BelNieuws

23 november 2016

BelNieuws 23 november 2016


Vuurwerkvrije zones in Laren?

PvdA en D66 stellen vragen over overlast

LAREN - De PvdA en D66 hebben schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over vuurwerkoverlast. "De vraag om actie tegen vuurwerkoverlast is bij het naderen van het einde van het jaar weer zeer actueel", stellen ze. "Het instellen van een algeheel vuurwerkverbod lijkt op dit moment nog niet haalbaar, maar vuurwerkvrije zones zouden een reële optie kunnen zijn."

"Op zich hebben we in Laren nog niet zo heel veel last van vuurwerk als het gaat om vernielingen, maar bezitters van huizen met een rieten dak en hondenbezitters hebben de politiek al eerder benaderd. Dat heeft tot nu toe niet geleid tot acties", licht Marcus van den Brink van de PvdA de vragen toe.

Inwoners
De beide partijen grepen daarom de kans om met de inwoners te praten die de problemen hadden aangekaart en willen nu weten wat er mogelijk is.

Discussie
"Bewust hebben we ook verzocht de antwoorden mondeling te geven in de raadsvergadering van 30 november. Dan kunnen we er met elkaar over discussiëren. Het is toch wel een controversieel onderwerp. Niet iedereen zal blij zijn met beperkingen. Ook het handhaven van vuurwerkvrije zones is lastig. Je moet daar realistisch in zijn en we begrijpen dat je niet op elke straathoek een agent of BOA kunt neerzetten. Daar moet je ook wel rekening mee houden. Wij willen ook weten wat andere partijen hiervan vinden."

Vuurwerkvrije zones
De partijen vragen concreet welke maatregelen de gemeente nu al kan nemen en wat ze voor de komende jaarwisseling van plan is.
"Voor het instellen van vuurwerkvrije zones is het voor dit jaar te laat, misschien volgend jaar. Dergelijke zones zijn wat ons betreft een optie om lokaal de overlast te beperken. Het college zal moeten aangeven wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Afgezien van vuurwerkvrije zones kun je ook denken aan het centraal en georganiseerd afsteken van vuurwerk."

'Begrijpen dat je niet op elke straathoek een agent kunt neerzetten'

De partijen doen wel al meteen suggesties voor eventuele vuurwerkvrije zones in Laren. "Te denken valt bijvoorbeeld aan de volgende gebieden: verzorgingshuizen; diverse natuurgebieden GNR op grondgebied van Laren; rond dierenweitjes/gebieden (voorbeelden Centrum, Ruiterweg, Hertenkamp, Jordaan); fietstunneltjes (denk hierbij vooral aan tunneltje A1 Vredelaan) en andere risicoplekken."
De PvdA'er denkt wel dat er uiteindelijk wel vuurwerkvrije zones zullen komen. "We zijn natuurlijk jaren gewend dat we overal vuurwerk af mogen steken. Het vergt een denkomslag van de mensen. We willen nu vooral dat bewoners zich bewust zijn van het feit dat vuurwerk afsteken overlast kan betekenen voor anderen. Het zou fijn zijn als ze daarmee rekening houden."

Voorlichting
Daar kan de gemeente volgens de beide partijen ook een steentje aan bijdragen. Daarom vragen ze of het college bereid is om direct te starten met de voorlichting over de risico's en de overlast van vuurwerk. Ook willen zij dat het college bekijkt welke rol buurtpreventieverenigingen hierbij zouden kunnen spelen. De 30ste zal daar meer duidelijk over zijn.

Voorzitter Historische Kring Laren stopt

Antoinetty van den Brink met Eric Branger in de Lindenhoeve, de thuishaven van de Historische Kring Laren.

LAREN - Antoinetty van den Brink, sinds acht jaar voorzitter van de Historische Kring Laren, zal per 1 januari de voorzittershamer doorgeven aan Bas Holshuijsen. Twee jaar geleden veranderde haar leven nogal drastisch en onverwacht toen haar man overleed. Met het besef dat te snel genomen emotionele besluiten meestal niet de juiste zijn, keek zij het nog even aan. Een jaar geleden kondigde zij bij het bestuur al aan dat ze per 1 januari 2017 haar voorzittershamer zou neerleggen. Antoinetty zal vanaf de zijlijn het wel en wee van de stichting en de geschiedenis van Laren zeker blijven volgen.

Hans Post nieuwe wijkagent Laren

LAREN - Hans Post is de nieuwe wijkagent in Laren. Hij vervangt Frank Kok, die 7 jaar in Laren als wijkagent werkzaam was.

Kok gaat een nieuwe uitdaging aan binnen de politie-eenheid Midden-Nederland, meldt de website van de politie. "Hij kijkt terug op een aantal mooie jaren, maar heeft ook veel zin in een nieuwe uitdaging."

Opvolger Post komt over uit Bussum en is inmiddels ruim 33 jaar werkzaam binnen de politie, waarvan de afgelopen 16 jaar in Bussum als wijkagent. Zijn politieloopbaan begon ooit in Laren, waar hij in juli 1983 terechtkwam in een van de kleinste gemeentepolitiekorpsen van het land. Toen nog gehuisvest op de hoek Sint Janstraat / Eemnesserweg in het pand waar inmiddels al heel wat jaren restaurant de Prinsemarij gevestigd is. "Tot in 1993 het Larense korps opging in de politie Gooi en Vechtstreek en we helaas als zelfstandig korps ophielden te bestaan, heb ik met enorm veel plezier in Laren gewerkt. Ik hoop met net zo veel plezier, samen met mijn collega Remco Wessels, mijn werkzaamheden als wijkagent te gaan verrichten in het mooie Laren."

4,5

junkfoodrestaurants telt Eemnes per 10.000 inwoners, wat minder dan gemiddeld is

Vacatures Vrijwilligerscentrale

Secretaresse
Voor de Rechtswinkel in Huizen open je lokalen, ontvang je cliënten en schrijft hen in. Je ondersteunt de adviseurs in hun werk en hebt enige administratieve ervaring. Het gaat om maandagavond van 19:15 tot 21:15 uur en/of woensdagochtend van 09:15 tot 11:00 uur. Er wordt gewerkt met een rooster. Je wordt een tot twee keer per maand ingeroosterd. Contactpersoon: Greetje Overmars, greetjeovermars@gmail.com

Voedselbank hulp gezocht!
Bij de Voedselbank aan de Energieweg in Huizen hebben ze verschillende taken waarbij je direct aan de slag kunt. Je werkt graag samen, kunt omgaan met hectische situaties, zoekt uitdaging en bent flexibel inzetbaar. Of misschien ben jij wel de nieuwe algemeen coördinator waar men zo hard naar op zoek is. Contactpersoon: tel. 035-5339775 of hrm@voedselbankgooi.nl

Aanspreekpunt buitenlandse studenten
Youth for Understanding is een organisatie die voor buitenlandse studenten gastgezinnen zoekt in Nederland. Ben jij geïnteresseerd in buitenlandse studenten, spreek je Nederlands en Engels en zou jij als regiomanager aan de slag willen? Je bent het aanspreekpunt voor vrijwilligers, coördineert hun taken en organiseert activiteiten voor de studenten en hun gastgezinnen. Je kunt goed organiseren, denkt in oplossingen en geeft sociale begeleiding. Werktijden zijn flexibel in te delen en zijn gemiddeld 4 tot 8 uur per week. Contactpersoon: Anne Goverts, marketing@yfu.nl

Inkoop van speelgoed
Je koopt speelgoed in voor kinderen van 0 t/m 12 jaar, stemt vraag en aanbod op elkaar af, vervangt speelgoed en gaat op zoek naar de trends op het gebied van speelgoed. Je houdt contact met de leners, vrijwilligers van de uitleen en de leveranciers. Je kunt goed luisteren, samenwerken en zelfstandig overweg met Excel, Word en Outlook. Contactpersoon: Miriam Kos, tel. 06-46784202 of miriam@speelotheek-gooi.nl

Koffie schenken in het weekend
Een keer in de maand ga je op zondagochtend alle appartementen langs en bied je bewoners een kopje koffie aan. Je vindt het leuk om met ouderen te werken, bent sociaal, geduldig en werkt makkelijk zelfstandig. Het contact met bewoners wordt zeer gewaardeerd. Het Torenhof is een kleinschalig huis met 62 bewoners in Blaricum. Contactpersoon: Claudine Otten, tel. 035-6464700 of c.otten@vivium.nl

Rotary Club zoekt goede doelen voor Dorpsdiner

LAREN/BLARICUM - Rotary Club Laren-Blaricum zoekt voor het Dorpsdiner in Laren op 18 juni 2017 een lokaal doel. De club wil namelijk anders dan voorgaande jaren een of meer plaatselijke doelen ondersteunen uit de opbrengst.

De Rotary Club Laren-Blaricum nodigt daarom organisaties of individuen uit om een voorstel in te dienen voor een goed doel. Op grond van een aantal criteria bepaalt de Rotary begin 2017 welk doel in aanmerking komt voor dit evenement.
Gerrit Jan Hülsenbeck, voorzitter van de club: "Wij willen het voor iedereen mogelijk maken een project in te dienen en hopen dat we een veelvoud aan verzoeken binnenkrijgen. Dat betekent weliswaar dat er dan veel wensen zijn te vervullen, maar ook dat we op een zo transparant mogelijke wijze binnen onze club kunnen kiezen welk goede doel of doelen we gaan adopteren. We willen iedere organisatie een gelijke kans bieden."
Projecten kunnen worden aangevraagd in de categorieën cultuur, maatschappelijk, sport, natuur en zorg en welzijn/gezondheid. Hoewel landelijke projecten ook welkom zijn, ligt de voorkeur heel duidelijk bij projecten binnen de regio, in het bijzonder Laren-Blaricum en Eemnes.

Naast het leveren van een projectbeschrijving is het van belang dat organisaties duidelijk maken voor welke doelgroep het plan is opgesteld, of er sprake is van een afgebakend project en binnen welke periode dat wordt gerealiseerd, wat de kosten en opbrengsten bedragen, of er sprake is van medefinanciers en wat de zichtbaarheid kan/zal zijn van het project. Al naargelang de aard en omvang van de benodigde gelden zal de Rotary een of meerdere doelen uitkiezen. Voorstellen van maximaal 2 A4'tjes kunnen voor 31 december naar dorpsdiner@outlook.com worden gestuurd. In januari worden de inzendingen beoordeeld, waarna de keuze van het goede doel 2017 zo snel mogelijk bekend zal worden gemaakt.

Weerbericht

Droog en rustig herfstweer, geleidelijk iets kouder.
Na het waaiweer van afgelopen zondag komt de atmosfeer snel tot rust. De stormdepressie heeft plaats gemaakt voor een zone van hoge luchtdruk boven West- en Noord-Europa. De as van het hogedrukgebied ligt vrijwel over onze omgeving. Dat brengt rustige en droge condities. Het wordt iets kouder met vaak overheersend lage bewolking, soms wat zon en lokaal mist.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag wordt droog weer verwacht. Er is vrij veel bewolking, maar af en toe kan de zon door de bewolking prikken. Het wordt 8 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot 2 à 3 graden met lokaal kans op mist. Overdag is het droog met veel bewolking. Plaatselijk kan het wat opklaren. Het wordt 7 graden. Er waait beide dagen een matige noordoostenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het naar verwachting onverminderd droog. Zowel zaterdag als zondag kan het overwegend bewolkt zijn, maar lokaal maakt wat zonneschijn ook een kans. Het kan in de nacht en ochtend plaatselijk nevelig of mistig zijn. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het circa 6 graden. In de nacht bestaat kans op vorst aan de grond.

Weetje
Afgelopen zondag hadden we de eerste herfststorm van het jaar. Het was tevens een zware storm omdat het bij IJmuiden een uur lang windkracht 10 was. Niet in elke herfst stormt het. Sinds 1981 kwam het in zeven herfstseizoenen niet tot storm. De vorige zware storm was in de zomer, op 25 juli 2015. De winter telt trouwens twee keer zo veel stormen als de herfst.

Peter Smit: 'Onze bak is bijna restafvalvrij'

Actie GAD: 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij

Peter Smit en dochter Sara doen samen met het gezin hun best om al het afval juist te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. Foto: Koosje de Beer

door Koosje de Beer

BLARICUM - 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij. Dit experiment van het GAD kan op veel enthousiasme rekenen, want in totaal hebben 170 huishoudens in het Gooi de afvalvrijverklaring getekend. Peter Smit uit Blaricum doet met vrouw en kinderen ook mee. "We gaan niet met een weckpot naar de winkel om rijst te halen, maar we proberen wel alles goed te scheiden."

Met enige trots toont Smit zijn vuilnisbak die in vier compartimenten is verdeeld. Het PMD-gedeelte zit redelijk vol, in het compartiment van het restafval ligt niet meer dan een bodempje. Smit schudt zijn hoofd en haalt er een prop papier uit. "Die hoort hier niet", zegt hij. "Ik hoop dat het een foutje van onze hulp is geweest, want mijn vrouw en kinderen zijn even enthousiast als ik bezig met dit afvalexperiment."
Dochter Sara knikt bevestigend. "Mijn vader heeft tijdens een etentje voorgesteld om mee te doen aan deze actie en het leek ons allemaal een goed idee." Ze heeft het nog niet verteld aan haar klasgenoten, maar die mogen het gerust weten. "Misschien lezen ze het wel in de krant", lacht ze.
Door mee te doen aan de actie wil Smit laten zien dat afval tegenwoordig ook een grondstof is. "Mijn generatie is hier eigenlijk verkeerd in opgevoed", vindt hij. "Afval was rommel waar verder niets meer mee gebeurde. Ik vind het heel mooi dat ze nu eigenlijk van al het afval weer nieuwe producten kunnen maken. Daar werk ik graag aan mee."

'Mijn generatie is hier eigenlijk verkeerd
in opgevoed'

Chipszakje
Bewust scheiden gaat echter niet zonder slag of stoot en blijkt soms knap ingewikkeld. Smit laat een chipszakje zien met een aluminium binnenkant. Voor het moment heeft hij er zijn wegwerpbatterijen in gestopt.
"Over dit zakje bestaat verschil van mening", legt hij uit. "Officieel moet deze verpakking bij het restafval, maar er zijn mensen die zeggen dat het ook bij het PMD kan. De afvalscheider zal dan eerder stappen ondernemen om deze materialen ook te verwerken." Hij fronst en kijkt met een schuin oog naar het zakje. "Ik weet het nog niet. Gelukkig zitten mijn favoriete paprikachips in een verpakking die helemaal van plastic is."

Weckpot
Hoewel het gezin door de actie voor een glazen fles chilisaus heeft gekozen, zal Smit niet snel met een weckpot naar de winkel gaan om daar losse rijst in te laten doen. Ook zal het nog even duren voordat hij zijn eigen deodorant zal maken.
"Op het kick-off-feestje van de actie kregen we dit soort tips. Ik kan daar niet zo veel mee", verklaart hij. "We zijn een druk gezin en het moet wel haalbaar blijven. Ik denk dat we naar oplossingen moeten zoeken die voor alle 17 miljoen Nederlanders te doen zijn."

Digitaal platform
Wel vindt hij het leuk dat de deelnemers aan het 100-100-100-experiment ervaringen kunnen uitwisselen. Sara laat het digitale platform zien dat voor de actie is opgezet en waar wekelijks een opdracht voor de deelnemers op staat. Deze week moesten de huishoudens hun afval na het bereiden van een maaltijd laten zien.
"Kijk", zegt ze. "Mijn vader heeft geschreven dat hij zich ergert aan de stickertjes op de appels. Die mogen niet bij het GFT." Smit kijkt naar de foto met het schilletje. "Het zou fijn zijn als ook de producenten rekening houden met het afval scheiden", zegt hij tot slot.

Schoen zetten bij De Coeswaerde

LAREN - Kinderen tot 12 jaar mogen zaterdag 3 december tussen 12.00 en 17.00 uur hun schoen komen zetten bij De Coeswaerde in Laren.

Het restaurant aan de Brink in het centrum van Laren viert Sinterklaas in het weekeinde van zaterdag 3 december en zondag 4 december.

Iedereen tot 12 jaar mag zaterdag een schoen komen zetten en deze de volgende dag, zondag 4 december, tusssen 13.00 en 17.00 uur weer op komen halen, met uiteraard een cadeau van de Sint en pieten.

Werk van Lou Loeber gezocht

BLARICUM - Kunst aan de Dijk in Kortenhoef is op zoek naar werk van de Blaricumse kunstenares Lou Loeber.

In het voorjaar van 2017 vindt bij Kunst aan de Dijk in Kortenhoef de tentoonstelling 'Lou Loeber' plaats.

Bruikleen
"Voor werk van haar zijn wij op zoek naar werk van deze kunstenares dat wij in bruikleen kunnen krijgen van 10 juni tot en met 2 juli 2017", meldt de organisatie.

Contact
Wie werk heeft kan contact opnemen via lyerna@xs4all.nl of 06-518 36 775.

Blaricumse Wijnproeverij gezellig druk bezocht

Een gezellige drukte tijdens de wijnproeverij. Foto: Bob Awick

BLARICUM - De Blaricumse Wijnproeverij van de Stichting Promotie Blaricum is vrijdagavond druk bezocht. Van tevoren moesten glazen worden gekocht om deel te kunnen nemen en de grens was daarbij op 25 jaar of ouder gezet. "Het was droog weer en aan het begin hadden we een loterij georganiseerd. Daarom was het meteen gezellig druk op het plein", aldus Marieke Ton. Na de wijnproeverij was er ook veel belangstelling voor de afterparty van Moeke Spijkstra en d'Ouwe Tak. "Een geslaagd evenement voor zowel winkeliers als horeca dus."

Monument voor 45 vermoorde Joodse kinderen Berg-Stichting

Initiatief documentairemaakster Ineke Hilhorst

Waar nu Laar & Berg zit, was de Berg-Stichting gehuisvest.

LAREN - De Larense documentairemaakster Ineke Hilhorst heeft het initiatief genomen om een comité van aanbeveling op te richten voor een monument voor 45 vermoorde Joodse kinderen van de Berg-Stichting.

Het monument moet tegenover de school verrijzen. Het gaat om een cortenstalen sculptuur van drie meter hoog, ontworpen door de kunstenaar Lon Pennock, die in het voorjaar van 2017 zal worden onthuld. Bij het monument worden de namen van de vermoorde kinderen op een plaquette geschreven om te voorkomen dat zij zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust. Van de 106 Joodse kinderen die bij aanvang van de bezetting in de Berg-Stichting verbleven, hebben er maar zeventig de oorlog overleefd.

Gelden om het monument - dat ruim 50.000 euro kost - mogelijk te maken, kunnen worden overgemaakt op NL03 RABO 0313 6920 84 t.n.v. Stichting Monument voor de Joodse kinderen in Laren.

Tim Bitter

Voorzitter Wandelvierdaagse 't Gooi en Interkerkelijke 40-dagenactie, 67 jaar, sinds 2016 in Eemnes

Foto: Bob Awick

Wat heb jij met wandelen?
"Wandelen is mijn ding. Ik heb ingezien dat naarmate je de snelheid uit je beweging haalt - van in de auto naar de fiets en nu wandelen - je meer geniet van de kleine dingen die opvallen in de natuur en omgeving."

Wat zou je nog graag bereiken met de Stichting Wandelvierdaagse 't Gooi?
"Wij willen nog gestaag wat groeien, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van onze wandel4daagse. De móóiste van Nederland!"

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Verschillende opties: genieten met de kleinkinderen, een goed boek lezen, zorg verlenen waar nodig, wandelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"De huidige Paus Franciscus, zeer benieuwd naar zijn visie over religie in de huidige tijd en de aansluiting van het instituut kerk bij de Nederlandse geloofsgemeenschap."

Je hebt lang in Laren gewoond, nu in Eemnes, wat is het grootste verschil?
"Die vraag wordt mij vaak gesteld na 66 jaar in Laren gewoond te hebben. Het verschil is zoals het is tussen de Wortel die ik achterliet in Laren en de Wortel die ik in Eemnes heb gekregen."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Het uitkijken over de polder."

Eemnes mist nog ...?
"Een paardenmestschepper voor het fiets- en voetpad. Hahaha!"

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het gemak waarmee er een bedrag wordt ingezet om de Braadkamp te veranderen. Mijn idee is dat het omgekeerd werkt: eerst kijken wat er nodig is, dan plannen maken en dan kijken of het de investering wel waard is."

Fusie of zelfstandig?
"Ik zou in ieder geval bij de provincie Utrecht blijven horen om uit de greep van de grote Noord-Hollandse gemeenten te blijven."

Raad akkoord met statushouders Wilgenpad

EEMNES - De gemeenteraad van Eemnes heeft vorige week ingestemd met het voorstel om vier tijdelijke woningen aan het Wilgenpad te realiseren en daarvoor budget beschikbaar te stellen.

Na discussie en zonder hoofdelijke stemming werd het besluit met een krappe zeven stemmen voor en vijf stemmen tegen genomen. De fracties van het CDA, D66 en PvdA hebben voor gestemd en de fracties van DB, VVD en Van den Berg tegen.

Winnaars Zonnebloem-loterij in Eemes

EEMNES - De uitslag van de Nationale Zonnebloemloterij 2016 is bekend en er zijn als het goed is prijzen gevallen in Eemnes.

"Tijdens een straatbarbecue aan de Streefoordlaan zijn er ook vrijwilligers actief geweest met de verkoop van hun loten. Op de loten die daar en in de omgeving verkocht zijn is een prijs van 10.000 euro gevallen", meldt het lokale comité. "Dankzij de opbrengst van de lotenverkoop kan de Zonnebloem vele mooie dingen doen voor hun deelnemers."

De uitslag is te zien op Zonnebloem.nl en te horen via de uitslaglijn: 0900 - 0633.

Wijkavond energie besparen Bijvanck

BLARICUM - Speciaal voor inwoners van de Bijvanck organiseert de gemeente samen met Hoom op 29 november een wijkavond over energiebesparing.

De avond start om 20.00 uur in de Malbak aan de Wetering 122. Tijdens de informatieavond vertellen energiedeskundigen van Hoom welke energiebesparende maatregelen toepasbaar zijn.

Twee derde Blaricummers vindt eigen gemeentebestuur belangrijk

Wat gaat gemeente met top 9 van inwoners doen?

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch leest enkele van de punten die inwoners hebben aangedragen tijdens de 'inwonertop' B100. Foto: Gemeente Blaricum

BLARICUM - De gemeenteraad van Blaricum sprak begin deze maand over een reactie op het bestuurskrachtonderzoek van de provincie. De gemeente wil niet gaan fuseren, zoals in het rapport als wenselijk wordt beschouwd, maar gaat samenwerken met een andere gemeente. Of dit Hilversum wordt, vond de gemeenteraad niet zo vanzelfsprekend. De gemeenteraad ligt hierbij op dezelfde lijn met de inwoners.

Fusie met Hilversum minder bespreekbaar door stedelijk karakter

Dit blijkt onder andere uit de uitkomsten van de enquête die gehouden is onder de inwoners in het kader van een Dialoog over de Toekomst. Hieraan deden bijna 300 inwoners mee. Uit de enquête blijkt dat inwoners het in grote meerderheid (heel) belangrijk vinden dat Blaricum samenwerkt met andere gemeenten. Maar liefst 87,0%. Een minderheid vindt dit niet belangrijk. Tegelijkertijd hecht twee derde van de inwoners aan een eigen gemeentebestuur: 66,8%. Een derde van de respondenten vindt dit niet of helemaal niet belangrijk.
Op de vraag waar het gemeentebestuur zich op zou moeten richten als het intensiever gaat samenwerken met andere gemeenten noemen inwoners met name voortgezet onderwijs, voorzieningen (op het gebied van zorg) en basisonderwijs. Het deel dat 'anders' heeft ingevuld vraagt aandacht voor de aanleg van glasvezel, verkeersveiligheid rondom scholen en het terugdringen van geluidsoverlast en fijnstof (verkeerswegen).
Dat is wat anders dan de samenwerking waar de gemeente op doelt. Die wil dat op het gebied van bedrijfsvoeringstaken doen als bijvoorbeeld personeelszaken, ITC en dergelijke.
Op de vraag 'wat zou er voor u veranderen als Blaricum zou fuseren met een andere gemeente?' zegt een grote meerderheid in de enquête: niets. "Men verwacht een meer professionele organisatie, meer efficiëntie en lagere WOZ-lasten. Ook 'beter bestuur' wordt genoemd", aldus de uitkomsten. Aandacht wordt er gevraagd voor:
-Behoud van identiteit, kernwaarden en gevoel
-Reistijden tot het gemeentehuis (nabijheid)
-Snelheid van dienstverlening door grotere organisatie (log).
"Ook geven diverse respondenten aan in hun toelichting: 'een onmogelijk te beantwoorden vraag. Hangt helemaal af hoe de nieuwe gemeente de verschillende kernen gaat bedienen.' Zij geven aan dat een eventuele nieuwe (rol)invulling van de gemeente bepalend is voor wat een fusie op kan leveren. Verder valt op dat een fusie met Eemnes en Laren voor veel respondenten wel bespreekbaar is, maar met Hilversum minder vanwege het meer stedelijke karakter van die gemeente." Dit laatste heeft de gemeenteraad dus opgepakt bij het besluit om niet Hilversum te noemen als dé gemeente om mee gaan samen te werken.

Als onderdeel van de dialoog met de inwoners was er op 24 september ook een B100 georganiseerd in het Vitus. Tijdens deze 'inwonertop' gingen 79 gelote inwoners met elkaar in gesprek. In drie rondes hebben zij gewerkt van dromen naar denken en naar doen. Uiteindelijk is hiervan een top 9 door de deelnemers opgesteld:
1. Behoud dorpskarakter en identiteit
2. Blaricum Groen en Schoon
3. Geluidshinder A27 decimeren
4. Lopend en op de fiets van kern tot kern
5. Veilig verkeer Blaricum
6. Bruisend Blaricum
7. Bereikbaarheid en Openbaar Vervoer
8. Blaricum authentiek, sterk en vitaal: het begint bij wonen
9. Burgerreflectie: input van onderop
Wat de gemeente met deze top 9 wil gaan doen, is gisteren in de gemeenteraadsvergadering besproken en was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend.

30e BEL-Art tentoonstelling donderdag geopend

Een uitsnede van het werk van Rob van Schalkwijk.

EEMNES - De alweer 30e BEL-Art tentoonstelling wordt donderdag 24 november om 17.00 uur geopend. Tijdens deze bijzondere editie zijn werken te zien van kunstenaarsduo MyR en bronzen sculpturen van M. Elise Does.

Het samenwerkingsverband tussen Myriam Wijgman en Rob van Schalkwijk is ontstaan op de opleiding ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Als kunstenaarsduo manifesteren zij zich onder de naam MyR (Myriam y Rob). Myriam begon haar carrière in de modewereld. Tegenwoordig wordt zij geïnspireerd door moderne architectuur en stadslandschappen, maar ook door etnische kunst. Rob is grafisch ontwerper en vanuit die achtergrond altijd bezig met vlak- en kleurverdeling. Hij werkt experimenteel en heel intuïtief in een uitbundig kleurgebruik.
Speciaal voor de expositie is een bijzonder installatiekunstwerk gemaakt door MyR.

Dieren
M. Elise Does verliet in het vierde jaar de Kunstacademie Artibus (nu HKU). Zes jaar geleden vond zij met bronssculpturen haar weg terug naar de kunst. Uit haar werk blijkt een grote liefde voor dieren. Elise werkt ook in opdracht.

Dijksound
De opening wordt deze keer verricht door zowel Loukie van Freyburg, docent van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, als styliste Monneke Peters en wordt opgeluisterd door popkoor Dijksound.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 10 januari 2017 tijdens kantooruren van het BEL-kantoor aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

Sinterklaas nu ook aangekomen in alle BEL-gemeenten

Burgemeesters begroeten samen met kinderen goedheiligman

Een vol Malbakplein in de Blaricumse Bijvanck. Foto's: Bob Awick

BEL - Sinterklaas had zaterdag weer een drukke dag. In alle BEL-gemeenten stonden kinderen, samen met de burgemeesters, hem op te wachten.

Als eerste bezocht hij de Bijvanck in Blaricum op zijn schimmel, waar de burgemeester hem hartelijk toesprak. Later ging hij ook nog naar het Oude Dorp, waar hij ook weer door veel kinderen en de burgemeester werd onthaald bij de muziektent.

Boot
In Eemnes werd de Sint in de haven opgewacht. Met een boot en pieten kwam hij aan en ook hier was de burgemeester aanwezig om de goedheiligman te verwelkomen.
Als laatste bezocht Sinterklaas ook nog Laren, waar op het bordes van de Prinsemarij de burgemeester met een heleboel kinderen ervoor stond te wachten.

De traditionele ontvangst in Laren op het bordes van de Prinsemarij.
In Eemnes wil de burgemeester goed horen wat de kinderen roepen.

Tijdens de intocht in Blaricum ontstond discussie over de roetpieten die ineens ten tonele waren verschenen. Van te voren was dit stilgehouden. Zie meer hierover op onze website BELNieuws.nl.

Blaricums toneel speelt blijspel 'Er is er één jarig'

De cast van 'Er is er een jarig'. Foto: Albert Mullaart

BLARICUM - Het Blaricums toneel speelt het blijspel 'Er is er één jarig' op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 november in het Vitusgebouw aan de Kerklaan 10 in Blaricum. De zaal is open vanaf 19.30 uur en het toneelstuk start 20.15 uur.

Dit blijspel, vertaald door Yoka Berretty voor Piet Bambergen en René van Vooren, heeft een eigentijds jasje gekregen waarin de humor, de vaart en verschillende plots hedendaags belicht worden. Een huiselijk stripverhaal.
De Toneelvereniging Blaricum stoeit in deze voorstelling met enkele theaterwetten waardoor er een verrassende en komische avond te wachten staat.

Regisseur
De regie is in handen van Robert Ceelen, professioneel regisseur en artistiek directeur van de Internationale Hogeschool voor Theaterstudies.
Robert is eerstegraads docent drama, docent acteren, regisseur, theatermaker, lichttechnicus, trainer en coach.

Buitenhuis
Het stuk speelt zich af in een buitenhuis. Drie vrouwen, twee mannen en amoureuze plannen. Een diner, een dans en dan naar bed. Een avond vol trucs en bedrog. Door een echtpaar, een vriend, een maîtresse en een huishoudelijke hulp. En er is er één jarig. Of zijn ze allemaal nog lang niét jarig.

Het stuk wordt gespeeld door: Jitske Altenburg, Jos Rigter, Alfred Kayser, Annemieke Rigter en Jolanda Raven.

Kaarten
Kaarten à 7 euro per persoon zijn te reserveren via 06-22 196 851 of toneelverenigingblaricum.nl.

12 / 20

Een wandeling langs gevelstenen in Huizen zaterdag 26 november.

donderdag 24
november

PEP Talk – Midlife zonder crisis

Theater aan de Brink Laren 19.30 uur

The Men Unplugged 25 november in het Theater aan de Brink in Laren.

Drie deskundigen gaan ons helpen onze hormonen, relaties en fysieke leeftijd bij te sturen. Zoals altijd bij PEP Talk een avond vol inzicht, inspiratie en energie met een drankje na afloop om de coaches en elkaar beter te leren kennen. Inschrijven (€ 15,-) www.peptalkproductions.nl. Kaarten aan de deur kosten € 20,-.

Honingkeuring

Ons Genoegen Laren 20.00 uur

Bijenvereniging VBBN Laren/Blaricum reikt een speciale GNR heidehoningprijs uit tijdens de jaarlijkse honingkeuring. Het weer valt niet te beïnvloeden, maar voor de hei kunnen de imkers gelukkig rekenen op het goede beheer door het Goois Natuurreservaat (GNR). Daarover praat Jaap Vlaanderen van het GNR alle belangstellenden bij.

Specerijenhandelsroute

Blaercom Blaricum 20.00 uur

Wist u dat specerijen veelal niet werden betaald met geld uit Nederland, maar in natura of met geld dat via intra-Aziatische handel was verdiend? Ben Meulenbeld vertelt van 20.00 tot 22.00 uur meer over de Specerijenhandelsroute. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

24 tot 26 november

Vogelvreugd

Gebouw 't Lopertje Huizen 12.00 uur

De tentoonstelling van Vogelvereniging Vogelvreugd Huizen is voor vogelliefhebbers een mooie gelegenheid om vogels in alle rust te kunnen observeren en om leden vragen te stellen. Openingstijden: donderdag en vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Blijspel: 'Er is er één jarig'

Vitusgebouw Blaricum 20.15 uur

Blaricums toneel speelt het blijspel 'Er is er één jarig'. Een buitenhuis. Drie vrouwen, twee mannen. Amoureuze plannen. Een diner, een dans en dan naar bed. Een avond vol trucs en bedrog. Door een echtpaar, een vriend, een maîtresse en een huishoudelijke hulp. En er is er één jarig. Of zijn ze allemaal nog lang niet jarig. 24, 25 en 26 november om 20.15 uur, deuren open om 19.30 uur. Kaarten € 7,- via 06-22196851 of www.toneelverenigingblaricum.nl.

vrijdag 25 november

Mamacafé

Holleblok Huizen 10.00 uur

Geef-en-neemtafel. Wil je kinderkleding inleveren? Of juist iets kopen tegen een héél klein bedrag? Alle (aanstaande) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot vier jaar zijn van harte welkom. 10.00 tot 11.30 uur.

Gratis concert Gooische Muziekschool

Hampshire Hotel Huizen 17.00 uur

In het Hampshire Hotel geeft pianist Kevin Hooijschuur tussen 17.00 en 19.00 uur enkele miniconcerten. Kevin is 17 jaar en schrijft eigen muziekstukken. Kijk op www.degooischemuziekschool.nl voor de overige voorstellingen in het Gooi.

Opening expositie Guus van Lamoen

Bibliotheek Eemnes 18.30 uur

Op vrijdag 25 november om 18.30 uur opent burgemeester Van Benthem de eerste solo-expositie van Guus van Lamoen. Kom kijken naar een overzicht van het werk van Guus onder het genot van een glaasje wijn en ontmoet de kunstenaar.

Vrijdagavondmuziek

Nieuwe Kerk Huizen 20.00 uur

Requiem van T.L. de Victoria (ca. 1548 – 1611). Ensemble Vocus Pauli. Bijdrage naar draagkracht bij uitgang. Na afloop ontmoeting en drankje.

The Men Unplugged

Theater aan de Brink Laren 20.15 uur

Unplugged zijn Gerrit van der Spaan, gitaar en zang, en George Reijnders op de mondharmonica. Dit duo heeft een geheel eigen sound en speelt (h)eerlijke blues met afwisselende solo- en duonummers, waarbij ook bluestraditionals ten gehore worden gebracht.

25 november tot
9 januari

Verkoopexpositie Hans Almekinders

De Trappenberg Huizen 12.00 uur

Hans Almekinders houdt van nieuwe uitdagingen en experimenten. Mede daardoor is zijn werk heel divers. Openingstijden: www.kunstroutetrappenberg.nl.

25 november
tot 10 januari

30e BEL-Art-tentoonstelling

BEL-kantoor 8.30 uur

Bij de 30e BEL-Art-tentoonstelling ziet u werk van kunstenaarsduo MyR en bronzen sculpturen van M. Elise Does. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Vrijdag 08.30 tot 13.00 uur. Toegang gratis.

25 november
tot 27 november

Wecken

Theater De Hasselbak Eemnes 12.00 uur

Toneelgroep LEF speelt het toneelstuk 'Wecken'. Voorstellingen: 25 en 26 november: 20.15 uur. 27 november: 14.00 uur. Entree: € 10,-. Kaarten via reservering@hasselbak.nl.

zaterdag 26 november

Postzegelruilbeurs

Zenderkerk Huizen 10.00 uur

Ruil tussen 10.00 en 16.00 uur uw postzegels met andere filatelisten bij de beurs van Postzegelvereniging Huizen. Om 14.00 uur begint de veiling, waarbij 550 kavels onder de hamer komen.

Repair Café

De Draaikom Huizen 10.00 uur

Enthousiaste vrijwilligers zitten van 10.00 tot 13.00 uur klaar om uw elektrische apparaten, kleding, fietsen en speelgoed te repareren.

BOERenMARKT

De Blommenhoeve Eemnes 10.00 uur

In de wintermaanden gaan we gewoon door met de BOERenMARKT, want ook dan kun je genieten van de pure en biologische producten. Van 10.00 tot 15.00 uur. Voor de kinderen is er weer een workshop en ook Zwarte Piet komt langs.

Kringloopwinkel

Kringloopwinkel Stichting Servitas Huizen 10.00 uur

Zoekt u leuke en goedkope spullen? Kom dan tussen 10.00 en 14.00 uur naar de gezellige kringloopwinkel van Stichting Servitas. U kunt uw spullen ook inleveren of laten ophalen. Bel naar 035-5262931, dan maken wij een afspraak over datum en tijd. De opbrengst van onze kringloopwinkel komt ten goede aan ouderen en sociaal zwakkeren in onze samenleving.

Rondleiding gevelstenen

Huizer Museum Huizen 14.00 uur

Een wandeling van ruim een uur onder leiding van een gids door het historische gedeelte van Huizen. De wandeling is opgesteld aan de hand van het boek 'Gevelstenen in Huizen'. Een bezoek aan de Oude Kerk is onderdeel van het programma. De kosten bedragen € 4,- per deelnemer. Het is gratis als u het gevelstenenboek voor € 14,95 aanschaft.

26 en 27 november

Kadootje Kunst

Atelier Stawicki Huizen 11.00 uur

Beeldend kunstenaar Simone Stawicki houdt van 11.00 tot 16.00 uur een speciale verkoopexpositie in haar atelier. Er is kunst in verschillende prijsklassen. Je kunt vrijblijvend binnenlopen.

zondag 27 november

Koffieconcert

Papageno Huis Laren 11.30 uur

Door masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam. € 5,- entree.

Kunstclub

Papageno Huis Laren 14.00 uur

Vandaag werken we met zelfgevonden takken, waar we beelden van maken. Voor kinderen vanaf twaalf jaar. Opgeven kan via activiteiten@stichtingpapageno.nl. 14.00 tot 16.30 uur. € 8,50.

Expositie Paul van Rij

Huisartspraktijk Van Dorst Laren 16.00 uur

Paul van Rij - al 25 jaar schilder in Laren - exposeert in Laren. www.huisartsvandorst.nl.

Generation Praise

Zenderkerk Huizen 19.00 uur

Veel ruimte voor muziek, een korte meditatie die aansluit op het jaarthema van 2016/2017: 'Jesus is…'. 19.00 tot 20.30 uur. Daarna is er gelegenheid om na te praten, wat te drinken en wat lekkers te nuttigen.

HuizenZingt naar Kerst

Kruiskerk Huizen 19.00 uur

Een geweldige HuizenZingt zangavond met bekende en nieuwe liederen voor de kerstviering. Met medewerking van het Elspeets Mannen Ensemble. Spreker: Kees van Velzen. Collecte na afloop.

Première van 't Klinkt

De Engel Huizen 20.15 uur

Concertpianiste Ani Avramova en voordrachtkunstenares Fransje Sydzes hebben een nieuw intiem theaterprogramma gemaakt met als titel 't Klinkt. Om 15.00 uur is de première in Huizen. Entree €12,50.

maandag 28 november

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

De Bibliotheek Huizen 14.00 uur

Hier kunt u met al uw vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi terecht. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur.

Borderline, wat is het precies?

OpMaat vergaderen Huizen 19.30 uur

De Vrijwilligerscentrale Huizen en MEE Utrecht, Gooi en Vecht houden een informatiebijeenkomst over hoe het is om te leven met borderline. De informatiebijeenkomst is bestemd voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden met vragen hierover. Aanmelden: www.vagev.nl.

dinsdag 29 november

Verleden, heden en toekomst

Yogacentrum Surya Huizen 20.00 uur

Neem zelf een bloem mee naar keuze, en laat Tonnie de Groot aan de hand daarvan een stukje verleden, heden en toekomst vertellen.

Hammarskjöld

De Engel Huizen 20.00 uur

Welmoed Vlieger vertelt over de Deense diplomaat en filosoof Hammarskjöld (1905-1961). € 7,50. Reserveren: info@engel-huizen.nl.

De vrouwelijke smid van Huizen

'Smeden is geen massaproductie, het is zeer arbeidsintensief'

Annelied van Dijk is als smid helemaal in haar element als zij kan werken met ijzer. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De smederij in de botterwerf biedt al sinds 2008 onderdak aan smid Annelied van Dijk. Zij is daar gevestigd met haar bedrijf 'Dochter van de Smid'. "Ik zit daar met heel veel plezier."

Annelied van Dijk wordt blij als ze over haar passie mag vertellen. Ruim 14 jaar geleden begint zij als smid en sinds 2008 is zij werkzaam vanuit de smederij op de botterwerf. Hier maakt Annelied toegepaste kunst en geeft zij workshops. De naam 'Dochter van de Smid', komt niet uit de lucht vallen. "Een logische bedrijfsnaam sinds ik in de voetsporen van mijn vader - en vier generaties daarvoor - smid ben geworden."
In de smederij geen digitale revolutie, het blijft werk voor blote handen. ''Smeden is geen massaproductie, het is zeer arbeidsintensief, aangezien je echt met je handen aan het werk bent. Het vak is er op gericht dat je met een hamer, een aambeeld en vuur, het ijzer smeed. En dat is massief ijzer. Met je handen vorm je vervolgens dat ijzer."
Lees het hele interview in de digitale editie van het HuizerNieuws op HuizerNieuws.nl.

Hoveniersbedrijf erkend bedrijf met smaak

Wethouder Janny Bakker reikt de oorkonde uit. Foto: Gemeente Huizen

HUIZEN - Huizen is weer een nieuwe 'Smaakmaker' rijker. Hoveniersbedrijf Alexander Westland kreeg het compliment 'Erkend bedrijf met Smaak'. Het compliment is onderdeel van de regionale campagne 'Smaakmakers' vanuit het werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek en zet werkgevers in het zonnetje die mensen met een arbeidsbeperking kansen bieden. Deze werkgevers krijgen de titel 'Erkend bedrijf met Smaak' en ontvangen een compliment in de vorm van een raamsticker. Met deze campagne hopen de deelnemers dat meer werkgevers geïnspireerd raken door de 'het goede voorbeeld' van andere ondernemers.

Hilversumse tennisdroom nieuw leven inblazen

Gaan oude tennistijden herleven in Hilversum? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Hilversum en toptennis zijn jarenlang met elkaar verbonden geweest. Het Dutch Open is 22 jaar gehouden op de banen van 't Melkhuisje. Later was er ook nog een groot challengertoernooi, maar het Hilversum Open werd in 2006 failliet verklaard. Nu is het plan om de tennisdroom in Hilversum nieuw leven in te blazen.

Het idee is niet om weer een groot toernooi te verzorgen op 't Melkhuisje. Wel willen de initiatiefnemers met de Melkhuisje Masters vier toptennissers naar de Bussumergrintweg 58 halen. Kleiner, maar dat hoeft niet zonder minder allure te zijn, is de stelling. Een van de vier deelnemers moet Neerlands beste tennisser zijn: Robin Haasse. Het kwartet bindt de strijd met elkaar aan tijdens een driedaags toernooi, dat duurt van donderdag 18 mei tot en met zaterdag 20 mei.

Voor zover staat de Melkhuisje Masters in de steigers. Financieel gezien is dat nog niet het geval, want het ontbreekt vooralsnog aan voldoende sponsors om dit nieuwe tennisevenement te kunnen realiseren. Daarom doet Stadsfonds Hilversum nu een oproep aan personen of bedrijven die mee willen werken aan deze hernieuwde tenniswens. Er zijn tien sponsors nodig die elk 14.500 euro willen bijdragen.

De gemeente Hilversum legt een bedrag in en Stadsfonds Hilversum komt zelf met 35.000 euro over de brug. Zij vindt dit om meerdere redenen een belangrijk initiatief. Zo zet een tennistoernooi van allure Hilversum op de kaart, is het een bijdrage aan de citymarketing en trekt de Melkhuisje Masters interessant publiek naar Hilversum. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement met landelijke betekenis worden.

Gideonsbende houdt reünie

NAARDEN - Jongerenkoor Gideonsbende houdt zondag 27 november een reünie. Het koor werd opgericht in de jaren zeventig en wil nu zijn oud-leden bij elkaar brengen.

Het koor werd destijds opgericht vanuit de Protestantse Gemeente. Bijzonder aan het koor was dat er ook een combo aan verbonden was. In zijn hoogtijdagen had het koor 62 leden. Het koor heeft in veel verschillende kerken in de omgeving gezongen. De reünie is zondag vanaf 13.00 uur in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan 15 in Naarden. Kosten bedragen 5 euro en aanmelden kan via gideonsbende.reunie@gmail.com. Om 16.00 uur is een sing-a-long die voor iedereen gratis te bezoeken is.

Sociale huurwoningen opgeleverd in Hilversum

Met het planten van een boom zijn de woningen in Anna's Hoeve opgeleverd. Foto: Het Gooi en Omstreken

HILVERSUM - Voor woningcorporatie Het Gooi en Omstreken was het al even geleden dat zij sociale huurwoningen opleverde. Om precies te zijn tien jaar. Woensdag vond de officiële openingshandeling plaats in de nieuwe wijk Anna's Hoeve.

Het gaat om 38 eengezinswoningen. De eerste bewoners zijn al gesetteld. Zij ontvingen de sleutel van hun nieuwe huis in oktober. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en Maarten van Gessel, directeur van Het Gooi en Omstreken, plantten vorige week een boom. Daarmee zijn de huizen officieel opgeleverd. Tevens was er een buurtdiner geregeld.

Gezinnen

De woningcorporatie laat weten dat de belangstelling enorm groot was. In totaal reageerden 1.866 mensen via WoningNet. Alle nieuwe bewoners, veelal gezinnen, zijn doorstromers uit Hilversum. Volgens Het Gooi en Omstreken laten zij een een sociale huurwoning achter. "Een goede samenwerking tussen gemeente Hilversum, Het Gooi en Omstreken en Nikkels Bouwbedrijf heeft ervoor gezorgd dat de woningen twee jaar na het eerste bestuursbesluit al zijn opgeleverd", meldt de corporatie verder nog.

Sociale of betaalbare huur- of koopwoningen zijn in deze regio schaars - en ook nog eens onevenredig verdeeld over de gemeenten. Bijbouwen in dit segment blijkt uiterst lastig. Marktpartijen kiezen liever voor duurdere segmenten, vaak ook nodig om een bouwproject überhaupt van de grond te krijgen. Gemeenten proberen altijd toch nog wat betaalbaars af te dwingen. Tegelijkertijd zijn woningcorporaties gebonden aan (nieuwe) regels voor projectontwikkeling en dat maakt investeringen in betaalbare woningen lastig.

Verdelen

Om de woningen zo eerlijk mogelijk te verdelen hebben gemeenten en corporaties in deze regio afspraken gemaakt en regels opgesteld. In de Gooi en Vechtstreek worden woningen verdeeld via één aanbodsysteem. Dit betekent dat iedereen zelf kan reageren op beschikbare woningen die aansluiten bij de persoonlijke woonwensen. De woningen die nu te huur zijn, staan bij Woningaanbod.

Kleurtje

Foto: Histor


Het is niet paars, het is niet grijs, het is dorade! 'Warm violet-grijs' is een betere omschrijving. Hoe dan ook: dorade is door Histor uitgekozen als de Kleur van het Jaar 2017. Naast wit en roze voelt dorade als paars en in combinatie met poederkleuren ontstaat een stijlvol, sereen palet. Kortom: dorade heeft vele kanten.

Lifestyle van de rijken

Tentoonstelling Interieur & Lifestyle op De Haar. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

Tip van GooisWoonNieuws: de expositie Interieur & Lifestyle op De Haar op Kasteel de Haar.

Te zien zijn de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers, afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. De tentoonstelling staat ook stil bij de clash tussen de Gotische stijl van Cuypers en de style Rothschild die door de puissantrijke barones Hélène de Rothschild in een aantal kamers is doorgevoerd. Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieur-historische onderwerpen, stelde de tentoonstelling samen. Ruim 20.000 bezoekers hebben de tentoonstelling al bezocht. Nog te zien t/m 15 december.

Boompje


We kunnen een boom opzetten over decoratie in december, maar we houden het nu even bij dit kleine sparretje. Sfeervol als toevoeging van je interieur in de feestmaand. Vijftig centimeter hoog, meer niet, in een leuke pot. Hup, klaar. Of wie weet als vervanging van zijn grote broer. Zet hem op een lichte plek.

Stijging


Bestaande koopwoningen waren in oktober 5,6 procent duurder dan in oktober 2015. Deze toename is wat kleiner dan in augustus en september. In augustus is met 6 procent de hoogste prijsstijging in 14 jaar genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Verkoop Weespersluis start in eerste kwartaal 2017

De verkoop van de eerste woningen in Weespersluis, het nieuwbouwproject ten noorden van het Weesper NS-station, start volgens planning in het eerste kwartaal van 2017.

Het woningaanbod in dit deelplan bestaat uit eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrije kavels. De eerste 200 woningen die in verkoop gaan, staan in Lanenrijk. Dit gebied heeft een tuinstadkarakter, met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. Op Weespersluis.nl staat een impressie.

Overstap


Vorig jaar stapte een recordaantal mensen over van energieleverancier. Dit jaar wordt dat record misschien wel weer gebroken. Want steeds meer consumenten vinden hun weg in het switchen, om zo te profiteren van goedkopere tarieven of andere voordelen. Sites als Energieswitcher en Simpelswitch bieden overzicht.

Nederland wordt aardgasvrij, maar hoe koken we dan?

Stijlvolle gaspitten in de keuken. Ze zijn niet veilig voor het klimaatverdrag.

Hoe zou jouw woning eruitzien zonder de voorzieningen die draaien op aardgas? Misschien is het handig daar toch een voorstelling van te maken, want een 'aardgasvrij' Nederland komt dichterbij.

Bijna honderd partijen ondertekenden eind oktober het manifest 'Aan de slag met wonen zonder aardgas'. Hiermee geven ze concreet aan te beginnen met de transitie naar een aardgasvrij gebouwde omgeving. Het manifest is aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Er is sprake van een revolutie: een ingrijpend gevolg van het klimaatakkoord van Parijs is dat Nederland stopt met het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving. Gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie-initiatieven grijpen deze verandering aan om gezamenlijk de verduurzaming van Nederland te versnellen. De partijen kunnen samen vanaf 2030 een CO2-reductie van ruim 5 megaton per jaar realiseren.

Grote veranderingen
in huis

Maar nu terug naar onze woningen. Wat betekent dit voor thuis? Koken, douchen, centrale verwarming? Hoe doen we dat zonder gas? Als je daar nu nog geen antwoord op weet, dan sta je niet alleen. Op dit moment is 86 procent van de Nederlanders nog niet op de hoogte van de noodzaak om te stoppen met het gebruik van aardgas. De website hierverwarmt.nl geeft antwoord op alle vragen. Zo lezen we onder meer: "Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel 'hybride' oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing."

Gooi en Vechtstreek

Het aardgasverbruik in de Gooi en Vechtstreek is stevig. Op de verbruikskaart op hierverwarmt.nl zien we grote delen van onze regio in de hoogste regionen zitten. In Laren, Blaricum, grote delen van Huizen en bepaalde wijken van Hilversum is het gemiddelde aardgasverbruik meer dan 2500 kubieke meter per jaar. Dan doen ze het in Bussum, Naarden, Muiden en Weesp rustiger aan: 1500 tot 2000 kubieke meter gemiddeld.

Nieuw en oud

Amsterdam maakte bekend dat nieuwe woonwijken niet meer op gas worden aangesloten en bijvoorbeeld van stadswarmte of andere alternatieven gaan profiteren. De komende jaren zullen ook bestaande wijken worden omgezet. In Gooi en Vechtstreek zijn daar nog geen plannen voor.

Zo'n toilet zonder spoelrand, dat is echt ideaal!

Geen randjes met viezigheid meer, een doekje erover en klaar!

Sommige innovaties zijn zo simpel dat je je afvraagt waarom ze niet eerder zijn uitgevonden. Dit geldt ook voor de Sphinx Rimfree, het toilet zonder spoelrand. Dat scheelt viezigheid (onder de randjes) en schoonmaken en is dus veel hygiënischer en prettiger in het dagelijks gebruik. Bijkomend voordeel is dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Rimfree (een gedeponeerde merknaam) betekent letterlijk 'randloos' en dekt de lading perfect. Het is helemaal wat je je wenst: geen spoelrand, met alle voordelen op het gebied van hygiëne en onderhoudsgemak van dien. De nieuwe waterverdeler leidt het spoelwater in het closet gelijkmatig naar rechts, naar links en direct in de sifon. De geïntegreerde geleiding van de spoelstroom in de waterverdeler zorgt voor een betrouwbare spoeling. Meer is niet nodig.

Doekje erover

Doordat Sphinx Rimfree geen spoelrand heeft, zijn er geen verborgen ruimtes meer. Daardoor is ook de binnenkant van het closet gemakkelijk schoon te houden. Even een doekje erover volstaat. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook water en schoonmaakmiddelen. En dat is goed voor de portemonnee van de gebruiker en voor het milieu. Er is een uitgebreid assortiment van deze Sphinx Rimfree.

Variabele energie duurder

Een variabel energiecontract valt komend jaar waarschijnlijk hoger uit. Energieleverancier Delta kondigt voor volgend jaar een energierekening aan die 20 euro hoger uitvalt.

Het is volgens Delta voor het eerst sinds jaren dat de inkoopprijs van energie stijgt. Dat zit 'm vooral in het gas, dat flink duurder wordt. De elektriciteitsprijzen dalen juist.

De grootste energieleveranciers, Nuon, Essent en Eneco, kunnen nog geen uitspraken doen over de energieprijzen. Ben Woldring, oprichter van vergelijkingswebsite Gaslicht.com, verwacht dat deze bedrijven zich aansluiten bij de aangekondigde wijzigingen van Delta, met de Vereniging Eigen Huis.

Lekker op wollen sokken door het huis (met antislip!)

Foto: SOXS

Voor wie thuis graag op sokken loopt is de winter niet altijd een pretje, want: koude voeten. SOXS biedt een helpende hand en brengt heerlijk warme en hippe geitenwollen sokken. Maar dan wel met een speciale antislip, zodat je niet uitglijdt.

De antislipsokken zijn verkrijgbaar in een versie voor dames en heren. De herensokken hebben onder de voet in het zwart SOXS.co staan. De damessokken hebben onder de voorvoet en de hak een paarse lotusbloem en een bijpassend paars label. De sokken zijn niet alleen fijn om in huis te dragen, ook tijdens een sport zoals yoga zijn ze ideaal. De antislipsokken zijn verkrijgbaar voor € 29,95 per paar en worden geleverd in een luxe geschenkverpakking. Het merk heeft ook comfortabele baby- en kindersokken met antislip.

Tweedeling op koopmarkt

De gemiddelde woningprijs in Gooi en Vechtstreek is in het derde kwartaal toegenomen met 9,5%. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4%.

In en rond Amsterdam zijn de huizenprijzen harder gestegen. Almere en de gebieden ten oosten van 't Gooi blijven achter bij onze groei. "Er is sprake van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse koopwoningmarkt", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "De ontwikkelingen in regio's met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden, zijn zorgelijk."
Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af. Halverwege het derde kwartaal 2016 stonden er bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen in aanbod. Dat is 24% minder dan een jaar geleden.

UW WONING VERHUREN? Verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN, bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

Tupperware Inloop di 29 nov en di 13 dec van 19.30 tot 21.30 uur. Buurthuis 't Biebeltje, Bovenlangewijnseweg t.o de gymzaal, Huizen. Tel: 06-14982984

DFS Facilitaire diensten, Voor elke klus een oplossing. Zowel particulieren als bedrijven. Tel. 06-36198050 / 035-7519985 KvK. 59711280

Grote maten onderbroeken, nachthemden, pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Con-ta, twentini en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-stad. Marjon van der Wal

BOEKRESTAURATIE KOK Restauratie van o.a. (Staten)bijbels, antiekboek, leesboeken, oma's poeziealbum enz. www.boekbinderijkok.nl Tel. 0346-212672 Dorpsweg 46 3738 CG Maartensdijk Vrijblijvend restauratieadvies!

Aangeb. per 01-01-2017 voor zzp'ers droge opslag/werkruimte +/- 30 m2 € 185,- p.m. en ook +/- 30 m2 carports ruimte € 95,- p.m. en samen € 250,- p.m. vrije opg. Visser 06-51060792 Mail hv3@ziggo.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans.
035-6839235

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Bijna alles van Ajax o.a. trainingspakken, shirts, broekjes, kousen, sjaals etc. vind je bij Sport-Inn Nassaulaan 4 Bussum

Grote garageverkoop vr. 25 en zat. 26 nov. 11.00-16.00 E. Ludenstr. 24 A Huizen. Meubels, huisraad, kleding, speelgoed, kerstversiering etc.

Wil jij divapiet en timmerpiet op bezoek, 3 jaar ervaring op 3, 4 en 5 december, € 35,- voor 20 minuten. Bel 06-19232362 na 18.00 uur

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766