BelNieuws

11 oktober 2017

BelNieuws 11 oktober 2017


Bespreekbaar maken van eenzaamheid

BLARICUM Versa vrijwilligerscentrale biedt een gratis workshop voor vrijwilligers die werkzaam zijn in Zorg en Welzijn in de Week tegen de Eenzaamheid.

Op donderdag 12 oktober van 10.00 tot 12.30 uur in Wijkcentrum de Malbak kunt u deelnemen aan de bijeenkomst 'Eenzaamheid nader beschouwd'. Wat is eenzaamheid, hoe ontstaat het, wat kun je er aan doen? Het doel van deze bijeenkomst is om inzicht te krijgen in het thema 'Eenzaamheid'. Denk aan zaken als oorzaken, gevolgen, risicogroepen, signalering, prevalentie, aanpak en goede voorbeelden.
Aanmelden via www.vrijwilligersacademiegooienvechtstreek.nl (www.vagev.nl) of bij Susan Bakker 035-7504149.

Beestenboel in herfstvakantie

BLARICUM Kinderen van 4 tot 12 jaar uit Blaricum kunnen op dinsdag 24 oktober (in de herfstvakantie) meedoen met Beestenboel, een vakantiespektakeldag van 10.00 tot 15.00 uur in De Malbak aan de Wetering 122.

's Morgens wordt een bezoek gebracht aan kinderboerderij de Warande, waar diverse activiteiten kunnen worden ondernomen, zoals een quiz en knutselen. In de middag staat de kinderen een spannend dierenspel te wachten. De kosten zijn 5 euro per kind.
De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Kinderopvang Humanitas. Graag inschrijven via sbakker@versawelzijn.nl, want het aantal plaatsen is beperkt.

Staande ovatie voor Denise Jannah en VSOP Big Band

Denise Jannah.

Blaricum Voor het eerst in het bestaan van het Blaercom Jazz Café gaf een heuse bigband daar afgelopen zondag een concert. De VSOP (Very Special Old People) Big Band is inclusief dirigent Frits Bayens twintig musici sterk. Niemand minder dan de internationaal bekende zangeres Denise Jannah was aangeschoven om het gezamenlijke werkstuk 'Celebrating Ella' voor een uitverkochte zaal voor het voetlicht te brengen. De beheerder van de Blaercom - Paul Molenkamp - en concertorganisator Nol van Bennekom kijken met tevredenheid terug op dit experiment. Het volgende Blaercom Jazz Café is op zondagmiddag 19 november. Dan komt de band Zosja van de summa cum laude afgestudeerde Zosja El Rhazi. Zoals haar naam al doet vermoeden liggen haar roots deels in Marokko, maar ook in Tsjechië en in Nederland.

Repair Café

Blaricum In De Malbak vindt zaterdag 14 oktober (10.00 tot 13.00 uur) het Repair Café plaats. Bezoekers kunnen hun fiets laten nakijken op onder meer verlichting en remmen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Kom kijken bij scouting Raboes

Foto: Scouting raboes

Aspirant-scouts zijn zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur welkom bij Scouting Raboes.

3

'Grensverleggende en spannende activiteiten'

Zaterdag open dag bij Scouting Raboes

Van de kabelbaan, met een walkietalkie door het doolhof of boogschieten. Zaterdag van 13.30 tot 16.00 kan het bij Raboes.

Raboes is een gezellige vereniging.

LAREN Met de jaarlijkse open dag hoopt Raboes weer nieuwe leden te werven. "Met name in de leeftijd 11 tot 15 jaar zoeken we nieuwe jongens en meiden", vertelt voorzitter Leon Vos. Verder is de club goed gevuld met ruim 80 kinderen en meer dan 60 vrijwilligers. Zaterdag laten ze zien wat scouting is en hoe Raboes daar haar eigen invulling aan geeft.

Wat is er zo leuk aan scouting?
"Wij zijn vooral een hele gezellige, sportieve vereniging. Persoonlijk vind ik de verscheidenheid van mensen het allerleukste. We hebben jonge kinderen, studenten en ouderen. Van loodgieter tot dokter: echt iedereen zet zich in om er samen iets leuks van te maken."

Wat is er zaterdag te doen?
"Dan laten we heel graag aan iedereen zien wat we hier precies in het bos allemaal doen. We hebben een selectie gemaakt van de leukste activiteiten die we gedurende het hele jaar hier houden. We hebben een hele gave kabelbaan waar je vanaf mag, een spannende stormbaan, we gaan broodjes bakken boven het kampvuur en nieuw dit jaar is het blinde doolhof. Daar mag je doorheen lopen en je wordt met walkietalkies begeleid."

Voor iedere speltak zijn er uitdagende activiteiten. Foto's: Scouting Raboes
Wie durft er van de kabelbaan af?

'We zoeken vooral nieuwe scouts; jongeren tussen de 11 en 15 jaar'

Waarom is het motto 'laat je uitdagen'?
"Het maakt niet uit hoe oud je bent, bij Scouting Raboes zorgen wij ervoor dat we altijd grensverleggende en spannende activiteiten organiseren. Iets waar je wat van leert, dat spannend is en dat je nergens anders kunt doen. Raboes is een stoerdere en sportievere vereniging dan men weleens denkt."

Voor wie is de open dag?
"Voor iedereen, van jong tot oud. Scouting is voor kinderen vanaf 5 jaar, maar ook de kleine broertjes en zusjes mogen nu mee om te kijken. Wat we vooral zoeken zijn dus nieuwe scouts en vrijwilligers die de kinderen tijdens de opkomsten op zaterdag willen begeleiden. Hiervoor krijgen ze begeleiding van de Scouting Academy."

5 / 8

Zaterdag is er een wandeling door Oud Huizen.

vrijdag 13 oktober

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok 10.00 uur

Vandaag geen thema, maar luisteren naar adviezen over de onderwerpen die ter sprake komen en wisselen we tips uit. Alle (aanstaande) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn welkom.

Geef of Neem tafel

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Op vrijdagmorgen in het Brinkhuis Laren staat de Geef of Neem tafel klaar voor u om spullen een tweede kans te geven.

Kerstmusical auditie Dorpskerk

Dorpskerk 17.00 uur

Op 13 oktober wordt er in de Dorpskerk van Blaricum een auditie gehouden voor iedereen die graag een rol wil in de kerstmusical 'SuperKerst.' Deelname vanaf 7 jaar. Repetities vrijdags van 17.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.protestantsegemeenteblaricum.nl.

Hoogtepunten van de Gooise Archeologie

Geologisch Museum Hofland 12.30 uur

Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval. Deze unieke tentoonstelling is tot stand gekomen samen met de Archeologische Gemeenschap Naerdincklant. Ook op zaterdag en zondag.

zaterdag 14 oktober

Repair Café Blaricum

De Malbak 10.00 uur

Zaterdag 14 oktober is het Repair Café Blaricum weer actief in wijkcentrum de Malbak te Blaricum Bijvanck. Vanaf 10.00 uur kunt u daar terecht met huishoudelijke apparatuur, kleding en nog veel meer. Met het oog op de naderende winter is er in samenwerking met de ANWB extra aandacht voor de fiets. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel worden te vervangen onderdelen in rekening gebracht. Na 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen.

Wandelen door Oud Huizen

Huizer Museum 14.00 uur

Zaterdag kunt u via het Huizer Museum een wandeling maken door Oud Huizen. De wandeling start om 14.00 uur bij het museum aan de Achterbaan 82. Kosten: 4 euro p.p., aan de balie te voldoen. De wandeltocht duurt ruim een uur.

Oktoberfest Laren

Kermisterrein 19.00 uur

Zoek je lederhose en dirndl maar vast op! Het leukste Oktoberfest van 't Gooi en omstreken is op zaterdag 14 oktober. Info en tickets op www.oktoberfest-laren.nl en op onze Facebookpagina @oktoberfestlaren.

zondag 15 oktober

In de huid van een operapersonage

Het Koorhuys 13.30 uur

Heb je zin in een heerlijke middag zingen? Ben je nieuwsgierig, durf jij buiten je comfortzone te gaan? Stap in de huid van de operapersonages Mimi, Rodolfo en Musetta van La Bohème van G. Puccini. Citaten: 'Spannend, maar heel erg leuk!' 'Diep respect voor operazangers'. www.karinbrunt.nl.

maandag 16 oktober

Overstappen op Windows 10

Vivium Johanneshove 9.30 uur

Windows 10 biedt nieuwe mogelijkheden, zoals het Microsoftaccount, de Store waarin men apps kan kopen en Onedrive voor opslag in de Cloud. In deze workshop van 4 dagdelen gaan wij in op die nieuwe mogelijkheden.

Samen Creatief in Vivium Johanneshove

Vivium Johanneshove 14.00 uur

U bent van harte welkom op maandagmiddag 16 oktober bij de activiteit 'Samen Creatief' van 14.00 tot 16.00 uur in Vivium Johanneshove. Samen gaan we gezellig aan de slag. Kosten voor deze workshop bedragen 5 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.

Kinderexpositie (H)artgalerij Brinkhuis

Brinkhuis Laren 9.00 uur

In opdracht van bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum exposeren de kinderen van de schilder- en tekencursussen van Emilie Lindenbergh werken in de stijl van Bart van der Leck, volgens de regels van de stroming die wij kennen als De Stijl.

Spreekuur Rechtswinkel Huizen e.o.

Wijkcentrum De Draaikom 19.30 uur

Conform onze statuten stelt de rechtswinkel Huizen zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Dit doen wij met een team van ongeveer 35 juristen, advocaten en secretaresses. Ieder van onze vrijwilligers zet zich volledig belangeloos en zonder enig winstoogmerk in voor de Rechtswinkel Huizen. U bent welkom met al uw juridische vragen. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van 4 euro.

dinsdag 17 oktober

Computerhelpdesk de Brassershoeve, Huizen

De Brassershoeve 10.00 uur

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen 3 euro per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl

Weerbaarheid Senioren (55+)

Osorezu Dojo 11.00 uur

Weerbaarheidstraining voor ouderen. Aan het einde van de clinic krijgt u een kopje koffie of thee. Eigen bijdrage voor de clinic is 2 euro. Meer informatie staat op www.osorezu.nl/bsc/.

Cursus beeldjes maken

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Tijdens deze cursus van beeldhouwer Marlous Eerden gaat u acht ochtenden kleine beeldjes maken in was en naar eigen ontwerp. Bel of mail: (035) 5250807 / marloes.eerden@gmail.com.

Filmavond in Vivium Johanneshove

Vivium Johanneshove 18.30 uur

Zin in een filmavond? Kom dinsdag 17 oktober om 18.30 uur naar Vivium Johanneshove voor een gezellige filmavond. De film die deze avond gespeeld wordt is de Franse film 'Intouchables'.

Dutch for non-Dutch

Brinkhuis Laren 19.00 uur

Op dinsdag 17 oktober gaan in het Brinkhuis in Laren twee cursussen Dutch for non-Dutch van start. Docente Vera Hilhorst leert expats en au pairs op enthousiaste wijze de basisbeginselen van de Nederlandse taal. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

woensdag 18 oktober

Windows voor Starters

Vivium Johanneshove 9.30 uur

Windows 10 voor Senioren (50+) in 6 dagdelen, geen voorkennis vereist. Prijs € 70,-. Meer informatie en aanmelden op www.seniorweblarennh.nl.

Lezing: 'De cello, een nobel instrument'

Brinkhuis Laren 20.00 uur

Onder alle instrumenten geldt de cello misschien wel als het meest 'menselijke' instrument. De warme klank spreekt velen op een bijzondere wijze aan. TIjdens deze lezing zal Sebastiaan van Eck veel vertellen over dit speciale instrument. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

donderdag 19 oktober

Veilig Vallen (55+)

Osorezu Dojo 10.00 uur

De cursus Veilig Vallen is ontwikkeld om ontspannen te kunnen vallen en het proberen te voorkomen van botbreuken en blessures. Eigen bijdrage 2 euro. Kijk ook op info: www.osorezu.nl/bsc/.

Avontuurlijk wonen in je eigen Artist Home

Karwei introduceert nieuwe woonstijl

Karwei: 'Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt.' Foto: Karwei

Afgelopen week was de VT wonen&design beurs in de Rai in Amsterdam. Bouwmarkt Karwei introduceerde daar haar nieuwe woonstijl Artis Home: wonen als een kunstenaar.

Je huis weerspiegelt je karakter: creatief, avontuurlijk en eigenwijs. In jouw eigen Artist Home woon je als een kunstenaar, maar dan gewoon thuis. Met objecten, kunst en meubels die je door de jaren heen hebt verzameld.

Speelse lijnen

Bezoekers konden bij de stand van Karwei de kunstenaar in zichzelf naar boven halen. Kunstenaars Petra Lunenburg en Luuk Assema verzorgden workshops. De deelnemers werden uitgedaagd hun eigen creativiteit te ontdekken, iets waar in de woonstijl Artist Home ook naar wordt gestreefd. De zwart-witillustraties van Petra Lunenburg zijn exclusief te koop bij de bouwmarkt.

Tot leven gebracht

Communicatiemanager Laurens Miedema: "Karwei inspireert mensen met de trends van nu. Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt om een livesituatie te creëren. En dat is precies wat we hebben gedaan op de VT wonen&design beurs. Zo konden we mensen inspireren met de woonstijlen van nu en konden ze ideeën opdoen voor hun eigen huis. Een beurs is daarvoor een perfecte plek: de bezoekers lopen vaak voorop en zijn altijd bezig met stijl en inrichting. Zo helpen we iedereen zijn eigen thuis te creëren."

Vier nieuwe stijlen

Artist Home is een van de vier nieuwe woonstijlen van Karwei om alles binnen het interieur zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hiermee passen consumenten hun favoriete stijl makkelijk toe in hun eigen huis. Artist Home staat voor creatief en avontuurlijk wonen, Cosy Cabin is met zijn warme kleuren en comfortabele materialen een op-en-top familiehuis, City Loft heeft een luxueuze, internationale uitstraling en Green House lééft door al het groen.

Marktleider

Karwei is met bijna 140 vestigingen een van de grootste bouwmarkten in Nederland. Met een omzet van 1,7 miljard euro staat moederbedrijf Intergamma in de top 3 van Nederlandse non-foodretailbedrijven en is het marktleider op de doe-het-zelfmarkt in de Benelux. Vorig jaar groeide de winkelomzet van Intergamma met drie procent.

Column

Woonmeters 'bij benadering'

Foto: Marieke van Veen

De stijgende trend wat betreft de huizenprijzen houdt aan. Bestaande koopwoningen waren afgelopen augustus 7,8 procent duurder dan in augustus 2016. De afgelopen 4 maanden bleef de stijging ongeveer even groot. Uit de cijfers van het kadaster blijkt dat er al sinds juni 2013 sprake is van een stijgende trend van huizenprijzen.

Prijzen bijna 21 procent hoger

Na de piek van de woningprijzen in augustus 2008 daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog ruim steeds 5% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld bijna 21% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in augustus 2017 ongeveer even hoog als in maart 2007.

Gerommel met meters

Er zijn nog steeds makelaars die woningen aanbieden met vierkante meters woonoppervlak die 'bij benadering' zijn vastgesteld. Nog erger is het als zij in het koopcontract iedere aansprakelijkheid afwijzen als later blijkt dat het werkelijke woonoppervlak afwijkt van de verkoopinformatie. Het probleem van niet-kloppende oppervlaktematen van woningen is trouwens niet nieuw. Al in 2006 toonde de Vereniging Eigen Huis aan dat met name appartementen op papier leken te groeien omdat er bij iedere verkoop meer vierkante meters werden verkocht dan de woning feitelijk groot was.

Omdat bij een professionele makelaar niet anders mag worden verwacht dan dat de oppervlakte volgens de Meetinstructie wordt ingemeten, is het een onrechtmatige daad tegen de koper om dat niet te doen. De makelaar is dan schadeplichtig. Na een uitspraak van de rechter valt het op dat makelaars in toenemende mate hun aansprakelijkheid voor meetverschillen in het koopcontract proberen uit te sluiten.

Dat is natuurlijk een kwalijke zaak. Maar een goede financieel adviseur begeleidt u bij de aankoop van een woning. Dat kan dus veel geld opleveren!

Meer sociale en duurzame woningen in Blaricum

BLARICUM Joan van der Burgt (directeur van de Alliantie) en wethouder Liesbeth Boersen van Volkshuisvesting hebben een overeenkomst ondertekend met daarin afspraken over de toekomst van de sociale woningvoorraad in Blaricum.
Wethouder Boersen: "Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke stap. Ook mensen met een bescheiden inkomen moeten in het Oude Dorp van Blaricum kunnen wonen. De nieuwe woningen moeten behalve betaalbaar ook nog eens zeer duurzaam worden.

'Energienota € 70 omhoog'

De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht. Vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 gemiddeld 93 euro per jaar zou bedragen. Dit wordt nu waarschijnlijk toch 108 euro, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met bijna zeven tientjes omhooggaat, zo meldt Pricewise.

Bollentijd

Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor april en mei.