BelNieuws

18 oktober 2017

BelNieuws 18 oktober 2017


Thema-avond in Dorpskerk van Blaricum

Blaricum In de Dorpskerk van Blaricum is maandag 23 oktober een muziek- en zangavond in het kader van Vijfhonderd jaar reformatie. Het thema is: 'Luther en de kerkmuziek'. De toegang is vrij, maar er is wel een collecte bij de uitgang

Luther staat bekend om zijn verzet tegen bepaalde praktijken in de kerk van zijn dagen. Hij vertaalde de Bijbel in het Duits. Hij was een geleerde, maar hield ook veel van zingen en muziek. Hij had een mooie stem en schreef liederen.

Deze avond gaat het dus niet in eerste instantie om de leer, maar over de muziek. Dat gezegd hebbend: Luther stopte wel weer veel 'leer' in zijn liederen. Er is gesproken woord door ds. Marnix van der Sijs, er is veel samenzang met begeleiding van Peter den Ouden op het orgel en tot slot wordt 'Een vaste burcht is onze God', een van de bekendste liederen van Luther, gezongen met twee nieuwe coupletten van dichter René van Loenen. Dat is bewust: we nemen het verleden mee in het heden. Peter den Ouden speelt daarnaast solo enkele stukken van Bach.

29 oktober

In het kader van diezelfde herdenking staat aan de vooravond van Hervormingsdag (31 oktober) de dienst in de Dorpskerk op zondag 29 oktober vanaf 10.00 uur in het teken van Luther.

Medewerking wordt verleend door de Dorpskerk Cantorij onder leiding van Peter den Ouden en twee musici: Annemiek Helmink en Giny Busch op viool.
Luther hield van muziek, juist in de eredienst, dus muziek zal er gemaakt worden: Bach, Distler en Buxtehude.

Allerzielen

Op de avond van Allerzielen, 2 november, is de Dorpskerk van Blaricum tussen 19.00 en 21.00 uur open. Er zijn buitenkaarsen beschikbaar die op de graven gezet kunnen worden. Er zal rustige muziek klinken in de kerk en voor wie dat wil, is er een luisterend oor.

Kinderen exposeren aquarellen in (h)Artgalerij in het Brinkhuis

Foto: PR

Laren Een mini-expositie aquarellen van kinderen - van 5 tot en met 15 jaar - over het kinderboekenweekthema 'Gruwelijk eng' is tot en met 30 oktober te zien in het Brinkhuis aan de Brink 29. De aquarellen zijn gemaakt tijdens de kinderteken- en schildercursussen van Emilie Lindenbergh in het atelier achter het Brinkhuis. Tijdens deze lessen maken kinderen kennis met diverse soorten materialen, als Oost-Indische inkt, houtskool, oliepastel, soft pastel, aquarel, gouache, potlood, ecoline en acrylverf, maar ook met kunststromingen en kunstenaars. Zowel waarnemend werken als de ontwikkeling van de eigen fantasie komt aan bod.

Feest bij Raboes

Foto: Joris Klaui

De open dag bij de Larense scoutingvereniging Raboes was er eentje om door een ringetje te halen.

3

Jeugd geniet op open dag Scouting Raboes

Obstakelbaan, brood bakken boven het kampvuur en schminken

Kinderen genieten op open dag Scouting Raboes. Foto: Joris Klaui

Laren Scouting Raboes uit Laren kijkt terug op een zeer geslaagde open dag.

De dag begon al vroeg voor de vrijwilligers van het Raboes. Met ongeveer dertig man waren zij vanaf half 10 al in de weer voor het opbouwen van een selectie van de leukste activiteiten die door het jaar heen gedaan worden bij de vereniging.

Opening

Drie kinderen hebben zich meteen al ingeschreven

Om 13.30 uur ging de open dag van start met een gezamenlijke opening, waarbij de Raboes-yell weer in het dorp van Laren te horen was. De kinderen waren daarna vrij om verschillende activiteiten te doen.
De kinderen konden onder andere een obstakelbaan afleggen, brood bakken boven het kampvuur, geschminkt worden, pijl-en-boogschieten en een spannend spookhuis ingaan.

Doolhof

Hoogtepunten waren de 10 meter hoge kabelbaan en het geblinddoekt doolhof. Dat doolhof was al een succes tijdens de Solexrace in Blaricum en was nu aangepast voor kinderen. De kinderen werden geblinddoekt en moesten elkaar met behulp van walkietalkies door het doolhof loodsen.
Het was een zeer geslaagde zaterdag op het Raboes. Het enthousiasme spatte er bij zowel de vrijwilligers als de bezoekers vanaf. De activiteiten werden door de kinderen, maar ook door de volwassenen, als leuk en uitdagend ervaren. Het mooie weer hielp natuurlijk ook mee. Er zijn ongeveer 180 bezoekers geweest. Drie kinderen hebben zich meteen al ingeschreven en de vereniging maakt zich klaar voor een heleboel kijkers de komende weken. De dag werd gezamenlijk afgesloten in een enorme kring, waar de winnaars van de kleurplaatwedstrijd bekend werden gemaakt.

Ook een kijkje komen nemen op Scouting Raboes? Kijk op www.scoutingraboes.nl.

Theater snuiven met Deo et Arti

Eemnes Even een uurtje theater snuiven? Het publiek kan zich laten verrassen en vermaken bij Deo et Arti met de komende productie '1 uurtje theater'.

Het toneelgezelschap speelt twee eenakters: 'Het Verhoor' van Don Duyns en 'De Kereltjes' van Gertjan Rijnders. De regie is in handen van Annemieke van der Poel en Sjef Smet.

'Het Verhoor' gaat over een asielzoeker die Nederland wordt uitgezet. Dat dit niet eenvoudig is, blijkt al snel. De man spreekt vloeiend Nederlands, citeert Pim Fortuyn, zweert bij de leesportefeuille en beweert zelfs Nederlander te zijn.

In 'De Kereltjes' spelen Ben en Ina, een echtpaar op leeftijd, de hoofdrol. Ze zitten naast elkaar op de bank. Af en toe is er een onbestemd geluid waar ze allebei van schrikken, maar dat willen ze niet laten merken…

De voorstellingen zijn op: 3, 4, 10 en 11 november om 20.15 uur in Theater de Hasselbak aan de Hasselaarlaan 1d in Eemnes. De toegang bedraagt 6 euro. Kaarten zijn te bestellen via reservering@hasselbak.nl of telefonisch 06-43866771.

Dansen, koken en graffiti spuiten bij Berenparadijs

Laren Kinderopvang Humanitas, Versa Welzijn en Dynamic Arts organiseren op maandag 23 oktober een kindervakantiedag.

Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er workshops Breakdance, Streetdance, Graffiti en Koken. De kosten bedragen 10 euro per kind. Betaling contant bij brengen van de kinderen. Locatie is BSO Berenparadijs (kantine SV Laren'99) aan het Schuilkerkpad. Opgeven via: kindervakantietijd@gmail.com.

Shantykoor De Speuijt behaalt mijlpaal: 25 leden

Foto: Yvonne Hulsbos

Laren Wat een gezelligheid zaterdag op de Brink in Laren. Daar zong Shantykoor De Speuijt de sterren van de hemel. Niet zomaar overigens, want het Larense mannenkoor vierde een feestje. Het shantykoor heeft – een klein jaar na de oprichting – 25 leden. Het koor heeft enkele optredens achter de rug, maar nu dat zo'n succes blijkt, gaat het vaker optreden.

Repair Café Eemnes

Eemnes Het Repair Café wordt zaterdag 21 oktober vanaf 10.00 uur gehouden in gebouw De Schoter aan de Wakkerendijk.

Er is in samenwerking met de ANWB extra aandacht voor reparaties aan fietsen, met name verlichting, remmen en banden. De sessie eindigt om 13.00 uur.

5 / 8

Meewandelen met de Historische Kring Huizen over Landgoed Oud-Bussem vrijdagavond.

Vrijdag 20 oktober

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Een afgevaardigde van de Stichting Jonge Kind Centrum komt. www.hetjkc.nl.

Italiaans voor beginners

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Een beginnerscursus voor iedereen die geïnteresseerd is in de Italiaanse taal, de cultuur, het land en de mensen. De nadruk ligt op het spreken. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Cursus Aandacht voor Ouderen

14.00 uur | Business Centrum Huizen

Gratis kennismaking voor mensen die oud worden of oud zijn en die anders willen leren omgaan met verlies, pijn of ander ongemak. Info en aanmelden: Els Aardewijn, 06-15138686, www.delis.aardewijn.com.

Wandelen

17.00 uur | Landgoed Oud-Bussem Huizen

De Historische Kring Huizen organiseert een rondleiding. Verzamelen bij het witte landhuis. Deelname is gratis. Aanmelden: info@historischekringhuizen.nl of telefonisch via 035-5260580.

Rolf Menist

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Een gezellige avond muziek en dans in het Brinkhuis. Entree: 5 euro.

Zaterdag 21 oktober

Repair Café Eemnes

10.00 uur | De Schoter

Repair Café Eemnes.

Sportdag kids 5 tot 7 jaar

9.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Estafette, horden, vortex (speerwerpen), stoten, hurkhoog sprint 40 meter, hardlopen in teamverband en individueel, laagdrempelig, voor jongens en meisjes,

Huizer Bridgedrive

9.30 uur | Start in Grand Café 't Heertje Huizen

Zaterdag 21 oktober 2017 vindt de jaarlijkse Huizer Bridgedrive weer plaats. Inschrijving in volgorde van binnenkomst door overschrijving van € 45,- (per paar) op rek.nr. NL22RABO033.99.27.526.

Zondag 22 oktober

Informele soefi-dienst

10.30 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Deze dienst staat in het teken van 'heelheid'.

Atelier Sale Laren

15.00 uur | De Larense Manege Laren

Eenmalige ateliersale wegens opruiming.

Generation Praise

19.00 uur | Zenderkerk Huizen

Gilbert Thera gaat samen met de bezoekers in op het onderwerp 'Celebrate escaping Egypt'.

Maandag 23 oktober

Hou gaat u om met uw Apple iPad

9.30 uur | Bibliotheek Eemnes

Workshop op 4 woensdagochtenden. Van 9.30 uur tot 11.30 uur. Kosten € 50,-. Eigen iPad meenemen. Inschrijven: bij de balie van de bibliotheek of op e-mailadres s.oudhuizen@xs4all.nl.

Overstappen op Windows 10

9.30 uur | Johanneshove Laren

Windows 10 biedt nieuwe mogelijkheden. In deze workshop van 4 dagdelen gaan wij hierop in.

Apple computers voor 50+

14.00 uur | Johanneshove Laren

Specifieke voorkennis is niet vereist. 6 dagdelen, prijs € 70,-. Meer info op www.seniorweblarennh.nl.


Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | wijkcentrum De Draaikom Huizen

U bent welkom met al uw juridische vragen. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

23 oktober tot 27 oktober

Theaterweek voor kinderen en tieners

10.00 uur | Kindcentrum De Optimist Huizen

In een week een toneelstuk maken en opvoeren. Niet met vaste teksten, maar zelf je teksten bedenken. Info en inschrijven bij Bob Kesteloo 06-45115555 of via de Facebookpagina van Bolletje Rolletje Kindertoneel.

Dinsdag 24 oktober

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.Meezingen in Sarita's HARTKOOR

20.00 uur | de Blokhut (Speeltuin Ons Genoegen) Laren

Geen auditie, geen noten lezen: gewoon gezellig meezingen. Aanmelden voor de reeks van 5 kooravonden (€ 27,50 totaal): mail naar saritas.hartkoor@gmail.com.

Woensdag 25 oktober

Windows voor Starters

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Windows 10 voor senioren (50+) in 6 dagdelen, geen voorkennis vereist. Prijs € 70,-. Meer informatie en aanmelden op www.seniorweblarennh.nl.

Schrijfcafé

10.00 uur | De Malbak Blaricum

In het schrijfcafé schrijf je aan de hand van korte, inspirerende schrijfopdrachten. Bijdrage € 10,- p.p. Info en aanmelden: www.schrijveninhetgooi.nl of 06-44528197.

'20th Century Women'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

'20th Century Women'. Verenigde Staten, 2016, komedie/drama, 118 minuten. Entree: 5 euro.

Jeugdfilm

14.30 uur | Bibliotheek Eemnes

De toegang is vrij!

'De kinderen van Juf Kiet'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Nederland, 2016, Documentaire, 115 minuten. Regie: Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch. Een hartverwarmende, grappige en aangrijpende documentaire over een bevlogen juf en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Entree: 5,-.

Donderdag 26 oktober

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Vrijdag 27 oktober

Tuimeljudo (3 t/m 5 jaar)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Vakantieactiviteit: Tuimeljudo. Speciale lessen waarin bewegen, verbetering van motoriek en coördinatievermogen centraal staan. De kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen zich helemaal uitleven en veel plezier maken. Info: www.osorezu.nl/bsc/

Geef of Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Op vrijdagmorgen in het Brinkhuis Laren staat de Geef of Neem tafel klaar voor u om leuke spullen een tweede kans te geven.

Sena Icoon voor Blaricummer Bert Ruiter

Musicus geëerd vanwege zijn decennialange inzet

Bert Ruiter en Simone Vierstra. Foto: Yvonne van den Bergh

Blaricum Bert Ruiter uit Blaricum en Simone Vierstra uit Hilversum hebben uit handen van Erwin Angad-Gaur, vicevoorzitter van de Raad van Aangeslotenen van Sena, een Sena Icoon ontvangen. Zij zijn de eerste ontvangers van deze nieuwe onderscheiding.

De Sena Icoon is hen toegekend vanwege hun decennialange inzet voor Sena, het naburig recht en de rechtspositie van muzikanten in het bijzonder.
Ruiter en Vierstra ontvingen de onderscheiding ter gelegenheid van hun afscheid van de Raad van Aangeslotenen van Sena. Bij de uitreiking is stilgestaan bij hun verdiensten voor de muzieksector.

Bert Ruiter startte zijn professionele carrière in 1966, als basgitarist in de band The Caps. Daarna speelde hij in Fullhouse en in een begeleidingsgroep van Herman van Veen. Hij was ook onderdeel van de band de Jay-Jays, voor hij in 1971 toetrad tot Focus. Focus was een Nederlandse progrockband met onder andere Thijs van Leer en Jan Akkerman. Toen Focus in 1978 ontbonden werd stapte Bert over naar de band Earth & Fire. Deze band behaalde internationale faam met hun nummer 'Weekend'. Na het uit elkaar vallen van Earth & Fire werkte hij met zijn vrouw Jerney Kaagman aan haar soloalbums en geleidelijk aan werd hij steeds actiever als producer, componist en arrangeur. Hij heeft zich daarnaast tomeloos ingezet voor de inkomenspositie van de muzikant, onder andere bij BV Pop, de Vereniging Professionele Auteurs Lichte Muziek (PALM) en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb).
Simone Vierstra begon reeds op 9-jarige leeftijd met vioolles. In 1982 behaalde zij haar lesbevoegdheid en in 1984 het diploma Uitvoerend Musicus (BA). Tijdens en na haar studies heeft zij in diverse professionele ensembles en orkesten gespeeld, waaronder twintig jaar lang in het Metropole Orkest en het damesstrijkkwartet Cheers, dat zij eveneens managede. Naast violiste is Simone ook een erkend vioolpedagoge.

Bert Ruiter en Simone Vierstra. Foto: Yvonne van den Bergh

Volgende week Play, Jump & Swim-event in De Biezem

Kom volgende week spelen in De Biezem. Foto: PR

Laren Zwemliefhebbers hoeven zich in de herfstvakantie niet te vervelen in De Biezem. Op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober (09.30 tot 16.30 uur) is er voor de kinderen het superleuke programma 'Play, Jump & Swim', laat bedrijfsleider Rick Hoogendijk weten.

"Op beide dagen kunnen kinderen helemaal uit hun dak gaan in ons bad en in de sporthal. Daar is een heus indooropblaasspeelparadijs, met wel negen verschillende opblaastoestellen. Van een dikste springkussens tot een heuse coole stormbaan."

De activiteit is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Natuurlijk kunnen oudere kinderen gewoon komen zwemmen tijdens deze dagen.
Het Play, Jump & Swim-event wordt georganiseerd in samenwerking met kidsNplay. Alleen springen kost 4 euro en springen/zwemmen 7,50 euro.

De overige dagen van de herfstvakantie zorgt het team van De Biezem iedere dag voor nog meer opblaasplezier door mega-inflatables in het bad te leggen.