BelNieuws

24 mei 2017

BelNieuws 24 mei 2017


Erepenning voor Antoinetty

Antoinetty van den Brink krijgt de Larense erepenning van burgemeester Elbert Roest. Foto: Bob Awick

LAREN - Burgemeester Elbert Roest reikte zaterdag de erepenning van de gemeente Laren uit aan Antoinetty van den Brink-Witte. Zij krijgt de erepenning voor haar bijzondere verdiensten voor de Larense gemeenschap.

Vooral op het gebied van geschiedenis en kunst in Laren heeft Van den Brink veel betekend. Zij was van 2009 tot 2017 voorzitter van de Historische Kring Laren. Vanaf dag één was ze de drijvende kracht achter deze stichting die de geschiedenis van Laren bestudeert en etaleert.

Bevlogen
De Larense was naast een bevlogen voorzitter en een mensenbinder met een niet-aflatende betrokkenheid en inzet, ook schrijfster. Zij schreef het boek 'Wortels in Laren: De bomen van een schildersdorp' en een jaar later, in 2010, samen met schrijvers Joosen en Koetsier 'Door de wol geverfd. Weverijen in Laren'.

Tentoonstellingen
De verschijning van dit laatste boek viel samen met het dertigjarig bestaan van de Historische Kring Laren. Om dit te vieren organiseerde Van den Brink de tentoonstelling 'Door de wol geverfd' in het Singer Museum en 'Voor de draad ermee' in de Lindehoeve over spinnen en weven in Laren.

Ook gaf ze les op scholen om zo de geschiedenis van Laren door te geven aan volgende generaties.

Gestolen koperen kabels in bestelbusje

LAREN - De politie heeft vorige week woensdagmorgen tijdens een controle van een bestelbusje delen van koperen kabels gevonden die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De zes inzittenden zijn aangehouden.

Rond 06.00 uur zagen agenten vorige week een bestelbusje met Frans kenteken op de A1 in de richting van Amsterdam rijden. Zij gaven het busje een stopteken en begeleidden het busje bij Laren van de snelweg.

Bij de controle troffen zij een hoeveelheid afgeknipte koperen kabels en gereedschap aan. De zes inzittenden, allen uit Roemenië afkomstig, werden daarop aangehouden. Het busje is in beslag genomen.
De politie onderzoekt de zaak verder.

93

procent van de Blaricummers is gelukkig. In Eemnes is dat 91% en in Laren 83%.

Bewegen op muziek
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die de activiteit 'Bewegen op muziek' wil begeleiden bij dagbesteding Kijkoor in Eemnes. Vindt u het een uitdaging om samen met een groep cliënten hun beleving vorm te geven in dans en beweging, neem dan contact met ons op. Wij vragen een enthousiaste vrijwilliger die affiniteit heeft met mensen met een verstandelijke beperking. Het bewegen op muziek vindt plaats op woensdag van 10.15-11.30 uur (2 groepen van 6 personen). Contactpersoon: Christine Gemke van stichting Sherpa tel. 035-6463 803, 06 20947800 of sherpamaatschappelijkeinzet@sherpa.org

Samen eropuit met oude dame
Wie vind het gezellig om bij een oude dame met lichte geheugenproblemen op bezoek en eventueel er even op uit te gaan: terrasje, naar Brinkhuis, boodschappen doen, half uurtje lopen, samen tuinieren. Mevrouw woont zelfstandig in Laren-centrum. Werktijden: in overleg, op woensdag of zaterdag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL tel. 06-49 37 71 71 of abijleveld@versawelzijn.nl

PR-medewerker met journalistieke achtergrond Geologisch Museum Hofland
Het verzorgen van de nieuwsgaring en de redactie van onze huisbladen, schrijven van artikelen voor ons huisblad Hofland Journaal en soms het schrijven en/of redigeren van artikelen voor andere bladen. Plaatselijke bladen inlichten over activiteiten en tentoonstellingen in ons museum. Hierbij wordt veel eigen initiatief verwacht. Enige journalistieke ervaring en kennis of tenminste interesse in geologie/archeologie. Werktijden: ten minste enkele dagdelen per maand, verder indien nodig. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland tel. 035-6234631, 035-5382520 (museum) of mail naar borgerd@geologischmuseumhofland.nl

Routes bepijlen
Tijdens de Vierdaagse gaat u vier dagen lang de routepijlen aanbrengen en na afloop de pijlen ophalen. Werktijden: 's morgens tussen 06.00-10.00 en 's middags tussen 14.00-17.00 uur van 21 t/m 24 juni 2007. Contactpersoon: Jan de Boer van Stichting Wandelvierdaagse het Gooi tel. 06-23266658, 06-12648311 of mail naar jandeboer@kpnplanet.nl

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op:
dinsdag van 10.00 – 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19
dinsdag van 14.00 – 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3
donderdag van 13.30 – 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122

Weerbericht

Droog en vrij zonnig, in het weekeinde zeer warm
We koersen in de laatste fase van mei af op een zomerse periode. Dat komt voor velen goed uit met het lange hemelvaartsdagweekeinde voor de boeg. Een hogedrukgebied trekt via de Noordzee naar Centraal Europa. De via noordoost naar zuidoost draaiende wind voert droge, continentaal subtropische lucht aan. Het wordt zonnig en t/m zondag elke dag iets warmer.

Donderdag (Hemelvaartsdag) + vrijdag
Na een frisse nacht met een minimumtemperatuur van circa 9 graden worden voor overdag zonnige perioden verwacht. Er kunnen ook enkele wolkenvelden overschuiven. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit op 21 graden. Er waait een matige noordenwind. Vrijdag is het zonnig. Bij een matige wind tussen noordoost en oost wordt het 24 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het zeer warm. De maximumtemperatuur komt uit op circa 28 à 29 graden. Lokaal kan het 30 graden of iets meer worden. Het is zonnig, met later op zondag kans op een lokale onweersbui. Er waait een matige zuidoostenwind. Na het weekeinde komt er geleidelijk meer bewolking met eerst kans op onweer. Het wordt langzaam minder warm.

Weetje
In mei kan het soms al volop zomeren. Gemiddeld brengt mei 3 zomerse dagen van 25 graden en hoger. In 2016 kregen we in de eerste helft van mei 5 zomerse dagen. In 2012 was het van 21 t/m 27 mei zomers warm. In de gemiddeld recordwarme mei van 2008 kwamen 9 zomerse dagen voor. Topper was mei 2000 met (van 5 t/m 16 mei) 12 zomerse dagen op rij.

Foto: Ab Walet

Werk aan de winkel voor de koolmeesjes en andere vogels met jongen. De hele dag speuren naar voedsel en voeren. En zelfs als die al het nest uit zijn is het zorgen nog niet gedaan. De kleine vogeltjes zitten wat met hun vleugeltjes te schudden en proberen hun ouders na te doen. Voortdurend blijven ze via kleine geluidjes met elkaar in contact. En heeft Pa dan een rups gevangen, dan moet hij zijn eigen wurm weer opzoeken.

Korenfestival Laren in ban van klassieke koormuziek

Het korenfestival wordt gehouden in de basiliek. Foto: Bob Awick

LAREN - Op zondag 11 juni is Laren weer in de ban van klassieke koormuziek. De Stichting Koormuziek Laren organiseert voor de 7e keer een feestelijke Korendag in de Sint Jansbasiliek op zondag 11 juni.

Het festival begint om 10.00 uur met een H. Mis gezongen door het Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van Anthony Zielhorst. Tijdens deze mis wordt de Missa Ultima - laatste mis - van Herman Strategier uitgevoerd, die speciaal voor het koor is gecomponeerd.
Het Zondagmiddagconcert begint om 14.30 uur. Conform de doelstelling van de stichting zingen kinderen en volwassenen samen klassieke koormuziek. Dit jaar krijgt de Engelse koormuziek speciale aandacht. De volgende koren treden op: Utrechts Kinderkoor onder leiding van Thea Bakker, Kamerkoor Revoce onder leiding van Sophie Fetokaki en Jongenskoor Dalfsen onder leiding van Henk Ophoff.

Piano en orgel worden bespeeld door Bas Groenewoud. Presentator is Michel Stoeltie.

Deurcollecte
Kerkgangers en concertbezoekers zijn van harte welkom. Het concert is gratis toegankelijk. Er is wel een deurcollecte. Kijk voor informatie op www.zingeninlaren.nl.

Mening Blaricummers fietsverbinding telt zwaar

Gemeente organiseert bewonersavond oversteek Randweg

De kruising bij de Randweg wordt door steeds meer fietsers gebruikt en er wordt gekeken naar een veiligere oversteek. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Steeds meer fietsers gebruiken de oversteek bij de Burgemeester Le Coultredreef met de Randweg. Reden voor de gemeente Blaricum om te kijken of hier een brug of een tunnel kan komen. "Wij vinden het heel belangrijk om vanaf het begin de mening van de bewoners hierover te horen", zegt wethouder Verkeer Liesbeth Boersen. ''Ik hoop dan ook echt dat heel veel Blaricummers naar de informatieavond komen die wij maandag organiseren. Hun mening zal zwaar wegen in onze verdere plannen."

Veel scholieren, maar ook andere fietsers en wandelaars, steken dagelijks de Randweg over bij de Burgemeester Le Coultredreef. Er zijn verkeerslichten, maar toch blijft de situatie gevaarlijk, volgens Boersen. "Auto's rijden soms toch door rood en een aantal jaren geleden is hier een jongetje verongelukt. Het is een langgekoesterde wens van de gemeente om hier een veilige wandel- en fietsverbinding aan te leggen." Er is ruim twintig jaar geleden al eerder een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een brug of tunnel op deze plek. Toen bleek het te duur.

Er zijn nu echter nieuwe redenen om opnieuw naar deze mogelijkheid te kijken, aldus Boersen. "Het wordt steeds drukker op deze plek", vervolgt zij. "De raad heeft dan ook een motie ingediend om nog een keer te kijken naar een veiliger oversteek. Daarbij horen wij ook van de Blaricummers zelf dat zij heel graag willen dat deze verbinding veiliger wordt."

Veiliger oversteken bij Randweg is een langgekoesterde wens

Verkenningen
De eerste verkenningen zijn gedaan. Zo zijn de verkeers-, bodem- en natuurgegevens bekend. De Blaricumse wethouder is vooral blij met de beschikbare subsidiemogelijkheden. "De provincie wil bijdragen en dat maakt het plan een stuk waarschijnlijker", laat zij weten. Om aan te tonen dat een fietsvriendelijke verbinding echt nodig is, hebben medewerkers van ingenieursbureau Antea Group het aantal fietsers geteld en gefilmd. "Zo kunnen we zelf zien hoe zij zich gedragen op de kruising."

Informatieavond
De cijfers worden gedeeld op de bewonersavond, die op 29 mei van 19.30 uur tot 21.30 uur plaatsvindt in het gemeentehuis aan de Kerklaan 16. "Alle Blaricummers zijn welkom", benadrukt Boersen. "Als college vinden we het voor het draagvlak echt belangrijk dat mensen in groten getale komen opdagen."

'Dankzij subsidie van de provincie is het plan veel waarschijnlijker'

De avond zal plenair beginnen, waarna de bewoners in groepjes met mensen van de Antea Group varianten zullen uitwerken. De wethouder belooft de mening van de bewoners zwaar mee te laten wegen bij de verdere besluitvorming. "Als er een hoge opkomst is, moet ik wel hele zwaarwegende argumenten hebben om iets naast mij neer te leggen. Begin juli is er een nieuwe informatieavond, waarin we terugkoppelen wat we met de mening van de Blaricummers hebben gedaan", zegt zij tot slot.

Uitreiking 102 verkeers-diploma's

EEMNES - Burgemeester Roland van Benthem reikte vorige week 102 verkeersdiploma's uit aan de leerlingen van groep 7 van de Eemnesser basisscholen De Zuidwend, De Wegwijzer, Mariaschool, Het Noorderlicht en De Hobbitstee.

Leerling Stefan Cruiming van Het Noorderlicht presteerde het om zowel het theoretische als het praktijkexamen foutloos te volbrengen. De burgemeester vond dat hij daarmee iets extra's verdiende en hing hem een mooie medaille om.

Het verkeersexamen bestaat uit twee onderdelen: een schriftelijk deel en een praktisch deel op de fiets. Het verkeersexamen is mogelijk door Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Eemnes. De kinderen waren trots op hun diploma.

Opbrengst collecte HKE

EEMNES - Vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes (HKE) hebben op 19 en 20 mei gecollecteerd en € 1061,75 bijeengebracht voor de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dit is bijna € 100,- meer dan vorig jaar. De helft van het bedrag krijgt de HKE om te besteden aan eigen projecten.

Mooi weer en medailles tijdens defilé avondvierdaagse

Mooi weer tijdens defilé avondvierdaagse in Laren. Foto: Bob Awick

LAREN - De wandelaars van de avondvierdaagse hebben ook dit jaar weer de mooiste routes door de BEL-dorpen gelopen. Bijzonder was de derde avond toen de stoet langs Amaris Theodotion, waar Pieter Vos woont, liep: een eerbetoon aan deze vrijwilliger van het eerste uur en 25 jaar lang verantwoordelijk voor de routes. Hij lijdt nu aan ALS. Burgemeesters Elbert Roest (Laren) en Joan de Zwart-Bloch (Blaricum) en wethouder Sven Lankreijer (Eemnes) ontvingen de deelnemers vrijdag feestelijk op het bordes van de Prinsemarij tijdens het defilé in Laren.

Mooi weer tijdens defilé avondvierdaagse in Laren. Foto: Bob Awick

Sean William Bogaers

is 28 jaar, medeoprichter Dynamic Arts en woont in Laren.

Sean William Bogaers. Foto: Carin van den Berg

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
"Ik help jongeren om hun skills en zelfvertrouwen te laten groeien."

Wat vind je het leukste aan dit vrijwilligerswerk?
"De ontwikkeling die je jongeren ziet doormaken."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben jongerenwerker bij Versa Welzijn, geef danslessen en ontwikkel jongerenprojecten met mijn team van Stichting Dynamic Arts."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Dansen, muziek maken, teksten schrijven, freestylen, documentaires en tutorials kijken, met vrienden chillen of toch nog een beetje werken."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Jongerencentrum Dynamic Arts in de Scheper."

Laren mist nog ...?
"Goede buitensportvoorzieningen."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Geld uittrekken voor het jongerencentrum."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Nieuws over lokale talentvolle jongeren."

Lente of zomer en waarom?
"Zomer! Korte broekjes, T-shirts, zwemmen, longboarden en Summer Sickness, ons zomerfestival voor de jeugd."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Bob Marley, om te vragen of ze hem ook altijd met mij vergeleken."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een solotheatershow en muziek op een plaat opnemen."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Verliezen van Koen in een potje basketbal."

Wat is je favoriete spreuk?
"De wet van D.I.N.: Do It Now!"

Favoriete boek?
"'Dromen van Holland' - Irma Grovell."

Goois Natuurreservaat nieuwe partner Wandelvierdaagse

Nieuw rustpunt bij natuurbrug Crailo

Wandelvierdaagse Het Gooi zoekt samenwerking met GNR.

LAREN - De Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi gaat nauw samenwerken met het Goois Natuurreservaat. Vrijwilligers zullen dit jaar voor het eerst koffie en thee schenken voor de wandelaars bij het hoofdkantoor van GNR in de buurt van de natuurbrug bij Crailo.

"Wij zijn erg blij met deze partner, omdat wij bij onze maandelijkse wandeltochten en de vierdaagse altijd gebruik mogen maken van de schitterende natuurterreinen van het GNR", zegt voorzitter Tim Bitter van de wandelstichting. "Het eerste resultaat van deze prille relatie is dit jaar al te merken. Er komt een rustpunt bij het hoofdkantoor van het GNR, vlak bij de natuurbrug Crailo, en de vierdaagselopers kunnen onderweg op de heide de Gooise schaapskudde bewonderen."

De negende editie van het wandelevenement is van 21 tot en met 24 juni. Her en der zijn de eerste spandoeken voor de Wandelvierdaagse al in de BEL-dorpen te vinden. Het aantal aanmeldingen ligt, terwijl de inschrijving nog open is, op hetzelfde niveau als in het recordjaar 2016. Toen gingen meer dan 1600 lopers op pad. Ook dit jaar is de vier keer twintig kilometer veruit het populairst. Wandelaars kunnen ook kiezen voor minder dagen en kortere of langere afstanden. "De vier routes zijn nog mooier dan vorig jaar", verzekert Bitter. "Dit jaar lopen we rond de schaapskooi in Blaricum en is er een nieuwe lus bij de Ankeveense plassen", zegt de voorzitter van de stichting tot slot.

Eemnes bouwt Zuidpolder gasloos verder

EEMNES - De gemeente Eemnes wil een streep trekken en de rest van de Zuidbuurt gasvrij aanleggen. Wethouder Jan den Dunnen, die het project Zuidpolder onder zijn hoede heeft, is hierover in gesprek met de aannemers. "In de Blaricummermeent is al gasvrij gebouwd. Dat moet in Eemnes ook kunnen", aldus de wethouder.

Ook bekijkt het college de mogelijkheden om de bestaande Noordbuurt, waar op termijn de veertig jaar oude gasleidingen aan vervanging toe zijn, gasvrij te maken. De landelijke overheid zal dan wel moeten bijspringen, volgens Den Dunnen." Alleen het vervangen van de cv-installatie van huishoudens loopt al in de duizenden euro's. "

Klimaatdoelstelling
Over het algemeen is het college zeer te spreken over de duurzaamheidscijfers van Eemnes. "Als klimaatdoelstelling hebben we afgesproken om in 2020 25 procent minder CO2 ten opzichte van 2009 uit te stoten. Dat gaat zeker lukken", constateert een tevreden wethouder Niels Rood.

Met Dura Vermeer, de asfaltfabriek in Eembrugge, is afgesproken dat zij in 2020 de helft van hun fossiele gas hebben vervangen. De fabriek wil dit doen door pyrolyse. Dit is een proces waarbij afvalhout en plastic worden omgezet in gas en grondstoffen voor asfalt.

Zonneveld
Ook de aanleg van een zonneveld tussen de Wakkerendijk, de A1 en de Eikenlaan moet bijdragen aan een schoner milieu. In overleg met Stedin is nu begonnen met het aanvragen van vergunningen voor het aanleggen van de infrastructuur. Als alles volgens planning verloopt, start uitvoerder KiesZon na de zomer met de aanleg van het veld; dat moet in de eerste maanden van 2018 gebruiksklaar zijn.

Alliantie
Minder te spreken zijn burgemeester en wethouder over de inspanningen van De Alliantie. Volgens wethouder Rood lag er een harde afspraak met de woningcorporatie om achthonderd woningen energieneutraal op te leveren. "Dit gaan ze niet redden, maar we zijn nu wel zover dat De Alliantie een start maakt met het verduurzamen van de woningen. We gaan er nu van uit dat in 2027 de woningen gemiddeld energieneutraal zijn."

Eemnes Energie
De lokale energiecoöperatie Eemnes Energie heeft al een dak met zonnepanelen gerealiseerd bij de gemeentewerf. Een tweede dak met zonnepanelen staat op de planning. Hiervoor hebben zich al vijftig Eemnessers ingeschreven.

Allemaal dansen voor Mick

Korte dansmarathon leerlingen OBB voor KWF

Dansen op het schoolplein om geld in te zamelen voor KWF. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Alle ruim 400 kinderen van de OBB in Blaricum begonnen de schooldag vorige week woensdag met een korte dansmarathon op het schoolplein. Het was een actie om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

OBB-leerling Mick uit groep 2 vecht sinds afgelopen zomervakantie tegen Acute Lymphatische Leukemie (ALL). Hij reageert goed op zijn medicatie en komt dan ook zo veel mogelijk naar school en doet zo veel mogelijk mee met zijn vriendjes. Zijn vader gaat 1 juni met een fantastisch team de Alpe d'HuZes fietsen om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor bestrijding van kanker.

Dat meldt Rosmarijn Boender, voorzitter van de lokale vrijwilligersafdeling van KWF in Blaricum. Zij nam het initiatief voor deze lokale actie, op de dag van de landelijke actie Marathon tegen kanker. Het dansen bij OBB was dus vooral voor Nick. Maar ook om aandacht te vragen voor deze ziekte die iedereen kan treffen, aldus Rosmarijn. Meer weten? Kijk op acties.kwf.nl/dansmarathonobbblaricum.

Organisatie tevreden over Atelierroute

Kunstenaars tonen hun laatste werk. Foto: Bob Awick

LAREN - De organisatie van Atelierroute Laren is tevreden over hoe het evenement afgelopen weekeinde is bezocht. "Het was weer gezellig druk in het dorp en de kunstenaars zijn goed bezocht", aldus Leo Janssen. "Ik ben zelf ook even op pad geweest en zelfs in de 'uithoeken' van het dorp zijn ateliers goed bezocht. Er waren uitschieters bij waar honderden mensen zijn langs geweest, zoals bij Pépé Grégoire. Tijdens het weekeinde laten Larense kunstenaars hun nieuwste werk zien. "Er is door sommigen ook goed verkocht." Het evenement was tevens de opening van de eerste Kunstmaand Laren, waarin diverse organisaties samenwerken.

'Cuban Art Now' met Cubaanse topkunstenaars in Singer Laren

Een detail van het werk 'Fidel' van kunstenaar JEFF.

'LAREN - Singer Laren heeft gisteren de tentoonstelling Cuban Art Now' geopend. Deze is tot en met 24 jaar in het museum te zien.

In 'Cuban Art Now' toont Singer Laren een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba woonde. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig.

Overzicht
De collectie wordt nu voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit. De verzameling bevat werken van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo), Flavio Garcandio, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), José Eduardo Yaque en Kcho.

Fotografen
Ook de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa zijn in de collectie opgenomen.
'Cuban Art Now' biedt een verrassende kijk op de bruisende Cubaanse kunstwereld en is een weergave van de recente Cubaanse kunstgeschiedenis.
De collectie bevat werk van in totaal 21 kunstenaars. Een aantal van deze kunstenaars is bij de officiële opening van de tentoonstelling 'Cuban Art Now' op 27 mei aanwezig.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Naast informatie over de kunstenaars en hun werk bevat deze publicatie een interview met de verzamelaars en een essay van de Cubaanse kunsthistorica Cristina Vives.

Dinnershow Cabaret Cats

BLARICUM - Deze maand staan de Cabaret Cats van de Gieske Theaterschool weer op de planken met hun nieuwste dinnershow 'De jeugd van tegenwoordig'.

Traditiegetrouw vindt de show plaats in dorpshuis De Blaercom aan de Schoolstraat 3.

Er zijn twee avonden gepland met een volwaardig theaterprogramma afgewisseld met een 3-gangendiner met een Blaricums tintje: zaterdag 27 mei vanaf 19.00 uur en zondag 28 mei vanaf 17.00 uur. Tickets: € 29,50 voor diner, welkomstdrankje en theater.

Informatie en reserveringen: cabaretcatskitts@gmail.com. Kijk ook op www.cabaretcats.nl.

'Sommige leerlingen hebben nog nooit een achtbaan gezien'

Dorpsdiner steunt schoolreis vluchtelingenkinderen naar Walibi

Ook de klas van Thea Hilhorst kan dankzij het Dorpsdiner op schoolreis naar pretpark Walibi. Foto: Koosje de Beer

LAREN - Rotary Laren organiseert dit jaar voor de twaalfde keer het Dorpsdiner. Ruim 650 gasten zullen op zondag 18 juni in hartje Laren dineren voor zes lokale doelen. Een deel van de opbrengst gaat naar de jaarlijkse schoolreis naar Walibi van de Internationale SchakelKlassen. "Sommige leerlingen zien dan voor het eerst een pretpark, maar ze genieten zich allemaal suf", zegt leerkracht Thea Hilhorst.

"Het is elk jaar weer een uitdaging om de financiën voor de schoolreis rond te krijgen. Vorig jaar is het een collega gelukt om met een crowdfundingactie het geld in te zamelen", blikt Hilhorst terug. "Voor het komende uitje hadden we nog geen oplossing, dus ik was heel blij toen ik de oproep van de Rotary vorig jaar in de krant las. Hier zijn we!, dacht ik direct. Superfijn dat we zijn uitgekozen."

Divers
In de Internationale SchakelKlassen bereiden Hilhorst en haar collega's leerlingen van tussen de 12 en 17 jaar voor op het Nederlandse voortgezet onderwijs. "Iedereen met een niet-Nederlandse achtergrond is welkom bij ons", licht ze toe. "Dat zijn kinderen van expats die bijvoorbeeld bij Nike in Hilversum werken, maar ook vluchtelingen. Ik heb nu een klas met jongeren die uit Syrië en Eritrea zijn gevlucht."
Voor deze laatste leerlingen is de bijdrage van het Dorpsdiner bedoeld. Het grootste deel van de feestelijke dag op 10 juli vult de school zelf lowbudget in, vervolgt Hilhorst. "We zorgen zelf voor hapjes, een barbecue en muziek. Vorig jaar was er zelfs een modeshow. Alleen het huren van de bus en de entreekosten van Walibi blijven prijzig, dan kom je toch snel uit op 34 euro per leerling. Ouders die dat kunnen, betalen mee, maar statushouders hebben dat geld eenvoudigweg niet."

SchakelKlassen

ISK Het Gooi geeft onderwijs aan nieuwkomers van 12 tot 17 jaar in Nederland. De school, nu tijdelijk gehuisvest in de vroegere basisschool De Scheper, bereidt de leerlingen voor op een opleiding binnen het reguliere onderwijs. Het leren van de Nederlandse taal vormt de hoofdmoot van het programma. Daarnaast worden de leerlingen natuurlijk ook wegwijs gemaakt in de complexe Nederlandse cultuur en samenleving,

'Kinderen van expats en vluchtelingen zitten bij ons in de klas'

Vertrouwen
Ontspannen, lachend en soms giebelend lopen de leerlingen op verzoek van de Larense mee naar buiten voor de foto. Voor een buitenstaander lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. Niets is minder waar, want dit is de zogenoemde startersklas. In een periode van ongeveer acht weken bekijkt de school welk niveau bij welke leerling past. Voor kinderen onder de zestien varieert dit van praktijkschool tot vwo. Boven de 16 jaar stromen de leerlingen veelal door naar de ROC's. "Ik krijg dus regelmatig nieuwe leerlingen en kinderen gaan ook weer de klas uit", legt Hilhorst uit. "Meestal dus binnen twee maanden, maar sommige hebben meer tijd nodig om even te landen en het vertrouwen in anderen te herwinnen. Werken aan een goede groepsband is daarom wel heel belangrijk in deze klas. Je veilig voelen, is uiteindelijk een voorwaarde om te kunnen leren. We doen dat op een leuke manier met spel, maar ook door met elkaar het schoolplein schoon te maken. Samen met alle klassen op schoolreis gaan, speelt daar ook een rol in."

Zweefmolen
De school gaat nu sinds een jaar of vijf naar Walibi en elke keer is het weer een groot succes, volgens de gedreven leerkracht die sinds het prille begin al bij de Schakelklas is betrokken. "Leerlingen vinden het meer dan geweldig", klinkt het klip-en-klaar. "Sommige leerlingen komen die achtbaan niet uit. Voor anderen is het concept 'pretpark' compleet nieuw. Zij kijken alleen rond, gaan hooguit een keertje in de zweefmolen, maar genieten zich suf." Hoewel het volgens Hilhorst voor de kinderen een unieke ervaring is, is de schoolreis niet opgenomen in de begroting. "Daarom moeten we elk jaar weer bekijken hoe we het rond krijgen. Namens de kinderen kan ik zeggen dat ik heel blij ben dat het dit jaar dankzij het Dorpsdiner weer is gelukt!"

'Sommigen leerlingen gaan hooguit een keer in de zweefmolen'

Goois Schaapscheerfeest in de Schaapskooi Blaricum

De schapen worden voor de zomer weer geschoren. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Het Goois Natuurreservaat luidt elk jaar de zomer in met een doe-dag vol activiteiten bij de Schaapskooi aan de Oude Naarderweg 3 in Blaricum. Tijdens het traditionele Goois Schaapscheerfeest, dit jaar op zaterdag 3 juni, wordt de schaar gezet in de dikke wollen vacht van de kudde Drentse heideschapen. Van 10.00 tot 16.30 uur kunnen bezoekers zich onderdompelen in de wol én de vele feestelijke activiteiten voor jong en oud.

Er worden workshops georganiseerd waar bezoekers leren hoe zij mooie én nuttige dingen kunnen maken met de vachten die de schapen niet meer nodig hebben. Ook zijn er demonstraties spinnen, vilten en breien. De kinderen kunnen zich laten schminken, knutselen met schapenwol of een herdersstaf maken.

Natuurmarkt
Naast het knippen van de schapenvachten en de activiteiten is er ook een natuurmarkt. Op deze natuurmarkt maken bezoekers kennis met verschillende 'groene' organisaties uit het Gooi. Zij laten zien met welke projecten in de regio en Gooise natuur zij bezig zijn en er worden producten verkocht, zoals honing van de Imkervereniging Laren-Blaricum.

Stempelkaart
De toegang voor het Goois Schaapscheerfeest is gratis, al wordt een financiële bijdrage voor Goois Natuurreservaat ter plekke natuurlijk zeer op prijs gesteld. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Hiervoor kunnen bezoekers voor 5 euro een stempelkaart kopen, goed voor deelname aan 4 activiteiten. Als alle schapen geknipt zijn, gaan ze rond 15.30 uur in hun 'zomertenue' de heide op met herder Daphne. Iedereen kan dan meelopen.

Een vogelexcursie met de fietsboot op zondag 28 mei vanaf de haven van Huizen.

24 mei tot 24 september

'Cuban Art Now'

Singer Laren 12.00 uur

'Cuban Art Now' toont het werk van jonge Cubaanse kunstenaars aan de hand van de kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd in Havanna woonde. 'Cuban Art Now' geeft inzicht in de wijze waarop kunstenaars vormgeven aan het leven en de ontwikkelingen op Cuba. Alle kunstenaars zijn opgeleid aan het Instituto Superior de Arte. Te zien in Singer Laren.

donderdag 25 mei

Koffieochtend inloop

Brinkhuis Laren 10.00 uur

Elke donderdag een gezellige koffieochtend in de bovenzaal van het Brinkhuis. Komt u eens een kijkje nemen en wie weet blijft u komen zoals vele anderen ook doen. U betaalt alleen voor uw koffie of thee en bent van harte welkom.

Generation Praise-avond

Zenderkerk Huizen 19.00 uur

Generation Praise. Het thema is 'Jesus is… Heer van de hemelse machten'. De spreker is Wim Grandia. Het belooft een mooie en gevarieerde muzikale afsluiting van het seizoen te worden. www.generationpraise.nl.

vrijdag 26 mei

Mamacafé Huizen

Wijkcentrum Holleblok Huizen 10.00 uur

Ja, daar is-ie weer! De Snuffelkast van de geef-en-neemshop. Men kan kinderkleding inleveren en tegen een klein bedrag weer kleding en eventueel speelgoed meenemen. Alle (aanstaande) ouders met baby's en broertjes en zusjes tot vier jaar zijn van harte welkom.

zaterdag 27 mei

Kringloopwinkel Stichting Servitas

Stichting Servitas Huizen 10.00 uur

Zoekt u leuke en goedkope spullen, kom dan tussen 10.00 en 14.00 uur naar onze kringloopwinkel. Er is een grote sortering meubels, dames-, kinder- en herenkleding en leuke huishoudelijke artikelen. Tevens hebben wij een grote sortering boeken, dvd's en cd's voor de laagste prijzen in het Gooi. Ook tuinmeubelen kunt u bij ons vinden. Bij ons kunt u spullen inleveren of wij kunnen die bij u ophalen. Bel dan naar 035-5262931. Zo dragen wij samen ons steentje bij voor een beter milieu. De opbrengst van onze kringloopwinkel komt ten goede aan ouderen en sociaal zwakkeren in onze samenleving. www.st-servitas.nl.

Schuif aan bij Eetclub de Malbak

De Malbak Blaricum 17.30 uur

Schuif aan bij Eetclub de Malbak. Elke laatste zaterdag van de maand kookt een club vrijwilligers een driegangendiner in Wijkcentrum de Malbak, Wetering 122. Iedereen mag aanschuiven. De Eetclub geeft je de gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten uit de wijk en gezellig samen te eten. De kosten zijn € 10,-, inclusief 1 drankje en koffie. U bent welkom vanaf 17.30 uur. Opgeven kan telefonisch bij Sabine of Susan tel. 035-5262902 of via demalbak@versawelzijn.nl.

zondag 28 mei

Rouwcafé

De Bongerd Eemnes 13.30 uur

Tijdens dit Rouwcafé is Laurina Geluk-van Amerongen, gespecialiseerd in de begeleiding van verlies- en rouwprocessen, te gast. Zij vertelt ons over autobiografisch schrijven en het positieve/therapeutische effect hiervan. Na de workshop bent u een ervaring rijker. Van Keulen deelt haar persoonlijke schrijfervaring. Rouwcafé Gooi en Eemland is een ontmoetingsplaats met de ongedwongen sfeer van een café, waar praten over de dood geen taboe is. Na afloop van de workshop is er gelegenheid om na te praten. De toegang is gratis, een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld en iedereen is van harte welkom. 13.30 tot 16.00 uur.

Vogelexcursie met fietsboot

Haven van Huizen 14.00 uur

Deze tocht start om 14.00 uur in de haven aan de Bestevaer te Huizen. Per boot gaat de tocht via het Gooimeer en Eemmeer naar Eemdijk en van daaruit door de polder per fiets. Vanaf het bovendek vertellen twee vogelkenners over de vogels die te zien zijn. In Eemdijk wordt afgestapt en per fiets gaat de tocht door de Eemnesser polder naar Eemnes. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om waarnemingen te doen. Ongeveer 16.30 uur wordt de excursie ontbonden bij de Theetuin te Eemnes. De kosten voor deze tocht zijn € 5,- voor een volwassene. Dat is het tarief van de fietsboot. Neem fiets en verrekijker mee!

dinsdag 30 mei

Optreden Duo A Men's Passion

Torenhof Blaricum 14.30 uur

Het optreden van Duo A Men's Passion begint om 14.30 uur. € 5,- entree.

Fietstocht langs de verborgen akkers

Brinkhuis Laren 19.00 uur

Onder de bezielende leiding van Jan van den Brink van de SOLL (Stichting Oude Landbouwgewassen Laren) gaan we een fietstocht maken langs de verborgen akkers in Laren die u ongetwijfeld weleens gezien heeft, maar waar u altijd al meer over heeft willen weten. Dit is uw kans om ze te zien en er veel over te horen. We starten om 19.00 uur bij het Brinkhuis in Laren. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

STACCATO musicaltheatergezelschap

Holleblok Huizen 20.00 uur

Iedere week repeteert een enthousiaste groep mensen tussen de 16 en 65 jaar om jaarlijks een musicalvoorstelling op de planken te brengen. Wil je een repetitie bijwonen, meld je dan aan via www.staccato-huizen.nl.

Computerhelpdesk

Brassershoeve Huizen 10.00 uur

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. Voor meer informatie: www.debrassershoeve.nl. Ons adres is: Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk) 1271 RP Huizen, 035-525 69 83.

donderdag 1 juni

Zin in bingo?

Torenhof Blaricum 14.30 uur

U bent van harte welkom om mee te spelen met de bingo in Vivium Torenhof. € 5,-.

Bingo in Johanneshove!

Johanneshove Laren 14.30 uur

De bingo begint om 14.30 uur. € 5,-.

donderdag 1 juni

Computerhelpdesk

Brassershoeve 10.00 uur

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet, smartphone of e-reader. Daarnaast beschikken wij over moderne apparatuur en software om oplossingen te demonstreren. U kunt zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per hulpvraag. www.debrassershoeve.nl.

vrijdag 2 juni

Kunstcafé Laren

Brinkhuis Laren 19.00 uur

Op 2 juni, de eerste vrijdag van de maand, gaat het Kunstcafé Laren het seizoen feestelijk afsluiten. Vanwege de extra feestelijke invulling van de avond vragen wij nu eenmalig 5 euro entree. Reserveren mogelijk: kunstcafelaren@gmail.com.

zaterdag 3 juni

Repair Café

Johanneshove Laren 10.00 uur

Tussen 10.00 en 13.00 uur kunt u hier terecht met huishoudelijke apparaten, kleding, tuingereedschap en meer. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel dient u te vervangen onderdelen zelf mee te brengen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Extra wandelroute door historisch Huizen

Langs de rijke boerengeschiedenis. Foto: Huizer Museum

HUIZEN - De komende zomerperiode organiseert het Huizer Museum extra wandelingen onder leiding van een gids. De eerste extra wandeling van dit jaar vindt plaats op zaterdag 28 mei.

De gids leidt de wandelaar door het Oude Dorp van Huizen en wijst op boerenwoningen met bijzondere gevels, langhuisboerderijen, visserswoningen, boerentuintjes, zichtbare en minder zichtbare kerkgebouwen, maar wijst ook op architectonische details. Naast deze informatie zal de gids u zeker nog leuke weetjes en feiten kunnen vertellen over de rijke historie van Huizen met betrekking tot het boerenleven en niet te vergeten de bloei van Huizen in de tijd dat de visserij een hoogtepunt bereikte.

Aanvang van deze wandeling is 11.00 uur vanaf het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten voor de wandeling € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

De wandeling duurt ongeveer één uur en aansluitend kan een bezoek aan het museum worden gebracht. De volgende wandeling is op zaterdag 10 juni om 14.00 uur. Wilt u weten wie uw gids is, dan kunt u contact met het Huizer Museum opnemen.

Tentoonstelling
In het Huizer Museum zelf is de tentoonstelling 'Bertha thoe Schwartzenberg & Marie Thérèse Mentink' te zien. Thoe Schwartzenberg groeide op in het Gooi en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van na 1900. Het is voor het eerst dat een groot deel van haar werk in het Gooi te zien is. Marie Thérèse Mentink komt uit Huizen en schildert vaak vrouwelijke portretten.