BelNieuws

19 juli 2017

BelNieuws 19 juli 2017


Zomeravond concert Larense Beiaard

LAREN Gastbeiaardier Jasper Stam uit Kampen speelt dinsdag 25 juli het Zomeravond concert op de Larense Beiaard.

Stam speelt tussen 20.00 en 21.00 uur werken van onder anderen D'hollander, Chopin en Bach.

Bijzonder verloop

Het eerste Zomeravond concert op 11 juli, van de vaste dorpsbeiaardier Klaas de Haan, verliep bijzonder. Een zware plensbui dreigde het concert voor de bezoekers te bederven. De organisatie besloot hen daarom in de kerk te laten luisteren. Echter, het slot op de kerkdeur bleek vervangen en de sleutel was er niet. Via een kleine zijdeur naar de toren en een trap konden de bezoekers toch naar binnen. Toen de sleutel gebracht werd, kon ook een bezoekster in rolstoel het concert verder binnen en dus droog beluisteren.

Voor 25 juli hoopt de organisatie op beter weer en meer bezoekers om van het concert van Stam te genieten. Het laatste Zomeravond concert op 8 augustus wordt gegeven door Laura Marie Rueslätten.

Kaartverkoop Eemnestival

EEMNES Het aftellen is begonnen. Over vijf weken gaat feestweek 'Eemnestival!' van start.

Op vrijdag 25 en maandag 28 augustus kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur bij SV Eemnes aan de Noordersingel 6 vast kaarten worden gekocht voor drie activiteiten.

Het Kort en Kleinkunst festival vindt plaats op woensdagavond 6 september op diverse locaties. Een passe-partout kost 15 euro en daarmee zijn drie voorstellingen te zien. Zes muzikale helden, van de Hottub Heroes zullen er een knalfeest van maken op vrijdag 8 september. Een kaart kost € 10,-. Zaterdag 9 september brengt de coverband The New Party naast veel energie en spontaniteit enorm goede muziek. Een kaart kost € 12,50.

Mini Elephant Parade door Jumbo Van Veldhuizen

Foto: Bob Awick

Laren Naar aanleiding van de Larense Elephant Parade heeft Jumbo Van Veldhuizen in samenwerking met de Elephant Parade en Gooisch Blad een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor alle kinderen tussen de 8 en 14 jaar uit de BEL gemeenten. Zes winnaars mochten onder begeleiding van Karlien Kuperus in een heus atelier mini versies van de olifanten beschilderen waarna deze een eigen Mini Elephant Parade starten. Na de officiële jurering door Mike Spits van de Elephant Parade, wethouder Tijmen Smit, Hannie Wouters van Esterik van l'Elefante Bianco en Pauline Jorritsma van Designa zijn er zes winnaars gekozen. Gekeken is naar fantasie, techniek en originaliteit. De winnaars zijn: Cato Botman, Dani Klaver, Keira Schipper, Maeve Smeenge, Ole Hermes en Naud Baljeu.

Laren Jazz

Laren Jazz trakteert 10 september de bewoners van Laren op twee optredens van Edsilia Rombley en de bigband van het Conservatorium Amsterdam.

3

Laren Jazz trakteert op concert van Edsilia Rombley in Singer

Edsilia Rombley. Foto: PR

Laren Tijdens het dorpsfeest op zondag 10 september trakteert Laren Jazz de bewoners van Laren in het nieuwe theater van Singer Laren op twee optredens van Edsilia Rombley en de bigband van het Conservatorium Amsterdam.

Dit brengt met zich mee dat het traditionele Laren Jazz concert op zaterdagavond dit jaar vervalt. De concerten worden aangeboden om de opening van het nieuwe theater en de nieuwe entree voor het museum, theater en beeldentuin te vieren. Het eerste concert is van 13.00 tot 14.00 uur en het tweede van 15.00 tot 16.00 uur.

Gratis kaarten

In aanmerking komen voor kaarten en als eerste genieten in het gloednieuwe theater bezoeken? Ga dan naar voor dinsdag 29 augustus naar www.larenjazz.nl, vul het formulier in maak kans op twee gratis kaarten. De kaarten worden verloot onder alle aanmeldingen. De winnaars ontvangen op donderdag 31 augustus bericht per mail. De winnaars worden geacht de kaarten tussen vrijdag 1 september en dinsdag 5 september op te halen bij de kassa van Singer Laren.

Open toernooi bij TC 't Laer

LAREN Toptennis deze hele week op park van TC 't Laer. Het toernooi, waarin gestreden wordt om de titels in de categorieën 2,3,4,5 en 6 zit dit jaar met bijna 300 deelnemers helemaal vol en mag rekenen op een zeer sterk deelnemersveld.

In de hoogste categorie bij de heren staat Andoni Kapnisakis van LLTC in een mooi en sterk schema van zestien spelers als eerste geplaatst. Anwar Salam, de winnaar van de editie van 2015, is dit jaar ook weer van de partij en als tweede geplaatst. Andere lokale toppers die in de Heren 2 categorie om de titel mee dingen zijn Giordy Baron van LLTC (als derde geplaatst), Erik Goris van LTC De Meent, Julian van Heur van TC 't Laer en Daniel Fennis van TC Bosheim.

Dames Enkel 2

In de Dames Enkel 2 is titelverdedigster Lisa Borckink wederom van de partij in een schema van acht speelsters. Ook de finaliste van 2016 Kim van Heur (TC 't Laer) strijdt weer mee om de damestitel, net als Regina Balcune van Tulip en Ilvi van Boxel (de finaliste van de DE3 van vorig jaar) van GLTC het Spieghel.

Heren 3

Bij de Heren 3 categorie wordt gestreden in een schema van 32 spelers. Imad Cherrat is hier als eerste geplaatst. Hij zal de strijd om de titel in deze klasse onder anderen aangaan met de als tweede geplaatste Ronald van den Brink (TC Tautenburg) en lokale toppers als Julian van Heur (TC 't Laer, als derde geplaatst) en Michiel Wolters (TC 't Laer, als vijfde geplaatst).

Dames Enkel 3

In de Dames Enkel 3 is Meike Negen (die in de voorjaarscompetitie voor TC Bosheim uitkomt, maar in de najaarscompetitie voor TC 't Laer) als eerste geplaatst. Als haar grootste opponente in de strijd om de titel wordt Lisa van Tiel van GLTC het Spieghel gezien. Zij wist in het verleden al eerder de DE3 titel van TC 't Laer Open op haar naam te schrijven.

Met in totaal 291 deelnemers belooft het een week vol mooie partijen te worden. Naast de baan worden iedere avond heerlijke maaltijden verzorgd, zowel voor spelers als toeschouwers.

Het open toernooi is begonnen op maandag 17 juli en duurt nog tot en met zondag 23 juli. Dan worden alle finales gespeeld. TC 't Laer is te vinden op de Driftlaan 3 (achter het Hertenkamp).

Trilogie 'De Legende van Toran' afgerond

Eemnes De 26-jarige Joshua Telkamp uit Eemnes heeft zijn derde boek gepubliceerd. Hiermee komt de trilogie van De Legende van Toran voorlopig ten einde. In de komende jaren zal een opening worden gemaakt voor een tweede vervolg-trilogie, laat hij weten.

Telkamp is op zijn negentiende gaan schrijven. Best bijzonder voor iemand die dyslectisch is. "De hobby begon met een paar woorden op papier, maar is uitgegroeid tot een volledige boekenserie van meer dan duizend pagina's", vertelt hij.

Over het boek: Hoofdpersoon Johan Roosemont, de erfgenaam van Santon, wordt langzamerhand volwassen en krijgt te maken met zijn toekomst als hertog. Er worden hem lastige keuzes opgelegd die de verdere loop van zijn leven zullen beïnvloeden. In het zuiden van Toran heeft Brandon te lijden onder de buitenlandse bezoekers. Hierdoor krijgt zijn jaarlijkse planning een ongelooflijke verandering. Naast de gesneuvelde troepen verliest Brandon nog meer dat hem dierbaar is. Alle negatieve berichtgeving maakt hem gek, terwijl hij zich veilig op een andere locatie bevindt. Uiteindelijk besluit hij er persoonlijk een maatregel tegen te treffen.

"Houdt de alliantie stand of leidt het meningsverschil van de hertogen uiteindelijk tot hun ondergang?", besluit de Eemnesser.

Cursus 'Peuter in zicht!'

REGIO Voor ouders uit de hele Gooi en Vechtstreek start op 2 augustus in Hilversum de cursus 'Peuter in zicht!'

Wat moet je doen als je kind een driftbui heeft? Of niet luistert? Of andere kinderen slaat? Alle ouders van peuters komen voor dit soort vragen te staan. Hierbij biedt de cursus 'Peuter in zicht!' een mooi steuntje in de rug.
De cursus van Jeugd en Gezin is voor ouders van kinderen tussen 2 en 4 jaar. In vier bijeenkomsten staan verschillende thema's centraal: Hoe verloopt de ontwikkeling? Hoe stimuleer je dit? En hoe kun je het gedrag van je kind sturen? De bijeenkomsten zijn op vier achtereenvolgende woensdagavonden vanaf 2 augustus. De kosten voor deelname zijn 30 euro per ouder(paar).

Aanmelden en informatie: www.jggv.nl (cursusaanbod).

Afscheidsmusical De Ploeg met burgemeestersketting

Foto: Bob Awick

Laren Groep 8 van OBS De Ploeg heeft vrijdag tijdens de afscheidsmusical in Singer gebruik gemaakt van de ambtsketting van burgemeester Elbert Roest. "Om de burgemeester(s) in de voorstelling 'Feessie', waarin het gaat over twee steden die de leukste stad van Nederland willen worden, zo realistisch mogelijk neer te zetten." De burgemeester zelf kwam ook kijken.

Juf Alice neemt afscheid van de Mariaschool

Alle kinderen van groep 3 kwamen op een mooi versierde fiets.

EEMNES Vorige week heeft juffrouw Alice na bijna 40 jaar afscheid genomen van 'haar' Mariaschool.

Op haar laatste werkdag werd juf Alice opgehaald met een trekker versierd met bloemen en ballonnen. Samen met haar groep 3, waarbij alle kinderen op hun versierde fietsen reden, kreeg zij een rondrit door Eemnes.

Met een spelletjesochtend en een afsluitende barbecue werd de bijna 40 jarige carrière van juf Alice afgesloten.

5 / 8

Shantykoor het Ruime Sop treedt op in Laren, dinsdag 25 juli.

Vrijdag 21 Juli

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10:00

Strandfeest! Afsluiting van het seizoen. Bij mooi weer op het strandje bij de boot en bij slecht weer in het wijkcentrum. Kijk voor nadere informatie op Facebook Mamacafé Huizen. Alle (aanstaande) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot vier jaar zijn welkom.

Zaterdag 22 Juli

KrisKras wandelen
door historisch Huizen

Huizer Museum Huizen 11:00

De gids leidt de wandelaar kriskras door het Oude Dorp van Huizen en wijst op boerenwoningen met bijzondere gevels, langhuisboerderijen, visserswoningen, boerentuintjes, huisjes voor weduwen, zichtbare en minder zichtbare kerkgebouwen en laat ook architectonische details zien. Naast deze informatie zal de gids u zeker nog leuke weetjes en feiten kunnen vertellen. Een aanrader voor hen die meer willen weten over Huizen en haar vroegere inwoners. Erg leuk voor nieuwe inwoners van Huizen en zelfs echte Huizers zullen zeker nieuwe dingen zien en horen. €4,- te voldoen aan de balie van het museum

Maandag 24 Juli

Thuismeditatie

Vanuit je eigen huis 9:00

Vanuit je eigen huis meedoen aan de ochtendmeditatie op de maandagochtend. Vanaf 8.50 uur kan er ingelogd worden om 'samen koffie te drinken'. Van klokslag 9.00 uur tot 10.00 is er meditatie. Er is tijd om even na te praten. Kosten € 5,-, maar de eerste keer is gratis. Informatie: rangzhin.nl.

Spreekuur Rechtswinkel
Huizen e.o.

Wijkcentrum De Draaikom
Huizen 19:30

De rechtswinkel Huizen stelt zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Een team van ongeveer 35 bevlogen juristen, advocaten en secretaresses zet zich volledig belangeloos en zonder enig winstoogmerk in voor de Rechtswinkel Huizen. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Scildercursus
'Abstract, hoe doe je dat?'

Atelier Stawicki Huizen 10:00

Twee keer een zomercursus: maandag 24 juli t/m donderdag 27 juli en maandag 28 augustus t/m donderdag 31 augustus van 10.00 tot 12.00 uur. In de mini-cursus wordt aan de hand van enkele opdrachten en de nodige theorie vier dagen achter elkaar abstract getekend of geschilderd. Kosten € 60,- exclusief materiaal, inclusief een naslagwerk met alle theorie over abstract schilderen. Eigen materiaal meenemen kan, het is ook mogelijk een materiaalpakket te bestellen. Aanmelden: www.atelierstawicki.nl/workshops of atelierstawicki@gmail.com.

Maandag 24 Juli
tot vrijdag 28 Juli

Circus Spektakelweek

De Malbak Blaricum 10:00

Blaricumse kinderen van vier t/m twaalf jaar kunnen deze week meedoen met de Circus Spektakelweek, iedere dag van 10.00 – 15.00 uur. Met elkaar werken we aan een circusvoorstelling die op vrijdagmiddag voor ouders en familie wordt opgevoerd. Rond het thema wordt geknutseld, kleding gemaakt, geschminkt, kunsten geoefend en kunnen diverse workshops worden gevolgd. Ook gaan we een dagje met de huifkar naar een speeltuin in Baarn. Voor de oudste kinderen is er een beauty & stylingmiddag, een dj-workshop, fotowedstrijd, voetbal en meer. Mail voor meer informatie naar sbakker@versawelzijn.nl.


Maandag 24 Juli
tot zondag 30 Juli

Open Echtparentoernooi

Tennisclub de Kuil Huizen 11:00

96 echtparen (het maximum i.v.m. de baanbezetting) spelen de hele week om de felbegeerde wisselbeker in een poule-systeem waardoor men op meerdere momenten het gravel betreedt. Zoals altijd genieten de deelnemers van de heerlijke maaltijden die geserveerd worden op het terras, de spannende loterij en de muzikale feestavond op vrijdag.

Dinsdag 25 Juli

Computerhelpdesk Huizen
gesloten

De Brassershoeve Huizen

De computerhelpdesk is tot en met 12 augustus gesloten vanwege vakantie. Vanaf dinsdag 15 en donderdag 17 augustus kunt u weer met uw vragen terecht.

Muzikale middag:
Shantykoor Het Ruime Sop

Vivium Johanneshove Laren 14:30

Shantykoor Het Ruime Sop voorziet u van een muzikale middag in de zon. Van 14.30 tot 16.00 uur, entree € 5,-STACCATO
musicaltheatergezelschap

Wijkcentrum Holleblok Huizen 20:00

Iedere week repeteert een enthousiaste groep mensen tussen de 16 en 65 jaar voor de jaarlijkse musicalvoorstelling. Er wordt gewerkt aan zang, dans en spel en vocalcoaching. Een repetitie bijwonen? Meld je dan aan via staccato-huizen.nl.

Aanschuiftafel

Vivium Johanneshove Laren 17:30

U bent iedere dinsdagavond van harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor € 7,50. Schuif tussen 17:30 en 18:30 uur aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten. Voor meer informatie en andere activiteiten in Johanneshove kijkt u op www.vivium.nl/johanneshove-agenda.

En verder
Tot vrijdag 21 Juli

Boekenverkoop

Bibliotheek Huizen

Een bibliotheektas vullen met boeken voor slechts €5,-. Voor games, bladmuziek, dvd's en luisterboeken gelden andere prijzen. Iedereen is welkom, ook niet-leden kunnen een tas komen vullen. Kijk voor de actuele openingstijden van de bibliotheek vestiging Huizen op bibliotheekhlb.nl.

Tot maandag 31 Juli

Expositie cursisten
Emilie Lindenbergh

Brinkhuis Laren 9:00

De schilderijen zijn gemaakt door cursisten van kunstschilder en docent Emilie Lindenbergh. Het werk is divers omdat ieder gestimuleerd wordt een eigen stijl te ontwikkelen. Het materiaal dat op de expositie te zien is, is olieverf, acryl, aquarel en pastel. In samenwerking met het Singer Museum organiseert Lindenbergh, naar aanleiding van de lopende expositie, rondleidingen en workshops in het atelier, gegeven door een andere kunstenaar. Dit zorgt weer voor inspiratie tijdens de lessen in het atelier achter het Brinkhuis. Entree: gratis. Voor meer informatie: www.hartvanlaren.nl en www.emilielindenbergh.com.

Expositie beeldjes
in brons en was

Brinkhuis Laren 9:00

In de vitrine van de (h)Artgalerij van het Brinkhuis zijn de bronzen beeldjes te zien die de cursisten van Marloes Eerden tijdens de cursus beeldhouwen hebben gemaakt. Meer informatie: marloes.eerden@gmail.com of 035-52 508 07 of via www.docart.nl.

Tot zondag 13 augustus

Expositie Werk uit eigen Huis

Rosa Spier Huis Laren

Traditiegetrouw krijgen de bewoners van het Rosa Spier Huis ieder jaar gelegenheid om hun kunstwerken te tonen. De hele zomer is het werk, schilderijen, beeldhouwwerken en boeken, van de bijzondere bewoners te bewonderen in de expositieruimte van het huis.

Big-Summer-Sale bij Container-Verkoop

Eigenaar Thomas van Meurs geeft tips

Bij Container-Verkoop is een uitgebreid assortiment te vinden.

HUIZEN/BUSSUM Heeft u nog geen tuinmeubelen of zijn uw tuinmeubelen versleten of uit de tijd? Dan is het de hoogste tijd om eens over de aanschaf van nieuwe meubelen na te denken.

Bij Container-Verkoop Huizen en Bussum is ook deze zomer een uitgebreid assortiment te vinden. Eigenaar Thomas van Meurs en zijn team geven graag handige, bruikbare tuinmeubeltips.

Materiaal

Tuinmeubelen heb je in vele soorten en maten. Het is goed om je af te vragen hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Aluminium, kunststof en PVC behoeven weinig onderhoud. Hout heeft meer verzorging nodig, maar biedt weer andere voordelen. Tip van Thomas: "Wij denken graag met onze klanten mee en adviseren vakkundig en geheel vrijblijvend. Wij verkopen uitsluitend kwaliteitsmeubelen van gerenommeerde merken. Tuinmeubelen van verschillende materialen, veelal van Nederlandse fabricage, waarbij weerbestendigheid, milieuvriendelijkheid en een scherpe prijsstelling hoog in het vaandel staan."

Zitcomfort

Een tuinset moet er mooi uitzien maar minstens zo belangrijk is dat de stoelen lekker zitten en dat de hoogte goed is. Tip van Thomas: "Zoek je een stoel om op te zitten (om bijvoorbeeld aan tafel te eten) of liever een stoel om in te luieren? Beide functies gaan niet altijd goed samen, bedenk dus goed hoe u uw tuinmeubelen het meeste zult gebruiken, welk type meubel daar het beste bij past en welke combinatie de voorkeur heeft. "

Formaat

Tuinmeubels kunnen fors ruimte innemen en dat heb je niet altijd door. Meten is weten! Zorg ervoor dat u uw tuin, terras of balkon goed hebt opgemeten zodat u met de juiste set thuiskomt. Let ook op het gewicht van een stoel. Lichtgewicht kan prettig zijn maar in sommige gevallen is een zwaarder exemplaar juist weer fijner. Tip van Thomas: "Geef ons de maten en wij adviseren u vrijblijvend."

Prijs

Omdat Container-Verkoop haar meubelen met containers tegelijk inkoopt kan een laagste prijsgarantie worden gehanteerd. Tip van Thomas: "Ons magazijn moet leeg vanwege een verhuizing. Daarom hebben we nu een Big-Summer-Sale! Stap dus vandaag nog binnen bij een van onze winkels in Huizen of Bussum."

Column

Restschuldregeling

Foto: Marieke van Veen

Onze staatssecretaris van financiën heeft aangegeven dat hij niet van plan is om de regeling voor restschuld bij verkoop van een woning te verlengen. Deze regeling loopt eind 2017 af.

De regeling voor restschulden is in 2012 in het leven geroepen als crisismaatregel om de woningmarkt er weer wat bovenop te helpen. Door deze regeling mogen woningeigenaren die hun huis met verlies verkopen de rente die zij verschuldigd zijn over de restschuld nog 15 jaar aftrekken. Hierdoor moest het voor mensen toch mogelijk blijven om te verhuizen als ze dat willen. Het gaat hier om een tijdelijk regeling die tot eind 2017 geldig blijft.

Hogere maandlasten zonder regeling

Vereniging Eigen Huis heeft de minister gevraagd de regeling te verlengen omdat er nog steeds heel veel woningeigenaren te maken krijgen met een verlies als ze hun huis verkopen. Uit cijfers blijkt dat er nog 340.000 huizen onder water staan in ons land. Als de restschuldregeling vervalt zullen deze mensen met flink hogere maandlasten te maken krijgen als zij verhuizen.

De kans is dan ook groot dat deze mensen blijven zitten in hun huis zolang dit onder water staat waardoor de doorstroming op de woningmarkt minder snel zal gaan. De staatssecretaris heeft echter naar aanleiding van Kamervragen over deze gewenste verlenging aangegeven dat hij de regeling niet wil verlengen omdat de woningmarkt zich inmiddels voldoende hersteld heeft.

Aftrek kosten monument wel verlengd tot 2019

Het wetsvoorstel van eind 2016 dat de afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden moest regelen per 2018 is met een jaar uitgesteld. In dit voorstel is ook de afschaffing van de aftrek van scholingsuitgaven opgenomen. Die wordt dus tevens uitgesteld naar 2019. Genoeg reden om de geplande verbouwing nu op te pakken!

Peanuts

Foto: pixabay

Zelf satésaus maken is peanuts en levert je bovendien een gezondere saus op dan de voorverpakte variant. Maal 250 gram pinda's met 3 tenen knoflook fijn. Verwarm 200 ml kokosmelk en voeg het pindamengsel toe. Doe daar als het bijna kookt 200 ml heet water en 4 el ketjap manis bij en laat even doorkoken. Eventueel aanlengen met meer water.

Collectief schilderwerk

Is je huis toe aan een schilderbeurt? Vereniging Eigen Huis biedt leden de kans schilderwerk collectief in te kopen. Het voordeel: gemak en zekerheid voor een goede prijs. De vereniging zorgt voor een gekwalificeerde schilder, topkwaliteit verf, controle door een expert en zes jaar volledige garantie. Wie een offerte aanvraagt via eigenhuis.nl ontvangt een persoonlijk aanbod. Eigen Huis is een vereniging voor en door leden. Het lidmaatschap kost 27 euro per jaar.

Maak je interieur af met souvenirs met een verhaal

Foto: pixabay

Hou je van de bohemien-stijl en ga je op vakantie naar het buitenland? Ga daar dan op zoek naar een mooi souvenir en kleed je huis aan met fijne herinneringen.

Magneetjes en armbandjes zijn leuk voor je kleine nichtje, ga voor echt iets bijzonders naar antiekzaakjes, kunstgaleries en winkeltjes met lokale, ambachtelijke producten. Dat handgeknoopte tapijt, die glas-in-loodlamp en die kleurrijke aardewerken schaaltjes doen het goed in een huis met wereldse invloeden.