BelNieuws

18 maart 2015

BelNieuws 18 maart 2015


Raad Eemnes wil meer inbreng van inwoners

Voorstel om manier van vergaderen te veranderen

EEMNES - De gemeenteraad van Eemnes wil inwoners meer gelegenheid geven om hun inbreng te geven bij beslissingen die de raad moet nemen. Daarom wordt op 23 maart een voorstel behandeld om de manier van vergaderen te veranderen. Insprekers krijgen als het voorstel wordt aangenomen vaker de gelegenheid om in te spreken en raadsleden kunnen ook met inwoners in discussie gaan en hen vragen stellen.

Op dit moment kent de raad in Eemnes diverse commissievergaderingen en één raadsvergadering per maand. In het nieuwe systeem komt er de ene week een zogeheten ronde, vergelijkbaar met de commissie, en de tweede week een sessie met aansluitend de raadsvergadering. Deze avonden zullen allemaal op maandag gehouden worden. Inwoners kunnen bij de ronde inspreken en als het onderwerp in de raadsessie gepland staat nog een keer. Raadsleden halen in de ronde hun informatie op en wisselen daar nog geen standpunten uit. Zij kunnen in de ronde ook vragen stellen aan insprekers. Standpunten van de politieke partijen worden pas in de raadsessie besproken. De raadsleden hopen zo meer met elkaar in debat te gaan.

Kwaliteit stukken
Na behandeling in de sessie kan de raad ook besluiten dat het agendapunt wordt doorgeschoven. De raad is niet te spreken over de kwaliteit van de huidige stukken. Deze is volgens het voorstel onvoldoende op orde. Als de raad in de nieuwe tweewekelijkse cyclus een stuk terugstuurt, komt het weer sneller terug en kan de besluitvorming een stuk vlotter plaatsvinden. Dat laatste is ook een gedachte geweest die heeft meegespeeld bij het voorstel tot verandering van de vergaderstructuur.

Betrokkenheid
Een andere verandering die in het voorstel is opgenomen is de deelname van alle raadsleden aan de ronde. Het is niet meer zo dat er maar één persoon van een partij aan tafel zit. Dit is gedaan om de betrokkenheid van de raadsleden bij alle onderwerpen te vergroten. Wel is het zo dat er in principe maar één persoon van de fractie per onderwerp het woord zal gaan voeren. Dit maakt het makkelijker om de vergadering te houden en te volgen. De zogeheten 'burgerleden' blijven gewoon bestaan en zij kunnen ook deelnemen aan de ronde en de sessie.

Geëvalueerd
Als de raad maandag instemt met het voorstel, dan zal de nieuwe manier van vergaderen ingaan op 1 mei. Op avonden dat er geen ronde of sessie gepland staat, kan er voor de raadsleden een andere bijeenkomst gepland worden. Na een jaar wordt het nieuwe systeem geëvalueerd. Tussendoor zal ook steeds door de fractievoorzitters bekeken worden of een en ander werkt zoals het bedoeld is.

Inwoner kan in ronde en sessie inspreken over onderwerpen

Na een jaar wordt nieuwe systeem geëvalueerd

Wethouders heropenen Eemnesserweg

Wethouder Liesbeth Boersen legt nog een stukje weg, met op de achtergrond wethouder Ton Stam. Foto: Bob Awick

BLARICUM/LAREN - De Eemnesserweg, en in het verlengde de Blaricummertollaan, is maandag officieel heropend. De weg is lange tijd afgesloten geweest voor het vernieuwen van het wegdek. Ook werden de fietspaden opnieuw bestraat. Over het opknappen van de weg in Blaricum is jarenlang discussie gevoerd in verband met de monumentale bomen. Deze zijn blijven staan. Laren sloot zich vervolgens aan met het opknappen van de Blaricummertollaan. Tijdens de heropening legden wethouders Liesbeth Boersen uit Blaricum en Ton Stam uit Laren symbolisch een laatste stukje straatwerk.

Boeren nog niet blij met biogas zwembad

EEMNES - De gemeente en bureau Energy Matters hebben met ongeveer tien melkveehouders gesproken over de mogelijkheden voor mestvergisting. Het biogas zou door het BEL-zwembad gebruikt kunnen worden.

De bedrijven maken zich zorgen om de koeien die langer in de wei staan dan waarmee gerekend is. Ook de gevolgen voor de verplichte mestboekhouding bij het leveren van verschillende boerderijen aan één mestvergister zijn nog niet opgelost. Daarnaast vonden zij de winstgevendheid te laag.
Het adviesbureau gaat nu bekijken hoe de businesscase kan worden verbeterd op basis van de inbreng van de aanwezigen.

Veilig ondernemen

EEMES - De ondernemersverenigingen zijn in overleg met de gemeente gestart met het project Keurmerk Veilig Ondernemen.

Doel is om de komende tijd stappen te zetten die leiden tot de eerste ster voor bedrijventerrein Bramenberg. Meteen daarna volgen Eembrugge en De Minnehof. Einddoel is het maximale aantal sterren voor de drie locaties.

71

procent van het burgerpanel vindt cameratoezicht in Eemnes een goede zaak

Weerbericht

Tijdelijk meer bewolking, kans op maartse buien, vrij koud
'Maart roert zijn staart' en zo verspringt het weer van grijze dagen met een ijzige wind naar zonnige dagen met een zachte lentebries. Door een nieuw gebied van hoge luchtdruk boven de Britse eilanden gaat de wind uit het noorden waaien. Een Scandinavische hoogtestoring stuwt vrijdag koude onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. De temperatuur gaat dan weer dalen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het droog met wolkenvelden en wat zonneschijn. Vrijdag gaat de astronomische lente van start en tevens vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Helaas lijkt de kans op toenemende bewolking reëel. Er valt later op de dag enige regen. Het wordt donderdag nog 11 graden, vrijdag maximaal 9 graden. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest.

Het weekeinde
Zaterdag wakkert de noordenwind aan tot vrij krachtig. Af en toe schijnt de zon. Er vallen enkele maartse buien. Met een maximum van 6 à 7 graden heeft de temperatuur serieus in moeten leveren. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zondag overdag is het droog met enkele zonnige perioden. Met 7 graden is het erg koel. Er waait een matige noordoostenwind.

Weetje
Met 'maart roert zijn staart' wordt vooral bedoeld dat het in maart nog erg koud kan zijn met winterse buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw. Wanneer boven het Noordzeegebied of Scandinavië de luchtdruk laag is en tegelijk hoog is boven de Atlantische Oceaan, stroomt met een noordelijke luchtstroming koude arctische lucht uit de poolstreken naar het zuiden.

Vacatures Vrijwilligerscentrale

Wereldwinkel
De Wereldwinkel Eemnes en Laren is voor haar winkels op zoek naar verkoopmedewerkers. Van de medewerkers wordt verwacht dat ze achter dit uitgangspunt staan. Ben je prettig in de omgang met klanten en kun je werken met de kassa en een pinautomaat of ben je bereid dat te leren? Het is prettig als je minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar kunt zijn. Er wordt gewerkt met een maandelijks rooster. Er heerst een prettige werksfeer en je krijgt goede begeleiding. Contactpersoon: Mevr. Ria Zwanikken, tel. 035-5389281 of wereldwinkellaren@hotmail.com.
Docent computerlessen
Stichting Gebruikers de Brassershoeve is een levendig ontmoetingscentrum voor 55-plussers met een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Er is plaats voor een ervaren computergebruiker die de cursisten coacht in het wennen aan de computer. Ook de iPad Apple met iOS 7 komt aan bod. Er wordt van je verwacht dat je communicatief vaardig bent en geduldig. Een dankbare vrijwilligersjob voor iemand die graag met de computer werkt en iets voor ouderen wil betekenen. Informatie en aanmelding: info@debrassershoeve.nl.

Zie ook www.vconline.nl

Zet BVV'31 zegereeks voort tegen Kockengen?

BLARICUM - BVV1 ontvangt komende zaterdag opponent Kockengen uit het gelijknamige Utrechtse dorp op het sportpark. Er wordt dan een heuse 'degradatiekraker' verwacht.

De Utrechters zijn aan een goede reeks bezig en ontworstelen zich langzaam maar zeker aan de onderste vier 'zorgenplekken'. Ook BVV'31 is inmiddels aan een goede serie bezig: afgelopen zaterdag werd weer, zij het moeizaam, met 1-2 gewonnen bij Voorland. De Amsterdammers waren grotendeels de bovenliggende partij in dit duel, maar het was BVV dat al in de 2e minuut op voorsprong kwam door de attente Kenneth Perez: hij onderschepte een slordige terugspeelbal en tikte vervolgens koel de 0-1 binnen. Het vervolg van het duel was min of meer volledig voor Voorland; met technisch vlot spel werd BVV in de defensie gedrongen. Uitblinker op het veld was BVV-doelman Remy van den Brink, hij verrichtte deze middag een aantal knappe reddingen en voorkwam daarmee dat Voorland langszij kon komen.
Het duurde tot de 66e minuut alvorens Voorland toch gelijk kon komen. De arbiter hielp een handje mee door een ongelukkig terugspringende bal van het been van Benjamin van Duijn als een bewuste terugspeelbal op keeper Van den Brink aan te merken; de vrije schop op 8 meter van het doel werd knap binnengewerkt door Denzel Ost (1-1). In de 80e minuut kwam er een vrije trap die Kenneth Perez panklaar neerlegde voor de voeten van de naar rechts uitgeweken Jelmer Kos. Zijn directe center werd attent binnengetikt door invaller Bryan Saarberg (1-2). BVV gaf de moeizaam verkregen voorsprong niet meer weg in de laatste fase en pakte gelukkig de 3 punten mee naar Blaricum.

Zaterdag zal blijken wie het best het hoofd koel weet te houden, BVV of Kockengen. Het duel begint om 14.30 uur.

Foto: Ab Walet

Op de vliegheide in Huizen zag ik dit staaltje liefde van een moederkoe voor haar kalfje. Wat zou de wereld mooi zijn als iedereen zo met elkaar omging. Geen haat en nijd meer en afschuwelijke toestanden waar de kranten bol van staan. Daarom mijn suggestie: geef elkaar eens een lik over het gezicht. Een aai over de bol. Een vriendelijk woord, een veer in een zekere plaats. Probeer het liever eerst bij bekenden, je weet maar nooit.

Eenvoudige overwinning SV Laren op de Meer

LAREN - SV Laren kende afgelopen zondag weinig problemen met de Meer. De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen.

De Amsterdamse formatie had grote personele problemen en moest een fiks aantal basisspelers wegens blessures missen. Het elftal van trainer Roest had die problemen niet en wacht alleen op de terugkeer van Rob de Wit. Vanaf het eerste fluitsignaal was Laren oppermachtig en het had na 5 minuten al 3-0 kunnen staan, maar het vizier stond nog niet op scherp en het duurde tot de 29ste minuut alvorens de 1-0 op het scorebord stond. Een goed ingeschoten vrije schop van Joost Knuvers werd in de rebound door de attente Rick Hoofd ingeschoten.
SV Laren speelt volgende week in Woerden tegen VEP.

De Scheper sluit door tekort aan leerlingen

Bovenbouw kan verder met eigen leerkrachten op De Wegwijzer

De laatste jaren nam het leerlingenaantal van De Scheper al af en nu gaat de school eind van het schooljaar sluiten. Foto: Bob Awick

LAREN - Basisschool De Scheper aan de Kerklaan in Laren sluit aan het einde van het schooljaar zijn deuren. "Al vier jaar zien we dat het leerlingenaantal daalt. We hebben gewoon geen andere keuze", zegt Niek de Kruif, directeur/bestuurder van Proceon, de overkoepelende organisatie waar de school bij is aangesloten.

Het bestuur nam dit besluit begin februari. Daarna was er nog een open dag en weer toonde maar één ouder belangstelling voor de school. "In de onderste klassen zit soms maar één leerling. Dat is niet meer verantwoord. Daar gaat je onderwijshart van bloeden. In totaal zitten daar nog maar elf leerlingen in." Kruif sprak zelf met veel ouders over de beslissing. "De ratio is dan ineens weg en veel mensen reageren emotioneel. Ze hadden het niet zien aankomen en dan is het ineens onheroepelijk. Ik begrijp die emotie, maar kan die beslissing niet meer terugdraaien. Er moet al jaren geld bij. Het is een pijnlijk rotbesluit."

Oplossing
Proceon heeft meteen gekeken hoe de in totaal ruim 60 leerlingen het best verder kunnen met school. "Voor groep 6, 7 en 8 hebben we al een oplossing gevonden bij De Wegwijzer in Eemnes. Hier zijn drie lokalen beschikbaar. De leerkrachten gaan dan mee en zo kunnen we hen hetzelfde onderwijs bieden in hun eigen klassen. Het is met de auto vijf minuten rijden."
Niet alle ouders gaan hierin mee. Enkele van hen hebben gekozen voor Het Noorderlicht in Eemnes. "Deze onderwijsvorm sluit volgens hen beter aan bij wat we nu doen", licht De Kruif toe. De leerkrachten met een vaste baan hoeven zich ook geen zorgen te maken. Die krijgen binnen Proceon weer een plek. Leerlingen uit de lagere groepen zullen wel op zoek moeten naar een nieuwe school.

'De ratio is dan ineens weg en veel mensen reageren emotioneel'

Vernieuwend
De Scheper was net in 2012 begonnen met vernieuwend onderwijs in het zogeheten carrouselsysteem. Leerlingen krijgen dan op hun eigen niveau les in kleine groepjes. De andere leerlingen kunnen zich dan richten op de weektaak. Daarnaast was de school sinds 2014 een iPadschool geworden. "We hebben gekozen voor onderwijs van de toekomst en daar blijven we in geloven. Als er echter niet genoeg leerlingen komen, dan is onze toekomst misschien nog een stapje te ver."

Redenen
De Kruif geeft een van de vele redenen aan waarom het leerlingenaantal zou kunnen zijn teruggelopen. "Er zijn er misschien wel 5 of 10. Ik ben hier pas ruim een jaar directeur/bestuurder. Het kan aan het aannamebeleid liggen en aan het vergrijzen van de bevolking. Ook zijn er in de laatste jaren vaak directeuren vertrokken. Waar ik naar kijk is het aantal leerlingen. Dat loopt de laatste jaren steeds terug. Als je houdt van het onderwijs dan moet je wel stoppen, want het is niet fijn voor een kind om alleen of alleen maar met jongens in een klas te zitten. Dat klinkt hard, maar je wilt het beste voor de leerling."

'Als je houdt van het onderwijs, dan moet
je wel stoppen'

Wethouder
Proceon heeft op 4 maart het besluit ook gedeeld met de wethouder van Onderwijs, Leen van der Pols. Dezelfde avond werden er in de gemeenteraad vragen over gesteld. Daar liet de wethouder weten hulp te hebben aangeboden bij het verdere proces. "We hebben nog vragen over het eigendom van het gebouw", zegt De Kruif. "Wij hebben een eigendomsakte uit 1921 en voor zover wij weten staat het gebouw ook in het kadaster nog ingeschreven als ons eigendom. De gemeente zoekt dat nu verder uit. Het belangrijkste is nu echter dat de leerlingen weer goed terechtkomen en daar gaan wij ons hard voor maken."

Informatie over vrij-willigerswerk

LAREN - Versa Vrijwilligerscentrale afdeling Laren in het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19F biedt hulp bij het zoeken en vinden van vrijwilligerswerk.

Wie een paar uur per week overheeft en deze tijd nuttig wil besteden of werkzoekend is en tijdelijk vrijwilligerswerk wil doen, kan een bezoek aan Versa brengen of de website www.versavrijwilligerscentrale.nl bezoeken. Geïnteresseerden kunnen op de woensdagochtend tussen 9.30 en 13.00 uur terecht. Daarnaast zijn de mappen met actuele Larense vacatures de gehele week te bekijken in de foyer van het Brinkhuis en in de hal van het Raadhuis.

Clinic meiden-voetbal

BLARICUM - Meiden die na het schoolvoetbal enthousiast zijn geworden voor de sport of een keer voetbal uit willen proberen, zijn op 22 april welkom bij BVV'31. In de vorige krant stond per ongeluk 2 april.

De clinic wordt op woensdag 22 april van 17.00 uur 18.00 uur gehouden. Er zullen dan trainers aanwezig zijn die de meiden enthousiast maken voor het spelletje. Ook zullen de meiden die al bij BVV voetballen aanwezig zijn om te helpen en vragen te beantwoorden. Aanmelden kan via bvv31meiden@gmail.com.

PvdA wil inwoners raadplegen over toekomst

BEL - De PvdA wil dat de inwoners van Blaricum, Eemnes en Laren een stem krijgen in de bestuurlijke toekomst van hun dorpen.

Door middel van een volksraadpleging kunnen de verschillende mogelijkheden en consequenties daarvan worden uitgelegd en krijgen de inwoners de kans hun mening hierover te geven, aldus de partij. In Eemnes en Laren wordt daartoe binnenkort een initiatiefvoorstel in de raad gebracht.
De provincie Noord-Holland gaf in het voorjaar van 2014 een dwingend advies af over een intensieve en niet-vrijblijvende samenwerking van de drie BEL-gemeenten met Huizen. Op 26 maart zullen de vier gemeenteraden met elkaar hierover van gedachten wisselen.

Peilbuizen om grondwater in de gaten te houden

Foto: Bastiaan Miché

LAREN - Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie heeft dinsdagmorgen de aftrap gegeven voor het plaatsen van peilbuizen om het grondwater in het Gooi in de gaten te houden. De buizen vormen straks een uitgebreid meetnet. Hierdoor kunnen historische bodemverontreinigingen in de gaten worden gehouden en kunnen snel maatregelen getroffen worden indien natuurwaarden, zwemwater of drinkwaterwinningen worden bedreigd. De buizen worden ingebracht bij het drinkwaterpompstation van Vitens in Laren aan de Hilversumseweg.

Bernard Ligtenberg

Hypnotherapeut bij Zielsveel, trainer cursussen Zelfhypnose en Makkelijk slapen, 65 jaar, sinds 1989 in Blaricum.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik help emotionele, mentale en fysieke klachten oplossen. Dat doe ik in mijn praktijk voor Hypnose-Regressietherapie en EMDR in Blaricum, zie www.zielsveel.nl."

Wat is hypnose??
"Hypnose is vergelijkbaar met het gevoel vlak voor of na het slapen: je bent er wel, maar niet helemaal. Zoals dagdromen, of helemaal opgaan in een film. Dichter bij voelen dan denken."

Hoe kan hypnose mensen helpen?
"Veel problemen ontstaan door onbewuste tegenwerking: verslavingen, piekeren, dichtklappen. In hypnose krijgen we meer grip op die onbewuste patronen en kunnen ze veranderen. Als bewust en onbewust dezelfde kant uit gaan lossen de klachten op en worden we gelukkiger."

Favoriete film?
"'The King's Speech'."

Favoriete muziek?
"Beethovens strijkkwartetten en 'You can't always get what you want'!"

Je hebt een vrije dag, wat doe je?
"Aan de wandel, zo'n rood-wit gemarkeerde route."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Hubert Lampo."

Waar maak je je zorgen om?
"Alleen al 14 miljoen kinderen in Syrië en Irak de dupe van oorlogsgeweld, wat moet er van hen worden?"

Je favoriete plek in Blaricum ?
"De wei achter zorgboerderij 't Werckpaert - met een paar van die geweldige paarden graag!"

Blaricum mist nog ...?
"Een aantrekkelijk zwemstrand met helder zwemwater bij de Stichtse Brug. Puur voor zwemmers en surfers."

Denken of doen?
"Gewoon doen en dan denken 'dat is maar weer gedaan'."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Een fles sladressing waar de dop van af is goed schudden."

Wat is je favoriete spreuk?
"Geloof niet alles wat je denkt."

Programma voor De Smaak van Eemnes is rond

Dagkaarten en kaarten voor losse onderdelen

Dean Saunders treedt alleen op voor vrouwen tijdens de high tea.

EEMNES - Het programma van De Smaak van Eemnes op 10 en 11 juli is rond. Naast dagkaarten zijn er ook kaarten verkrijgbaar voor elk los onderdeel.

Vrijdag 10 juli start met een uitvoering van Het Olifantje Babar van Poulenc tijdens het lunchpauzeconcert. In de middag is de high tea, speciaal voor de vrouwen. Hier treedt Dean Saunders op en er is oppas aanwezig. Na de high tea is het tijd voor het dorpsdiner, een uniek concept waarbij de groep haar eigen maaltijd bereidt tijdens een XXL kookworkshop. In de avond komen de dj's van radiozender 100%NL langs voor een feestje.

Zaterdag 11 juli begint met Gerard Wortel tijdens Wakker Worden met Gerard Wortel. Hier wordt een ontbijtje geserveerd. In de middag vindt er een minimarkt plaats met workshops als zalm roken. Tegelijkertijd kunnen de kinderen terecht voor de kindermiddag onder professionele begeleiding van Joy4All. De dag wordt afgesloten met een dinershow.
Kaarten kunnen worden gekocht via de website van De Smaak van Eemnes.

Gooise Karavaan dendert door regio

De stoet trok weer luid toeterend door het Gooi. Foto: Bob Awick

BEL - Een lange stoet van bijna zeventig vrachtwagens trok afgelopen zaterdag weer door het Gooi.

Voor de 26ste keer organiseerde Kiwanis Club Laren de Gooise Karavaan. Doel van de tocht is om de bewoners van Amerpoort een leuke dag te bezorgen.
Luid toeterend reden de vrachtwagens door Eemnes, Laren en Blaricum om met de lunch aan te komen bij Coronel. Hier stond voor iedereen een pannenkoek klaar. De Kiwanis Club kijkt terug op een vlekkeloos evenement.

Hoogste punt De Landerijen bereikt

BLARICUM - Het hoogste punt van De Landerijen in de Blaricummermeent is gisteren gevierd met een symbolische handeling van wethouder Anne-Marie Kennis.

De 12 eengezinswoningen worden gebouwd door Nikkessen Projecten. Van deze modern vormgegeven woningen zijn er 6 als koopwoning op de markt gebracht en 6 als vrije sector huurwoning. Kopers en huurders konden nu in hun nieuwe woning rond te kijken. De oplevering is gepland in juni.

Sociaal en Vitaal van start

EEMNES - Wethouder Jan den Dunnen trapt zaterdag 21 maart het project Sociaal en Vitaal af. Hij doet dit door zelf een fitheidstest te ondergaan.

Ouderen tussen de 63 en 70 jaar die aan hun fitheid, gezondheid en sociale contacten willen werken, kunnen meedoen aan het beweeg- en gezondheidsproject 'Sociaal en Vitaal in Eemnes'. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente in samenwerking met de Eemnesser Gymnastiek Vereniging en Sportservice Provincie Utrecht.

Bewegingsprogramma
Na afloop van de fitheidstest worden de resultaten besproken en krijgen deelnemers de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een speciaal ontwikkeld bewegingsprogramma bestaande uit tien lessen te volgen. Ouderen die zich niet hebben aangemeld voor de fitheidstest, maar wel interesse hebben in het bewegingsprogramma kunnen contact opnemen met de Eemnesser Gymnastiek Vereniging.

Scouting van D66 naar andere plek

LAREN - D66 dient in de raadsvergadering van 25 maart een voorstel in om scouting Maggie Lekeux naar een andere locatie te verhuizen.

De partij zegt de scouting een warm hart toe te dragen en wil de organisatie een plek bieden waar ze zeker is van de toekomst. In het voorstel noemt D66 met name de Goyergracht-zuid achter Ons Genoegen. Anders zou een plek bij Laren99 een optie zijn. Met deze oplossing zou de gemeente ook meteen uitvoering geven aan het vonnis van de rechtbank die de huidige plek van scouting Maggie Lekeux aan de Veerweg niet juist bestemd vindt.

Nieuw werk ontdekt van schilder Pieter Veenenbos voor reünie

Speurtocht en contact met mensen groot deel van de lol

Werken van Pieter Veenenbos en de familie op de achtergrond tijdens de reünie. Foto: Tineke Veenenbos

door Marie Tromp

Familiereünie

Tineke Veenenbos organiseerde een familiereünie met een expositie van het werk van oudoom Pieter Veenenbos. Door een oproep in deze krant kwam nog meer werk boven water. Hij woonde lange tijd in Blaricum en trok door het land met zijn schildersezel. Vaak kon hij bij vrienden slapen. Daar liet hij dan een schilderij achter als dank. Ze is nog steeds op zoek naar een deurpaneel dat zich ergens in Blaricum moet bevinden.

HUIZEN/BLARICUM - Eind januari plaatste deze krant een oproep van Tineke Veenenbos. Ze was op zoek naar schilderijen en/of schetsen die gemaakt waren door haar oudoom Pieter Veenenbos, om ze te exposeren op de familiereünie begin maart. Verschillende mensen reageerden en dus kon Tineke bij de reünie nieuw ontdekt werk laten zien.

Na de oproep werd de redactie meteen benaderd met nieuws voor Tineke. "Ik heb die mevrouw direct gebeld, ze had op zolder een landschapsschilderij liggen. Ze kreeg het als huwelijkscadeau. Pieter was een goede kennis van haar ouders, zij kreeg een tafereel van Tienhoven. Toen ik haar vertelde op welke waarde sommige van zijn werken nu getaxeerd worden, zei ze: 'Dan komt het toch weer in de kamer te hangen'."

Tineke komt steeds meer te weten over de maker van dit schilderij, haar oudoom Pieter Veenenbos. Foto: Marie Tromp

Twee derde van de familie heeft iets
met schilderen

Speurtocht
Voor Tineke is de speurtocht en het contact met de mensen een groot deel van de lol. Het geeft haar energie. Ze bezocht de vrouw en mocht een foto van het schilderij uit Tienhoven maken. Ook kreeg ze oude foto's waarop Pieter staat. Altijd gekleed in pak en hoed. Soms was de broek duidelijk een krijgertje en droeg hij hem met de broekspijpen op hoog water. "Ik kreeg nog meer reacties. Schilderen zit blijkbaar in de genen van de familie Veenenbos. Ik werd gewezen op het werk van Arij Veenenbos, een neef van Pieter. Hij schilderde veel in Zeeland, prachtige Zeeuwse trekpaarden bijvoorbeeld. Ook werk uit Kortenhoef en Loosdrecht is opgedoken. Bij de familiereünie ontdekten we dat twee derde van de familie iets heeft met schilderen of beeldhouwen. Bijzonder, vind je niet?"
Het leven van Pieter mag ook bijzonder genoemd worden. Hij trok in de zomermaanden rond en verbleef vaak in onze regio. Hij overleed in Blaricum in 1965. Overal had hij vrienden en kennissen waar hij een tijd kon logeren. In ruil voor deze gastvrijheid liet hij een schilderij of tekening achter. Vooral zijn landschappen zijn zeer treffend. Portretten maken lag hem niet zo, alhoewel Tineke na de oproep in de krant portretten op het spoor kwam. "Dat waren potloodtekeningen, in een schoolschrift. Je ziet de lijntjes er nog doorheen. Op de portretten staat een jongen van een jaar of 10. Hij woonde in een boerderij vlak bij Brielle, waar Pieter kort na de oorlog verbleef."
Pieter woonde en werkte lange tijd in Brielle. Het Historisch Museum in Brielle heeft verschillende stadsgezichten van Pieter in het depot. Tineke kreeg scherpe foto's van deze werken. "Een foto van een gezicht op de vestingwerken heb ik laten afdrukken op canvas en in laten lijsten in een bijpassende houten lijst. Nu heb ik een echte namaak-Veenenbos, daar word ik nou vrolijk van."
Tineke is blij met alle reacties. "De hele bovenverdieping van restaurant CornelisZ was gevuld met schilderijen. Overal stonden of lagen lijsten met werk van Pieter. Veel werkjes zijn binnen de familie gebleven. Voor het eerst was alles bij elkaar te zien. Dat was een hele organisatie: iedereen kwam met in dekens gewikkelde doeken naar binnen. De mensen van CornelisZ waren bijzonder behulpzaam, dat hielp zeker om de reünie te laten slagen."

Bijzondere taxatie
Tijdens de reünie was ook Toon Wildeboer aanwezig, hij is kunstkenner en herkende bij een taxatiedag een schilderij van Pieter Veenenbos. Dit was het begin van de speurtocht naar meer schilderijen. Toons vader Roel Wildeboer en Pieter waren vrienden en trokken er vaak op uit om buiten te schilderen en te schetsen.
Op de familiedag taxeerde Toon schilderijen die familieleden meebrachten. "Er was één echte ontdekking: een familielid van me kwam met een schilderijtje onder de arm binnen. Toon taxeerde de oeroude lijst en het schilderij en raadde aan het direct te verzekeren. Het bleek behoorlijk veel waard te zijn. Echt duizenden euro's, een enorm bedrag. Daar werd ze wel even stil van. Aan verkopen denkt ze nog niet, het heeft ook emotionele waarde voor haar. Ze laat het wel schoonmaken en restaureren."
De speurtocht naar schilderijen heeft tot nu toe 54 nieuwe werken opgeleverd. "Alleen dat deurpaneel dat ergens in Blaricum aan de binnenkant van een voordeur moet zitten, is nog niet boven water. Ik zou zo graag willen weten of het er nog is, er een foto van maken en toevoegen aan mijn verzameling."

De speurtocht naar schilderijen leverde 54 nieuwe werken op

Maartje toont proefaflevering van haar sitcom in de bioscoop

'Ik ben gewoon naar het Mediapark gegaan en ben gaan aanbellen'

Maartje Schut schreef naast haar studie Geneeskunde een sitcom. Ze hoopt een geschikte partij te kunnen vinden om deze verder uit te werken. Foto: Bob Awick

Verloting kaarten

Buiten pers en publiek zullen op 13 april bij de bioscoop in Huizen ook mensen aanwezig zijn vanuit de televisiewereld. Publieke omroepen, regionale en lokale zenders komen de proefaflevering bekijken. Maartje geeft een aantal kaarten weg. Mensen die bij de voorvertoning willen zijn, kunnen zich melden via wdewatering@gmail.com of de Facebookpagina liken. Onder hen worden kaarten verloot. Zie ook www.wdewatering.nl.

door Floris Hulleman

HUIZEN – Maartje Schut uit Huizen vertoont in de bioscoop op 13 april een proefaflevering van haar eigengemaakte en -bedachte sitcom 'Wasserette de Watering'. Deze werd geschoten op locaties in Huizen, Hilversum en Blaricum. Op dit moment liggen al 25 scenario's voor mogelijke afleveringen klaar. Met de voorvertoning hoopt Maartje onder meer een geschikte partij te vinden die dit verder wil uitwerken.

"Ik ben gewoon naar het Mediapark geweest en ben toen gaan aanbellen." Vind de tijd maar eens. Naast het volgen van een opleiding Geneeskunde - en vijf dagen coschappen lopen - je eigen serie schrijven, vormgeven en regisseren. Voor Maartje Schut (28) was het even plannen, maar ze heeft er ontzettend veel plezier aan gehad. "Ik deed het voornamelijk in mijn vrije weken en in de weekenden. Het is een kwestie van goed voorbereiden. Gelukkig ligt mij dat, anders was het nooit zo gelukt."

Moeder
Het idee om een sitcom te schrijven over het dagelijks leven in een wasserette ontstond in de loop der jaren. "Ik was als klein kind al bezig met toneelstukjes en dingen zelf verzinnen. Ik heb toen ook voor mijn moeders vijftigste verjaardag een film gemaakt. Dat idee van een wasserette kwam door mijn moeder: die was altijd bezig met de was. Mijn moeder kreeg alle vlekken eruit. Dat idee is toen blijven hangen en af en toe schreef ik kleine scenario's. Die ben ik op een gegeven moment in november 2013 gaan uitwerken. Binnen een half jaar had ik 25 afleveringen geschreven. Als ik ging schrijven, dan vloeide het er vanzelf uit," vertelt Maartje.
Na een half jaar lag er een scenario voor een hele serie. "Die speelt zich af in een wasserette: de Watering. Deze zaak wordt gerund door Eefje - gespeeld door Maartje - en haar moeder en broer. Twee elektriciens komen daar dagelijks over de vloer. Dat zijn mannetjes aan huis. In de sitcom volg je het reilen en zeilen van deze familie." Volgens Maartje moeten we denken aan dagelijkse situaties die we allemaal herkennen. "En dan met de komische gevolgen daarvan."

'Ik deed voornamelijk het werk in mijn vrije weken en weekenden'

Proefaflevering
Om het verhaal daadwerkelijk naar beeld te krijgen, besloot Maartje om een proefaflevering te maken. "Toen ik de scenario's eenmaal had liggen ben ik begonnen met het zoeken naar locaties. Ondertussen ben ik verschillende toneelverenigingen aan gaan schrijven voor mogelijke acteurs." Via een toneelvereniging kwam ze in contact met twee professionals: cameraman Jeroen van Eden en regisseur Tristan van Doorn, die ook hun eigen mediabedrijf hebben. Na heel veel rondbellen kon ze uiteindelijk een professioneel team samenstellen. "Iedereen van de cast komt bijvoorbeeld van een toneelvereniging of heeft een acteeropleiding gevolgd. Het zijn dus mensen die hun vak begrijpen." Met dit team is ze in januari begonnen met het repeteren. "Wij mochten gebruikmaken van de ruimte in het - inmiddels gesloopte - buurtcentrum Meentamorfose. Daar hebben we eind januari in de keuken onze eerste opnames gemaakt. Half februari hebben we gefilmd in een van de twee wasserettes in Hilversum. De laatste scènes zijn gefilmd in een restaurant in Blaricum."
Nu al het voorbereidingswerk erop zit, kijkt ze uit naar de voorvertoning. "We hopen dat dit goed bij het publiek valt. Ik vind het in ieder geval zo'n leuk project! Ik dacht echt: dit ga ik niet laten liggen. Als je een team hebt van twintig mensen geeft dat je ook vertrouwen. Zonder hen was dit project nooit zo van de grond gekomen. Dan ga je er echt voor."

Wijn, muziek en kunst in het Rondje Cultuur

De kleurige kunst van KIJKOOR.

EEMNES - Drie mooie verhalen zijn er donderdag 19 maart weer te horen in het Rondje Cultuur in De Hilt aan de Hasselaarlaan in Eemnes. De avond start om 20.00 uur. De ingrediënten voor dit Rondje Cultuur zijn wijn, muziek en kunst.

Voor wie in een winkel voor een schap met wijnen staat en denkt: hoe zou zo'n wijn eigenlijk gemaakt worden? is Eemnesser Wim Tol degene die ze tijdens deze avond uit de brand helpt. Hij is niet alleen een kenner van wijnen, maar heeft zich ook verdiept in het productieproces met al zijn geheimen. Wim is bovendien een enthousiast verteller en is gaarne bereid zijn kennis met de aanwezigen te delen.

Barokmuziek
De muzikale noot van deze avond wordt verzorgd door een ensemble bestaande uit Marleen Josemans en Maria Brandsma op viool en Marijke Hess op cello. Alle drie zijn enthousiast lid van het Naardens Kamerorkest, waarin zij al zo'n twintig jaar spelen. Het spelen van barokmuziek is hun passie.
Speciaal voor dit Rondje Cultuur verzorgen zij een klein huisconcert.
Het derde onderwerp is kunst en wordt besproken door Theo Linde en Nico Bierlaagh, artistiek leiders van het kunstcentrum KIJKOOR. Zij praten over het werken met de kunstenaars met een verstandelijke beperking. Zij zullen dit doen aan de hand van voorbeelden.

Volgende rondje
Op donderdagavond 19 maart zijn belangstellenden vanaf 19.30 uur welkom in De Hilt. Het programma start stipt om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. De toegang is gratis. Het volgende Rondje Cultuur is gepland op 16 april.

donderdag 19 maart

Thema-ochtend

Het koor De Weidevogels treedt op tijdens de thema-ochtend in De Bibliotheek vestiging Eemnes. De historie van het koor wordt verteld. Tijd: 10.00 uur. Toegang is vrij.

Geef-en-neemtafel

De geef-en-neemtafel wordt gehouden in 't Vuronger, Schoolstraat 6 Huizen. Wat de een overheeft, kan de ander gebruiken. 10.30 tot 12.30 uur.

Sociaal Wijkteam

Het inloopspreekuur Sociaal Wijkteam wordt van 10.30 tot 11.30 uur gehouden in 't Vuronger, Schoolstraat 6 Huizen.

Veteranen Sociëteit

De bijeenkomst van de Veteranen Sociëteit Huizen vindt plaats in de Brassershoeve aan de Waterstraat 2. Allen veteranen zijn welkom. Tijd: 14.30 tot 17.00 uur.

Huizers visdiner

Na het Huizers visdiner volgt een optreden van shantykoor De Zoute Zee. 17.00 uur. Restaurant De Marke, De Meenthoek. Deelname: € 20,-. Eén drankje bij de maaltijd inbegrepen en een hapje en drankje tijdens het optreden. Per pin te betalen. Aanmelden voor 16 maart: 035-5284100.

Grote vrouwen
in de kunst

In de reeks 'Grote vrouwen in de kunst' staan het leven en werk van zes bijzondere vrouwen uit de kunstgeschiedenis centraal. Tijd: 19.30 uur. 't Vuronger, Schoolstraat 6 in Huizen. Kosten voor zes lessen inclusief syllabus: € 87,50. Aanmelden: 035-8884795.

Larens Lente Dictee

Alle Laarders, leerlingen van Laar & Berg en dicteeliefhebbers kunnen hun spellingkennis laten testen in Het Brinkhuis. Het dictee wordt geschreven door voormalig dorpsdichter van Laren, Gerard Beentjes. 19.30 uur. € 5,-. Inschrijven: www.volksuniversiteitlaren.nl.

Reanimatiecursus

De EHBO-vereniging Huizen geeft een reanimatiecursus op de Kamperfoelieschool, Delta 37. Tijd: 19.30 tot 22.30 uur. Kosten: € 30,- inclusief boek en materiaal. Aanmelden: 035-5268281. Herhalingscursus: 24 maart.

Rondje cultuur

Rondje Cultuur staat in het teken van een bourgondisch leven. Eemnesser Wim Tol deelt zijn kennis over wijnen. De muziek wordt verzorgd door leden van het Naardens Kamerorkest. Theo Linde en Nico Bierlaagh, artistiek leiders van kunstcentrum KIJKOOR, praten over het werken met kunstenaars met een verstandelijke beperking. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur, vanaf 19.30 is de zaal open. De Hilt, Eemnes. Toegang is gratis.

vrijdag 20 maart

Inleiding Matthäus
Passion BWV 244

De eerste inleiding over Matthäus Passion BWV 244 en Johann Sebastian Bach geeft een duidelijke uitleg over het ontstaan, wat er in de muziek gebeurt en de opbouw van de compositie. Deel twee van de inleiding vindt later in maart plaats. Tijd: 14.30 tot 17.00 uur, 19.30 uur tot 22.00 uur. Kosten voor 2 delen: € 45,-. Reserveren: www.musicinlife.nl. Music in Life, Nieuweweg 29 G.

Slow Sports

Het nieuwe fenomeen in Huizen, Slow Sports, is elke vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur te beoefenen. De groepssport is bedoeld voor mensen die rustig willen beginnen met bewegen en dat het liefst in de natuur doen. Ingang van de Trappenberg, Crailoseweg Huizen. www.jouwvolgendestap.nl/kom-in-actie.

Mamacafé

(Aanstaande) ouders met een baby en hun peuterbroertje of -zusje tot vier jaar zijn welkom in wijkcentrum Holleblok. Te gast is jeugdverpleegkundige Fiegret Hexspoor. Zij beantwoordt vragen over de ontwikkeling in het eerste jaar. 10.00 tot 11.30 uur.

Jeugd jiujitsu

De gratis proefles jiujitsu is voor kinderen vanaf zeven jaar. De sport vormt de basis van de Japanse zelfverdediging. 15.30 tot 16.30 uur. Coronel Sports Huizen, IJsselmeerstraat 5-B. Inschrijven: www.osorezu.nl.

Veronique Sodano

Zangeres Veronique Sodano treedt op met haar programma 'Sexy'. De derde One Womanshow van diva Sodano 'Sexy' is een explosie van muziek, feelgoodcabaret en spontane interactie. Brinkhuis Laren. 20.00 uur. Entree: € 12,50. Reserveren: 035-7513991.

zaterdag 21 maart

Tweedehands beurs

Iedereen die op zoek is naar leuke en betaalbare tweedehands kinderkleding en speelgoed kan terecht in wijkcentrum De Malbak in Blaricum. Er zijn vijf zalen vol met kleding in kleine en grote kindermaten. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Toegang is gratis.

Glas-in-lood

In één dag leren cursisten zelf glassnijden, glas in lood zetten en solderen. Er wordt gewerkt aan een windlicht of paneel. Kosten: € 75,- inclusief materiaal en gebruik van gereedschap. Tijd: 10.00 tot 16.30 uur, vanaf 9.30 uur staat koffie of thee klaar. Kabelweg 1b Huizen. Aanmelden: www.kittyglasinlood.nl.

Lenteschoonmaak

Op de dag dat de lente begint wordt er schoongemaakt in Eemnes. Van 10.00 tot 12.00 en 13.00 tot 15.00 uur. De BEL-gemeentewerf stelt materiaal beschikbaar. Aanmelden: 035-5381609.

Postzegelbeurs

Ruilbeurs van Postzegelvereniging Huizen. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. Om 14.00 uur begint de veiling. Zenderkerk, Borneolaan 30 in Huizen. Toegang is gratis. Opvragen digitale veilinglijst: gjvis123@xs4all.nl.

Repair café

Vanaf 10.00 tot 13.00 uur kan iedereen terecht in Zorgcentrum De Bongerd, Jhr. Roëlllaan in Eemnes. Vervangende onderdelen dienen zelf meegenomen te worden. Vanaf 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Computerclub

De maandelijkse computerclub komt bijeen in wijkcentrum Holleblok. Mensen die problemen hebben met hun computer, smartphone, tablet of laptop kunnen hier terecht. Zij kunnen ook genieten van de high tea en wellicht een klus doen voor iemand anders met digitale problemen.

Wandelexcursie

De Vrienden van het Gooi gaan o.l.v. twee natuurgidsen ongeveer twee uur wandelen door het Bikbergerbos en het Crailose Bos bij Huizen. Start wandeling: 14.00 uur. Restaurant De Goede Gooier, Crailoseweg. Deelname is gratis, honden mogen niet mee.

Fashion day

Bij winkelcentrum Oostermeent vindt de Fashion Day Spring is in the Air plaats. 14.00 uur.

Workshop mindmap

De workshop mindmappen is bedoeld voor leerlingen van groep 8 en het voortgezet onderwijs. Beginners zijn welkom van 15.00 tot 17.15 uur. Leerlingen die al bekend zijn met mindmappen en hun kennis willen opfrissen zijn welkom van 16.15 tot 17.15 uur. Aanmelden: www.praktijkzo.nl.

Lenteconcert

Gemengd koor Vocal Society viert de lente in de Theaterzaal van De Hilt in Eemnes. Het koor zingt bekende songs van Nederlandse bodem. 20.00 uur. Kaarten: € 7,50. Vanaf 19.30 uur te koop bij de entree van de zaal.

zondag 22 maart

NK alpineskiën

Wolfskamer Wintersport is gastheer voor het Nederlands Kampioenschap alpineskiën. Om 09.00 uur start de Snowstarrace voor jonge skitalenten. Om 12.30 uur start het Nederlands jeugdkampioenschap en om 16.30 uur begint het Nederlands kampioenschap. De toegang is gratis.

Yoga en meditatie

Iedere zondagochtend van 10.00 tot 11.30 uur worden in de bibliotheek van Eemnes yoga en meditatielessen gegeven. Voor een gratis proefles kan contact op worden genomen met docente Nathalie de Wit, nathaliedewit@yahoo.com.

maandag 23 maart

Inleiding over Matthäus Passion BWV 244

De tweede inleiding over Matthäus Passion BWV 244 en Johann Sebastian Bach geeft een duidelijke uitleg over het ontstaan, wat er in de muziek gebeurt en de opbouw van de compositie. Deel twee vindt plaats op 30 maart. Tijd: 14.30 tot 17.00 uur en 19.30 uur tot 22.00 uur. Kosten voor 2 delen: € 45,-. Reserveren: www.musicinlife.nl. Music in Life, Nieuweweg 29 G.

dinsdag 24 maart

Training solliciteren

Het thema van de training succesvol solliciteren is deze week 'Social media, verdieping'. Neem indien mogelijk een eigen laptop of iPad mee. Bijdrage € 25,-. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur. Centrum voor Bloei & Ontwikkeling, Constructieweg 11.

Bijeenkomst
activiteit in de buurt

Inwoners uit Laren die ideeën hebben voor het opzetten van een activiteit in de buurt maar niet weten hoe zij dit aan moeten pakken, kunnen terecht bij de oriëntatiebijeenkomst in het Raadhuis. Sociaal werkers van Versa Welzijn helpen aanwezigen op weg om hun idee concreet te maken. Aanmelden: scwlaren@versawelzijn.nl. 10.00 tot 12.00 uur.

woensdag 25 maart

Kunstcafé

Tijdens het Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen neemt geoloog professor Salomon Kroonenberg toehoorders mee naar het onderaardse archief. Bekroond bruidsfotografe Karin Bunschoten uit Huizen vertelt de bezoekers over haar persoonlijke benadering van haar vak en de emotionele muziek van het Trio NoyaLohyNoya van Lisa Noya zorgt voor nog meer diepgang. Theater de Boerderij. 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Ruim honderd matches op Maatschappelijk Diner

Dineren en matchen is het uitgangspunt van het Maatschappelijk Diner van Betrokken Ondernemen. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Het Maatschappelijk Diner van maandagavond heeft ruim honderd matches opgeleverd. Dat was de stand rond het dessert. Toen de notaris aan het eind van de avond de zaal uitliep, overhandigde hij Regina Bruins van de Vrijwilligerscentrale een doos met zelfs 113 matches. "En er komen er nog wat aan, dus ik denk dat het er tegen de 130 worden", zegt ze uit ervaring.

Het diner werd onder de noemer Betrokken Ondernemen door de Vrijwilligerscentrale al voor de achtste keer georganiseerd. Deze keer op een nieuwe locatie, namelijk het Hampshire Hotel Huizen. In een grote zaal op de eerste verdieping konden de ruim honderd deelnemers aan grote tafels dineren en voor matches zorgen. De samenwerking met het hotel werd de eerste match van de avond en er volgden er nog vele.
"Je merkt elk jaar dat er in het begin een soort gespannen stilte is en dan ineens barst het los en loopt het. Dat zie je nu ook weer", zegt Regina. En dat klopt. Na een voorzichtige kennismaking zien tafelgenoten matches met elkaar. Zo vindt muziekvereniging Prinses Irene een partner in Thales voor de BHV en kan de vereniging het busje lenen van Servitas voor het vervoer van instrumenten. Philadelphia ziet in de muziekvereniging juist weer een mooie partner voor een gewenste muziekmiddag. Servitas zoekt nog een fietsmonteur en daar kan Aart Bout van de fietshandel wellicht iets in betekenen. "Ik ken wel iemand die gepensioneerd is die dit werk misschien wel wil doen." Er verschijnen rode koontjes van het koortsachtige overleg om de matches tot stand te brengen en stralende ogen als het lukt. Daarna wordt netjes de match op papier gezet en bij de notaris gebracht, zodat deze door de vrijwilligerscentrale verwerkt kan worden. Zij zorgen ervoor dat de organisaties en bedrijven via de mail nogmaals de match krijgen en monitoren ze gedurende het jaar. Na dit formele punt wordt er gewillig geposeerd in de rode lijst voor de Facebook-pagina. Nog voor het hoofdgerecht heeft de tafel zijn matches hier wel gevonden. De volgende stap is het netwerken tussen de gangen door met de mensen aan overige tafels om te kijken waar nog mooie zaken kunnen worden gedaan. Niet met geld, maar met menselijke inzet en wil. Gewoon omdat het een goed gevoel geeft om iets voor elkaar te doen. Dat goede gevoel leidt tot een positieve sfeer in de hele zaal, een veelvoud aan geroezemoes met uiteindelijk heel veel matches. Aan het eind van de avond keert iedereen tevreden huiswaarts met matches die nu uitgevoerd kunnen worden.

Alle matches gaan in de lijst op de foto. Foto's : Carin van den Berg
Tussen de gangen door bezig met matchen.
Maartje van Weegen praatte de avond aan elkaar.
Na afloop even natafelen met koffie en wat lekkers.
De notaris legde elke match vast.

Motorrit Free-Riders in mei voor goede doel KiKa

'Wij willen zo veel mogelijk binnenhalen voor die onderzoeken'

Foto: Bob Awick

door Floris Hulleman

HUIZEN – Vijfhonderd motoren door het rustieke dorp van Huizen: als het aan Robbert Kuypers en zijn kompanen, de Free-Riders, ligt gebeurt dit op zondag 17 mei als zij een rit organiseren voor het goede doel KiKa. Met het organiseren van deze rit hoopt de Huizer zo veel mogelijk geld op te halen ter bevordering van de onderzoeken naar kanker bij kinderen. Voor de tour zoekt Kuypers vooral bedrijven die op enige manier willen sponsoren.

Over ruim twee maanden wil motorrijder Robbert Kuypers, met het liefst zo veel mogelijk mederijders, geld ophalen voor het goede doel. Met een motorrit van ongeveer 100 kilometer door het Gooi, langs Barneveld en Leusden, hoopt hij zo veel mogelijk mensen te mobiliseren. "De mensen betalen 10 euro per deelnemer of je nou rijdt of achterop zit."

'Bij KiKa gaan de complete donaties naar de onderzoeken'

Emotioneel
"Vorig jaar deden we een rit voor de MH17-slachtoffers. Tijdens die rit kwam een motorrijder, Dennis Verzijl, om het leven. Ik zag het bijna gebeuren. Ik heb een oproep gedaan op Facebook: weet iemand wie die jongen is?" Wat Kuypers toen nog niet wist, was dat een ex-zwager zou reageren. Het slachtoffer bleek een goeie vriend van hem te zijn. "Wij hebben toen ter ere van Dennis een rit georganiseerd. Dat was heel emotioneel." Na afloop van deze rit vonden de mannen dat er ook eens een rit moest komen met een positieve insteek. "Ik liep al een tijdje rond met een idee en heb toen voorgelegd aan de mannen hoe zij het zouden vinden om een tour te organiseren met als doel geld op te halen voor KiKa."

Goedkeuring
Het goede doel had Kuypers geselecteerd na een uitgebreide zoektocht. "Ik heb uitgezocht bij welke organisaties de directies er beter van worden. Bij KiKa gaan de complete donaties naar de onderzoeken. Het was toen voor mij heel simpel. Hoe eerder je erbij bent met die kinderen, des te beter." Met de Free-Riders is hij toen de eerste besluiten gaan nemen. "Dit idee ontstond rond september en in november ging ik echt knopen doorhakken. Denk daarbij aan de voorbereidingen voor het organiseren. Maar ook antwoorden bedenken op vragen als: hoe stel je zo'n groep samen? Of hoe gaan we mensen werven?" Iedereen binnen de groep kreeg een taak en Kuypers zelf nam contact op met KiKa om te overleggen. "De contactpersoon vond het idee geweldig. Er was eigenlijk niet eerder zo'n actie opgezet." Naast de goedkeuring van Kika om de actie te organiseren, kreeg hij ook het nodige advies.
Toen het proces eenmaal op gang was gekomen en de eerste reacties binnenkwamen, werd Kuypers steeds enthousiaster. "Als de eerste brieven van de gemeenten binnenkomen en je bedrijven zover krijgt dat ze willen sponsoren, realiseer je je dat het echt gaat gebeuren." Inmiddels hebben 18 bedrijven zich gemeld als sponsor en rond de 170 deelnemers aan de rit, waarvan er 70 al betaald hebben. "We hopen dat er in deze laatste weken nog een enorme run komt. Wij hebben geen maximum aan het aantal deelnemers. We willen gewoon zo veel mogelijk binnenhalen voor die onderzoeken."

Kick
"Als inderdaad blijkt dat er 400 à 500 rijders zijn, dan krijg ik wel een kick. Dat we dat kunnen realiseren met vrienden, en sowieso in Huizen! Hier gebeurt al niet zo veel en dan komen er op een zondag 500 motoren het terrein op."
Voor de rit hoopt Kuypers ook bedrijven te kunnen strikken om te sponsoren. "Bedrijven kunnen op twee manieren sponsoren. Ze kunnen een bedrag doneren en ze kunnen er ook voor kiezen om hulp te bieden aan de organisatie."
Deelnemers en sponsors kunnen in contact komen met Robbert Kuypers via de Facebookpagina van de motorgroep: www.facebook.com/freeridersnl. Ook via de website kunnen mensen zich aanmelden: www.free-riders.eu.

Cursus Vrijwillige Thuishulp

HUIZEN - Vrijwillige Thuishulp Huizen en Versa Welzijn Vrijwillige Thuishulp organiseren een cursus voor mensen die vrijwilliger in de thuishulp willen worden. Deelname aan de cursus is gratis.

De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten op dinsdagochtend 7 en 21 april van 9.30 tot 12.00 uur bij Versa Welzijn aan de Larenseweg 30 in Hilversum. De cursus is voor iedereen die zich als vrijwilliger bij Vrijwillige Thuishulp aanmeldt of al actief is; aanmelden moet voor 1 april. In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: communicatieve- en luistervaardigheden, grenzen stellen, signaleren en allerlei informatie die voor een vrijwilliger van Vrijwillige Thuishulp van belang is.

Glimlach
Vrijwilligers van Vrijwillige thuishulp bezoeken mensen met een chronische ziekte, dementie of handicap om samen iets gezelligs te doen, een helpende hand te bieden of alleen maar rustig aanwezig te zijn zodat de mantelzorger wat tijd voor zichzelf heeft. Al jarenlang zijn vele vrijwilligers actief bij Vrijwillige Thuishulp. Ze kiezen hiervoor omdat ze het boeiend werk vinden en goede ondersteuning krijgen vanuit de organisatie, maar vooral om iets te kunnen betekenen voor een ander: "een glimlach op het gezicht, iemands dag opfleuren… daar doe je het voor."

Aanmelden
Meer informatie of aanmelden kan bij Els Aardewijn, Vrijwillige Thuishulp Huizen, 035-524 14 14 of e.aardewijn@vchuizen.nl.

Start seizoen Gooimeer-zeilen

HUIZEN - De opening van het zeilseizoen van Stichting Gooimeerzeilen komt dichtbij. Een ervaren groep enthousiaste vrijwillige schippers zetten zich ook komend zeilseizoen in om aan kinderen en volwassenen de liefde voor het zeilen over te brengen.

Samen met een schipper en andere geïnteresseerden zeilen deelnemers aan de lessen in een kielboot en leren ze de fijne kneepjes van het zeilen. Alle dagen van de week wordt er gezeild vanuit de Oude Haven in Huizen op het Gooimeer. De stichting bezit twee open zeilboten: een Valk en een Randmeer. De boten worden beheerd door een groep van ongeveer 20 enthousiaste zeilers. Ervaren zeilers die ook lessen willen geven, zijn welkom.

Het programma voor volwassenen bestaat uit 6x een zeilavond van ongeveer 3 uur en een theorieles voor 135 euro. Jongeren van 12 tot 17 jaar zeilen 6 dagdelen van ongeveer 3 uur en betalen 90,00 euro. Voor meer informatie: www.gooimeerzeilen.nl.