BelNieuws

16 augustus 2017

BelNieuws 16 augustus 2017


Skûtsje Eemlander klaar voor Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS)

Eemnes De bemanning van het skûtsje Eemlander heeft de afgelopen weken de handen uit de mouwen gestoken en op de botterwerf in Huizen hard gewerkt om de Eemlander weer in topconditie te krijgen. Het onderwaterschip is voorzien van een nieuwe laag anti-fouling, al het houtwerk geschuurd en gelakt, het dek geverfd en een nieuwe lier geplaatst. "Het skûtsje is nu weer tiptop in orde en klaar om deel te nemen aan het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen)", vertelt Joop van der Schaaf. Het IFKS vindt plaats in het zuidwesten van Friesland en begint zaterdag 19 augustus. Inmiddels is het skûtsje over gevaren naar Friesland. Daar traint de bemanning nu hard om de doelstelling van een podiumplaats waar te maken. Na het IFKS komt de Eemlander terug naar Eemnes en kunnen belangstellenden op donderdagavond meevaren.

Betoog over kinderrechten en concert in Singer

Laren Oud-kinderombudsman Marc Dullaert houdt zaterdagmiddag 16 september een betoog over de kinderrechten in Nederland.

Op de World kids-rights-index zakt Nederland steeds verder weg. Hoe komt dat en wat doen we eraan. Dullaert geeft hierover zijn visie.

Hierna brengt cultuurhistoricus prof. Herman Pleij de positie van kinderen in een helder historisch perspectief. De organisatie van deze middag in het nieuwe Singer Theater in Laren is in handen van Kiwanis Club Laren. De aanvang is 15.00 uur en de toegang is gratis.

's Avonds organiseert Kiwanis een concert, eveneens in het nieuwe theater aan de Naarderstraat. Vanaf 20.30 uur spelen een big band en het Metropole Orkest samen met vier winnaars van het Prinses Christina Jazz Concours de sterren van de hemel. Kaarten kosten 35 euro. De netto-opbrengst is bestemd voor de Classic Express, de rijdende concertzaal voor schoolkinderen. Reserveren: www.singerlaren.nl/agenda.

Repair Café in De Schoter

Eemnes Het nieuwe seizoen van het Repair Café start zaterdag 19 augustus in gebouw De Schoter aan de Wakkerendijk (naast de R.K. kerk).

Vanaf 10.00 uur staat een enthousiast team reparateurs klaar dat huishoudelijke apparatuur, tuingereedschap, kleding en nog veel meer graag zo mogelijk een tweede leven wil geven. De reparaties worden gratis uitgevoerd. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Hiervoor kunnen dan weer nieuwe materialen en gereedschappen worden aangeschaft. De sessie eindigt om 13.00 uur. Na 12.30 uur worden geen reparaties meer aangenomen.

Gooise Heideloop

Foto: GNR - Bart Siebelink

Fit genoeg? Doe mee aan de Gooise Heideloop. Inschrijven kan nu al, maar ook op zondag 27 augustus.

3

Sluit de zomervakantie af met de Gooise Heideloop

Gooise atletiekverenigingen en Goois Natuurreservaat roepen sporters op mee te doen

Het Goois Natuurreservaat heeft voor de Gooise bevolking een bijzondere afsluiting van de zomervakantie in petto.

De derde editie van de Gooise Heideloop vindt plaats op 27 augustus. Foto's: GNR - Bart Siebelink

LAREN Het Goois Natuurreservaat organiseert zondag 27 augustus voor de derde keer de Gooise Heideloop. Een uitgelezen kans voor hen die aan het einde van de zomervakantie het nieuwe sportseizoen goed wil beginnen.

Krijn Griffioen van de Gooise Atletiek Club (GAC): "Meedoen aan de recreatieve Gooise Heideloop kan op drie manieren: wandelen, nordic walken of hardlopen. Er is geen formele tijdsregistratie en de verschillende routes zijn bestemd voor iedereen. De hele familie kan dus meelopen. We roepen alle sporters op om mee te doen."

Aftikken

Genieten op de Gooise heidevelden.

'Meedoen aan de Gooise Heideloop kan op drie manieren'

De stempelkaart die je bij de start krijgt, zorgt ervoor dat je - letterlijk - alle mooie plekken van het Goois Natuurreservaat kunt 'aftikken'. Zo loop je onder andere over de heidevelden die in augustus volop in bloei staan en kom je onderweg de schaapskudde tegen.

Routes

Over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide worden drie routes uitgezet van 2,5, 5 en 10 kilometer. Deelnemers kunnen ter plekke kiezen welke afstand ze willen lopen.

De start en finish van elke route is de parkeerplaats bij het Sint Janskerkhof, naast het Geologisch Museum Hofland aan de Hilversumseweg in Laren. Een ideale uitvalsbasis verder de Gooise natuur in te trekken.

Meedoen?

Kosten voor deelname bedragen 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar en 5 euro voor overige deelnemers. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk tot 09.30 uur. Dan kost meedoen respectievelijk 4 en 7 euro.

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl.

Gooise Academie klaar voor cursusseizoen

Laren Het nieuwe cursusjaar 2017-2018 van de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten gaat van start.

De 'school' voor Beeldende Kunsten is al bijna veertig jaar een begrip in het Gooi en ver daarbuiten. "Bezig zijn met kunst werkt ontspannend. Je leert op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken. Kunst verrijkt je leven", meldt een woordvoerder. De Gooise Academie biedt verschillende cursussen: boetseren, beeldhouwen, tekenen, schilderen, model en portret, vrij werk, Photoshop en fotografie, gegeven door professionele en ervaren docenten. "Voor iedereen is er een cursus op passend niveau, van beginners tot gevorderden."

Dit jaar wordt een gevarieerd aanbod voor alle niveaus geboden. "Nieuw is bijvoorbeeld de combicursus beeldhouwen en schilderen van Carine van Gorp en Ingrid Pijl. We hebben een nieuwe beeldhouwdocent Ike van Cleeff. Vanuit de basiskennis inspireert zij cursisten om vooral te experimenteren met verschillende materialen aan de hand van tot de verbeelding sprekende thema's zoals 'gevoel van vliegen'. In oktober starten we met een korte fotografieworkshop van Eva Kasbergen, portret-, straat- en studiofotografie. Je kunt zelfs met je smartphone meedoen. Willem Zijlstra leert je de fijne kneepjes van Photoshop, een veelzijdige kunstenaar die ook schilderles geeft in mixed media en gebruik maakt van foto's in zijn werk."

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het volledige aanbod op www.gooiseacademie.nl. Meer informatie bij de stand op de InMarkt op zaterdag 9 en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur op de Brink.

Rabelink speelt op dorpsfeest

Eemnes Tobias Rabelink is één van de artiesten op het Kort en Kleinkunst Festival op woensdag 6 september. "Ik vind het geweldig leuk en een enorme eer", meldt hij.

Voor deze avond kopen bezoekers een passe-partout (15 euro) waarmee zij drie voorstellingen kunnen zien. Het festival vindt plaats op diverse locaties. Kaarten zijn te koop via de website www.feestweekkpjeemnes.nl of op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus van 19.00 tot 21.00 uur bij SV Eemnes.

9 / 12

Vrijdagavondmuziek 25 augustus in de Nieuwe Kerk in Huizen.

Vrijdag 18 augustus

Film "Florence Foster Jenkins"

14:30 uur | Brinkhuis Laren

Florence Foster Jenkins vrijdag 18 augustus in het Brinkhuis in Laren.

Florence Foster Jenkins. Frans-Britse biografische film, 2016, 111 minuten. Regie: Stephen Frears. Met: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Rebecca Ferguson. Entree: € 5,00 Betaling kan uitsluitend per pinbetaling! Reserveren: via reserveren@hartvanlaren.nl of online via www.hartvanlaren.nl

Fotowandeling Bloeiende Heide

14:30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

Fotografie Via Liset organiseert een fotowandeling in de namiddag langs de bloeiende heide nabij de Tafelberg. We gaan ongeveer 2 uur met elkaar op stap, met max. 5 deelnemers. Tijdens het fotograferen krijg je adviezen en tips. Meer informatie op www.vialiset.nl of info@vialiset.nl

Zaterdag 19 augustus

Repair Café

10:00 uur | De Schoter

Repair Café op Zaterdag 19 augustus in gebouw de Schoter te Eemnes

Kennismaken met de bridgesport.

11:00 uur | Bridgeclub Acol Huizen

De bridgeclub Acol organiseert een inloopochtend/middag, waarbij onder begeleiding van ervaren bridgers een aantal spellen gespeeld kunnen worden. Voor informatie bel of mail naar: Evert van Eikenhorst tel. 06-11729313, mail everte38@gmail.com of Carla Boogers tel. 06-22112776.

19 augustus tot 27 augustus

TV Eemnes - Open Dubbel Toernooi 2017

TV Eemnes Eemnes

"TV Eemnes gaat naar de Maan' is het thema van het Open Toernooi waarin sport, plezier, prestatie en gastronomie centraal staan. Dit officiële KNLTB toernooi is opengesteld voor spelers van alle clubs, van verschillende niveaus en worden er alleen dubbelspelwedstrijden gespeeld. Een heuse kookclub verzorgt elke dag de inwendige sporter met luxe sandwiches en andere fantastische maaltijden. Inschrijven via www.eemnesopen.nl.

Maandag 21 augustus

Cursus Veilig Vallen

10:00 uur | Osorezu Dojo Huizen

De cursus Veilig Vallen is ontwikkeld om ontspannen te vallen en het proberen te voorkomen van botbreuken en blessures. Deze cursus is bedoeld voor 55-plussers. Kosten € 6,- Aanmelden en informatie Robert Starreveld 0615276036

Spreekuur Rechtswinkel

19:30 uur | wijkcentrum De Draaikom Huizen

Conform onze statuten stelt de rechtswinkel Huizen zich ten doel om laagdrempelige hulp te verlenen bij juridische en/of sociaal-juridische problemen aan inwoners van de gemeente Huizen en omgeving. Dit doen wij met een team van ongeveer 35 bevlogen juristen, advocaten en secretaresses. U bent welkom met al uw juridische vragen. Onze rechtswinkeliers staan u graag te woord. Wij vragen voor ons juridisch advies slechts een vergoeding van € 4,-.

Dinsdag 22 augustus

Computerhelpdesk

10:00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,00 per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl Ons adres is: Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk) 1271 RP Huizen 035 525 69 83 www.debrassershoeve.nl computerhelpdesk@debrassershoeve.nl

Woensdag 23 augustus

Film "Elle"

14:30 uur | Brinkhuis Laren

Elle. Frankrijk/Duitsland/België, 2016, Drama/Thriller, 130 minuten. Regie: Paul Verhoeven. Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte en Anne Consigny. Aanvang: 14.30 uur Entree: € 5,00 Betaling kan uitsluitend per pinbetaling! Reserveren: via reserveren@hartvanlaren.nl

Donderdag 24 augustus

Zomeractiviteit, Fighting Girls

11:00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Meedoen is GRATIS! Voor meiden van 10 t/m 16 jaar De meest effectieve vorm van Zelfverdediging! Het is een combinatie van: MMA, Kickboksen en Jiu-Jitsu! Alles om je belager uit te schakelen! Aanmelden mail Ivo.Hougardy@Montris.nl of info@osorezu.nl Bel.0615276035

Vrijdag 25 augustus

Kaartverkoop Eemnestival

19:00 uur | SV Eemnes Eemnes

Begin september gaat er weer een fantastische feestweek van start, met deze editie Eemnestival. Op 25 en 28 augustus kunt u tussen 19.00 en 21.00 uur kaarten kopen bij SV Eemnes, Noordersingel 6. Voor drie van onze activiteiten zijn kaarten verkrijgbaar. U kunt tijdens de kaartverkoop met de pin betalen. U koopt een passe-partout waarmee u drie voorstellingen kunt zien. Kort en Kleinkunst festival vindt plaats op woensdag 6 september op diverse locaties. Een passe-partout kost € 15,- Feestavond met de Hottub Heroes De zes muzikale helden van de Hottub Heroes maken er een knalfeest van op vrijdag 8 september. Een kaart kost € 10,- Feestavond met The New Party. Deze feestavond is op zaterdag 9 september. Een kaart kost € 12,50. Beide feestavonden zijn alleen toegankelijk voor personen boven de 16 jaar, legitimatie verplicht. Let op! Per persoon kunt u slechts vier kaarten per activiteit kopen.

Film "Elle"

14:30 uur | Brinkhuis Laren

Elle. Frankrijk/Duitsland/België, 2016, Drama/Thriller, 130 minuten. Regie: Paul Verhoeven. Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte en Anne Consigny. Aanvang: 14.30 uur Entree: € 5,00 Betaling kan uitsluitend per pinbetaling! Reserveren: via reserveren@hartvanlaren.nl

VrijdagAvondmuziek

20:00 uur | Nieuwe kerk Huizen

Hongaarse muziek en een beetje Bach… Muziek van Franz List, Bojtár, Madarász en vader en zoon Gárdony. Uitvoerenden zijn hoboïst Theo Hans Kuijvenhoven en organist/pianist Cees-Willem van Vliet. Toegang vrij. Bij uitgang collecte voor de musici.

Huis zonder aardgas- aansluiting is haalbaar

Energieneutraal is geen sprookje

Gemeenten helpen bij inwoners bij het verduurzamen van hun woning.

REGIO Een woning zonder aardgasaansluiting en energiekosten? Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Toch wijst de praktijk uit dat dit wel kan, meldt samenwerkingsverband duurzaambouwloket.nl

Het is een landelijke trend om de woning te renoveren naar 'Nul op de Meter' of 'Energieneutraal'. Sterker nog, het Rijk wil dat elke woning na 2050 aardgasloos verwarmd wordt.

Er zijn steeds meer voorbeelden ontstaan van bewoners die hun woning voorbereiden met als doel zich uiteindelijk af te laten sluiten van het gasnet en zelfvoorzienend te worden in hun energiebehoefte.

Goede planning

Iedere woning is anders. Daarom is het ook belangrijk dat bewoners zich van te voren goed laten informeren en adviseren over de maatregelen die getroffen kunnen worden. Een goede planning hierbij is noodzakelijk, zodat maatregelen die nu worden getroffen later niet beperkend zullen werken.

Vele mogelijkheden

Er zijn tal van installatietechnische combinaties en mogelijkheden toegepast kunnen worden bij een energie-neutrale of nul op de meter woning. Er zijn vele wegen naar Rome. De kunst is om hierbij een pakket aan maatregelen samen te stellen die bouwkundig, bouwfysisch en installatietechnisch goed bij elkaar passen.

Wilt u weten hoe u uw woning in stappen 'Nul op de Meter'' of 'Energieneutraal' kan maken? Ga dan naar de website van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket: www.duurzaambouwloket.nl/nulopdemeter. Hier zijn informatie en praktijkvoorbeelden van andere woningbezitters te vinden.

Gratis advies

De gemeenten in deze regio zien het als een belangrijke taak om de inwoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Het Duurzaam Bouwloket wordt ingezet om bewoners onafhankelijk te informeren en adviseren over duurzaamheidsmaatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en lokale gecertificeerde bedrijven.

Benieuwd welke subsidiemogelijkheden er allemaal zijn voor duurzaamheidsmaatregelen? Doe de energiesubsidiecheck via de website duurzaambouwloket.nl. De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek zijn aangesloten bij het dit samenwerkingsverband.

Column

Verhuur met leegstandswet

Foto: Marieke van Veen

Ondanks de goede woning markt lukt het niet altijd om een woning direct te verkopen. Daarom heeft een huiseigenaar, met een woning die qua hypotheek 'onder water' staat, toestemming gevraagd voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandswet (Lw) aan de geldverstrekker. De geldverstrekker heeft het verzoek van de huiseigenaar om de woning te mogen verhuren afgewezen.

Geen toestemming

De geldverstrekker verwijst naar de haar toekomende beleidsvrijheid en de door haar gehanteerde Algemene Voorwaarden om het verzoek tot verhuur op basis van de Leegstandswet af te wijzen.

Belang Bank versus Belang huiseigenaar

Voor de Bank is de vergaande bescherming die het Burgerlijk Wetboek aan huurders toekent van belang bij eventueel gedwongen verkoop. Daarom staat in de Algemene Voorwaarden van de Bank dat zij schriftelijke toestemming dienen te verlenen voor verhuur. De marktwaarde van de woning daalt namelijk sterk als er huurders inzitten.

Daar tegenover staat het belang van de huiseigenaar om de verhuur van de woning toe te staan. Dit is gelegen onder meer in het zwaarwegende belang voor de huiseigenaar de restschuld en dubbele lasten zoveel mogelijk te voorkomen. De huiseigenaar heeft gemotiveerd gesteld dat met het toestaan van tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet wordt tegemoetgekomen aan zijn beide belangen.

Conclusie

In bepaalde gevallen kan er echter sprake van zijn dat het weigeren van deze schriftelijke toestemming naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. De huiseigenaar dient wel duidelijk te maken in de huurovereenkomst dat sprake is van verhuur op basis van de Leegstandswet en dat de huurder geen aanspraak kan maken op de gebruikelijke huurbescherming. In sommige gevallen mag de bank verhuur op basis van de leegstandswet dus niet weigeren.

Wegdromen over alpenweides in je eigen voor- of achtertuin

Bloemenbureau Holland heeft de Gentiaan uitgeroepen tot tuinplant van de maand augustus.

Door zijn intens blauwe kleur en mooie klokvormige bloemen laat de gentiaan ons wegdromen over alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Er zijn ook witte, roze en blauwe varianten. Een prachtige vaste plant voor in potten of in de volle grond. Gentiaan houdt van volle zon tot halfschaduw. Een vochthoudende, beetje schrale grond is belangrijk want dat heeft de plant in het wild ook.

Makelkosten

De NVM hoort vaak 'Wat is het gemiddelde normale tarief?'. Dan luidt het antwoord: 'Dat hangt ervan af'. Want het is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig. Tot eind 1999 schreef de NVM vaste tarieven voor aan haar leden. Voor elke dienst was het zo prijskaartje duidelijk. Daarna zijn de vaste tarieven afgeschaft. Elke makelaar bepaalt nu zelf hoeveel hij vraagt voor zijn diensten. Verdiep je daarom voor je in zee gaat met een makelaar niet alleen in de kosten maar ook in de inhoud van de dienstverlening.

Geurboetiek

Foto: Ruth van Kessel

Kasten vol geurkaarsen van sojawax, geurstokjes en geurzakjes en speciale geurlampen. De Geurboetiek in de Slijkstraat in Weesp is een winkel vol geursensaties voor in huis. Achter de toonbank staat Jennifer Koek. Klanten die door de bomen het bos niet meer ruiken, houdt ze koffiebonen voor: "Dat neutraliseert."