BelNieuws

25 mei 2016

BelNieuws 25 mei 2016


Wacht raad Blaricum op Huizer onderzoek snelle bus?

door Carin van den Berg

BLARICUM - Wacht de gemeenteraad van Blaricum op de uitkomst van het onderzoek dat Huizen doet naar de kruising van de Stichtseweg naar de Randweg of neemt het inderdaad 31 mei een besluit over de snelle bus? Dat lijkt de belangrijkste vraag te zijn na het rondetafelgesprek van vorige week over het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Drie van de vier insprekers zouden maar wat graag willen dat de gemeenteraad nog even wacht met een besluit tot er meer duidelijkheid is over de kruising. Deze kruising gooit namelijk volgens het laatste gezamenlijke onderzoek van de gemeente Blaricum, Huizen en de provincie Noord-Holland roet in het eten bij elke meerijvariant. Doordat de snelle bus hier te veel oponthoud ondervindt, is geen enkele meerijvariant namelijk lang houdbaar en is op den duur een vrije busbaan niet uit te sluiten.
De vierde inspreker wilde juist dat er nu maar eens een knoop doorgehakt wordt. Iets waar de Stuurgroep HOV ook reikhalzend naar uitkijkt. Een stuurgroep waar de gemeente Blaricum nu eigenlijk toch wel bij aan wil schuiven, maar daarover is ook nog geen besluit genomen. Gewacht wordt op de keuze van de raad over het tracé.

Kiezen
Wat de gemeenteraad kan kiezen is duidelijk. Er zijn drie varianten: kiezen voor de vrije busbaan, kiezen voor meerijden over 't Merk en kiezen voor meerijden over de Meent. In het memo bij het raadsvoorstel worden deze keuzes toegelicht.
Kiezen voor de vrije busbaan ligt niet voor de hand. De gemeenteraad heeft dit nooit gewild en er is geen draagvlak voor. Dan blijft de keuze tussen meerijden over 't Merk of meerijden via de Meent over. Via 't Merk is volgens de onderzoeken dus niet HOV-waardig, oftewel, dat voldoet niet aan de eisen voor de snelle bus. De Stuurgroep HOV heeft bovendien aangegeven deze keuze geen optie te vinden en niet mee te willen werken aan deze variant.
In het coalitieakkoord hebben Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij en CDA juist wel gekozen voor meerijden over 't Merk. Als deze partijen nu een andere keuze maken, hebben zij wat uit te leggen. Volgens inspreker Jeannette Hoefnagels van Belangenvereniging Blaricum Bijvanck is het echter geen schande om nu iets anders te kiezen: "Wij zijn van mening dat hier van voortschrijdend inzicht sprake zou kunnen zijn. Het gezamenlijk onderzoek is een jaar na het overeengekomen coalitieakkoord gereed gekomen. Wij vinden het heel goed uit te leggen dat coalitiepartijen op basis van onafhankelijke onderzoeksresultaten hun mening kunnen wijzigen. Dit zou ons inziens getuigen van wijsheid en kracht in plaats van zwakte!"

Meent
Meerijden via de Meent is voorlopig nog wel HOV-waardig, maar voor hoe lang? Volgens de insprekers Dian Vrijmens van het bewonerscollectief in Huizen, Rink Jan Slotema van het bewonerscollectief Blaricum-Bijvanck en Peter van Rietschoten, bedenker van de OogMerkvariant, is kiezen voor meerijden over de Meent een opmaat voor de vrije busbaan over de Meent. Vrijmens: "Want, en ook daar was mevrouw Post heel duidelijk in, een meerijvariant over de Meent is een tijdelijk fenomeen. Dure aanpassingen die de aanleg van de vrije busbaan nog wat uitstellen, maar tegelijkertijd de voorbereidingen zijn voor die vrije busbaan." De raad mag het uiteindelijk gaan zeggen op 31 mei in de gemeenteraadsvergadering.

Succesvolle Atelierroute Laren

In de tuin van Pépé Grégoire was het goed toeven zaterdag. Foto: Bob Awick

LAREN - De elfde Atelierroute Laren is succesvol verlopen. Het weer was zaterdag uitzonderlijk mooi en daar profiteerde de atelierroute ook van. Het was in heel Laren lekker druk met mensen die van atelier naar atelier liepen. In de tuin van Pépé Grégoire was het bijvoorbeeld goed toeven met het mooie weer. Hier kwamen honderden mensen gedurende het weekeinde op bezoek. Ook voor Karin Calis, die dit jaar voor het eerst meedeed, verliep het weekeinde succesvol. Zij had zaterdagochtend meteen al drie werken verkocht. Zondag was minder weer voorspeld en kwamen er ook minder mensen.

Vragen over Schoonthuis

BEL - Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet de antwoorden op de gestelde vragen over de Gooise Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) nog even schuldig blijven. De bewindsman heeft om uitstel gevraagd. Er werden vragen gesteld over het initiatief Schoonthuis.nl.

Van Rijn kon vorige week donderdag nog geen antwoorden geven op de vragen die gesteld waren door Sjoerd Potters (VVD) en Mona Keijzer (CDA). De staatssecretaris heeft tijd nodig om dit te kunnen afstemmen met de gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek.

De twee Tweede Kamerleden willen van hem weten hoe het kan dat alle inwoners van het Gooi in aanmerking kunnen komen voor een gesubsidieerde huishoudster. De regio heeft voor 2016 en 2017 in totaal 7,8 miljoen euro ontvangen om de HHT in te vullen. Zorggeld is bedoeld voor zorgbehoevenden, is hun argument.

11.053

keer leverde de flitspaal aan de Hilversumseweg in Laren
in 2015 een boete op

Gemeente-secretaris Blaricum vertrekt

BLARICUM - Arie Hogendoorn, directeur van de BEL Combinatie en gemeentesecretaris van Blaricum, gaat weg. Hij heeft besloten zijn functie om gezondheidsredenen per 1 mei neer te leggen.

Arie Hogendoorn gaat als (juridisch) adviseur binnen het project Blaricummermeent aan het werk.

Vacatures Vrijwilligerscentrale

Wandelen en Turks praten
Een oudere, Turkse meneer in Huizen moet voor zijn gezondheid een beetje in beweging komen. Wie wil samen met hem wekelijks een half uurtje wandelen en een praatje maken in zijn moedertaal? Hij zal er erg van opknappen. Je vindt het leuk om met een ouder iemand om te gaan, bent geduldig en hebt een luisterend oor. Contact: Kristel Menssink, tel. 035-5241414 of k.menssink@vchuizen.nl

Winkelhulp op zaterdag en/of inval
Woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek zoekt een vrijwilliger die de bewoners op zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur helpt met het bij elkaar zoeken van de boodschappen, deze afrekent, de schappen aanvult en een praatje maakt. De bewoners zijn allemaal verschillend (lichamelijk beperkt, slechtziend of blind). Dit vraagt om flexibiliteit en inlevingsvermogen. Als je af en toe wilt invallen, ben je ook welkom. Contact: Fleur Jansen, tel. 035-5284100/06-12607505 of flejansen@cordaan.nl

Secretaris
Alzheimer Nederland zoekt een secretaris. Je bent het aanspreekpunt van het bestuur, legt besluiten vast en draagt bij aan activiteiten in de regio voor mensen met dementie, hun familie en belangstellenden. Je wordt ondersteund door cursussen en informatie- en trainingsdagen en onkosten worden vergoed. Contact: Cees Croes, tel. 035-5243244/06-41399777 of gooi@alzheimer-nederland.nl

Collecteren van 13-18 juni
Stichting Maag Lever Darm zoekt vrijwilligers die willen collecteren in één of meerdere straten. De collectebus breng je op een afgesproken moment terug bij de coördinator. Met een paar uurtjes van je tijd lever je al een onmisbare bijdrage! Contact: Marjolein Snoep, tel. 06-34506413 of vierkanteogen@live.nl

Activiteiten voor kinderen
Wil je graag met kinderen werken? Kom dan helpen bij het Geologisch Museum Hofland! Er worden spelmiddagen en verjaardagspartijtjes georganiseerd waarbij de kinderen spelenderwijs iets leren over stenen, fossielen of mineralen en over de geschiedenis van de aarde. De partijtjes zijn meestal op vrije schoolmiddagen, in het weekend of in vakanties. De kindermiddagen zijn meestal eens per maand op zondagmiddag. Kennis van geologie is niet noodzakelijk, de bereidheid om je te verdiepen in de onderwerpen wel. Contact: Dirk Borger, tel. 035-6234631 of borgerda@gmail.com

Weerbericht

Geleidelijk wisselvalliger, enige stijging van temperatuur
De week begon koel en nat door een stagnerend koufront tussen koele lucht ten westen en warme lucht ten oosten van Nederland. Geleidelijk bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op boven Scandinavië, terwijl boven Midden-Europa een gebied van lage druk de scepter gaat zwaaien. Daarmee wordt de stroming oostelijk en wordt het warmer, maar tamelijk onstabiel.

Donderdag + vrijdag
Met een middagtemperatuur van 19 à 20 graden komt het kwik wat meer op lenteniveau. De zon schijnt geregeld. Er ontstaan ook stapelwolken. De kans op een bui is klein. Vrijdag kan het circa 21 graden worden, maar de atmosfeer wordt minder stabiel. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op een bui wordt iets groter. Er waait een matige, naar noordoost ruimende wind.

Het weekeinde
De onstabiliteit neemt verder toe. Er is periodiek ruimte voor zonneschijn, maar er kunnen zich vooral in de (na)middag en avond enkele buien ontwikkelen. Vooral zondag lokaal ook met onweer. Er waait een matige oostenwind, zondag krimpend naar noordoost. De maximumtemperatuur stijgt naar zo'n 21 à 22 graden. Maandag neemt de buienkans verder toe.

Weetje
Mei is vernoemd naar de Griekse god Maia, de moedergodin van de vruchtbaarheid. Mei is een zeer groeizame maand, mits het warm en zonnig genoeg is en er voldoende regen valt. Die combinatie is normaal in mei. Mei is de gemiddeld zonnigste maand van het jaar met normaal circa 210 zonuren. Mei 1989 was zelfs de zonnigste maand aller tijden met 331 zonuren.

IJsselmeerloop voor Pax Kinderhulp Eemnes

EEMNES - Burgemeester Van Bentum geeft vrijdag 27 mei het startschot voor de 12e IJsselmeerloop. De IJsselmeerloop is een sponsorloop van Pax Kinderhulp Eemnes ten behoeve van kansarme kinderen in Armenië.

Pax Kinderhulp Eemnes biedt kinderen uit Armenië in de leeftijd tussen acht en twaalf jaar, die leven in slechte sociale, economische of politieke omstandigheden, een vakantie aan. Deze kinderen worden opgevangen in gastgezinnen uit Eemnes en omgeving. Daar verblijven ze drie weken en draaien ze in het gastgezin mee. Ook is er een gezamenlijk programma vanuit de organisatie waarin de kinderen als groep aan activiteiten meedoen.

Tijdens deze sponsorloop zullen 23 lopers in estafettevorm het 'oude' IJsselmeer rondrennen. De route gaat linksom langs Amsterdam/Enkhuizen/Afsluitdijk/Lemmer/Kampen/Harderwijk en vervolgens weer terug naar Eemnes. De finish is zaterdag 28 in het begin van de avond. Er is dan 390 km afgelegd. Iedere loper en de crew eromheen dient minimaal € 180,- per persoon aan sponsorgeld mee te brengen. De opbrengst van de sponsorloop zal bij binnenkomst in Eemnes bekend worden gemaakt.

Foto: Ab Walet

De moedereend: wegwezen, er komt een rare kerel aan. Ga er als een scheet op wielen vandoor. Peddelen met die kleine pootjes van je. Bij die koe linksaf en dan de tweede sloot links. Ik dek de aftocht. De koe: wat een stresskip. Er gebeurt niks, die snurker gaat heus het water niet in. Bovendien, ze willen van ganzen kroketten maken, niet van eenden. De rare kerel: leuk plaatje, alleen het taalgebruik van die dieren!

Kunstcafés BEL en Huizen gaan meer samenwerken

Elkaars netwerk gebruiken en elkaar inspireren

Janine Boot en Nancy Bevers-Kromoidjojo van Kunstcafé Laren. Foto: Carin van den Berg

door Carin van den Berg

BEL - De Kunstcafés in Blaricum, Eemnes, Laren en Huizen gaan samenwerken. "Op een gegeven moment is je eigen netwerk wel uitgeput en dan is het fijn als je een beroep op het netwerk van een ander kunstcafé kunt doen", aldus Janine Boot van Kunstcafé Laren. Zij nam het initiatief voor de samenwerking.

"Het begon eigenlijk met een vraag aan het kunstcafé in Huizen. We hadden ze uitgenodigd om bij ons te vertellen wat zij doen, zodat ze onze kunstenaars enthousiast konden maken voor een bezoek aan hun kunstcafé", legt Janine uit. Daarna volgde een gesprek met vertegenwoordigers om te kijken wat de kunstcafés voor elkaar kunnen betekenen. Hieraan deden Fransje Sydzes van de werkgroep Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen, Cathelijne Gieske van het Blaricumse kunstcafé en Monique Kropman van de versie in Eemnes mee.
"Iets heel simpels is al dat het kunstcafé in Laren net als het Rondje Cultuur zoals het kunstcafé in Eemnes heet, ook op donderdagavond gehouden wordt. Daarom gaan wij in Laren nu naar de vrijdagavond", laat Janine weten. Nu de gesprekken op gang komen, worden ook de verschillen zichtbaar. "En dat is niet erg. Ieder kunstcafé heeft zijn eigen identiteit en dat zal juist versterkt worden door de samenwerking, want we kunnen nu elkaars netwerk en expertise gebruiken." Daarnaast worden de programma's met elkaar gedeeld, zodat het publiek ook de andere kunstcafé's gaat bezoeken.

Eigen identiteit zal juist versterkt worden door deze samenwerking

Hamdorff
Het Kunstcafé Laren zal in de komende tijd wel gaan veranderen. Janine: "Het is begonnen als een bijeenkomst voor kunstenaars. Later hebben we er ook een thema aan gehangen, zodat het makkelijker was voor mensen om elkaar aan te spreken. Zo was het heel leuk om rond de boekenweek kunstenaars die een boek hadden uitgebracht of geïllustreerd dit te laten meebrengen en daar over te laten praten. Rond Valentijnsdag hadden we het over kunstenaarsechtparen en dat was ook heel erg leuk." Janine was ooit de initiatiefneemster van dit café. "Inmiddels is Nancy Bevers-Kromoidjojo ook bij de organisatie betrokken. We doen het nu samen."

Nancy: "Je raakt zo geïnspireerd door elkaar en dat is leuk. We willen nu ook meer de sfeer van het Kroegje van Hamdorff terug laten komen in Laren. We merken echt dat Laren weer bruist en dat we er iets moois van kunnen maken." Dit zal dan in het bruisende hart van Laren gaan gebeuren, want het Brinkhuis is de locatie voor het Larense kunstcafé. "Je kan echt merken dat Laren een brinkdorp is. Iedereen ontmoet elkaar op en rond de Brink."

Jeugd
Juist door de andere identiteit van de andere kunstcafés zal Laren zich laten inspireren. Janine: "Ik heb binnenkort contact met Cathelijne Gieske van het Blaricumse kunstcafé. Zij heeft een theaterschool en betrekt de jeugd daarvan ook heel erg bij het kunstcafé. Wij willen in Laren ook de jongeren er meer bij gaan betrekken. De contacten hiervoor hebben we al gelegd." Nancy: "Er zijn hier zo veel jongeren met talenten en die willen we laten zien."

Kruisbestuiving
In Eemnes weten ze de Laarders ook wel te vinden. "Er zijn al regelmatig kunstenaars uit Laren in hun Rondje Cultuur geweest. In Eemnes trekken ze het ook wel breder en betrekken ze er ook zang en andere dingen bij. Elize van der Werff uit Laren heeft zich inmiddels aangesloten bij dit Rondje Cultuur en zo kun je zien dat de kruisbestuiving al gaat werken. Dat is mooi om te zien", besluit Janine.

'Er zijn al regelmatig kunstenaars uit Laren in Rondje Cultuur geweest'

Vrijwilligers-werk met uitkering

LAREN - Vrijwilligerswerk doen met een uitkering, mag dat? Omdat er onduidelijkheid bestaat of je wel of niet vrijwilligerswerk mag doen met een uitkering organiseert de Versa Vrijwilligerscentrale op dinsdag 31 mei van 10.00 tot 11.00 uur een bijeenkomst.

Een medewerker van het UWV gaat in gesprek over de wet- en regelgeving met betrekking tot het doen van vrijwilligerswerk. Aanwezigen krijgen uitleg over wat volgens het UWV wel vrijwilligerswerk is en wat absoluut niet. Er is naast het krijgen van informatie ook voldoende ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen.

De bijeenkomst is voor potentiële vrijwilligers en organisaties en vindt plaats in Schering en Inslag aan de Eemnesserweg 15 en is gratis. Opgeven kan via vagev.nl of door te bellen naar de Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blariucum op 035-7504149.

Grote Sint Jans Dorpsquiz

LAREN - Wie weet het meeste over de Sint Janstraditie in Laren? Daar gaat het om bij de Grote Sint Jans-dorpsquiz die op maandag 13 juni in het Brinkhuis wordt gehouden: 's middags om 14.00 uur voor de ouderen en 's avonds om 20.00 uur voor degenen die overdag niet kunnen.

De quiz is gemaakt door de oud-wethouder van Cultuur Leo Janssen. Een quiz vol met oude en nieuwe foto- en (historische) filmfragmenten. Binnenkort wordt het feest van Sint Jan, de patroon van Laren, gevierd. Dit jaar is de Sint Jansprocessie op 26 juni, de zondag het dichtst tegen 24 juni, de naamdag van Sint Jan de Doper.

Broederschap
De reden waarom hij de quiz heeft bedacht is omdat hij vorig jaar als 'Sint Jan-kenner' werd uitgenodigd door de Broederschap van Sint Jan, de organisatoren van de processie, om voor hen een lezing te houden over dit belangrijkste feest van Laren. Maar, dacht hij, de leden van de Broederschap van Sint Jan weten toch eigenlijk alles al! Dus draaide hij het om en bedacht een quiz om erachter te komen wat de Broederschap zelf zoal weet.

Opgeven
Wie deel wil nemen of de quiz bij wil wonen kan zich opgeven bij JHospers@versawelzijn.nl of reserveren@hartvanlaren.nl Kosten: 5 euro inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.

Nieuw bestuur Blaricumse Ondernemers Vereniging

Foto: Bob Awick

BLARICUM - De Blaricumse Ondernemers Vereniging (BOV) heeft een nieuw bestuur. Nieuw zijn voorzitter Djelko van Es, penningmeester Jacqueline Seegers en secretaris Fred van Sprang. Bestuursleden Marieke Ton en Paul Knip zaten al in het bestuur. Renée de Keijzer, Sheira Mohaboe en Brigitte Volkers namen afscheid. Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over onder andere het instellen van commissies voor winkeliers en ondernemers. Met wethouder Liesbeth Boersen werd overlegd over het nieuwe centrumplan. Hierin wordt onder andere gesproken over meer terrasruimte.

Eemnes draagt twee varianten voor halte snelle bus voor

Wethouder verwacht 13 juli keuze van stuurgroep te horen

De rode lijn leidt naar de halte laag bij de A27.

EEMNES - De gemeente Eemnes heeft vrijdagmorgen twee varianten aangedragen voor de halte van de HOV aan de Laarder kant van de A27. Het gaat om een verbeterde versie van de Sprey/vd Berg-variant en een versie waar de halte laag dicht bij de A27 ligt.

"De scherpe bocht is nu uit de Sprey/vd Berg-variant gehaald, zodat deze comfortabeler is. Deze variant is alleen 20-25 seconden langzamer dan de variant die de provincie ooit heeft bedacht, maar dat valt nog wel binnen de normen. Verder is deze variant een stuk goedkoper", aldus wethouder Niels Rood.

A27
De andere optie die Eemnes in heeft gebracht is er een waar de halte laag bij de A27 ligt, achter de afrit. "Het nadeel is dat je verder moet lopen en met een voetgangersbrug of helling over de afrit moet en het talud op. Maar dat is aan de Eemnesser kant ook zo", gaat Rood verder.

Stuurgroep kan kiezen tussen snellere of goedkopere variant

Sneller
Deze variant is 11 seconden sneller dan de oorspronkelijk geplande halte van de provincie en ongeveer gelijk in kosten. Rijkswaterstaat gaat deze oplossing nog goed bekijken, maar lijkt hiermee wel te kunnen leven.

Provincie
"Op 27 juni zal ik een en ander nog met de raad bespreken, maar het is nu aan de provincie om te beslissen welke variant zij nu uiteindelijk wil gaan toepassen. Op 13 juli is er weer een overleg met de Stuurgroep HOV en verwacht ik dat bekend wordt wat het gaat worden."

De eerste variant van de provincie kon niet op draagvlak rekenen van de bevolking en de raad. Daarom zijn de alternatieven ingebracht door Eemnes. Het is nu de vraag of de provincie voor snelheid kiest of voor lagere kosten.

Raadslid Paul Sprey hoopt dat de stuurgroep zal kiezen voor de variant die hij samen met Van den Berg heeft ingebracht. "Ondanks dat deze niet door een duur adviesbureau is bedacht. Dat scheelt toch een hoop geld."

Marieke Meppelink

Vrijwilliger Werkgroep Pax Kinderhulp Eemnes, 25 jaar, sinds 1993 in Eemnes

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Werkzaam op Boerderij de Huydecoper te Baarn en Natuurboerderij De Brinkhorst te Amersfoort."

Wat doet Pax Kinderhulp Eemnes?
"Geeft kansarme kinderen de mogelijkheid om door middel van een driewekelijkse vakantie in Eemnes en omstreken op adem te komen."

Waarom doe jij daar vrijwilligerswerk?
"Omdat ik mij het lot van kansarme kinderen erg aantrek en ik bij Pax Kinderhulp Eemnes zeker weet dat er nergens geld weglekt of blijft hangen. Al het geld komt ten goede aan de kinderen!"

Wat geeft je het meeste energie als het gaat om vrijwilligerswerk?
"De blije gezichten van de kinderen tijdens de drie vakantieweken."

Waar maak je je zorgen om?
"Wereldvrede en klimaatveranderingen."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"De Goyergracht Zuid natuurlijk!"

Eemnes mist nog ...?
"Goedkope starterswoningen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De ontwikkelingen rondom het crematorium en de ontwikkelingen aan de Oud Eemnesserweg."

Fusie of zelfstandig?
"Zelfstandig blijven, dan behoud je je eigen karakter."

Naar welk land zou je nog willen?
"Terug naar Curaçao, om mijn oude stagebedrijf op te zoeken en kijken naar de verdere ontwikkelingen van de zorgboerderij daar!"

Wat is je favoriete spreuk?
"Lachen is gezond!"

Favoriete tv-serie?
"NCIS."

Favoriete muziek?
"Bløf."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Een huis kopen waar je een rondje omheen kunt lopen!"

BEL-gemeenten regelen onderhoud vastgoed

BEL - De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben een contract afgesloten met Kropman Installatietechniek voor het elektrotechnisch en werktuigbouwkundig onderhoud van een dertigtal gemeentelijke panden. Donderdagmiddag werd het contract met Kropman officieel getekend. De keuze voor Kropman is de uitkomst van een nationale aanbestedingsprocedure, die afgelopen jaar is gestart.

Door het onderhoudscontract met Kropman vervalt de werkwijze dat het onderhoud door verschillende leveranciers werd uitgevoerd. Door te kiezen voor één partij kan efficiënter gewerkt worden, is er sprake van meer overzicht en een grotere mate van beheersbaarheid. Dit sluit aan bij de ambitie van de BEL om het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed verder te stroomlijnen en te professionaliseren.

De overeenkomst met Kropman geldt voor vier jaar en betreft elektrotechnisch en werktuigbouwkundig onderhoud. Hierbij moet worden gedacht aan het onderhoud van pompen, liften, CV-installaties en brandmeld- en alarmsystemen. Het betreft het onderhoud van panden die in eigen bezit van de BEL-gemeenten zijn en die overwegend door deze gemeenten zelf gebruikt worden.

Bewoners Crailo verhuisd

LAREN - De bewoners op Crailo zijn inmiddels verhuisd op het terrein en het Centraal Opvang orgaan asielzoekers (COA) heeft het beheer nu een maand overgenomen. Dat meldt het weekbericht.

Op dit moment verblijven er 73 mensen. De bewoners hebben een moneycard gekregen en gaan nu zelf boodschappen doen. Zij koken nog steeds zelf, zoals dat ook gebeurde onder het Leger des Heils.

De activiteiten van de vrijwilligers op het terrein lopen gewoon door. De vrijwilligers regelen zelf hun activiteiten, maar wel in overleg met het COA. De gemeente Laren heeft in Jaap Smulling een nieuwe vrijwilligerscoördinator gevonden.

In de omgeving van elke opvanglocatie wordt door het COA een omwonendencommissie opgericht. Omwonenden kunnen zich hier nog steeds voor opgeven. Wie deel wil nemen kan zich aanmelden via Laren@coa.nl.

Voorzitter Tim Bitter stond aan de wieg van wandelvierdaagse

Aftellen naar de achtste editie van wandelevenement in het Gooi

Kersverse voorzitter Tim Bitter heeft zelf heel wat uurtjes de wandelschoenen aan gehad. Foto: Bob Awick

LAREN - De Nijmeegse Vierdaagse blijft natuurlijk een fenomeen en is het sluitstuk van de wandelvierdaagse. Maar wie niet kan wachten tot 19 juli of graag wat dichter bij huis zijn kilometers wil maken, kan ook gewoon meedoen aan de Wandelvierdaagse het Gooi die van start gaat op 22 juni.

Aanmelden

Zin om mee te wandelen van 22 tot 25 juni? Inschrijven kan via wandelvierdaagsehetgooi.nl vooraf, maar ook op de dag zelf. De opbrengsten gaan naar regionale goede doelen. Dit jaar is Stichting Vier het Leven net als vorig jaar het grote goede doel. Daarnaast zal ook een deel van het geld gaan naar de Stichting Rolstoelbus 't Gooi. De organisatie verwacht ongeveer 15.000 euro te kunnen schenken aan verschillende goede doelen.

Met vier afstanden en de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel dagen je meeloopt, wil de organisatie een breed publiek aantrekken. Tim Bitter, de kersverse voorzitter van Wandelvierdaagse het Gooi, licht toe waarom ze dit jaar voor deze opzet hebben gekozen. "Niet iedereen heeft de tijd, bijvoorbeeld in verband met werk, om vier dagen achter elkaar te wandelen."

De organisatie vindt het jammer dat mensen om die reden afhaken en bedacht daarom de Wandeldagen het Gooi. Geen nieuw initiatief dus, maar een uitbreiding van de in 2008 in het leven geroepen Wandelvierdaagse het Gooi. "Je kunt alle vier de dagen lopen, maar ook drie of twee. Zelfs één dag lekker meelopen is mogelijk." En loop je de eerste dag 40 kilometer en wil je het de tweede dag rustiger aan doen en maar 10 kilometer lopen? De datum en de locatie van start en finish staan wel vast, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Vrijheid blijheid dus. Het idee voor die vrije invulling komt uit de koker van Bitter zelf. Als fanatiek wandelaar, hij liep ook drie keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse, wandelde hij als voorbereiding heel wat uurtjes over de Gooise Heide. En die natuur sprak hem eigenlijk veel meer aan dan de routes die hij rondom Nijmegen liep. De stukken in het gebied van de zeven heuvelen konden hem nog wel bekoren, maar de rest niet zo. "Stenen en rivieren", is zijn classificatie.

'Niet iedereen heeft de tijd om vier dagen lang te wandelen'

Alle natuur zit erin
Anderhalf jaar later was het dan zover. De eerste editie van de Wandelvierdaagse het Gooi kon van start gaan. Met een klaverblad rondom Laren, en daarna een dag bos, heide en polder, is het volgens hem een aantrekkelijke en gevarieerde route. En het mooie is, iedereen kan meedoen. Jong, oud, heel fit of wat minder goed getraind. Bitter: "Wandelen is een vorm van sport die je goed kunt beoefenen. Het is een makkelijke manier om te bewegen zonder dat het veel lichamelijke belasting geeft." Ook voor mensen met een hoog cholesterol en diabetes schijnt het prima manier van bewegen te zijn. Ondanks dat hij zelf niet meer meeloopt, Bitter is te druk met de organisatie, is hij nog wel besmet met het wandelvirus, zegt hij zelf. De 66-jarige Laarder hanteerde eerder al de voorzittershamer, maar besloot die op te geven vanwege zijn drukke baan en het reizen. Toen de rest van de vereniging er lucht van kreeg dat hij wat ruimer in zijn tijd kwam te zitten, wisten ze hem snel weer te vinden. "Ik kan geen nee zeggen", lacht hij.

Hele jaar druk
Het zwaartepunt ligt natuurlijk in de laatste paar weken voor aanvang van de wandelvierdaagse, maar de werkzaamheden houden hem wel het hele jaar van de straat. Want er komt meer bij kijken dan wat routeaanduidingen neerzetten en een website voor de inschrijvingen bijhouden. Bitter: "Contacten met hulpdiensten, zoals politie en ambulance, maar ook klaarovers. De groep vrijwilligers die meehelpt bestaat inmiddels uit zo'n 60 man. De routes blijven op hoofdlijnen gelijk, maar ze worden wel regelmatig aangepast. Die variatie is leuk en het biedt ook verandering voor mensen die elk jaar meelopen." De tochten via 's-Graveland, door het gebied van Natuurmonumenten en langs de buitenplaatsen, zijn zijn persoonlijke favoriet. Het deelnemersveld groeit nog jaarlijks. In 2008 begonnen ze met zo'n 550 deelnemers en voor dit jaar zal dat aantal rond de 1.300 liggen.

Tim Bitter liep zelf drie keer de Nijmeegse Vierdaagse

Laren Klassiek brengt 'Caecilia' voor BEL-jeugd

Marijke van der Pas gaf vooraf al les aan de kinderen. Foto: Leo Janssen

BEL - De schoolgaande jeugd tussen 4 en 8 jaar uit de dorpen Blaricum, Eemnes en Laren worden op maandag 30 mei door de Stichting Laren Klassiek getrakteerd op een speciale muziekvoorstelling in de Sint Jansbasiliek. Dit ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de stichting.

Ruim 800 kinderen kunnen dan genieten van de speciale voorstelling 'Caecilia', geschreven en gespeeld door de actrice Marieke Koopman met medewerking van haar vader, de wereldberoemde dirigent en organist Ton Koopman en danser Jonas Furre. Try-outs in Nederland en Frankrijk werden lovend ontvangen, door jong en oud!

Hoewel de geschiedenis niet helemaal te achterhalen valt, gaat de voorstelling over een al eeuwenlang verlaten kerkje in Italië waar een orgel staat met daarop een beeld van Caecilia. Ze voelt zich eenzaam, omdat haar vriendje Bortus ergens al heel lang in het kerkje in gruzelementen ligt. Op een dag treedt eindelijk een organist de kerk binnen. Komen ze weer tot leven? Wordt nu alles anders?
Bestuurslid en muziekdocente Marijke van der Pas gaf zelf les op de scholen om de kinderen alvast kennis te laten maken: "Met deze voorstelling voldoen we aan een van onze doelstellingen: jeugd kennis laten maken met klassieke muziek. Maar wat ik van net zo veel waarde vind, is dat het verhaal symboliseert hoe mensen die van elkaar houden door oorlog of angst voor elkaars achtergrond uit elkaar worden of zijn gedreven. Denk aan Romeo en Julia. De voorstelling gaat gelukkig over weer bij elkaar komen en in overdrachtelijke zin over verzoening en barmhartigheid. Een betere locatie dan de Sint Jansbasiliek is hiervoor niet te vinden."

F4 van SV Eemnes wordt ongeslagen kampioen

EEMNES - De voetballers van SV Eemnes F4 zijn afgelopen zaterdag kampioen geworden in de vijfde klasse. De F4 was in december ook al winterkampioen en is na de winterstop een klasse hoger gaan spelen. Ook in de hogere klasse werden alle wedstrijden gewonnen. Onder de bezielende leiding van trainers Paul Stuijver, rechts op de foto, en Matthijs Horst traint de F4 twee keer in de week. De training werpt zijn vruchten af, aangezien de eerstejaars F'jes al direct een kampioenschap kunnen vieren. Zaterdag werd dit gevierd met taart, kinderchampagne en beker.

Zomerkinder- workshop tekenen

LAREN - Trees van den Brink organiseert deze zomer een leuke tekenworkshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Gedurende deze workshop leren kinderen door velerlei tekentechnieken om, zoals Trees dat mooi verwoordt: "Niet alleen naar objecten te kijken, maar ook te zien."

De kinderen worden aangemoedigd om hun fantasie als inspiratiebron te gebruiken en om de tekeningen kleurig met kleurpotloden en op een vrije manier weer te geven. De workshop is maandag 29 en woensdag 31 augustus en vrijdag 2 september. De workshop bestaat uit 3 ochtenden op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en vindt plaats in de Blaercom. De kosten zijn € 40,- per kind, exclusief al het materiaal.

Inschrijving
Informatie en inschrijving: 035-53 14383 of stuur een e-mail naar info@blaercom.nl. De workshop zal doorgang vinden zodra er minimaal 6 inschrijvingen zijn. Bij succes zal er, in overleg, wekelijks een tekenles plaatsvinden.

Rabo-Voleem Stratenvolley-baltoernooi

EEMNES - Het 35e Rabo-Voleem Stratenvolleybaltoernooi wordt zaterdag 18 juni gehouden. Het volleybaltoernooi op gras vindt plaats op het sportveld naast Sporthal De Hilt aan de Hasselaarlaan.

Iedereen mag meedoen, dus met buren in de straat, collega's of het hele bedrijf kan een team gevormd worden. Ook families, vrienden of sportgenoten kunnen een team van minimaal zes personen vormen en meedoen.

Recreatief
Om alles op recreatief niveau te houden, vraagt Voleem wel om niet meer dan 2 of 3 competitiespelende volleyballers in een team te plaatsen. Het toernooi start om 10.00 en zal rond 17.00 uur afgelopen zijn.

Wisseltrofee
Volleybalvereniging Voleem Eemnes en haar sponsors en vrijwilligers verzorgen naast het toernooi tegen zeer schappelijke prijzen broodjes, dorstlessers en een afsluitende BBQ. Het geheel wordt opgeleukt met muziek. Er wordt gestreden om de felbegeerde Rabo-Voleem Wisseltrofee. Ook zijn er prijzen te verdienen met een loterij.

Aanmeldingen
Voor aanmeldingen en andere informatie: voleem.nl of via e-mail naar toernooi@voleem.nl.

Recordopbrengst Lock me Up - Free a Girl Nick Vollebregt

Larens restaurant haalt ruim 83.000 euro op

De deelnemers van de actie bij Nick Vollebregt. Foto: Bob Awick

LAREN - Restaurant Nick Vollebregt in Laren heeft als restaurant de hoogste opbrengst ooit opgehaald voor de actie Lock me Up - Free a Girl.

De deelnemers aan de actie in het Larense restaurant haalden de 83.000 euro, waarvan ruim 32.000 door deelnemer Ellen Nijman.

Half miljoen
In totaal werd door de deelnemers landelijk 490.000 euro opgehaald, wat door restaurant Beachclub Vroeger aangevuld is tot een half miljoen euro. Ook dit is een recordopbrengst voor de organisatie Free a Girl.

Brink 20
Ook Brink 20 deed mee aan de actie. Hier deed onder anderen Danny Froger mee, die een optreden heeft geveild voor 850 euro. De deelnemers hier haalden ruim 17.000 euro op.
De deelnemers aan de actie lieten zich 12 uur vrijwillig opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter om meisjes in India uit de prostitutie te kunnen laten halen. Zij kregen een kommetje rijst en water. Dit is vergelijkbaar met de situatie van de meisjes in India.

Inschrijven INmarkt Laren

LAREN - De voorbereidingen voor de INmarkt Laren zijn in volle gang. Het weekend bestaat uit de vrijwilligersavond op vrijdag 9 september, De Nationale Open Monumentendag op zaterdag 10 september en de informatiemarkt op zondag 11 september van 13.00 tot 16.30 uur. Inschrijven hiervoor kan nu al.

Op de markt kunnen instellingen, verenigingen, werkgroepen en docenten die actief zijn op het gebied van sport, cultuur, kunst, zorg, recreatie en educatie zich presenteren door middel van een informatiestand, een podiumoptreden of een ludieke activiteit.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 juli inschrijven op inmarktlaren.nl. Het INmarkt Laren-weekend wordt georganiseerd door de gemeente Laren, de Historische Kring Laren en Versa Welzijn.

De Papegaai speelt in Gooiland

LAREN - Toneelgezelschap De Papegaai uit Laren speelt donderdag 26 en vrijdag 27 mei het blijspel 'Blijvend Applaus' in het Gooiland Theater in Hilversum. De vereniging wijkt uit naar dit theater in verband met de werkzaamheden in Singer Laren.

"En daar zijn we erg blij mee", aldus voorzitter Niels Onkenhout. "Het is een uniek theater met een prachtige zaal en foyer, goed bereikbaar en met uitstekende parkeervoorzieningen. In november van dit jaar keren we er terug met een groots lustrumspektakel. De Papegaai bestaat dit jaar namelijk 95 jaar." Kaarten bestellen kan via depapegaai.com. Aanvang van de voorstelling is 20.15 uur.

Jaap Groeneveld lokale held van D66

Jaap Groeneveld kreeg bloemen van de lokale fractie van D66. Foto: D66 Eemnes

EEMNES - Jaap Groeneveld is door D66 afgelopen zaterdag in het zonnetje gezet als lokale held. Dit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de politieke partij.

"Wij wilden iemand bedanken die veel doet voor de Eemnesser samenleving. Jaap Groeneveld is zo'n Eemnesser", aldus de fractie van D66 Eemnes. "Met onder andere zijn werk voor de Historische Kring en zijn succesvolle jaarlijkse actie 'Schoon Eemnes' levert hij een grote bijdrage voor ons dorp."

Aanmelden In&Uit Markt De Hilt

EEMNES - De Hilt organiseert ook dit jaar de In&Uit markt. Dit jaar zal dit evenement plaatsvinden op zaterdag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan vanaf nu.

Op de In&Uit Markt laten organisaties op het gebied van sport, kunst en cultuur bezoekers kennismaken met het brede aanbod. Op deze dag zullen er vele activiteiten en optredens plaatsvinden.
Deelnemers kunnen zich melden via dehilt.nl.

Pit, passie en plezier in 'Koning Ikke' van MusicalAnders

Mensen met een beperking geven 22 juni voorstelling in Vitusgebouw

MusicalAnders liet in de Vituskerk al een voorproefje zien van 'Koning Ikke'.

door Koosje de Beer

Kaarten en hulp

De voorstelling 'Koning Ikke' is 22 juni om 19.30 uur in het Vitusgebouw, Kerklaan 10 in Blaricum. Kaarten kosten € 5,- en zijn te koop aan de kassa, bij Wijkcentrum de Malbak of via telefoonnummer 035-5262902.
Annemiek van Zeben zoekt nog een vrijwilliger om te helpen bij de oefenavonden. Het liefst iemand met ervaring met het begeleiden van mensen met een beperking. Meer informatie via annemiekvanzeben.nl.

BLARICUM - Voor het tweede opeenvolgende jaar treedt MusicalAnders op met een verrassend muzikaal verhaal. 'Koning Ikke' heet de musical over egoïsme en liefde, die vol overtuiging wordt gezongen en geacteerd door de twaalf leden van dit musicalensemble voor mensen met een beperking. Dirigente Annemiek van Zeben ziet uit naar de uitvoering, die eindigt met maar liefst twee bruiloften en twee baby's.

Het verhaal van Koning Ikke is gebaseerd op een musical die is geschreven voor de basisschool en waaraan dirigente Van Zeben zelf veel heeft veranderd. Zo heeft zij - ook op verzoek van de leden van MusicalAnders - bekend Nederlandse levensliederen aan het stuk toegevoegd. "De musical vertelt het verhaal van een hikkende koning die wil trouwen met een prinses, maar zij ziet niets in hem", is het tipje van de sluier dat ze wil oplichten. "En elke keer dat de koning alleen aan zichzelf denkt, moet hij harder hikken. Hij moet zo hard hikken dat hij er zelf bang van wordt. Dat is natuurlijk een mooi moment om een nummer als 'Geef mij nu je angst' van André Hazes te zingen en zo heb ik ook repertoire van Gordon, Frans Bauer en Nick & Simon kunnen gebruiken."

Annemiek van Zeben leidt het koor met mensen met een beperking. Foto: Koosje de Beer

'Streven dat alle leden op hun niveau maximaal kunnen gloriëren'

"Ik had altijd drie koren onder mijn hoede als dirigent, maar door gebrek aan animo is één koor gestopt. Het kwam dus heel goed uit toen Versa Welzijn mij belde met de vraag of ik een koor voor een speciale doelgroep zou willen leiden", vervolgt Van Zeben, die in het dagelijks leven ook werkzaam is in het maatschappelijk werk. "Erg lang hoefde ik hier niet over na te denken," zegt ze, ''want een aantal jaar geleden had ik zelf al geprobeerd om een musicalkoor voor mensen met een beperking op te richten. Helaas liep het toen stuk op het slechte taxivervoer: leden kwamen veel te laat of werden te vroeg opgehaald. Gelukkig is dit nu veel beter geregeld, zodat onze oefenavonden in de Malbak in Blaricum altijd door kunnen gaan."

Gloriëren
Repeteren met MusicalAnders is volgens Van Zeben niet te vergelijken met de oefenavonden van haar andere twee koren, maar dat hoeft naar haar zeggen ook niet. "Met MusicalAnders heb ik een heel ander doel dan met SmartTease en het Marimbakoor", licht ze toe. "Van deze koren verwacht ik op muzikaal gebied het een en ander. Bij MusicalAnders is mijn streven dat alle leden op hun niveau maximaal kunnen gloriëren." Van Zeben rommelt wat in haar spullen en laat een zelfgemaakte camera zien. "En als leden niet het beste van zichzelf met een liedje kunnen laten zien, dan kunnen ze dat misschien wel op een andere manier", gaat ze verder. "Het gaat mij erom dat iedereen zijn eigen rol vindt. Zo is een van de leden cameravrouw geworden. Voor een enthousiasteling die het geweldig vindt om met een klappertjespistool te schieten, heb ik de rol van bodyguard van de koning in het verhaal geschreven."
Hoewel de dirigente soms engelengeduld nodig heeft om de liedjes ingestudeerd te krijgen ("daar ben ik het eerste half jaar mee bezig, om daarna heel voorzichtig te beginnen met het oefenen van gebaren") is deze groep alle inspanningen volgens haar meer dan waard. "De meeste mensen leven hun leven tegenwoordig vrij individualistisch, maar dat geldt niet voor de leden van MusicalAnders", meent van Zeben. "Zij wonen allemaal in een groepswoning en zijn daardoor heel erg op elkaar gericht. Als er één verdriet heeft, moet ik alles op alles zetten om te voorkomen dat de anderen daar helemaal in meegaan en er van repeteren niets meer komt. Ik vind dat mooi om te zien. Ook voor mij waren ze heel lief. Ik had last van mijn knie en iedere week namen ze daarom een kussentje voor me mee om mijn knie op te leggen. Ze vormen echt een sociale eenheid en dat mis ik soms wel bij mijn andere koren, waar een aantal leden vooral komt zingen voor zichzelf. "

Net als vorig jaar heeft de gedreven Hilversumse alle artiesten van wie zij liedjes heeft uitgekozen, uitgenodigd voor de uitvoering van Koning Ikke. "Helaas heb ik van niemand wat gehoord", zegt ze tot slot. "Maar gelukkig hebben koning Willem-Alexander en prinses Máxima wel gereageerd. Ze waren helaas verhinderd, maar hun brief met koninklijk lakzegel maakte alles goed voor de leden van MusicalAnders."

'Gelukkig hebben Willem-Alexander en prinses Máxima wel gereageerd'

13 / 16

Adri Dankers is een van de cursisten van Atelier Stawicki die vanaf 1 juni exposeert in het gemeentehuis van Huizen. Foto: Adri Dankers

donderdag 26 mei

Gooische VrouwenZaken

Het Brinkhuis Laren 10.30 uur

Het Weidediner is vrijdag 27 mei bij de Blommenhoeve in Eemnes. Foto: Blommenhoeve

Netwerkbijeenkomst. Presentatie: Jacqueline Moleman. 'Een JA ontvangen of geven, begint altijd met JA zeggen tegen jezelf.' Verbindend zakendoen is niets anders dan het positief beïnvloeden van je gesprekspartners. Het levert je iets op, zowel in 'relatie-waarde' als in 'geld- waarde'. Jacqueline Moleman heeft ruim 25 jaar ervaring in verkoop- en inkoop directiefuncties in multinationals. Aanvang 10.30 uur met koffie en iets lekkers. Bijeenkomst: 11.00 tot 13.30 uur. Kosten inclusief brunch: € 22,75. Contant betalen.

CinePlus: 'The Dark Horse'

Wolff Bioscoop Huizen 14.30 uur

'The Dark' Horse vertelt het waargebeurde en indrukwekkende levensverhaal van Genesis Potini. Grappig en rauw, maar vooral aangrijpend en ontroerend. Op het International Film Festival Rotterdam werd The Dark Horse bekroond met de publieksprijs. De CinePlus is een speciaal filmprogramma voor actieve ouderen. Entree: € 6,80 p.p. (incl. koffie/thee met wat lekkers).

'Queen: A Night In Bohemia'

Wolff Bioscoop Huizen 20.30 uur

Wolff Huizen vertoont eenmalig 'Queen: A Night In Bohemia', het concert dat Freddy Mercury en zijn bandleden op kerstavond 1975 in de Londense Hammersmith Odeon speelden. Meer informatie: www.wolff.nl/films/queen-a-night-in-bohemia.

vrijdag 27 mei

Mamacafé

Wijkcentrum 't Holleblok Huizen 10.00 uur

Vandaag mogen we vragen stellen aan Carla Wentink, jeugdverpleegkundige. Ook is er de geef- en-neemtafel. Alle (aanstaande) ouders met kinderen tot 4 jaar zijn van harte welkom.

Kleur en stijl

Colourful Life Huizen 19.30 uur

Tijdens de introductieworkshop Kleur & Stijl ontdekken aanwezigen of zij een warm of koel kleurtype zijn. Tevens wordt er informatie gegeven over hoe je jezelf slanker of voller kunt kleden. Eindtijd 21.00 uur. € 10,-. Aanmelden: jeanine@colourfullifeworkshops.nl of 06-42572722.

Lenteconcert

De Thomaskerk Huizen 20.15 uur

Het Blaricums Gemengd Koor en het Weesper Gemengd Koor geven een Lenteconcert. Dirigent Lex Barten. Pianiste Karina Kantarova. Fluitiste Tineke Bakker. Entree €10,-, koffie/thee inbegrepen. Kaarten aan de kerk of via de website: www.bgk-koor.nl.

Pianorecital

Het Brinkhuis Laren 20.15 uur

Pianiste Valentina Tóth speelt een pianorecital in het sfeervolle theater. Met werken van Bach, Schubert, Debussy en Liszt. Toegang: € 17,50 voor volwassenen, gratis voor jongeren t/m 18 jaar. Reserveren: reserveren@hartvanlaren.nl of 035-7513991.

27 mei en 28 mei

BOERenMARKT Extra en Weidediner

De Blommenhoeve Eemnes 15.00 uur

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei wordt er rondom boerderij de Blommenhoeve een BOERenMARKT Extra gehouden. Naast de biologische en pure producten van de maandelijkse standhouders dit keer ook in de oude boomgaard brocante, industriële producten, sjaals, tassen, kleding en kunst. Vrijdag om 19.00 is er in de polder tegenover de boerderij een AAA Weidediner met Asperges, Aardbeien en Alsace wijnen tussen de Gasconne koeien. Voor meer info www.deblommenhoeve.nl.

vrijdag 27 mei tot donderdag 9 juni

Asperges in de Akker

De Akker Blaricum 12.00 uur

De stijlvol aangeklede bedoeïenentent tent van cateraar zMaakt! wordt voor het culinaire event Asperges in de Akker weer opgezet aan de rand van het aspergeveld in Blaricum. Iedere avond wordt een viergangendiner bereid met vers gestoken asperges. De gasten genieten van culinaire hoogstandjes, terwijl de stekers op het land nog bezig zijn. Programma en speciale avonden: www.hetaspergediner.nl.

zaterdag 28 mei

Kringloopwinkel

Kringloopwinkel Stichting Servitas Huizen 10.00 uur

Wij hebben een grote sortering meubels, kleding, huishoudelijke artikelen, boeken, dvd’s en cd’s voor de laagste prijzen in het Gooi. Tevens uitverkoop van tuinmeubelen. Ook kunt u bij ons spullen inleveren of kunnen wij die bij u ophalen. Bel dan 035-5262931. Zo dragen wij samen ons steentje bij aan een beter milieu. De opbrengst van de Kringloopwinkel komt ten goede aan ouderen en sociaal zwakkeren in onze samenleving. Eindtijd: 14.00 uur.

Repair Café

De Draaikom Huizen 10.00 uur

Van 10.00 tot 13.00 uur zijn enthousiaste vrijwilligers bezig met reparaties aan kleding, elektrische apparaten en allerhande spullen. U bent welkom voor een gratis reparatie.

Inloopmiddag Praktijk TEL

Praktijk Tel Huizen 14.00 uur

Praktijk TEL, zorg- en onderwijspraktijk, heeft een nieuw onderkomen gevonden aan de Visserstraat 53 in Huizen. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen tijdens de inloopmiddag. Praktijk TEL onderzoekt en begeleidt kinderen van 4 tot 21 jaar met leer- en/of gedragsproblemen.

'Knoei maar Raak'

Theater De Hasselbak Eemnes 14.00 uur

De kindergroep van Deo et Arti speelt het door Anneke Snelder en de kinderen geschreven stuk 'Knoei maar Raak'. Dit stuk wordt gespeeld door kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Er zijn twee voorstellingen, om 14.00 en 19.00 uur. € 6,- via www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Theaterstuk 'Vermist'

De Optimist Huizen 19.00 uur

Tiener Toneel Huizen speelt het theaterstuk 'Vermist' op de Koers 39 in Huizen. Lucy en James zitten in de brugklas en hebben een kennismakingskamp. Van Verbruggen moeten ze een opdracht uitvoeren die zwaar meetelt voor het eindrapport. James en Lucy komen niet terug van de opdracht. Een spannend toneelstuk. € 4,- voor kinderen en tieners, € 7,- voor volwassenen.

zondag 29 mei

Ouder & Kind Festival

De Draaikom Huizen 13.00 uur

Schatgraven, smaakexplosie, yoga, meditatief dansen, dankbaarheidsslinger maken, judo, ontdekkingsreis van hoofd naar hart, kleur, de grens bepaal jezelf en droomcollage maken. Dat zijn enkele van de workshops waar je vandaag deel aan kunt nemen. Ook zijn er demo’s van ropeskipping verzorgd door het demoteam van Projump. Laat je informeren over voeding, gezondheid, kleding, beweging en educatie en neem een kijkje bij de kraampjes. Tot 17.00 uur. Toegang vrij. Workshops kleine bijdrage.

Familiekomedie 'Knecht'

Plankenierstheater Huizen 14.00 uur

Het Plankenierstheater in Huizen gaat na 70 jaar sluiten. Als laatste voorstelling tonen de acteurs 'Knecht' van Carlo Goldoni. Reserveren: www.plankeniers.nl of 035-6920790.

maandag 30 mei

Natuurfotografie

Het Brinkhuis Laren 9.00 uur

Van 9.00 tot 13.00 geeft fotograaf Bart Stornebrink een workshop natuurfotografie op de Noorderheide in Laren. Deze workshop is geschikt voor de beginnende fotograaf die al weet hoe zijn of haar camera werkt, maar die er het fijne uit wil halen. Uitgangspunt is dat je met je eigen apparatuur betere foto’s leert maken. Kosten: € 35,-. Aanmelden www.volksuniversiteitlaren.nl.

30 mei tot 25 augustus

Bridgecompetitie

De Kaers 19.30 uur

De zomeravondbridgecompetitie van Bridgeclub ACOL. Er wordt op vier avonden gespeeld: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 19.30 tot 22.30 uur. Aanmelden tussen 19.00 en 19.30 uur, start 19.30 uur. € 1,50 per keer of € 10,- voor acht keer.

dinsdag 31 mei

Informatie over vrijwilligerswerk

Schering en Inslag Laren 10.00 uur

Omdat er onduidelijkheid bestaat of je wel of niet vrijwilligerswerk mag doen met een uitkering organiseert de Versa Vrijwilligerscentrale hier een bijeenkomst over. Gratis toegang. Opgeven: www.vagev.nl of 035-7504149.

De zelfbewuste mens

Blaercom Blaricum 20.00 uur

Lezing: Zelfbewuste mens, de Agnishvatta. Vrijwillige bijdrage als toegang. De Blaercom.

woensdag 1 juni

Overzicht geeft ruimte

De Draaikom Huizen 10.00 uur

Ruth Hettema, professional organizer van Ruth HELPT, helpt bij het aanbrengen van orde en structuur. € 12,50. Kun je dat niet betalen, neem contact op. Aanmelden: workshop@ruthhelpt.nl of 06-46612046.

1 juni tot 30 juni

Water

Gemeentehuis Huizen 12.00 uur

Elk jaar sluiten de cursisten van Atelier Stawicki het seizoen af met een thema-expositie, met dit jaar 'Water' als thema.

donderdag 2 juni

Visuele beperkingen

Bibliotheek Eemnes 10.00 uur

Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, geeft een presentatie. Interessant voor mensen in de zorg, mantelzorgers en voor de doelgroep zelf. Toegang: vrij. Tijd: 10.00-12.00 uur. Meer informatie: www.bibliotheekgooienmeer.nl. Ook is er altijd iemand van Seniorweb aanwezig om u te helpen bij vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone.

2 juni tot 23 juni

Hypnose 4 X 4

Zielsveel Blaricum 19.30 uur

Hypnotische verrassingen voor meer energie, balans & rust: in 4 avonden 4 verschillende dimensies van hypnose beleven. Doel: na het volgen van deze cursus ben je in staat hypnotische trance in verschillende vormen te gebruiken als 'zelftherapeut'. Data: 2, 9, 16 en 23 juni 2016 van 19.30 - 22.00 uur. Aanmelden en info bij Bernard Ligtenberg, 035-5316849, www.zielsveel.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar/van Schiphol € 60,-- Blaricum/Laren/Eemnes. Bel voor reservering: 06-26984855.

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Converse all stars in meer dan tien kleuren vind je bij Sport-Inn Nassaulaan 4, Bussum

Grando Keukens & Bad H'sum zoekt allround monteurs. Contact en cv naar martindewinter@grando.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl