enorm aantal talenten op. In het verleden leidde ballotage alleen maar tot onenigheid onder de kunstenaars. Er waren op een gegeven moment zelfs twee routes. Eén van de geselecteerden en de andere van de afgewezenen. Toen heb ik de kunstenaars voorgesteld om de strijdbijl te begraven en een glossy voor ze te maken waar iedereen in kwam te staan. Samen met de helaas te vroeg overleden Karel Hubert, Hetty Eijbers, Elize van der Werff en vormgeefster Mathilde van der Hoeven hebben we het Art Magazine ontwikkeld en dat heeft gelukkig goed uitgepakt. Dankzij de plaatselijke middenstand, een stichting als Gifted Art en een paar hoofdsponsors (dit jaar Designa, Van Trigt Makelaars en de poffertjeskraam) lukt het ons iedere keer weer zonder subsidie van de gemeente het blad uit te geven. Toch zou een subsidie van de gemeente meer dan welkom zijn."

De Atelierroute komt ook langs beelden. Foto: Bob Awick

'Het aanbod is nogal divers. En alles is redelijk betaalbaar'

Het tijdschrift bevat artikelen over Laren als dorp van de kunsten, 110 jaar De Stijl, het bed van Van Gogh, gevelstenen, binnenkijken bij bekende Laarders, striptekenaar Joost Swarte, en de kleine musea in het Gooi. De ateliers zijn in het kunstweekend herkenbaar aan de vlag en de paarse houten bordjes. Voor meer informatie kan men in het Brinkhuis terecht en op de website www.atelierroutelaren.nl.

Komend weekeinde in Laren: de Atelierroute. Foto: Bob Awick

Tot zondag 25 juni

Eindexpositie 'Beweging'

De Hilt

De cursisten van Atelier Stawicki sluiten het seizoen af met een expositie rond het thema 'Beweging'.

donderdag 18 mei

Ontspannen

Bewustzijnscentrum Bala 9.30 uur

Gevarieerd programma met een groepsles yoga, daarna drie workshops om naar eigen inzicht knelpunten aan te pakken of spanningen te ontladen. Opgeven: citti.nl.

Koffieochtend

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Elke donderdag een gezellige koffieochtend in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Lunchpauzeconcert

Gemeentehuis 12.00 uur

Pianist Laura Hölzenspies en zangeres en pianiste Hanneke Huibers treden op met een Frans liedprogramma met muziek van G. Fauré, H. DuParc en F. Poulenc genaamd 'Parfum de roses, de rêves, de voyages'. Op het programma staat ook 'Dolly', quatre-mains van G. Fauré. € 10,- inclusief broodje en koffie.

Veteranen Sociëteit Huizen

De Brassershoeve 14.00 uur

Alle veteranen, jong en oud, zijn van harte welkom van 14.00 tot 17.00 uur.

Bingo in Johanneshove

Vivium Johanneshove 14.30 uur

Bewoners betalen € 2,80 en de kosten voor mensen van buitenaf zijn € 5,-.

Parkinson Café

Amaris Theodotion 14.30 uur

Vandaag staat het onderwerp 'Multidisciplinair' op het programma. Leden van ParkinsonNet vertellen over verschillende disciplines die van belang zijn bij de ziekte van Parkinson. Hierna kunt u uw vragen stellen. We sluiten af met een drankje. Om 14.00 uur kunt u de informatietafel van de Parkinson Vereniging bezoeken.

HLB Academie: Word filosoof

De Blaercom 19.30 uur

Jan Bransen is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij neemt ons mee op een reis door het hedendaagse meningencircuit en laat zo zien hoe je je eigen mening kunt upgraden. € 8,50. Reserveren via www.bibliotheekhlb.nl.

vrijdag 19 mei

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok 10.00 uur

Els Aardewijn komt de moeders verrassen. Alle (aanstaande) ouders met baby's en kinderen tot vier jaar zijn van harte welkom.

Robert Jan Stips RJ Solo

Brinkhuis 12.00 uur

Robert Jan Stips speelt verrassende covers, nieuw werk, maakt cross-overs met klassieke muziek en vertelt daarbij anekdotes en verhalen. Verzoeknummers kunnen worden aangevraagd via info@stips.net. Het nummer moet wel iets met RJ te maken hebben...

zaterdag 20 mei

Repair Café

De Schoter 10.00 uur

De reparaties worden gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Fotoworkshop

De Brassershoeve 10.30 uur

De Gooische Fotoschool geeft de workshop 'Fotografie, studio en belichting' in samenwerking met fotograaf Jan Peter Fiering. Aanmelden: degooischefotoschool.nl.

Sportclinic

Verenigingsgebouw De Baat 11.30 uur

Sportclinic voor mensen met vermoeidheidsklachten en mensen die moeite hebben met het meekomen bij een reguliere sportvereniging. Ook mensen met een neurologische of lichamelijke beperking zijn van harte welkom. Deelname is gratis.

'De Knopenpot', jeugdtheater

Theater De Hasselbak 14.00 uur

De kindergroep van Deo et Arti speelt met veel enthousiasme het stuk 'De Knopenpot'. Twee voorstellingen: 14.00 en 19.30 uur. Entree: € 6,-. Bestellen: reservering@hasselbak.nl.

Mozartorkest

Sint Vituskerk Blaricum 20.00 uur

Philharmonisch Orkest Mozart uit Amsterdam speelt in de St. Vituskerk. De zevende symfonie van Ludwig van Beethoven wordt uitgevoerd met het prachtige tweede deel: het Allegretto. Volgens veel kenners het mooiste muziekstuk dat ooit is geschreven. € 15,-. Tot twaalf jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

zaterdag 20 mei
en zondag 21 mei

Atelierroute

Laren

Maar liefst 58 kunstenaars laten het werk zien dat zij het afgelopen jaar hebben gemaakt. Beelden, schilderijen (figuratief en abstract) , pen- en kleurpotloodtekeningen, pastels, foto's en prachtige sieraden van glas zijn allemaal te bewonderen tussen 11.00 uur en 17.00 uur in de verschillende kleurrijke ateliers. Een overzicht staat op www.atelierroutelaren.nl. Tijdens de atelierroute houdt familie La Brijn de jaarlijkse planten- en brocanteverkoop. Het huis ligt tussen drie ateliers op de Akkerweg in Laren. De docenten van de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten tonen hun werk in het Groene Huis aan de Brink.

zondag 21 mei

Ride4KiKa 2017

Nautisch Kwartier & De Kalkovens 10.00 uur

Opgeven via www.ride4kika.nl. Tijdens de rit is er in Huizen een dagprogramma.

40+ Gospelkoor

De Goede Herderkerk 19.30 uur

40+ Gospelkoor Good News zingt ballads, gospelsongs en praiseliederen bij het thema 'Somebody’s knocking at your door'. Toegang vrij. gospelkoorgoodnews.nl.

Duet van Gooise kunstenaressen

'Zittend Naakt' van Bertha thoe Schwartzenberg. Foto: Ruben de Heer

HUIZEN - Het Huizer Museum open op 1 juni de tentoonstelling 'Bertha thoe Schwartzenberg & Marie Thérèse Mentink', een kunstduet door vrouwelijke kunstenaars die precies een eeuw na elkaar leefden. De tentoonstelling is een eerbetoon aan vrouwen door kunst.

Thoe Schwartzenberg groeide op in het Gooi en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van na 1900. Ze stond aan de basis van beroepsvereniging de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Haar werk is heel gedetailleerd en sterk figuratief. In haar beelden zien we vaak vrouwen. Het is voor het eerst dat een groot deel van Thoe Schwartzenbergs werk in het Gooi te zien is.

Ook schilderes Marie Thérèse Mentink uit Huizen maakt vaak vrouwelijke portretten. Zo is haar 'Ode aan Jaantje' (hiernaast) een eerbetoon aan Huizer vrouwen van circa 100 jaar geleden die een bijzonder zwaar leven leidden, vaak als vissersweduwe met een grote kinderschare. Daarnaast zijn andere kleurrijke en fantasievolle vrouwelijke portretten van haar hand te zien.

Foto: Huizer Museum

Open dag Turkse gemeenschap

HUIZEN - De Turkse gemeenschap in Huizen opent zondag 21 mei vanaf 10.00 uur de deuren van de moskee aan de Gooierserf voor de jaarlijkse open dag.

Dit jaar zijn er onder andere lekkernijen uit de Turkse keuken te proeven en staan er diverse stands opgesteld. Burgemeester Fons Hertog van Huizen is te gast. Daarnaast kan iedereen deelnemen aan een rondleiding en is er ruim de tijd om vragen te stellen. Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht: er zijn activiteiten als schminken, springkussen, suikerspin en een haarvlechtcursus. Als kers op de taart is er een Turkse fokloregroep die een Turks optreden neerzet.

Kennis maken
Secretaris Ali Basoda meldt: "Voor de gemeenschap is het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om kennis te maken met culturen. Zoals de Turkse cultuur, de islam, de moskee en lokale Turkse gezinnen. Mede hierom organiseert de Turkse moskee de open dag. Wij willen duidelijk maken dat wij toegankelijk zijn voor iedereen."

De open dag begint om 10.00 uur en duurt tot 20.00 uur. De burgemeester zal deelnemen vanaf 12.00 uur. De moskee kunt u vinden aan de Gooierserf 390.


'Onze regio staat er goed voor, maar er kan ook nog veel beter'

Regio Gooi en Vechtstreek bestaat 50 jaar

Directeur Igor Meuwese en secretaris Jaap Jan Bakker. Foto: Dick Jongerden

door Sjoerd Stoop

REGIO - De Regio Gooi en Vechtstreek (als uitvoerende samenwerkingsorganisatie van de gemeenten) bestaat 50 jaar. Al een halve eeuw wordt er, zonder dat je dat elke dag doorhebt, heel veel geregeld voor de bewoners van de gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

"Je hebt meer met de regio te maken dan je denkt. Een voorbeeld: we halen het afval op. En als je met je kinderen naar het consultatiebureau gaat, dan heb je ook met een regiofunctie te maken", vertellen regiodirecteur Igor Meuwese en bestuurssecretaris Jaap Jan Bakker.

'Zonder de Regio was een groot deel van onze natuur volgebouwd'

Waar begon de Regio vijftig jaar geleden mee?
"Het eerste wat we deden, en dat was ook echt de aanleiding om met de Regio te starten, had te maken met de enorme bouwopdracht waar onze regio en de rest van het land toen voor stond. Het was het staartje van de wederopbouw van ons land na de oorlog. Er moesten toen honderdduizend woningen per jaar gebouwd worden. De bestuurders van de regio vonden de Gooi en Vechtstreek toen wel vol genoeg. Ze stonden er niet om te springen om meer te gaan bouwen, ook vanwege de natuur. Ze werden op het matje van de minister geroepen. Die wees ons erop dat deze regio ver achterliep qua bouwopgave. Er waren wel wat plannetjes, maar die voldeden allemaal niet aan de gewenste aantallen woningen. De minister drong erop aan dat de Regio de problemen zou oppakken en zo was het samenwerkingsverband geboren."

Hoe is dat afgelopen?
"Er kwamen meerdere bouwprojecten, maar het eerste echte resultaat van de Regio zou je best wel de wijk Oostermeent in Huizen kunnen noemen. Daar begon het allemaal mee. Volgens de eerste plannen hebben de regiogemeenten samen 9.000 tot 10.000 woningen gebouwd. Met elkaar."

'We moeten nu hard trekken aan de economische groei'

Het werd meer dan bouwen alleen?
"Er moesten ook afspraken gemaakt worden over hoe de woningen daarna verdeeld werden, zodat mensen van alle gemeenten er terecht konden. En daarnaast moet er gedacht worden aan het aanleggen van wegen, scholen, zorg en ga zo maar door."

Feestje?

De Regio Gooi en Vechtstreek bestaat dan wel 50 jaar, maar een feestje wordt er niet gehouden.

Regiodirecteur Igor Meuwese: "We hebben er wel even over nagedacht, maar we hebben gekozen voor soberheid. We zijn een publieke organisatie en werken voor de inwoners. Dat werk moeten we goed doen. Dat staat voorop en dat zal voorop blijven staan."

Wat gaat er nu anders dan toen?
"We hebben er gedurende de jaren heel veel meer bij gekregen. We doen nu van alles. De GGD en de GAD zijn misschien het bekendst, maar we zijn ook actief om samen met de gemeenten zaken voor te bereiden op het gebied van verkeer, recreatie, onderwijs, gemeenschappelijke inkoop, arbeidsmarkt, dierenwelzijn, sociale woningbouw en nog veel meer. Onze Regionale Samenwerkingsagenda bestaat uit 20 speerpunten."
Zijn er ook nog overeenkomsten tussen 50 jaar geleden en nu?
"Er wordt nu veel gesproken over gemeentelijke samenwerkingen en fusies. Dat hebben we destijds ook meegemaakt. Weesp heeft begin jaren zeventig een afweging gemaakt tussen Amsterdam en het Gooi. En dat gebeurt nu weer. Er wordt momenteel heel erg veel gedaan aan woningbouw en de bereikbaarheid van Amsterdam en onze regio en alles wat dit met zich meebrengt. Dat was toen ook zo. Dat is best grappig om te zien. De geschiedenis herhaalt zich."
Hoe had deze streek eruitgezien als de Regio niet had bestaan?
"Dan had het om te beginnen wel een hele wirwar kunnen worden van bouwplannen destijds. Dan was er veel meer hoogbouw geweest. En dan had een groot deel van onze natuur ongetwijfeld volgebouwd geweest. Allemaal omdat gemeenten dan hun eigen plannen zouden maken en er totaal geen structuur was geweest. En dat kun je verder trekken naar bijvoorbeeld de afvalstoffendienst. Dat hadden de gemeenten dan allemaal zelf geregeld moeten hebben. Afgezien van het feit of de gemeenten dat hele takenpakket zelf hadden aangekund, doen we het in de gezamenlijkheid een stuk efficiënter."

Hoe staat het er nu voor met de Regio?
"Volgens ons gaat het best goed. Dat komt omdat de gemeenten erg het besef hebben dat ze samen moeten werken om meer te bereiken. Samen staan we sterk. Op het gebied van wonen, voorzieningen, mooie natuur en dat soort zaken staat het er goed voor. Mensen wonen hier graag. Onze regio staat echt wel op de kaart. Natuurlijk, er kan ook nog veel beter. We moeten er de komende jaren hard aan werken dat onze regio het economisch gezien beter doet. Je merkt wel een groei. Daar moeten we hard aan trekken. Denk aan het creëren van meer werkgelegenheid."

Hoe ziet u de toekomst van de Regio Gooi en Vechtstreek als organisatie?
"Er wordt door de provincie toe gewerkt naar maximaal drie gemeenten. Bij drie gemeenten zal de Regio zijn meerwaarde houden. We zullen dan samen met die drie nieuwe gemeenten voor de bewoners heel veel doen, zoals we dat nu ook doen. Maar als er één Gooistad komt, dan zal de Regio zoals we die nu kennen ophouden te bestaan. Want in je eentje hoef je niet samen te werken. Maar: al die taken die de Regio nu uitvoert, moeten dan nog steeds uitgevoerd worden."

"Een organisatie als de Regio zal dus altijd nodig zijn. Misschien ooit vanuit één grote organisatie, maar vooralsnog op de vertrouwde manier: voor inwoners met gemeenten."

Larens oogcentrum pakt onbekende oogklacht aan

Specialist Maudy Morien voert de meting uit.

LAREN - Het Oogcentrum Midden-Nederland te Laren is een kennis- en expertisecentrum voor oogheelkundige metingen dat zich specialiseert op één van Nederlands meest voorkomende, maar nog redelijk onbekende oogklacht: Fixatie Disparatie.

Een ingewikkeld 'ogende' term die voor veel mensen zorgt voor allerlei klachten, waar men soms al jaren mee rondloopt zonder oplossing. Klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, concentratieproblemen, branderige ogen en vermoeidheidsverschijnselen zijn voor veel mensen heel herkenbaar. De symptomen kunnen ook veel op die van dyslexie lijken. Want om goed te kunnen lezen, moet je goed kunnen zien. Wist u bijvoorbeeld dat één op de vier kinderen geen dyslexie, maar Fixatie Disparatie heeft? Het Oogcentrum Midden-Nederland geeft het antwoord en de oplossing voor deze aandoening.

Een onbewust slordig handschrift. Matig ruimtelijk inzicht. De letters zien dansen. slechte houding, onhandige motoriek, gevoelig voor zonlicht, matig afstanden kunnen inschatten, onzeker in het verkeer? Het Oogcentrum Midden-Nederland beschikt over de twee specialisten Patrick Ridder en Maudy Morien, die deze speciale oogmeting uitvoeren. Zo is er al binnen een uur zichtbaar of er sprake is van Fixatie Disparatie. De klachten kunnen worden opgelost door middel van een speciale prismabril en een eventuele daarbij horende visuele training.

Het Oogcentrum adviseert iedereen die zich in een van de genoemde klachten en symptomen herkent, te laten testen. Dit gebeurt met een oogmeting. Het is nu vrij aan iedereen om een formulier in te vullen voor een test.

Wooncoach De Alliantie geeft advies op maat

Welke woonwensen hebben huurders van 65 jaar en ouder?

HUIZEN - De Alliantie is met de gemeente Huizen een proef gestart met de 'wooncoach'. Die brengt De Alliantie in contact met haar huurders van 65 jaar en ouder die wonen in de buurten het Oude Dorp de Zuid en de Zeeheldenbuurt. Er wordt gesproken over de huidige woonsituatie, woonwensen en verhuismogelijkheden.

Joan van der Burgt, directeur van De Alliantie Gooi en Vechtstreek: "Door de inzet van een wooncoach ontstaat zicht op de woonwensen van de individuele bewoner en op eventuele belemmeringen om in de woning te blijven of om juist de stap te maken om te verhuizen. Als een bewoner niet langer tevreden is omdat de woning te groot is, of als de bewoner moeite heeft met traplopen of het bijhouden van de tuin, dan kan de wooncoach de mogelijkheden bespreken en ook doorverwijzen naar andere instanties."

Wethouder Wonen Marianne Verhage van de gemeente Huizen geeft aan: "Wij vinden het belangrijk om te horen wat er leeft bij huurders van 65 jaar en ouder. Zo kunnen we inventariseren welke behoeften en belemmeringen er zijn. Het gesprek geeft ook de mogelijkheid om vrijblijvend advies te geven op basis van woonwensen."

De wooncoach kijkt samen met de bewoners in wat voor woning zij misschien beter uit de voeten kunnen. En wat voor woning bij hen past. Soms is dat 'van groot naar beter passend'. Eengezinswoningen zijn niet altijd geschikt om comfortabel oud in te worden. Dat kan ook betekenen dat er verhuisd wordt. Dergelijke verhuisbewegingen kunnen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Dat zou een bijkomend positief effect zijn van de proef met de wooncoach. Maar in de eerste plaats gaat het om optimaal woonplezier voor de betreffende huurders. De wooncoach van De Alliantie komt op aanvraag van de bewoner vrijblijvend op huisbezoek. De wooncoach is een tijdelijk project van De Alliantie en de gemeente Huizen en vervangt het project Woon op maat. De wooncoach is er in eerste instantie voor de duur van één jaar. Voor deze proef gaat de Alliantie circa 300 huurders aanschrijven in de buurten Oude Dorp de Zuid en Zeeheldenbuurt.

Column

Oververhitting

'De Amsterdamse huizenmarkt is oververhit en dreigt droog te koken' las ik niet zo lang geleden in een artikel. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Al een tijd is de vraag op de Amsterdamse woningmarkt veel groter dan het aanbod. In de afgelopen jaren is het grote aanbod dat er in de crisis was dan ook als sneeuw voor de zon verdwenen. De keus voor een koper is op dit moment dan ook minimaal. In veel buurten moet je blij zijn als je daar een woning kunt kopen. Ook de makelaars merken dit. Veel makelaars hebben amper nog woningen in verkoop met alle gevolgen van dien.

Maar hoe 'drooggekookt' is nou de Gooise markt? Ook in onze regio overstijgt op dit moment de vraag het aanbod. In Hilversum stonden in de crisistijd circa 1600 woningen te koop. Dit aantal is op momenteel circa 550. Niet helemaal drooggekookt dus, maar wel een substantiële afname. Als gevolg hiervan zien we ook op de Gooise woningmarkt regelmatig Amsterdamse taferelen. De vraag in diverse Gooise wijken is substantieel groter dan het aanbod, hetgeen inderdaad zorgt voor oververhitting. Wat betekent dat nu voor woningzoekenden? Bij woningen die aangeboden worden in de populaire Gooise wijken is vaak veel belangstelling. 20 bezichtigingen is geen unicum meer!

Als makelaar vind ik het belangrijk dat een potentiële koper goed weet waar hij aan toe is als er meerdere partijen concrete belangstelling hebben voor een woning. Een makelaar bepaalt samen met de verkoper de strategie. Tijdens het verkooptraject kan dit aangepast worden naar aanleiding van de belangstelling. Als er meerdere partijen zijn kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor inschrijving. Hierbij hebben alle partijen een gelijke kans. Helaas zorgt dit soms voor teleurstellingen, maar er is maar één huis en je kan dus niet iedereen blij maken.

Ik zie vaak dat in zo'n proces een koper met veel vragen loopt en een onzeker gevoel heeft. Laat je op die momenten adviseren door een makelaar. Hij of zij kan vaak de vragen beantwoorden en de onzekerheid uit de lucht halen. Want een huis kopen moet leuk blijven!

500 m2 aan vloerkleden

Foto: Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "We zijn nu nog groter. Op deze locatie kunnen we echt stappen maken, hebben we veel meer mogelijkheden", aldus Michiel Kroon.

Vol trots presenteert de eigenaar van Vloerkledenwinkel het nieuwe pand. Sinds kort is de Vreelandseweg 40c het nieuwe onderkomen waar de Hilversumse ondernemer veel meer vloerkleden kan etaleren.

De winkel met begane grond, een eerste etage en gratis parkeerplekken voor de deur, heeft een oppervlak van 500 vierkante meter. Het assortiment bevat ongeveer duizend kleden, van 100 tot 800 euro.

Muiden in ontwikkeling

Op dinsdagavond 23 mei 2017 is er in De Kazerne aan de Kazernestraat 10 een informatiemarkt voor de inwoners van Muiden over een aantal ruimtelijke ontwikkelingen. Het betreft een inloopbijeenkomst. U kunt binnenlopen tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Er wordt informatie gegeven over onder meer de nieuwe A1 en de sloop van de oude snelweg en de voorbereidingen op de komst van nieuwbouwwijk De Krijgsman.

Ga weg, mug

Foto: Pixabay


Macrameeën is weer helemaal hip. Deze knooptechniek past perfect in de boho-chictrend van nu. Weet je nog hoe het moet? Dan zou je met touw/draad en kralen zelf een vliegengordijn kunnen knopen. Zo kun je op mooie zomeravonden lekker de deur openhouden zonder meteen een huis vol muggen en vliegen te hebben.