BelNieuws

15 juni 2016

BelNieuws 15 juni 2016


'Meerijden over 't Merk kent hoog prijskaartje'

De Blaricumse Partij worstelt met dilemma snelle bus

door Carin van den Berg

BLARICUM - De Blaricumse Partij worstelt met een dilemma als het gaat over de snelle bus. "Er zijn nog twee alternatieven om uit te kiezen: de in het coalitieakkoord afgesproken variant meerijden 't Merk en dan is er nog de variatie meerijden Meent. De Blaricumse partij heeft haar standpunt nog niet bepaald, maar laat wel weten dat aan meerijden over 't Merk een fors prijskaartje hangt.

"Blaricum moet dan namelijk zelf investeren in de carpoolplaats en de aanpassing van het kruispunt van de Stichtseweg met de Randweg als gekozen wordt voor meerijden over 't Merk. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 5 miljoen euro. Dit betekent een OZB verhoging van 150%. Wij vragen ons af of we een dergelijk financieel offer aan de inwoners van Blaricum mogen vragen. Dit temeer omdat er een goed alternatief beschikbaar is: meerijden over de Meent. Deze variant is voor de provincie acceptabel en kost Blaricum zelf weinig geld", aldus fractievoorzitter Bea Kukupessy-Rokebrand.
Al jaren loopt de discussie in Blaricum over de snelle bus, ook wel Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) genoemd. Een vrije busbaan wil in ieder geval niemand en uiteindelijk werd de voorkeur uitgesproken voor meerijden over 't Merk. Daarmee ging de gemeente Blaricum tegen de wens van de provincie in en de gemeente probeerde alle middelen aan te grijpen om deze gewenste optie voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk sloot de gemeente Huizen zich aan bij deze keuze en daarmee leek meerijden over 't Merk een stuk dichterbij te komen. De laatste onderzoeken wijzen echter uit dat meerijden over 't Merk nooit zal kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de snelle bus. De provincie wees dan ook deze variant definitief van de hand.

Meerijden over de Meent is een acceptabel, goed en betaalbaar alternatief

Voor de gemeente Blaricum waren de uitslagen van de onderzoeken helder. Dit was het uitgangspunt om een beslissing te nemen over drie scenario's: kiezen voor de vrije busbaan, kiezen voor meerijden over 't Merk en kiezen voor meerijden over de Meent. Het was de bedoeling om hierover in de raadsvergadering van 31 mei een besluit te nemen, maar na behandeling in het Ronde Tafelgesprek werd besloten dit uit te stellen. De raad wilde wachten op het onderzoek dat de gemeente Huizen doet naar de kruising van de Stichtseweg met de Randweg. Als dit kruispunt wellicht verbeterd wordt, zou meerijden over 't Merk misschien wel aan de voorwaarden kunnen voldoen.

Moeilijk
Ondertussen zijn de politieke partijen in Blaricum druk met het bepalen van hun standpunt. Zo ook De Blaricumse Partij en dat is volgens de fractievoorzitter best lastig. "Het is al jaren een moeilijk dossier en dat is nog steeds niet veranderd. Als je in ons hart kijkt, gaan we nog steeds voor meerijden over 't Merk, maar gedeputeerde Post heeft duidelijk gezegd dat de provincie daaraan niet mee gaat betalen."
Om meerijden over 't Merk te laten voldoen aan de eisen, moet volgens Kukupessy-Rokebrand de kruising worden aangepast en ook de carpoolplaats. "Wat dat precies gaat kosten, is niet bekend, maar 5 miljoen is een reëel bedrag. Daarover hoor je niemand in Blaricum, maar alle raadsleden zijn hiervan op de hoogte."
De partij neemt dus nu ook 'the next best thing' in overweging, namelijk meerijden over de Meent. "De provincie heeft een tijd terug al laten weten dat dit wat haar betreft kan, totdat dit traject niet meer aan de eisen voldoet. We zouden dan in overleg kunnen treden met de provincie en over een aantal verzoeken kunnen onderhandelen. Bijvoorbeeld dat zeker de eerste 10 jaar geen sprake zal zijn van een vrije busbaan en bijvoorbeeld dat de te kappen bomen in het gebied zelf worden herplant."
Het is de bedoeling dat de raad van Blaricum dinsdag 5 juli over dit punt zal vergaderen. Dan zal De Blaricumse Partij met een definitief standpunt komen. "Het HOV project kost miljoenen, maar dat betaalt de provincie. Het is niet de bedoeling dat Blaricum er ook nog eens zelf miljoenen aan uitgeeft."

Vrijwilligers-coördinator Crailo gestart

LAREN - Vrijwilligerscoördinator Jaap Smulling is maandag begonnen op Crailo. Hij zal alle vrijwilligersinitiatieven in het asielzoekerscentrum Crailo gaan stroomlijnen. Sinds het COA het bewind heeft overgenomen, zijn er wat zaken op dit gebied stroever gaan lopen.

"Het zijn ongelukkige incidenten die er hebben plaatsgevonden tussen het COA en een aantal zeer betrokken en initiatiefrijke vrijwilligers", laat wethouder Leen van der Pols desgewenst weten. "Uit een bijeenkomst van het COA met vrijwilligers onlangs, blijkt dat een groot deel van de vrijwilligers geen problemen heeft met de overgang."

Opstartproblemen
De wethouder rekent de wrijving tot de opstartproblemen. "Het COA is hier om een bepaalde taak te vervullen. Wij hebben in Laren en de regio aangegeven dat wij vanaf dag 1 de vluchtelingen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk willen laten integreren. Daar zullen vrijwilligers een grote rol bij spelen. Dat is een plus die wij extra willen. Daarom is er ook een vrijwilligerscoördinator aangesteld. Het COA kan zich dan op zijn taak richten." Het geld voor de coördinator komt van het Rijk.

Er wordt nu gewerkt aan een model waarbij de vrijwilligers zelfsturende teams gaan vormen. "Zij kunnen dan zelf een heleboel regelen, zonder dat ze elke keer bij de vrijwilligerscoördinator hoeven aan te kloppen. Je kunt denken aan teams voor het vervoer, sport- en spelactiviteiten, zinvolle dagbesteding en dergelijke", aldus de wethouder.

Winkelcentrum Bijvanck officieel heropend

Bij de officiële opening werd de nieuwe naam en logo van het winkelcentrum onthuld. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Wethouder Anne-Marie Kennis heeft gisterenmiddag officieel het vernieuwde winkelcentrum Bijvanck heropend. Dit deed zij door samen met de geduputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland een doek weg te trekken van het nieuwe naambord van het winkelcentrum. De verbouwing heeft heel wat voeten in aarde gehad. Meer dan 19 jaar geleden werden hier al plannen voor gemaakt. Elke keer gingen deze niet door. De laatste keer door crisis op de woningbouwmarkt. Ook gooide een eventuele komst van de Aldi nog bijna roet in het eten. Nu is het dan eindelijk echt af.

7

geregistreerde partnerschappen in Laren, 5 in Blaricum en 1 in Eemnes in 2015

Vervoer voor Rick
Rick (22) zoekt iemand die hem op woensdagmiddag op kan halen in Baarn, naar de manege in Bussum brengt om paard te rijden, en vervolgens naar zijn thuisadres in Huizen. Rick is rustig en vriendelijk in de omgang en heeft een verstandelijke beperking. Voor dit vervoer is een vergoeding beschikbaar. Contact: Christine Gemke, tel. 035-6463803 of sherpamaatschappelijkeinzet@sherpa.org

Zomerwandelen
Woonzorgcentrum De Marke zoekt wandelmaatjes! Wie komt er in de zomerperiode samen met onze bewoners genieten van het mooie weer? Samen naar het dorp, een boodschapje doen of gewoon een kopje thee/koffie drinken in eigen tuin. Je bent fysiek sterk genoeg om een rolstoel te duwen. Heb jij een uurtje per week tijd? Contact: Fleur Jansen, tel. 035-5284100/06-12607505 of flejansen@cordaan.nl

Het Luisterend Oog
Humanitas biedt via hun website 'Het Luisterend Oog' mensen die zich op één of andere manier geïsoleerd voelen, de mogelijkheid om contact te leggen; door online, vertrouwelijk en anoniem te chatten met een vrijwilliger. Wil jij je één middag/avond per week inzetten? Je kunt chatten vanuit huis, hebt een goede typevaardigheid, kunt onbevooroordeeld zijn en bent niet teveel gericht op oplossingen. Vooraf krijg je een training, doorlopend begeleiding en elke 6 weken is er een vrijwilligersbijeenkomst. Voor meer informatie zie www.hetluisterendoog.nl. Contact: Mevr. Przygodzka, tel. 06-51114229 of a.przygodzka@humanitas.nl

Met je neus in de boeken
Kringloop Centrum Huizen aan de Machineweg is op zoek naar vrijwilligers! Wil jij ingebrachte boeken sorteren, prijzen en helpen bij het aanvullen van de winkel en ben je minimaal twee dagdelen per week beschikbaar? Je krijgt een vrijwilligersvergoeding en jaarlijks wordt er een excursie en een feestavond georganiseerd voor alle medewerkers. Contact: Hans Gosseling, tel. 035-5380808 of winkel@kchuizen.nl

Persvoorlichter
Tijd voor Meedoen helpt mensen mee te doen in de samenleving (www.tijdvoormeedoen.nl) en zoekt een vrijwilliger 'Voorlichting & PR'. Wil jij het aanspreekpunt zijn voor de pers, contacten leggen met kranten, persberichten schrijven en interviews regelen? Je bent ondernemend, kunt goed plannen, organiseren en zelfstandig werken. Contact: Alexandra Sinceri, tel. 0615262906 of asinceri@versawelzijn.nl

Weerbericht

In het weekeinde afnemende buienkans, vrij koel
Boven het Noordzeegebied circuleren storingen met buien. Het is gekoppeld aan een gebied van lage luchtdruk, gevuld met onstabiele en vochtige lucht. Vanaf het weekeinde stijgt vanuit het westen de luchtdruk. De neerslagkans neemt af. De stroming draait eerst van zuidwest naar noordwest. Het wordt nog iets koeler. Na zondag gaat de temperatuur weer iets stijgen.

Donderdag + vrijdag
Het onbestendige weer duurt voort. Zowel donderdag als vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. Er kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen, lokaal met onweer. Tussendoor krijgt de zon af en toe wat ruimte. Er waait donderdag een matige zuidwestenwind, vrijdag ruimend naar noordwest. De middagtemperatuur donderdag is 19 à 20 graden. Vrijdag een graadje lager.

Het weekeinde
Er worden zaterdag wolkenvelden verwacht. Er is nog een kleine kans op een bui. Lokaal kan het nu en dan opklaren. Het is koel met een maximum van 16 à 17 graden. Zondag zet de verbetering door. Het blijft overwegend droog. Naast wolken komt er wat meer ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 18 graden. Na het weekend oplopend naar circa 20 à 21 graden.

Weetje
Het langjarig (1981-2010) gemiddelde maximum voor half juni bedraagt circa 20 graden. Tot in het weekeinde blijft het daar iets onder (16-19 graden). Dit gebeurt dikwijls rond half juni. Het staat bekend als 'midjunikoelte' ofwel als 'schaapscheerderskou'. In zo'n koelere periode werden de schapen geschoren. De kale huid werd dan niet aan felle zomerzon blootgesteld.

Foto: Ab Walet

Heel veel vlinders heb ik nog niet gezien dit jaar. Niet veel soorten en ook geen grote aantallen van een soort. Ook heb ik het idee dat ik andere soorten insecten, bijen, kevers, noem maar op, minder tegen kom. Mogelijk ligt het aan mijn ogen. Loopt de natuur achter? Of is er toch de klimaatsverandering? Grootgebruik van landbouwgif? Deze mooie distelvlinder zag ik gelukkig nog wel; hij zat ook nog eens op de goede plant.

Van Engelen en Bitter winnen Sint Jansquiz

De winnaars van de Sint Jansquiz.

LAREN - Willie Bitter en Gerda van Engelen mogen zich het komend jaar dé Sint Jan-kenners van het dorp noemen. Met grote overmacht behaalden zij afgelopen maandag - Gerda 's middags en Willie 's avonds- de meeste punten in de Sint Jansquiz.

Deze quiz die bestond uit 50 multiple choice-vragen via filmpjes, documenten en foto- en audiofragmenten over en rond het komende Sint Jansfeest met als hoogtepunt de eeuwenoude Sint Jansprocessie die dit jaar op 26 juni zal worden gehouden.

Winnaars
Voor de winnaars was er een keuze uit verschillende boeken en flessen wijn. Juryvoorzitter en Laren- kenner Ernst Wortel reikte de prijzen onder toeziend oog van quizmaster Leo Janssen uit. De overige prijzen werden gewonnen door Bart de Groot, Corry Goes, Vincent Hilhorst en Mascha van Hardevelt.

Heel sportief deden de bestuursleden van de Historische Kring Laren, voorzitter Antoinetty van den Brink en Thijmen van der Zwaan, op eigen verzoek buiten mededinging mee. Ook zij hadden erg veel vragen goed.

Beste Bed & Breakfast van Nederland staat in Laren

Cornélie Kars beloond met eerste plek in de hoogste categorie

De kinderen van eigenaresse Cornélie Kars kregen een uurtje vrij om bij de prijsuitreiking te zijn met wethouder Tijmen Smit. Foto: Bob Awick

LAREN - Alle inspanningen en het enthousiasme van Cornélie Kars werden vorige week donderdag beloond: haar Bed & Breakfast 'Het Hof van Laren' werd uitgeroepen tot nummer één van Nederland in de klasse van 5 tulpen, de hoogste categorie. Ze mag een jaar lang de titel dragen.

Haar Bed & Breakfast bestaat pas sinds begin 2015 en heeft toch in die korte tijd al behoorlijk wat indruk weten te maken. De reviews op haar website zijn lovend en dat telde voor de jury, naast de service en faciliteiten, zwaar mee. Kars is er een paar uur na de bekendmaking en prijsuitreiking nog wel nuchter onder. Natuurlijk, ze had het vurig gehoopt en dacht ook wel een goed kans te maken, maar ze had ook de 'concurrentie' gezien. "Die zijn ook heel goed en iedereen doet het anders." Of het nu storm gaat lopen? Kars lacht. "Nee hoor, het maakt niet zo veel uit, ik kan er niet zo veel mee. Ik heb één kamer en die zit al vaak vol. Ik heb geen hotel, ik ga niet opeens van 20% naar 100% bezettingsgraad", nuanceert ze de impact. Maar blij en trots is ze wel. "Je bent er zo mee bezig en dan wil je toch wel nummer één worden."

Van Italië naar Nederland
Diep in haar hart had ze een B&B in Italië als lang gekoesterde wens. Ze bemiddelde eerder in de verhuur van huizen in de Chianti-streek in haar geliefde Italië. De verbouwplannen voor de 18e-eeuwse boerderij waar Kars met haar gezin woont, openden opeens andere mogelijkheden. "Ik dacht, ik kan het ook hier realiseren."
Na de zomer 2014 hoopte ze de eerste gasten te kunnen ontvangen. Een grote overstroming waarbij het halve huis onder water stond en ook de B&B niet gespaard bleef, gooide roet in het eten. Daar is nu, anderhalf jaar later, echt niets meer van te merken. De schouders werden eronder gezet. Het hebben van een B&B vindt de 46-jarige Larense zo leuk en het geeft haar zo veel voldoening dat ze nog wel eens met de gedachte speelde om de Bed & Breakfast uit te breiden, maar inmiddels heeft ze besloten dat niet te doen. De B&B is nu onderdeel van de boerderij en uitbreiding zou betekenen dat ze moeten bijbouwen. "Een B&B moet aan huis, anders werkt het niet", is haar overtuiging. De B&B is dan wel in een deel van de boerderij, toch hebben gasten én het gezin voldoende privacy. "Er is een eigen opgang en de gasten ontbijten in hun eigen ontbijtkamer. Die privacy vinden ze prettig", weet Kars.

'Een Bed & Breafast moet aan huis, anders werkt het niet'

Eieren en nutella
Niet dat alles strikt gescheiden is. De gasten zijn eigenlijk altijd welkom om ook een kijkje in de boerderij te nemen en Kars maakt ze ook graag wegwijs in Laren en omgeving. En de prachtige tuin? "Die is zo groot, die delen we met de gasten, maar in principe is de voortuin voor de B&B-gasten, daar hebben ze een eigen zitje", legt Kars uit. Veel van haar gasten komen regelmatig een paar dagen langs. De B&B is populair als weekendje weg voor twee vriendinnen. Die komen dan om te shoppen, lekker te eten en uit te gaan. Maar ook zakenmensen hebben de plek in Laren in hun vizier. Volgens Kars is het gewoon een heerlijke plek en omgeving om te vertoeven en ze besteedt ook veel aandacht aan comfort. "Ik krijg heel veel complimenten over de fijne bedden en het linnengoed." Ook het ontbijt schijnt geen straf te zijn. Ze houdt enorm van koken en bakken en als de geuren al niet verleiden dan is het wel de smaak. De granola, lemoncurd, jam en nutella zijn allemaal homemade. Voor kaas, vleeswaren en brood heeft ze haar favoriete leveranciers uit het dorp. En wie zich afvraagt waar de eieren vandaan komen? Die komen van de kippen uit de tuin.

Art(ist) & Food

BLARICUM - De Stichting Promotie Blaricum heeft de Nationale Plein Air Schilderwedstrijd in Blaricum in een nieuw jasje gestoken. Zondag 10 julie vindt van 11.00 tot 19.00 rond de muziektent het Art(ist) & Food plaats met een schilderwedstrijd en Blaricums eten en drinken.

De schilderwedstrijd werd in het verleden altijd zeer goed bezocht door vele schilders uit het hele land, die in één dag mooie taferelen van de unieke sfeer van het dorp Blaricum op doek vast legden. De sfeer van Blaricum als schildersdorp werd hiermee terug gebracht en dat gebeurt met dit nieuwe evenement ook weer.

Bezoekers zijn natuurlijk van harte welkom. Naast het bekijken van de prestaties van de schilders zullen er gedurende de dag in de muziektent 'Parade-achtige' theater optredens plaatsvinden, waarmee een Franse sfeer wordt gecreërd. Daarbij kunnen zij genieten van Blaricums eten en drinken met een Frans tintje bereid door plaatselijke ondernemers. .

De schilderswedstrijd is dit jaar in twee rubrieken verdeeld zijn: Plein-air en Portret. Voor de categorie Portret zal de organisatie een autochtone Blaricummer als model aanwijzen. Op de locaties rond de muziektent en op het plantsoen zullen dus meerdere schilders tegelijk aan het werk zijn voor de categorie Plein Air en voor het schilderen van het model.
De selectie voor deelname aan de wedstrijd geschiedt door beoordeling van meegestuurd recent werk. De organisatie hoopt op een goede mix van disciplines en kwaliteit. Evenals vroeger wordt de categorie Plein Air gejureerd door een deskundige jury.

Voor informatie, inschrijven en terugblikken met foto`s van de afgelopen jaren: Blaricumpromotie.nl. Inschrijven moet voor 17 juni.

Periodieke PC Keuring

LAREN - Tijdens de maanden juli en augustus biedt de PC Helpdesk BEL een periodieke keuring voor DE PC/laptop aan. Wie 50+ en woonachtig in één van de BEL-gemeenten is hiervoor welkom in het Brinkhuis in Laren.

Deskundige vrijwilligers van de PC Helpdesk BEL zijn iedere werkdag van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig. Zij zullen nagaan of de wachtwoorden en gebruikersnamen van de diverse accounts bekend zijn, een schijfopruiming met Windows verkenner uitvoeren, controleren of automatische updates aanstaan en of alle updates geslaagd zijn.

Nancy Bevers-Kromoidjojo draagt mooiste hoed

Foto: Karel Loeff

LAREN - Nancy Bevers-Kromoidjojo droeg tijdens het Larense Dorpsdiner 2016 de mooiste hoed. Zaterdag kreeg zij uit handen van Michiel Bodéwes, boutiquemanager van Chopard, een set rosé-gouden manchetknopen uitgereikt in de vorm van teddyberen. De Larense was zichtbaar verrast met dit bijzondere geschenk van het sinds 1860 bestaande familiebedrijf. Op de foto staat Nancy met haar dochters Fleur en Bodine, Gilles van Hövell tot Westervlier van Rotary Laren-Blaricum, Michiel Bodéwes en Ben en Ineke Iesberts van Modici.

Monique Kropman

BEL-Art Kunstcommissie, Kunstcommissie, Rondje Cultuur, Een Dijk van Kunst en Cultuur, 58 jaar, in Eemnes sinds 1979

Waarom zo actief met kunst en cultuur?
"Ik heb een grote interesse in kunst in het algemeen; moderne kunst in het bijzonder en vind vooral het contact met kunstenaars erg leuk."

Wat vind jij de mooiste kunst in Eemnes?
"Het bronzen beeld 'De Ontmoeting'."

Wat geeft je het meeste energie als het gaat om vrijwilligerswerk?
"Laten zien dat kunst echt leeft in Eemnes!"

Favoriete film?
"Dirty Dancing."

Wat is je favoriete spreuk?
"Gewoon doen! (als je iets graag wilt)"

Met wie wil je nog een gesprek?
"Pablo Picasso."

Waar maak je je zorgen om?
"Denk vaak aan het liedje 'Vluchten kan niet meer' van Frans Halsema en Jenny Arean.
Lijkt na al die jaren nog steeds actueel!"

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"De Theetuin van Eemnes en mijn eigen tuin."

Eemnes mist nog ...?
"Een gezellige zaak met kleding, sieraden, leuke kadootjes etc."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Een heel bijzonder dagje uit organiseren voor alle kinderen van Eemnes."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De geplande nieuwbouw van De Hilt en bibliotheek."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"De fusie BEL heeft goed uitgepakt. Er kunnen steeds meer zaken als BEL
opgepakt worden, zoals recent nog het onderhoudscontract voor de buitenkunst."

Welke reis wil je nog maken?
"Een rondreis door Iran. De stad Isfahan bewonderen en de unieke beeldhouwkunst van de Perzen zien."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Kamperen!"

Historische kring krijgt plaquette eigenaar Hamdorff

Boedelmakelaar schenkt historisch voorwerp

Van den Brink neemt de plaquette in ontvangst. Foto: Carin van den Berg

LAREN - Eric Branger van de Boedelmakelaar heeft vrijdagmorgen de plaquette overhandigd aan Historische Kring Laren met daarop Geert Buurke, vanaf 1928 eigenaar van Hamdorff. Voorzitter Antoinetty van den Brink nam deze in bijzijn van onder andere Douwe van Linge van de Sociëteit Jan Hamdorff en wethouder van Cultuur Tijmen Smit in ontvangst.

Geert Buurke nam in 1928 Hamdorff over. Zijn zoon Johan had daar de dagelijkse leiding. Zijn andere zoon Jasper had de dagelijkse leiding in Gooiland. Ook Kasteel de Hooge Vuursche behoorde tot het horeca-bezit van de familie. Geert Buurke kreeg in 1953 voor zijn 25-jarig jubileum als eigenaar van zijn personeel waarschijnlijk een in brons gegoten kunstwerk van de bewuste plaquette aangeboden. "Dat is niet zeker, maar de kleindochters herinneren zich in ieder geval dat deze bronskleurig was. Het zou ook bronskleurig geverfd kunnen zijn", aldus de voorzitter van Historische Kring Laren, die geprobeerd heeft zoveel mogelijk informatie boven water te halen. "Dat bronskleurige kunstwerk heeft jarenlang in Hamdorff gehangen."

Zwervend bestaan
Waar dat bronskleurige kunstwerk nu is, dat is niet bekend. De plaquette heeft in ieder geval jaren een zwervend bestaan geleid, waar nu een einde aan komt. "Ik kan me nog herinneren dat het ooit bij een galerie aan de Eemnesserweg in de etalage stond. We kregen het aangeboden, interessant, maar het prijskaartje was toen te hoog", vertelt Van den Brink.
Nu had de Boedelmakelaar het in zijn bezit gekregen en wilde hij het in Laren weer een goede bestemming geven. Daarom werd een oproep geplaatst op onder andere Facebook. Uiteindelijk ging het balletje echt rollen toen wethouder Tijmen Smit door Branger werd gebeld en die hem uitnodigde om naar de uitreiking van het Art Magazine Laren te komen. Daar ontmoette hij Van den Brink en werd de bestemming van de plaquette besproken.

Uitlenen
Historische Kring Laren zal de plaquette in 2019 een jaar uitlenen aan de Sociëteit Jan Hamdorff, omdat deze dan 60 jaar bestaat. Van den Brink: "Zo delen we dan dit mooie stukje geschiedenis."

Ferry Somogyi opent kermis

LAREN - Niemand minder dan GTST acteur Ferry Somogyi opent de Larense Zomerkermis die van 2 tot en met 7 juli wordt gehouden.

Traditioneel wordt de kermis op zaterdag om 13.00 uur geopend door de wethouder van Laren, Tijmen Smit, dit keer samen met Ferry Somyogi.

Deze Goede Tijden-Slechte Tijden acteur daagt je uit voor een gratis rit in de botsauto's. Daarna zijn er uiteraard de traditionele gratis oliebollen voor iedere bezoeker.

Nog geen bus door Bijvanck

BLARICUM - In verband met het uitlopen van wegwerkzaamheden op de route van De streeklijnbussen 100 (Bussum-Huizen-Blaricum-Hilversum) en 101 (Bussum-Huizen-Blaricum) rijden door uitgelopen wegwerkzaamheden nog steeds niet door de Bijvanck. De periode van de omleiding is verlend tot en met 10 juli.

Om te voorkomen dat de bussen door de werkzaamheden bij een brug bij Naarden belangrijke aansluitingen missen, is tijdelijk een routeverkorting doorgevoerd in Blaricum. In plaats van de normale route vanuit Huizen via de Aristoteleslaan, Bovenmaatweg, 't Merk, Viersloot, De Noord en Stichtseweg, rijden de bussen vanuit richting Huizen tijdelijk door De Blaricummermeent (Floris V Dreef) en dan via de Stichtseweg rechtstreeks naar het busstation 'Carpoolplaats' (idem in omgekeerde richting). Busreizigers uit de Bijvanck kunnen tijdelijk gebruik maken van lijn 320, die over 't Merk rijdt óf, via een tijdelijk aangebrachte halte op de Stichtseweg, van de - omgelegde - lijn 100 of 101.

VVD kamerlid in Blaricum

BLARICUM - Het VVD Tweede Kamerlid Leendert de Lange brengt op maandag 27 juni een werkbezoek aan Blaricum. Samen met de lokale VVD-fractie gaat hij naar het Tergooi Ziekenhuis, waar hij in gesprek gaat met leden van de raad van bestuur en het medisch stafbestuur.

De Lange brengt ook een bezoek aan het dottercentrum. Vervolgens bezoekt hij Zorgboerderij 't Werckpaert. Vanaf 19.30 start in de zorgboerderij zijn openbare spreekuur 'Leendert luistert'. Daarin wil hij met wie dat maar wil,van gedachten wisselen over de gezondheidszorg in Nederland, of specifiek in Blaricum en omstreken.
Vanaf 20.30 uur loopt het spreekuur over in een politiek café.

Broederschap leidt processie al 210 jaar in goede banen

Paus Pius VII vond het goed dat Laarders een Broederschap St. Jan oprichtten

Frans Bierlaagh als Broedermeester met zijn rode sjerp voor het vaandel van Sint Jan. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

Sint Jansprocessie

Lopen er in 1906 al rond de 6.000 mensen mee in de Sint Jansprocessie, elf jaar later komen er dankzij de Gooische Stoomtram al 12.000. Hiervan is slechts een gedeelte processieganger. Steeds meer mensen komen kijken. In de zestiger jaren dreigt de processie te verdwijnen, maar een aantal Laarders kan dit voorkomen. Sindsdien heeft de processie elk jaar rond de 2.000 deelnemers. Dit jaar is de processie op 26 juni.

LAREN - Paus Pius VII vond het tweehonderdtien jaar geleden goed dat Laarders een Broederschap St. Jan oprichtten. Sindsdien organiseren de Broedermeesters de gelijknamige processie. De Broedermeesters en hun ordedienst zijn dan te herkennen aan hun blauwe, witte en rode sjerpen. En nee, dat zijn niet de kleuren van het koningshuis, benadrukt hoofdceremoniemeester Frans Bierlaagh. "Wij dragen de kleuren van Sint Jan."

Het organiseren zit Bierlaagh in het bloed. Lopend door de Sint Jans basiliek valt alles hem op. Voor de deelnemers aan het Kerkepad van de KRO zijn de processievaandels dit jaar eerder dan anders in de Basiliek opgesteld. Bierlaaghs oog valt op een historisch vaandel van de Katholieke Bond. "Ik begrijp niet waarom ze dit hebben neergezet", mompelt hij, "het gaat niet mee in de processie. Er was een tijd dat sportverenigingen, vakbonden en zelfs de mensen van de Blauwe Knoop met een eigen vaandel in de processie meeliepen", legt hij uit. "Nu doen we dat niet meer, we hebben nog één vakbondsvaandel dat wordt gedragen: het vaandel van de Boerenbond. Zolang er nog een boer meeloopt in de processie, kan dat nog, anders verdwijnt het. We willen geen folklore."

De processie vindt dit jaar op zondag 26 juni plaats. Foto: Bob Awick

De leden van de Broederschap zijn te herkennen aan sjerpen

Traditie
De verering van Sint Jan de Doper is in Laren een eeuwenoude traditie. De eerste bewoners van het Gooi vierden al godsdienstige feesten op de hoogte waar nu het Sint Janskerkhof ligt. Bekend is dat hier al voor 1306 een kleine kerk stond. "We weten dat de Sint Jansviering met processie in de 16e eeuw al heel gewoon was", vertelt Bierlaagh. Hij is als Broedermeester tijdens de processie ook hoofdceremoniemeester. Daarbij is hij penningmeester van de Broederschap St. Jan die op 9 juni 1806 haar werk begon.
"Een belangrijk jaar in de processie was 1886", doceert hij. "In dat jaar viel Sint Jan samen met Sacramentsdag en kregen de Laarders toestemming om het sacrament van Onze Lieve Heer in een monstrans naar het Sint Janskerkhof te mogen meedragen. De processie is daarna altijd een sacramentsprocessie gebleven, waar de dorpelingen trots op waren. Bewoners maakten in hun buurt hun eigen erepoorten, feestelijke slingers, kleurrijke vlaggen en sierlijke wimpels." Van al deze buurcomités zijn er nu nog vier over: Oosterend, Zevenend, Naarderstraat en Klein Laren. Vooral het bouwen van de houten bogen was veel werk volgens Bierlaagh. "Die gingen niet lang mee omdat de bevolking ze elk jaar opnieuw in elkaar spijkerde en het hout daardoor sleet. Gelukkig hebben we daar met de metalen bogen geen last meer van, maar de erepoortbouwers van de buurtcomités moeten ze wel elk jaar in elkaar zetten. Daar zijn altijd een aantal broedermeesters bij." De dertig leden van de Broederschap - alleen als praktiserend katholiek en vrijwilliger in de parochie, kun je als Broedermeester worden gevraagd - zijn tijdens de processie te herkennen aan hun rode en witte sjerpen. Rode sjerpen voor de Broedermeester en witte sjerpen voor de ceremoniemeesters. De leden van de ordedienst, niet lid van de Broederschap, maar er wel nauw bij betrokken, dragen blauwe sjerpen. Bierlaagh: "We hebben hun hulp hard nodig, onder andere voor het regelen van het verkeer en de logistiek bij het Sint Jans Kerkhof en in de basiliek. Het is natuurlijk heel belangrijk dat de processie rustig en waardig verloopt. Wij zullen niet snel naar elkaar roepen; als een Broedermeester iets zorgelijks ziet, heft hij alleen zijn staf op."

Basiliek
De leden van de Broederschap regelen ook de herdenking van de Marteldood van Sint Jan en zijn gastheer bij de Mattheus Passion die elk jaar in de basiliek wordt opgevoerd. Ook in het parochiale leven speelt de Broederschap een grote rol, stelt Bierlaagh. "Bijna iedere tweede zondag van de maand is er een Broederschapsmis waarin de Broederschap in processie naar voren loopt en de voorbeden doet." Maar belangrijker dan dit alles, is het hart dat de Broederschap heeft voor hun basiliek, vindt de gedreven Broederschapmeester. "In 1986 was het nog maar de vraag of de samengevoegde parochie in de Goede Herderkerk samen zou komen of in de Basiliek. Alle leden van de Broederschap hebben toen meegeholpen aan de restauratie van hun kerk. Dat de Sint Jans basiliek er nu nog zo mooi bijstaat, is voor een groot deel te danken aan die Broedermeesters."

'Als een Broedermeester iets zorgelijks ziet, heft hij alleen zijn staf op'

1.764 euro voor Stichting Het Vergeten Kind

Foto: Bob Awick

LAREN - Marcel Hilhorst, eigenaar van Poffertjes en Wafelenkraam Cornelis de Haan, heeft donderdag een cheque ter waarde van 1.764 euro overhandigd aan Kim de Witte van de Stichting Het Vergeten Kind. Het is de opbrengst van de speciale jubileumactie die Marcel hield ter gelegenheid van zijn 40-jarige jubileum bij de poffertjeskraam. "Vorige week zondag heb ik speciaal voor dit goede doel gebakken. Ik heb het goed en vond dit een mooi cadeau."

YOU van fotograaf Hans Hiltermann in Singer geopend

Heldere ogen dwingen je om terug te kijken

Hans Hiltermann tussen enkele van zijn werken in Singer Laren. Foto: Carin van den Berg

LAREN - De tentoonstelling YOU van Hans Hiltermann in Singer Laren is afgelopen vrijdagmiddag geopend. YOU laat tot en met 28 augustus de nietsverhullende portretten van mensen zien, zowel op print als in een videopresentatie.

Hiltermann was lange tijd reclamefotograaf en laat vanuit dat oogpunt zijn portretten een verhaal vertellen. Haarscherp uitgelicht laat hij alle rimpels, haartjes, vlekjes en de kleinste oneffenheid van een mens zien.

Ontmoeting
In een wit kader kijken de geportretteerde personen je recht aan. Ze zijn ontdaan van make-up, sieraden en zichtbare kleding. Heldere, bijna surrealistische ogen dwingen je om terug te kijken. Dat maakt YOU voor de kijker tot een fascinerende, soms confronterende ontmoeting.
In zijn portretten weerspiegelt hij de zoektocht naar zichzelf, die startte met de vraag waarom hij fotograaf was geworden. "Niet om de koopkracht van mensen aan te spreken." Hiltermann: "Waarom ben ik wie ik ben? Dat is de vraag die ik me stelde. Ik ben wie ik ben door de mensen om mij heen, mijn ouders, mijn zus, mijn vrienden."

Volgens Hiltermann kan je zijn tentoonstelling het best bekijken door op een korte afstand recht voor de portretten te gaan staan. In de eerste instantie kijk je alleen en zie je een man of vrouw. In tweede instantie ga je zien wat het portret je vertelt. "In het gezicht zie je links wat de rechter hersenhelft van de persoon tegenover je vertelt en rechts wat de linker hersenhelft je vertelt."
Dan ben je er nog niet. Daarna volgen namelijk nog twee fasen van kijken. De derde fase laat de geportretteerde je zijn verhaal vertellen. "Daarna besef je dat je kijkt vanuit jouw eigen perspectief en dat het portret dus eigenlijk iets over jezelf vertelt."

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm kende de fotograaf al langer en zag het werk van Hiltermann in de LichtFabriek in Haarlem. "In een wat ruige omgeving kijk je dan recht in het gezicht van iemand. Dat raakte me en dat is wat kunst moet doen. Maar ik vroeg me wel af hoe we dat in Singer ook goed konden doen en dat is met de videopresentatie erbij goed gelukt."
Om deze presentatie mogelijk te maken, heeft fotograaf Hiltermann zelf sponsoren gezocht. "Daarnaast heb ik een soort van crowdfundingsactie gehouden onder mijn vrienden, een friendfunding, en dat is geslaagd", zei de fotograaf stralend tijdens de opening.

TutiQ huiswerk-begeleiding van start

LAREN - Het Larense bedrijf TutiQ is gisteren officieel gestart met een unieke innovatie op het gebied van huiswerkbegeleiding. Het bedrijf is opgericht door Sander den Hartog en Erik Voorink uit Blaricum

Beide hebben veel affiniteit met onderwijs en technologie. Sander was in verschillende rollen al eerder betrokken bij Squla en andere succesvolle startups in de learning hoek. Erik heeft al meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van web ontwikkeling en heeft naast al zijn werkzaamheden veel leerlingen bijlessen gegeven.

Innovatief
Sander: "We zagen de structurele tekortkomingen van de bestaande vormen van huiswerkbegeleiding en dat de markt schreeuwde om een UBER of Airbnb achtige partij. We hebben met TutiQ een innovatief platform en methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit en bereikbaarheid van huiswerkbegeleiding naar een volgend niveau wordt getrokken".

Door gebruik te maken van de laatste technologie, is het TutiQ gelukt de beste uitleg van alle vakken bereikbaar te maken voor alle leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Bereikbaar in de letterlijke zin, dat leerlingen altijd en overal direct toegang kunnen krijgen tot de beste tutoren voor hulp bij het plannen, maken, nakijken en overhoren van je huiswerk. Maar ook bereikbaar voor een grotere groep leerlingen voor wie de bestaande vormen te duur zijn, door onnodig hoge huisvestings-, reis- en afstemmingskosten.

Hemelwater kan worden afgekoppeld in Laren

LAREN - Het hemelwater in Laren kan worden afgekoppeld. Inmiddels is bekend dat de provinciale milieuverordening geen roet in het water kan gooien. Er wordt een ontheffing ontleend.

"Hieraan zijn wel voorwaarden gekoppeld. Zo moet het om schoon hemelwater gaan. Ook mag het niet bij bepaalde daken, maar die zijn er niet in Laren. Verder moet er gecontroleerd worden op foute aansluiten en de ontkoppeling gecontroleerd worden, maar dat gingen we ook al doen."

Wateroverlast
De Laarders moeten hun hemelwater ontkoppelen van het riool naar aanleiding van het beleidsplan tegen wateroverlast. Bijna twee jaar geleden zorgde een fikse bui ervoor dat het centrum onderliep en diverse huizen schade opliepen. "Laren ligt in een kuil. Er is een groot hoogteverschil. Daarom is er in het centrum een probleem als het zo hard regent."

Folder
Eind deze maand krijgen alle inwoners een brief met een folder, waarin uitgelegd wordt wat de bedoeling is. Ook staat er dan op de website allerlei informatie die van belang is voor inwoners.

Informatieavond
Vervolgens worden er gebieden aangewezen die moeten gaan ontkoppelen. Bewoners hiervan worden dan ook uitgenodigd voor een informatieavond en krijgen een jaar de tijd om maatregelen te treffen. Elke keer zullen nieuwe wijken worden aangewezen. Het is de bedoeling dat heel Laren dan eind 2019 zijn hemelwater niet meer loost op het riool.

Redding-stations Blaricum en Huizen samen verder

BLARICUM - De reddingstations Blaricum en Huizen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gaan per 1 januari 2017 samen. Vanaf die datum worden de reddingstations aangestuurd vanuit één plaatselijke commissie onder leiding van Ellen de Ranitz.

De burgemeesters van Blaricum en Huizen zijn op dit moment voorzitter van de KNRM stations in hun gemeente. In de nieuwe samenstelling zullen zij als voorzitter terugtreden. Ellen de Ranitz, momenteel vicevoorzitter van station Blaricum, is bereid gevonden de rol van voorzitter te vervullen

Binckie krijgt 3000 euro van Oranjefonds

LAREN - Peuteropvang Binckie in Laren krijgt 3000 euro van het Oranje Fonds. Het fonds reikt dit soort cadeaus uit in buurten waar de straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt.

Er is ook al een bestemming "Van het geld gaan we een geluidsinstallatie en een partytent aanschaffen", aldus Anita Ros, Stichting Peuteropvang Binckie.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Het fonds wordt daarbij onder meer gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

12 / 16

13 / 16

Deukjes herstellen bij Stuivenberg

Uitdeuken voor slechts € 25,-

Stuivenberg repareert alle schade, maar op 24 juni alleen kleine deukjes. Foto: Brian Elings

Bij Autoschade Stuivenberg in Weesp is het zaterdag 24 juni 'Deukjesdag', een speciale actiedag om kleine deukjes te laten verwijderen.

Alleen op deze dag kan dat vervelende deukje dan tegen een zeer aantrekkelijke prijs van 25 euro hersteld worden, klaar terwijl u wacht. Van 13.00 tot 17.00 uur staan de deuren open. Autoschade Stuivenberg staat met een gespecialiseerd team klaar om deukjes, ter grootte van maximaal een 2-euromunt, direct te verhelpen, zonder spuiten. Grotere deuken zijn op andere momenten te verhelpen, op Deukjesdag kan daar wel een offerte voor worden gemaakt.

Normaliter kost het herstellen van een kleine deuk veel meer, maar door het bundelen kan dit nu veel goedkoper. Het voordeel is 50% ten opzichte van de normale prijs. Aanmelden kan via (0294) 480083.

Begrip
Autoschade Stuivenberg aan de Flevolaan 31, 1382 JX Weesp, is al vele jaren een begrip in de regio. Wekelijks worden er meer dan 35 autoschade's hersteld. Zowel voor de particuliere als de zakelijke markt.

Stuivenberg heeft samenwerkingsovereenkomsten met o.a. Achmea, Topherstel en Schadegarant. Stuivenberg maakt deel uit van de Reco Autoschade Groep met in totaal 11 vestigingen, waarvan de meeste in Noord-Holland en maakt deel uit van de landelijke keten Schadenet.

Ka+ hatchback is soepel en ruim

Rijdt prettig in de stad, maar ook op lange ritten. Foto: André Verheul

De drie passagiers die achterinplaats kunnen nemen in de ruime vijfdeurs Ford Ka+ hatchback krijgen de meeste hoofdruimte en beenruimte in deze klasse. De Ka+ is nu te bestellen.
De Ka+ is iets korter dan de Fiesta, maar is wel 29 millimeter hoger en beschikt over een slim ingedeeld interieur, vandaar de meeste hoofd- en beenruimte voor achterpassagiers in zijn klasse. Onder de motorkap ligt de efficiënte nieuwe 1.2 l-liter Duratec-benzinemotor die pittige prestaties levert. De motor en de vijftraps versnellingsbak zijn afgesteld met een breed koppelbereik waardoor de auto erg prettig rijdt, zowel in de stad als tijdens langere ritten. Hij is er in een 70 pk- en een 85 pk-versie. Met slimme technieken wordt het brandstofgebruik teruggedrongen. Zo wordt vrijkomende energie opgeslagen wanneer de auto uitrolt of remt. De aandrijving en het chassis zijn aangepast voor een lager geluidsniveau. De prijzen beginnen bij € 12.995 of € 99 p/mnd met Ford Options. Dat is met onder meer elektrische ramen en spiegels, zes airbags, Electronic Stability Control met Hill Start Assist, Speed Limiter en Ford Easy Fuel. De 85 pk-versie heeft ook onder meer cruise control, lederen stuurwiel, verwarmde voorstoelen en parkeersensoren.

Ook Jeep en Dodge bij Vaneman

Dodge RAM arriveert bij Vaneman.

Frank Vaneman Automotive vestigde zich ruim een jaar geleden in Amsterdam en Hoofddorp als de officiële merkdealer van onder andere Fiat en Alfa-Romeo. Nu komen daar Jeep en Dodge bij.

Dat is logisch, stelt Vaneman, want Fiat en Chrysler zijn wereldwijd partners binnen Fiat Chrysler Automobiles. Jeep en Dodge zijn aansprekende merken die zowel over personenauto's als hele robuuste (RAM) bedrijfswagens beschikken. Door daarin voor Dodge RAM nauw samen te werken met de over Nederland verspreide vestigingen van USCarDealer.nl, ontstaat er ook een hecht landelijk sales- en servicenetwerk, waarbij Frank Vaneman Automotive de regio Amsterdam voor de genoemde Amerikaanse merken vertegenwoordigt. Inmiddels staan de eerste demonstratiemodellen van Dodge RAM voor een proefrit beschikbaar, net als enkele interessante occasions.

Armin eerste met Jaguar F-PACE

Foto: Rahi Rezvani

De Jaguar F-PACE heeft zijn debuut gemaakt. De eerste Nederlander die er in wegreed, was top-DJ Armin van Buuren. Als Jaguar-ambassadeur speelde hij al een belangrijke rol in de social media campagnes van de Jaguar XE. Nu stapt hij over in de nieuwe Jaguar F-PACE. "De Jaguar F-PACE is gewoon ideaal voor mijn gezin. Je hebt alle ruimte, maar dan wel in combinatie met de sportiviteit van Jaguar. Ik heb gekozen voor de F-PACE S met 279 kW/ 380 pk sterke 3.0 liter V6 Supercharged bezinemotor. Zowel de sound als het karakter van deze V6 is opzwepend - je begrijpt dat me dat zeer aanspreekt." De Jaguar F-PACE is leverbaar vanaf € 53.750,-. Foto Rahi Rezvani.

Sneak preview Renault Talisman Estate

De nieuwe RenaultTalisman Estate is van 16 tot en met 19 juni al even te zien bij de vestigingen van Arend Auto aan de Donauweg en Joan Muyskenweg in Amsterdam. Een primeur in Europa. Het is ook mogelijk een proefrit te maken. En als hij bevalt, kunnen er direct zaken worden gedaan vanaf
€ 31.790 euro (21% bijtelling). De officiële verkoop start in september. Alle bezoekers van de 'Midzomer Première', ontvangen een goodiebag, waarmee ook weer mooie prijzen te winnen zijn.